Dzisiaj jest 18 cze 2025, 18:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 175 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Czas jakiś zajęło mi podjęcie decyzji dotyczącej kwestii zasadności założenia tego tematu. Nie udało się niestety „wyprosić” ani od Przewodniczącego Rady Miasta ani od burmistrza możliwości udostępnienia przekazu video z obrad rady czy to w lokalnej telewizji, czy w Internecie, pomimo wielokrotnych apeli jakie zostały składane na tym forum. W końcu stwierdziłem, że skoro większość forumowiczów nie ma możliwości przyjrzenia się obradom RM, warto by może przybliżyć, oczywiście w skrócie, najciekawsze czy może najbardziej kontrowersyjne punkty porządku obrad poszczególnych sesji. Mam nadzieję, że temat ten stanie się miejscem wymiany poglądów n.t funkcjonowania rady złożonej z naszych przedstawicieli oraz burmistrza miasta jako „ciała” wykonawczego. W skrytości ducha liczę również i na to, że do dyskusji włączą się także rajcowie miejscy uznając to miejsce za doskonałe pole do kontaktu z ich, bądź co bądź,.. wyborcami. ;-)

Relację z dzisiejszej sesji zacznę może od poruszenia jakie wywołał wniosek autorstwa burmistrza przedstawiony Radzie Miasta, dotyczący przedłużenia dzierżawy nieruchomości będącej własnością Gminy Miejskiej. Pozornie błacha sprawa wywołała spore poruszenie wśród radnych. Okazało się bowiem, że wniosek dotyczy nieruchomości niezabudowanej, na której posadowiony został bez zezwolenia na budowę,… jeden z pawilonów przy ulicy Warszawskiej.
Jak oświadczył burmistrz, prośbę o przedłużenie dzierżawy nieruchomości niezabudowanej złożył Pan Zarzecki i dotyczy jednego z niedawno wybudowanych pawilonów położonych na terenie przeznaczonym w Planie Zagospodarowanie Przestrzennego pod budowę drogi. Burmistrz nie dostrzegł niczego złego w tym, że teren o którym mowa został,… zabudowany samowolką budowlaną. Nieco innego zdania była grupa radnych, których zdanie pokrywało się w zasadzie ze zdaniem jednego z nich, które brzmiało: Burmistrz chce usankcjonować bezprawie – autorstwa radnego Jerzy Tryca.
O dziwo, lub nie – uchwała zaproponowana przez burmistrza przeszła głosami…. 8 radnych (PO jak można się domyśleć), przy wstrzymujących się od głosu 11.

Pod Waszą ocenę pozostawię, drodzy forumowicze, kwestię, czy burmistrz okazałby tak wiele przychylności i zrozumienia budującemu sobie na dziko sklep,… szaremu zjadaczowi pajd chleba o swojsko brzmiących nazwiskach, np..Kowalski czy Nowak. :roll:

Inna sprawa, czy ktokolwiek w miarę rozsądny, noszący nazwisko Kowalski, Nowak czy Zarzecki stawiałby kosztowny pawilon na,… potencjalnej drodze, bez uzyskania pewności, że dzierżawa będzie przedłużana,…być może do czasu zmiany Planu Zagospodarowania Przestrzennego i sprzedaży nieruchomości niezabudowanej dotychczasowemu dzierżawcy. Czy tak się stanie – czas pokaże.

