Dzisiaj jest 19 cze 2025, 15:10

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
VIP
VIP

Informacja na stronie głównej:
Ciekawe inicjatywy Stowarzyszenia na rzecz ESK 2010
Cytuj:
Lokales Bündnis fur Familie w dniu 1 maja organizuje przy Moście Staromiejskim o godz. 13.30 aukcję mającą na celu zbiórkę pieniędzy na remont placu zabaw przy Parku Miejskim w Görlitz.

Cytuj:
Problem w tym, że bardzo często polskie dzieci są wyganiane z tego placu zabaw.
Cytuj:
Idea jest świetna i jak widać potrzebna, z tą różnicą, że powinna zostać zorganizowana po naszej stronie, bo u sąsiadów patrzą na nas pod tym kątem "krzywo".

Nigdy nie zdarzyło mi się, aby mnie i moje dzieci, z którymi chodziłem na wspomniany ogródek, ktoś z niego wygonił. A doświadczenia moje obejmują ponad dwadzieścia lat.

Czy budowanie placów zabaw dla dzieci na podwórkach jest pomysłem lepszym, czy gorszym, niż lokowanie ich w parkach? Sprawa jest wielowątkowa. Osobiście uważam, że parkowe ogródki sprzyjają szerszej integracji, podwórkowe nie. To jest tak, jak z porównaniem spędzania wolnego czasu w parku i na działce. Obie te inicjatywy sprzyjają wzajemnemu poznawaniu się ludzi z jednej strony, i podziałom społecznym z drugiej.
Jeśli jest pomysł, aby wspólnie coś zrobić, cokolwiek by to nie było, pomysł jest pomysłem dobrym. I każdy myślący mieszkaniec miasta powinien go poprzeć, niezależnie od piętrzonych wątpliwości różnej maści malkontentów.
My mamy swoją „Wioskę Słowiańską” :lol: i możemy w następnym tygodniu, lub miesiącu spróbować wciągnąć Niemców do naszej inicjatywy. O ile ma ona szanse powstać :roll:

Tytuł:
VIP
VIP

Niestety sytuacje wyganiania dzieci z placów zabaw zdarzają się często, i choć uważam, że inicjatywa jest dobra, to jednak pozostaje niesmak.

Moim zdaniem takim właśnie pomysłem powinno się zająć stowarzyszenie na rzecz ESK 2010. Powinni zmienić swój statut i zająć się projektami na rzecz dzieci i młodzieży, bo to jest naprawdę pottrzebne w Zgorzelcu. Tak samo Euroopera, która istnieje tak długo w mieście także powinna przemyśleć te sprawy.

co można zrobić ?
-> plac zabaw z prawdziwego zdarzenia
-> ścianę do malowania grafitti
-> skate park
-> stanowiska w parku przy mdk dla młodych ludzi uprawiających sporty extremalne na rowerach

Macie jeszcze jakieś pomysły ? Czy nie uważacie, że to dobry pomysł ? Stowarzyszenie może się starać o srodki z UM na tego typu cele. Przez to nasze miasto moze stać się znacznie lepsze.[/url]

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

:D a co z tematem Wioski Słowiańskiej :?: :?
Skoro powstała i istnieje :lol: , to co z nią teraz zrobić :?: może przemianować na Wioskę Łużycką :?: :roll:

Tytuł:
pismak
pismak

Sztuczna ściana do wspinaczki "skałkowej"?
Oczywiście, musiała by być z obsługą odpowiedzialną za bezpieczeństwo.

Wioska Słowiańska.
To ta, w Parku przy MDK?
Jeśli ta, to mam pytanie; czy nie wymaga ona remontu?
Znaczy- bardziej chyba budowy od nowa?
Czy taż może ja mylę cuś?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Gdyby udało się stworzyć tutaj te rzeczy, które wymienił Aleks, byłoby naprawdę o wiele lepiej, tzn. w końcu byłoby gdzie spędzać wolny czas :) Mam tylko nadzieję, że ściana do graffiti nie podzielu losu ściany z parku przy ul. Armii Krajowej - była kiedyś ściana i ją zburzyli, bo żuliki sobie to miejsce upodobały do picia piwka :\
Bodajże w Gorlitz są w różnych miejscach miasta takie kamienne rampy, widziałam kiedyś chyba... Nie wiem czy to na pewno to :P W Zgorzelcu też możnaby coś takiego ustawić... I to nie tylko w okolicach MDKu.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.