http://www.youtube.com/watch?v=qcrOV4ocmkY
Bardzo ciekawy dokument, polecam wszystkie części. Niezbyt się tutaj orientuję, więc proszę o podpięcie do odpowiedniego tematu. A wątek nazwałem tak bo nic lepszego nie potrafiłem wymyślić.
Ciekawi mnie jednak jedna rzecz. W załączonym przeze mnie filmie w 04:46 mówią o studzienkach. Dokładnie z taką samą zabudową spotkałem się kiedyś przeczesując lasy idąc od MDK w kierunku stalagu. Dokładnych współrzędnych nie jestem w stanie podać, bo to były nocne spontaniczne wypady z kumplami. Zawsze trasa była taka, że szliśmy od MDK przez lasy aż dochodziliśmy do Stalagu. I właśnie kiedyś po drodze spotkaliśmy właśnie takie coś jak na filmie. Betonowa dziura w ziemi. Kwadratowy betonowy otwór w ziemi około metr na metr. W środku chyba była drabinka, nie jestem pewien. W każdym razie pod ziemią jest betonowe pomieszczenie bardzo małe, z tego co pamiętam maksimum 1,5m x 1,5m. Wysokość nie większa niż dwa metry. Nie pamiętam nawet czy mogłem się tam wyprostować, ale pomieszczenie było naprawdę małe. Moje pytanie brzmi, czy ktoś wie, po co to? Dziura w ziemi prowadząca do małego obetonowanego pomieszczenia? Dodam, że poza ścianami nie ma tam nic. Jedynie na jednej ścianie są zamontowane plastikowe (chyba) osłony na kable. Wchodzą w ścianę a gdzie idą dalej tego nie wiem. Niestety dawno to było, więc nie jestem w stanie podać dokładniejszych szczegółów, nawet nie wiem gdzie to jest. Dzisiaj bym tego nie znalazł. Mimo wszystko te studzienki o których mówią we wklejonym przeze mnie filmie wyglądają dokładnie tak samo jak to o czym tutaj piszę. A jak oglądałem ten film to kadr studzienki wygląda niemalże identycznie jak to co kiedyś znalazłem w naszych lasach. Jeśli ktoś wie o co chodzi w tej kwadratowej dziurze w ziemi, to proszę o odpowiedź. Potem temat można usunąć, bo moja ciekawość zostanie zaspokojona, a ten konkretny obiekt chodzi po mojej głowie od kilku lat.