Kolejnym kontrowersyjnym punktem obrad rady było przedstawienie stanowiska Komisji doraźnej Rady Miasta ds. rozpatrzenia wniosku dotyczącego zwolnienia pracownika Bogatyńsko-Zgorzeleckiego Parku Przemysłowo Technologicznego „Turów” Spółka z o. o będącego radnym RM Zgorzelec.
Zbyt wiele miejsca zajęłoby zamieszczanie uzasadnienia opinii Komisji, zanim więc pozwolę sobie przejść do puenty, przytoczę może jej końcowe zdanie, brzmiące mniej więcej tak: Zdaniem komisji, w całej tej historii może chodzić o coś innego aniżeli o kwestie ekonomiczne spółki. O co??? W kuluarach już od dłuższego czasu mówiło się nt. „źródła” z którego wypłynął wniosek Prezesa. Radny Ryszard Droszcz ze swoimi wątpliwościami zwrócił się wprost do,… burmistrza: Czy to nie dziwne, Panie Burmistrzu, że kilka miesięcy temu zwolniono kandydującego do Europarlamentu Sławomira Zawadę, teraz, ponieważ chodzą słuchy, że Ireneusz Aniszkiewicz nosi się z zamiarem kandydowania na stanowisko burmistrza,… próbuje się zwolnić z pracy również i jego???
Komisja jednogłośnie odrzuciła wniosek Prezesa Janiaka o możliwość zwolnienia z zajmowanego stanowiska radnego Ireneusza Aniszkiewicza.
Podczas głosowania uchwały w/s nie wyrażenia zgody na zwolnienie pracownika zagłosowało "za" 10 radnych, 8 radnych,.. wstrzymało się od głosu (zgadnijcie których???)

Tutaj ciekawa rzecz. W pracy Komisji doraźnej pracował m. in. członek PO. Jak wspomniałem, komisja jednogłośnie zaopiniowała negatywnie wniosek Prezesa Janiaka,…. tymczasem podczas głosowania ten sam radny z PO,..wstrzymał się od głosu. Czy może mi ktoś wytłumaczyć tak niejednoznaczne stanowisko radnego w tej sprawie…??? Bo ja, przyznam się ze wstydem,.. nie rozumiem. :shock:

Wnioski, interpelacje i zapytania radnych – ten punkt obrad zawsze wywołuje ożywienie wśród radnych. Ponieważ jednak już i tak się „nieźle” rozpisałem, spróbuję więc w telegraficznym skrócie zrelacjonować najciekawsze, moim zdaniem, poruszane tam kwestie.

Radny Marek Dołkowski dopytywał się burmistrza, dlaczego rondo, nazwane z taką pompą „Solidarności”,… wraz z ceremonią kończącą batalię o nadanie nazwy,.. zostało zapomniane przez miejskich decydentów. Radnego zaniepokoił stan ronda – wizytówki jakby nie było miasta - zwłaszcza jego wewnętrznej, zachwaszczonej części. Wiceburmistrz Baranowski odpowiedział, że rondo wciąż należy do Castoramy, tak więc to hipermarket winien zadbać o jego wygląd. Hmmm…

Radnego Marka Wolanina zaniepokoił fakt wstrzymania sprzedaży mieszkań dotychczasowym najemcom. Burmistrz Gronicz wytłumaczył ten fakt opinią RIO, do niedawna kontrolującej UM w sprawie, jak powiedział burmistrz, dotyczącej „technicznych” nieprawidłowości przy sprzedaży mieszkań.
Ciekawe….

Radna Danuta Mazurek zwróciła się do burmistrza z prośbą o naprawę ulicy Fabrycznej, ze względu na ogromne wyrwy i wystające tam pręty zbrojeniowe zagrażające bezpieczeństwu jej użytkownikom.
Burmistrz po wysłuchaniu wniosku radnej,… nie wykluczył całkowitego zamknięcia tej drogi. Naprawa – jego zdaniem – nie przyniesie spodziewanego efektu a na jej gruntową modernizację brak jest środków.

Radny Kazimierz Walotka poprosił o wyjaśnienie braku działań ze strony miasta, dotyczących długo wcześniej zapowiadanej zmianie organizacji ruchu w śródmieściu. Zmiana ta miała nastąpić już z początkiem września. Z wypowiedzi burmistrza wywnioskować można było, że wciąż,… dogaduje się w tej kwestii z innymi zarządcami przyległych dróg.

