Czas jakiś zajęło mi podjęcie decyzji dotyczącej kwestii zasadności założenia tego tematu. Nie udało się niestety „wyprosić” ani od Przewodniczącego Rady Miasta ani od burmistrza możliwości udostępnienia przekazu video z obrad rady czy to w lokalnej telewizji, czy w Internecie, pomimo wielokrotnych apeli jakie zostały składane na tym forum. W końcu stwierdziłem, że skoro większość forumowiczów nie ma możliwości przyjrzenia się obradom RM, warto by może przybliżyć, oczywiście w skrócie, najciekawsze czy może najbardziej kontrowersyjne punkty porządku obrad poszczególnych sesji. Mam nadzieję, że temat ten stanie się miejscem wymiany poglądów n.t funkcjonowania rady złożonej z naszych przedstawicieli oraz burmistrza miasta jako „ciała” wykonawczego. W skrytości ducha liczę również i na to, że do dyskusji włączą się także rajcowie miejscy uznając to miejsce za doskonałe pole do kontaktu z ich, bądź co bądź,.. wyborcami.
Relację z dzisiejszej sesji zacznę może od poruszenia jakie wywołał wniosek autorstwa burmistrza przedstawiony Radzie Miasta, dotyczący przedłużenia dzierżawy nieruchomości będącej własnością Gminy Miejskiej. Pozornie błacha sprawa wywołała spore poruszenie wśród radnych. Okazało się bowiem, że wniosek dotyczy nieruchomości niezabudowanej, na której posadowiony został bez zezwolenia na budowę,… jeden z pawilonów przy ulicy Warszawskiej.
Jak oświadczył burmistrz, prośbę o przedłużenie dzierżawy nieruchomości niezabudowanej złożył Pan Zarzecki i dotyczy jednego z niedawno wybudowanych pawilonów położonych na terenie przeznaczonym w Planie Zagospodarowanie Przestrzennego pod budowę drogi. Burmistrz nie dostrzegł niczego złego w tym, że teren o którym mowa został,… zabudowany samowolką budowlaną. Nieco innego zdania była grupa radnych, których zdanie pokrywało się w zasadzie ze zdaniem jednego z nich, które brzmiało:
Burmistrz chce usankcjonować bezprawie – autorstwa radnego Jerzy Tryca.
O dziwo, lub nie – uchwała zaproponowana przez burmistrza przeszła głosami…. 8 radnych (PO jak można się domyśleć), przy wstrzymujących się od głosu 11.
Pod Waszą ocenę pozostawię, drodzy forumowicze, kwestię, czy burmistrz okazałby tak wiele przychylności i zrozumienia budującemu sobie na dziko sklep,… szaremu zjadaczowi pajd chleba o swojsko brzmiących nazwiskach, np..Kowalski czy Nowak.
Inna sprawa, czy ktokolwiek w miarę rozsądny, noszący nazwisko Kowalski, Nowak czy Zarzecki stawiałby kosztowny pawilon na,… potencjalnej drodze, bez uzyskania pewności, że dzierżawa będzie przedłużana,…być może do czasu zmiany Planu Zagospodarowania Przestrzennego i sprzedaży nieruchomości niezabudowanej dotychczasowemu dzierżawcy. Czy tak się stanie – czas pokaże.
Kolejnym kontrowersyjnym punktem obrad rady było przedstawienie stanowiska Komisji doraźnej Rady Miasta ds. rozpatrzenia wniosku dotyczącego zwolnienia pracownika Bogatyńsko-Zgorzeleckiego Parku Przemysłowo Technologicznego „Turów” Spółka z o. o będącego radnym RM Zgorzelec.
Zbyt wiele miejsca zajęłoby zamieszczanie uzasadnienia opinii Komisji, zanim więc pozwolę sobie przejść do puenty, przytoczę może jej końcowe zdanie, brzmiące mniej więcej tak:
Zdaniem komisji, w całej tej historii może chodzić o coś innego aniżeli o kwestie ekonomiczne spółki. O co??? W kuluarach już od dłuższego czasu mówiło się nt. „źródła” z którego wypłynął wniosek Prezesa. Radny Ryszard Droszcz ze swoimi wątpliwościami zwrócił się wprost do,… burmistrza:
Czy to nie dziwne, Panie Burmistrzu, że kilka miesięcy temu zwolniono kandydującego do Europarlamentu Sławomira Zawadę, teraz, ponieważ chodzą słuchy, że Ireneusz Aniszkiewicz nosi się z zamiarem kandydowania na stanowisko burmistrza,… próbuje się zwolnić z pracy również i jego???
Komisja jednogłośnie odrzuciła wniosek Prezesa Janiaka o możliwość zwolnienia z zajmowanego stanowiska radnego Ireneusza Aniszkiewicza.
Podczas głosowania uchwały w/s nie wyrażenia zgody na zwolnienie pracownika zagłosowało "za" 10 radnych, 8 radnych,.. wstrzymało się od głosu (zgadnijcie których???)
