Informacja na stronie głównej:
Ciekawe inicjatywy Stowarzyszenia na rzecz ESK 2010
Cytuj:
Lokales Bündnis fur Familie w dniu 1 maja organizuje przy Moście Staromiejskim o godz. 13.30 aukcję mającą na celu zbiórkę pieniędzy na remont placu zabaw przy Parku Miejskim w Görlitz.
Cytuj:
Problem w tym, że bardzo często polskie dzieci są wyganiane z tego placu zabaw.
Cytuj:
Idea jest świetna i jak widać potrzebna, z tą różnicą, że powinna zostać zorganizowana po naszej stronie, bo u sąsiadów patrzą na nas pod tym kątem "krzywo".
Nigdy nie zdarzyło mi się, aby mnie i moje dzieci, z którymi chodziłem na wspomniany ogródek, ktoś z niego wygonił. A doświadczenia moje obejmują ponad dwadzieścia lat.
Czy budowanie placów zabaw dla dzieci na podwórkach jest pomysłem lepszym, czy gorszym, niż lokowanie ich w parkach? Sprawa jest wielowątkowa. Osobiście uważam, że parkowe ogródki sprzyjają szerszej integracji, podwórkowe nie. To jest tak, jak z porównaniem spędzania wolnego czasu w parku i na działce. Obie te inicjatywy sprzyjają wzajemnemu poznawaniu się ludzi z jednej strony, i podziałom społecznym z drugiej.
Jeśli jest pomysł, aby wspólnie coś zrobić, cokolwiek by to nie było, pomysł jest pomysłem dobrym. I każdy myślący mieszkaniec miasta powinien go poprzeć, niezależnie od piętrzonych wątpliwości różnej maści malkontentów.
My mamy swoją „Wioskę Słowiańską”

i możemy w następnym tygodniu, lub miesiącu spróbować wciągnąć Niemców do naszej inicjatywy. O ile ma ona szanse powstać