Radny Ryszard Droszcz poprosił burmistrza o pisemny wykaz osób którym burmistrz umorzył podatki wraz z uzasadnieniem dotyczącym poszczególnych umorzeń. (mam nadzieję, że wkrótce ją poznamy)
Następnie zapytał o los poprzedniego służbowego samochodu burmistrza, Daewoo, zaniepokojony faktem, że osobiście zaobserwował tego samego dnia burmistrza mknącego swoim nowiutkim Fordem a jednocześnie jednego ze strażników miejskich, żwawo pomykającego wiśniowym, dawnym autem służbowym burmistrza.
Wyjaśnienie okazało się banalnie proste. Otóż burmistrz postanowił, że nie oznakowane Daewoo będzie doskonałym środkiem lokomocji dla Straży Miejskiej poruszającej się z miejskim fotoradarem.
Mamy więc, drodzy forumowicze, spec-straż miejską, poruszającą się nie oznakowanym pojazdem. Jak bardzo pomysł burmistrza okazał się strzałem w dziesiątkę niech zaświadczy fakt, że fotoradar zwrócił się już po kilku miesiącach użytkowania. Przyniósł dochód w wys. ok. 170 tys. zł. przewyższając tym samym znacznie koszt jego zakupu.
Z naszych, w przeważającej mierze środków….
Chyba powinniśmy się cieszyć, prawda?? :(

Radny Droszcz nie zakończył na tym serii pytań. Ty razem zwrócił się do prezesa MPGK z prośbą o odpowiedź na pytanie dotyczące miejskiego wysypiska śmieci. Po jej otrzymaniu,… bezceremonialnie nazwał prezesa… kłamcą. Oświadczył, że słowom prezesa w sposób oczywisty zaprzecza materiał zdjęciowy zebrany przez radnego. Prezes nie odezwał się ani słowem…

Tym miłym akcentem zakończę już moją relację z Sesji Rady Miasta Zgorzelec z dnia 08.09.2009r.
Przeciwników czytania zbyt obszernych partii tekstu gorąco przepraszam, natomiast osoby wymienione przeze mnie z nazwisk proszę o sprostowanie, w przypadku gdybym omyłkowo przekręcił któryś z faktów… :oops:

Ostatnio zmieniony 08 wrz 2009, 22:05 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

przekorny pisze:
Wiceburmistrz Baranowski odpowiedział, że rondo wciąż należy do Castoramy, tak więc to hipermarket winien zadbać o jego wygląd.

Niezła wymówka ;)
Podobnie jak w przypadku braku oznakowań przy wjeździe na teren Polski nasz Urząd oczywiście jest niewinny ;)

przekorny pisze:
Radna Danuta Mazurek zwróciła się do burmistrza z prośbą o naprawę ulicy Fabrycznej, ze względu na ogromne wyrwy i wystające tam pręty zbrojeniowe zagrażające bezpieczeństwu jej użytkownikom.
Burmistrz po wysłuchaniu wniosku radnej,… nie wykluczył całkowitego zamknięcia tej drogi. Naprawa – jego zdaniem – nie przyniesie spodziewanego efektu a na jej gruntową modernizację brak jest środków.

O Fabrycznej temat... z którego wynika , że i tak tam jest mały ruch więc nie ma problemu ;) Tymczasem z tego samego powodu Wawa nie buduje ścieżek rowerowych w centrum , gdyż (jak argumentują radni) nie ma tam i tak rowerzystów... I kółko (o ironio) się zamyka... :-?
Jak idiotyczny to argument nie trzeba pisać :roll:

przekorny pisze:
Radny Kazimierz Walotka poprosił o wyjaśnienie braku działań ze strony miasta, dotyczących długo wcześniej zapowiadanej zmianie organizacji ruchu w śródmieściu. Zmiana ta miała nastąpić już z początkiem września. Z wypowiedzi burmistrza wywnioskować można było, że wciąż,… dogaduje się w tej kwestii z innymi zarządcami przyległych dróg.

Tu akurat jestem zadowolony - owe plany nie napawały optymizmem...

przekorny pisze:
Mamy więc, drodzy forumowicze, spec-straż miejską, poruszającą się nie oznakowanym pojazdem.

Dzięki za info :smt026

przekorny pisze:
Jak bardzo pomysł burmistrza okazał się strzałem w dziesiątkę niech zaświadczy fakt, że fotoradar zwrócił się już po kilku miesiącach użytkowania. Przyniósł dochód w wys. ok. 170 tys. zł. przewyższając tym samym znacznie koszt jego zakupu.
Z naszych, w przeważającej mierze środków….
Chyba powinniśmy się cieszyć, prawda??