Tutaj ciekawa rzecz. W pracy Komisji doraźnej pracował m. in. członek PO. Jak wspomniałem, komisja jednogłośnie zaopiniowała negatywnie wniosek Prezesa Janiaka,…. tymczasem podczas głosowania ten sam radny z PO,..wstrzymał się od głosu. Czy może mi ktoś wytłumaczyć tak niejednoznaczne stanowisko radnego w tej sprawie…??? Bo ja, przyznam się ze wstydem,.. nie rozumiem.
Wnioski, interpelacje i zapytania radnych – ten punkt obrad zawsze wywołuje ożywienie wśród radnych. Ponieważ jednak już i tak się „nieźle” rozpisałem, spróbuję więc w telegraficznym skrócie zrelacjonować najciekawsze, moim zdaniem, poruszane tam kwestie.
Radny Marek Dołkowski dopytywał się burmistrza, dlaczego rondo, nazwane z taką pompą „Solidarności”,… wraz z ceremonią kończącą batalię o nadanie nazwy,.. zostało zapomniane przez miejskich decydentów. Radnego zaniepokoił stan ronda – wizytówki jakby nie było miasta - zwłaszcza jego wewnętrznej, zachwaszczonej części. Wiceburmistrz Baranowski odpowiedział, że rondo wciąż należy do Castoramy, tak więc to hipermarket winien zadbać o jego wygląd. Hmmm…
Radnego Marka Wolanina zaniepokoił fakt wstrzymania sprzedaży mieszkań dotychczasowym najemcom. Burmistrz Gronicz wytłumaczył ten fakt opinią RIO, do niedawna kontrolującej UM w sprawie, jak powiedział burmistrz, dotyczącej „technicznych” nieprawidłowości przy sprzedaży mieszkań.
Ciekawe….
Radna Danuta Mazurek zwróciła się do burmistrza z prośbą o naprawę ulicy Fabrycznej, ze względu na ogromne wyrwy i wystające tam pręty zbrojeniowe zagrażające bezpieczeństwu jej użytkownikom.
Burmistrz po wysłuchaniu wniosku radnej,… nie wykluczył całkowitego zamknięcia tej drogi. Naprawa – jego zdaniem – nie przyniesie spodziewanego efektu a na jej gruntową modernizację brak jest środków.
Radny Kazimierz Walotka poprosił o wyjaśnienie braku działań ze strony miasta, dotyczących długo wcześniej zapowiadanej zmianie organizacji ruchu w śródmieściu. Zmiana ta miała nastąpić już z początkiem września. Z wypowiedzi burmistrza wywnioskować można było, że wciąż,… dogaduje się w tej kwestii z innymi zarządcami przyległych dróg.
Radny Ryszard Droszcz poprosił burmistrza o pisemny wykaz osób którym burmistrz umorzył podatki wraz z uzasadnieniem dotyczącym poszczególnych umorzeń. (mam nadzieję, że wkrótce ją poznamy)
Następnie zapytał o los poprzedniego służbowego samochodu burmistrza, Daewoo, zaniepokojony faktem, że osobiście zaobserwował tego samego dnia burmistrza mknącego swoim nowiutkim Fordem a jednocześnie jednego ze strażników miejskich, żwawo pomykającego wiśniowym, dawnym autem służbowym burmistrza.
Wyjaśnienie okazało się banalnie proste. Otóż burmistrz postanowił, że nie oznakowane Daewoo będzie doskonałym środkiem lokomocji dla Straży Miejskiej poruszającej się z miejskim fotoradarem.
Mamy więc, drodzy forumowicze, spec-straż miejską, poruszającą się nie oznakowanym pojazdem. Jak bardzo pomysł burmistrza okazał się strzałem w dziesiątkę niech zaświadczy fakt, że fotoradar zwrócił się już po kilku miesiącach użytkowania. Przyniósł dochód w wys. ok. 170 tys. zł. przewyższając tym samym znacznie koszt jego zakupu.
Z naszych, w przeważającej mierze środków….
Chyba powinniśmy się cieszyć, prawda??
Radny Droszcz nie zakończył na tym serii pytań. Ty razem zwrócił się do prezesa MPGK z prośbą o odpowiedź na pytanie dotyczące miejskiego wysypiska śmieci. Po jej otrzymaniu,… bezceremonialnie nazwał prezesa… kłamcą. Oświadczył, że słowom prezesa w sposób oczywisty zaprzecza materiał zdjęciowy zebrany przez radnego. Prezes nie odezwał się ani słowem…
Tym miłym akcentem zakończę już moją relację z Sesji Rady Miasta Zgorzelec z dnia 08.09.2009r.
Przeciwników czytania zbyt obszernych partii tekstu gorąco przepraszam, natomiast osoby wymienione przeze mnie z nazwisk proszę o sprostowanie, w przypadku gdybym omyłkowo przekręcił któryś z faktów…