Dzisiaj jest 18 cze 2025, 23:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

Od blisko 2 lat na Daszyńskiego, na jednej z głównych ulic Zgorzelca,żyje bezdomny.
Na oczach miasta marnieje człowiek, a władze miasta przymykają oczy.
Brudny,zarośnięty,cuchnący,pewnie zawszony(nieustannie się drapie),koczuje po bramach,
które stały się jego noclegowniami,jadłodajniami i toaletami. Żyje z dobroci mieszkańców
i klientów pobliskich sklepów. Aroganccy strażnicy miejscy nie reagują na interwencje, ponieważ wg nich, jest to wolny człowiek, w wolnym kraju, może robić co chce i przebywać, gdzie chce. A włodarz naszego miasta, zna widocznie trzy miejsca w Zgorzelcu:
okolice urzędu, most staromiejski i centrum handlowe.
To jeszcze Zgorzelec, czy już Kalkuta?

Tytuł:
rekrut
rekrut

popieram i dziwie sie jak ten bezdomny przetrwał te mrozy dochodzace do - 24 stopni koczujac w klatce;/

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

francesco pisze:
Aroganccy strażnicy miejscy nie reagują na interwencje, ponieważ wg nich, jest to wolny człowiek, w wolnym kraju, może robić co chce i przebywać, gdzie chce.

Mniej więcej rok temu spotkałem na skrzyżowaniu Piłsudskiego, Daszyńskiego i Kościuszki tuż po godzinie 21 leżącego człowieka. Kilka osób przeszło obok. Pewnie dlatego, że wyglądał jak menel. Kiedy do niego podszedłem powiedział, że ma problem z czymśtam i potrzebuje pomocy. Wtedy zatrzymał się taksówkarz i spytał czy potrzebujemy pomocy. Wezwał straż miejską, która przyjechała po mniej więcej 3 minutach. Panowie kulturalnie pytali gościa czy potrzebuje pomocy, chcieli go zabrać do szpitala, ale odmówił. Poprosił tylko o papierosa ale go nie dostał. Wtedy strażnicy miejscy zapytali gdzie mieszka i czy go odwieźć do domu. Też odmówił. Usiadł sobie na takim drewnianym kwietniku i powiedział, że czuje się lepiej i podziękował za pomoc.

Ja poszedłem, strażnicy jeszcze chwile tam stali ale zanim doszedłem do "zegara" odjechali.

Teraz pytanie - co strażnik miejski miał zrobić z tym gościem. Skuć go kajdankami i zawieźć do szpitala? do brata Alberta?

i wracając do Twojego postu. Na co mają reagować strażnicy. Mają go usunąć? zabrać go z oczu? niech nie śmierdzi po klatkach? do więzienia go wsadzić?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Aroganccy strażnicy miejscy nie reagują na interwencje, ponieważ wg nich, jest to wolny człowiek, w wolnym kraju, może robić co chce i przebywać, gdzie chce.
Zadzwoniłem na policję tydzień temu, w duże mrozy, po tym, jak dwukrotnie przechodząc koło bramy u Kaczmarka, widziałem śpiącego na posadzce człowieka z brodą - na co, po przedstawieniu problemu usłyszałem taką odpowiedź: "wiemy, interweniowaliśmy wiele razy, człowiek nie chce iść do Alberta, bo tam trzeba być trzeźwym a on jest pijany. Poza tym nie chce nigdzie pójść."
Sprawa załatwiona, rączki otrzepane, sumienie spokojne.
Ja się natomiast zastanowiłem, czy Policja jest jedyną instytucją powołaną do reagowania w takich sytuacjach? Czy wizerunek miasta ze śpiącymi bezdomnymi w bramach w centrum miasta przy kilkunastostopniowym mrozie jest obojętny jego władzom? A może, co gorsza, nic o tym nie wiedzą? I dziwiłbym się, gdyby człowiek mógł w takich warunkach wytrzymać, nie rozgrzewając się gorącym napojem, lub choć odrobiną alkoholu.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

tadam pisze:
Teraz pytanie - co strażnik miejski miał zrobić z tym gościem. Skuć go kajdankami i zawieźć do szpitala? do brata Alberta?

No właśnie :|

Chuck Norris jr pisze:
"wiemy, interweniowaliśmy wiele razy, człowiek nie chce iść do Alberta, bo tam trzeba być trzeźwym a on jest pijany. Poza tym nie chce nigdzie pójść."

Co więc wg Ciebie służby mają zrobić? Zgodnie z obowiązującymi przepisami oczywiście. Człek jest wolny.

Chuck Norris jr pisze:
I dziwiłbym się, gdyby człowiek mógł w takich warunkach wytrzymać, nie rozgrzewając się gorącym napojem, lub choć odrobiną alkoholu.

No pewnie - dla pijaka zawsze jest wytłumaczenie...