IMHO przesadziłeś - toż to przeciez sukces ewidnentny...tracisz czujność przekorny ;)

przekorny pisze:
Tym miłym akcentem zakończę już moją relację z Sesji Rady Miasta Zgorzelec z dnia 08.09.2009r.

Dziękujemy :)

przekorny pisze:
w przypadku gdybym omyłkowo przekręcił któryś z faktów…

Albo źle zintepretował wypowiedź - bo to też pewnie zostanie Ci zarzucone ;)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Przekorny zdaj równię fascynującą relajcę z obrad Rady Powiatu. Tam przecież bywa równie intersująco i byś w końcu zaczął wypełniać swoje obowiązki. Tak na marginesie, ciekawe zwyczaje panują w Starostwie gdy urzędnik w godzinach pracy ma czas na przesiadywanie w miejscach które nie mają nic wspólnego z powierzonymi mu obowiązkami ? Jeśli takie powstepowanie w Strostwie jest normą, to nie dziwi rozpizdziaj który tam panuje a i że załatwienie czegokolwiek jest drogą przez mękę...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

jakobsprenger pisze:
Przekorny zdaj równię fascynującą relajcę z obrad Rady Powiatu.

A ja proponuje by jakobsprenger zdał relacje z obrad Rady Powiatu - będzie ciekawiej :lol: .
Ode mnie duży plus dla przekornego i mam nadzieje, że ta opowieść będzie cykliczna. :smt023

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

jakobsprenger pisze:
gdy urzędnik w godzinach pracy ma czas na przesiadywanie w miejscach które nie mają nic wspólnego z powierzonymi mu obowiązkami

.. dokladnie chociaż...

tadam pisze:
A ja proponuje by jakobsprenger zdał relacje z obrad Rady Powiatu - będzie ciekawiej

...niech zostaną stałymi komentatorami.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

jakobsprenger pisze:
zdaj równię fascynującą relajcę z obrad Rady Powiatu. Tam przecież bywa równie intersująco i byś w końcu zaczął wypełniać swoje obowiązki. Tak na marginesie, ciekawe zwyczaje panują w Starostwie gdy urzędnik w godzinach pracy ma czas na przesiadywanie w miejscach które nie mają nic wspólnego z powierzonymi mu obowiązkami ?

Jaki to ma związek z tematem?...może był na wagarach a może miał wolne...
Liczę bardziej na to abyś odniósł się treści wypowiedzi przekornego...prawda to co napisał czy nie?..

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

jakobsprenger pisze:
urzędnik w godzinach pracy ma czas na przesiadywanie w miejscach które nie mają nic wspólnego z powierzonymi mu obowiązkami ?

Wg mnie przekorny był na urlopie i tyle - zbędna uwaga :roll:

Gero pisze:
...niech zostaną stałymi komentatorami.

Byłoby najlepiej :)

Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
Czas jakiś zajęło mi podjęcie decyzji dotyczącej kwestii zasadności założenia tego tematu.

Przekorny, jestem niewymownie wdzięczny za wykonanie kawału dobrej roboty w postaci streszczenia sesji rady miejskiej.

Sądzę, żę w przyszłości znajdą się ludzie, którzy podejmą się przeprowadzenia takich streszczeń.

Kiedyś może i ja streszcze.
Oczywiście jak się tam pojawię.

P
G

nie wiem jakie są Wasze zamiary, ale ja ...

Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, 5:00 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

Grzegorz pisze:
Przekorny, jestem niewymownie wdzięczny za wykonanie kawału dobrej roboty w postaci streszczenia sesji rady miejskiej.

Streszczenie charakteryzuje się tym, że przekształca oryginał tak aby zmniejszyć jego objętość. Przekorny wybrał to co mu pasowało do jego pokręconej ideologii i na swój sposób skomentował.
przekorny pisze:
Relację z dzisiejszej sesji

To co napisał nie jest relacją. To kolejny przejaw manipulacji informacjami zmierzającymi do tego aby się odegrać na Groniczu i reszcie byłych kolegów partyjnych.
YELLO_35 pisze:
Wg mnie przekorny był na urlopie

Wyrazy współczucia przekorny. Spędzać urlop na sesji rady miasta. :smt082 Wyślij fotki radnych do Leniwca na konkurs "Najlepsze zdjęcia z wakacji" 8)

Tytuł:
pismak
pismak

przekorny pisze:
Kolejnym kontrowersyjnym punktem obrad rady było przedstawienie stanowiska Komisji doraźnej Rady Miasta ds. rozpatrzenia wniosku dotyczącego zwolnienia pracownika Bogatyńsko-Zgorzeleckiego Parku Przemysłowo Technologicznego „Turów” Spółka z o. o będącego radnym RM Zgorzelec.

http://zgorzelec.naszemiasto.pl/wydarze ... ,id,t.html
Rzeczywiście w warzywniakach mają gorzej. :|

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

sławek

Cytuj:
To co napisał nie jest relacją. To kolejny przejaw manipulacji informacjami zmierzającymi do tego aby się odegrać na Groniczu i reszcie byłych kolegów partyjnych.

Wyjaśnij forumowiczom (oraz mi, rzecz jasna), w którym momencie minąłem się z prawdą i wykaż w jaki sposób usiłowałem manipulować informacją/ami? Przy okazji wyjaśnij również dlaczego wielokrotne prośby ze strony mieszkańców miasta, składane zarówno na forum jak i w sposób oficjalny, za pośrednictwem pism/wniosków autorstwa radnego Marka Wolanina w sprawie transmisji obrad Rady Miasta w środkach masowego przekazu (Internet, TV lokalna),... spotykały się ze zdecydowaną odmową zarówno ze strony burmistrza jak i Przewodniczącego Rady Miasta???

A jeśli już jesteśmy przy temacie "manipulacji informacją",... skoro oskarżasz mnie o nią,... odpowiedz czym w takim razie jest i co zawiera wydawany z taką pieczołowitością,.. Biuletyn Urzędu Miasta??? ;-)

Przypomnę może słowa jakie zawarłem we wstępie mojego postu:

Cytuj:
... skoro większość forumowiczów nie ma możliwości przyjrzenia się obradom RM, warto by może przybliżyć, oczywiście w skrócie, najciekawsze czy może najbardziej kontrowersyjne punkty porządku obrad poszczególnych sesji.

Pozwoliłem sobie sam wybrać te punkty obrad które wg. mnie były tymi najciekawszymi czy może najbardziej kontrowersyjnymi z całej sesji. Tak będę robił również w przyszłości, czy to Ci się podoba czy nie. :roll:
Ideą jaka mi przyświecała kiedy zakładałem ten temat było pobudzenie społecznej dyskusji dotyczącej funkcjonowania Rady Miasta jako całości, ocenę pracy jej poszczególnych radnych oraz decyzji jakie w tym "ciele" zapadają. Nie godzę się na to, żeby niektóre z nich poprzez brak informacji "wypuszczanych" na zewnątrz były zamiatane "pod dywan". I to, jak widzę, spowodowało takie a nie inne reakcje tutaj. ;-)

Cytuj:
Wyrazy współczucia przekorny. Spędzać urlop na sesji rady miasta. :smt082 Wyślij fotki radnych do Leniwca na konkurs "Najlepsze zdjęcia z wakacji" 8)

Dziękuję za troskę, ale jest zbyteczna. Urlop spędziłem nad naszym cudownym morzem Bałtyckim przy wspaniałej, słonecznej pogodzie. Co do zdjęć z urlopu,.. rzeczywiście parę ich zrobiłem ale nie rozważałem jak do tej pory możliwości przesłania ich do "Leniwca". Ale,.. być może tak zrobię... :smt111

Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, 22:18 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Odnoszę wrażenie, że trwa blokada informacji z Sesji Rady Miasta Zgorzelec. Od kilku posiedzeń dzieją się ciekawe rzeczy. O tych sprawach nie są informowani mieszkańcy Zgorzelca. czy możecie sobie wyobrazić, że w biuletynie miejskim można nie przekazywać konkretnych informacji o pac Rady Miasta. Oznaczać może to tylko blokadę informacji np. o udzieleniu absolutorium BM tylko jednym głosem i to po zarządzeniu przez Przewodniczącego Rady Miasta godzinnej przerwy by miał czas dotrzeć jeden z radnych z decydującym głosem. Moim zdaniem mieszkańcy powinni wiedzieć o tym i powinni mieć możliwość zapoznania się z nieprawidłowościami i zarzutami skierowanymi do BM również przez Regionalną Izbę Obrachunkową.
Kończąc stwierdzam, że BM i jego ludzie mają już swoją tubę informacyjna w postaci biuletynu wydawanego za kasę miejską a wolni strzelcy wypowiadają się na forum.
Jeszcze raz brawo Przekorny. Swoja drogą na tej sesji nie byłeś sam inni, równie aktywni na tym forum, choć nie radni mogliby podzielić się swoimi komentarzami, a nie bronić tylko ślepo metod działania BM w rewanżu za..........

Ostatnio zmieniony 15 wrz 2009, 23:46 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

I w tym miejscu pragnę poprzeć słowa Marko!

Ja również i wielu innych odnoszę wrażenie, że trwa blokada informacji z Sesji Rady Miasta Zgorzelec. Ale nie ma co się dziwić jak jest źle to czym władza (czytaj PO) ma się chwalić.

Może Szanowny Admin podpowie BM i Przewodniczącemu RM jak zorganizować relację z sesji w internecie. Nie koniecznie online, można przecież na stronach miasta zamieścić nagranie z każdej sesji do pobrania.
Moim skromnym zdaniem nie są to ogromne koszty, twierdzę nawet że można to zrobić "siłami własnymi" tzn. jest w mieście informatyk a i kamerka się pewnie znajdzie :)

Tak na marginesie to mam nadzieję że BM uwzględni Nasze prośby w nowym budżecie na 2010 i zabezpieczy środki na ten szczytny cel - aby każdy obywatel Zgorzelca mógł zobaczyć jak się "BM stara zrobić coś"na Sesjach.

Tytuł:
pismak
pismak

Marko pisze:
Odnoszę wrażenie, że trwa blokada informacji z Sesji Rady Miasta Zgorzelec.

Marko. Z początku sądziłem, że to Tobie zależy na tym aby ukryć to, co się dzieje na sesjach rady miejskiej.

Sądziłem, że dzieją się tam takie rzeczy, że fizjologom się nawet nie śniło, i chuba się nie pomyliłem za bardzo.

Sprawdziłem i teraz mam już pewność, że to nie Ty blokujesz możliwość oglądnięcia po czasie przebiegu sesji.

H2O pisze:
Może Szanowny Admin podpowie BM i Przewodniczącemu RM jak zorganizować relację z sesji w internecie.

Oczywiście nie chodzi tutaj o transmisje w czasie rzeczywistym a o możliwość odtworzenia jej w dowolnym czasie.

Marko w chwili obecnej często bywam w Urzędzie Miasta i dowiaduję się od osób z nim związanych coraz to nowe, ciekawe informacje. Chciałbym się upewnić co do prawdziwości ich.
Trafia mnie, bo sprawy są ciekawe ale na stawiane oficjalnie pytania Ty nie odpowiadasz mi na pytania w jakimkolwiek terminie.

Wiem, że podyktowane jest to działaniami osób pełniących funkcje burmistrza oraz jego popleczników dlatego nie będę napierał na Ciebie o odpowiedź w jakimkolwiek temacie.
Wydaje mi się, że poprostu trzeba poczekać do najbliższych wyborów i wybrać właściwego burmistrza.

P
G

ja tylko ...

Tytuł:
obserwator
obserwator

Myślę, że możemy oczekiwać także szczegółowych relacji z przebiegu Sesji Rady Powiatu.Tam także dzieją się ciekawe rzeczy. A swoją drogą to rzecznik powinien udzielić przynajmniej od czasu do czasu odpowiedzi,na niektóre pojawiające się pytania np. czy Michalski oddał pieniądze!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 175 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.