Podsumujcie jeszcze , że wszystkiemu jest winny Burmistrz ;)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Oczywiście że wszystkiemu winny jest burmistrz. A tak na poważnie nie ma w Polsce problemu bezdomności. Jest natomiast problem alkoholizmu. Ci wszyscy zamarzający na ulicach to menele. Warunek jest jeden w tego typu schroniskach – trzeźwość - to ich wybór wolą pić i tyle. Ten pan z brodą o którym mówicie pije od kąt pamiętam i ma do tego prawo nie uszczęśliwiajcie go na siłę. To jego wybór on nie chce dać sobie pomóc. Jeszcze żeby tak ćpunom metadon zabrali. :smt084

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Mnie się nie podoba, gdy ludzie śpią po bramach. Ani to estetyczne, ani humanitarne, może jestem nadwrażliwy, a może ktoś inny jest znieczulony. Nie wiem.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
Mnie się nie podoba, gdy ludzie śpią po bramach. Ani to estetyczne, ani humanitarne

dlatego Chińczycy wywieźli wszystkich bezdomnych poza Pekin, żeby "nadwrażliwi" dobrze się bawili podczas igrzysk.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
Mnie się nie podoba, gdy ludzie śpią po bramach

A kto napisał , że mu się to podoba?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Z nadwrażliwością jest tak, że bardzo przeszkadza, mało, inni ją jeszcze wyśmiewają. Powiedzcie wszakże jak wyglądałby świat bez ludzi, no, może nie nadwrażliwych, ale choćby wrażliwych. Także na nieszczęście ludzkie.
Chociaż, może ktoś powiedzieć, że to egzemplarz masochisty, dlaczego odbierać mu tą odrobinę przyjemności, na którą go jeszcze w tych warunkach stać?
Może także ktoś stwierdzić, że norma, to takie postrzeganie świata, które jest zgodne z prawem.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
Powiedzcie wszakże jak wyglądałby świat bez ludzi, no, może nie nadwrażliwych, ale choćby wrażliwych.

ale o kim piszesz?
Chuck Norris jr pisze:
dwukrotnie przechodząc koło bramy u Kaczmarka, widziałem śpiącego na posadzce człowieka z brodą - na co, po przedstawieniu problemu usłyszałem taką odpowiedź: "wiemy, interweniowaliśmy wiele razy, człowiek nie chce iść do Alberta, bo tam trzeba być trzeźwym a on jest pijany. Poza tym nie chce nigdzie pójść."
Ja się natomiast zastanowiłem, czy Policja jest jedyną instytucją powołaną do reagowania w takich sytuacjach?

Za drugim razem przechodziłeś już z kocem i termosem ciepłej kawy?

nie wynika to z Twojego postu.

Zadzwoniłeś na policje i sprawa załatwiona, rączki otrzepane, sumienie spokojne. Teraz siedzisz i się zastanawiasz nad policją, wrażliwością i estetyką...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
sprawa załatwiona, rączki otrzepane, sumienie spokojne

nie, nic z tych rzeczy, inaczej nie zajmowałbym się sprawą.
A wg Ciebie, niech gnije i marźnie sobie, skoro taka jego wola, tak?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
Cytat:
sprawa załatwiona, rączki otrzepane, sumienie spokojne

nie, nic z tych rzeczy, inaczej nie zajmowałbym się sprawą.

to bardzo szlachetne z Twojej strony, tylko cały czas zachodzę w głowę do czego potrzebna była Ci policja? Zaatakował Cię gdy chciałeś go przykryć kocem, oblał Cię kawą, którą mu przyniosłeś? i dlaczego przy takich mrozach aż dwa razy musiałeś obok niego przechodzić by "zająć się sprawą"?

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Jeśli gość jest po wódeczce i nie spełnia wymogu żeby trafić do schroniska to zawsze policja może go zabrać na izbę wytrzeźwień. Przecież nie jestem za tym aby ludzie zamarzali na ulicy. Natomiast problem jest też innego rodzaju jak ten człowiek stał się bezdomny przecież wcześniej mieszkał z matką , ona zmarła i co czy ktoś go wywalił na bruk . Może w tym kierunku powinna iść nasza dyskusja. W jaki sposób wylądował na ulicy?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

PATRIOTA pisze:
Może w tym kierunku powinna iść nasza dyskusja. W jaki sposób wylądował na ulicy?

dyskusja idzie w bardzo dobrym kierunku. Bardzo, bardzo często spotykam się z głosami typu "niech ktoś z tym biednym człowiekiem coś zrobi". Na pytanie "a czy TY coś zrobiłeś" wówczas otrzymuję pokrętne odpowiedzi o służbach, MOPS-ach, ośrodkach itp. no i oczywiście to "Państwo" powinno się takimi ludźmi zająć, jakoś im pomóc...
PS.
nie chciałem napadać na Chucka Norrisa jr, oczywiście zrobił pewnie więcej niż większość ludzi, którzy tamtędy przechodzili, ale wywołał temat, który u mnie też wywołuje emocje :smt058

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.