Dzisiaj jest 20 cze 2025, 16:26

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 148  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

underdoog zajrzyj tu:
http://cgi.ebay.de/Fuji-FinePix-S9600-K ... dZViewItem
co prawda bez ekstrasów i używany (tylko takie będą), ale cena przyzwoita.
Warte uwagi http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/fujifil ... -4562.html

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

No i jest - nowy Fuji - S 100 FS. Na razie cena proponowana to 800USD.

http://www.dpreview.com/news/0801/08012 ... S100FS.asp

Nie ma wątpliwości , że sprzęt wart jest tej kwoty.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

No, ciekawy jest, choć kwota nie jest wcale taka znowu mała...
Ale te 11,1 Mpx to chyba "troszeczkę" dużo, jak na matrixa w hybrydzie (choć jest on powiększony do 2/3) a przez tyle upchanych pixeli to może Fuji zacząć szumieć i przestanie wyprzedzać w tej materii konkurencję.... ]:->

Za plus należy uznać "wyjmowalny" LCD - to pozwala stuknąć fotkę z "przyziemnej" perspektywy bez stawania na głowie ;) - bardzo pomocne przy fotografii "makro-owadowej"
Ale z tą wagą blisko kilograma to już przesada :/ - choć dzieki temu niektórym może lepiej leżeć w dłoni i być stabilniejszy - a po paru porządnych sesjach można się wypakować ;)

A i tak ma mniejszy zoom od Pasikonika ]:->

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

turek pisze:
No, ciekawy jest, choć kwota nie jest wcale taka znowu mała...

Podejrzewam , że po początkowym szale spadnie do 2tys. , a potem poniżej. Wg mnie nie jest to kwota wygórowana.

turek pisze:
Ale te 11,1 Mpx to chyba "troszeczkę" dużo, jak na matrixa w hybrydzie (choć jest on powiększony do 2/3) a przez tyle upchanych pixeli to może Fuji zacząć szumieć i przestanie wyprzedzać w tej materii konkurencję....

Na stronie są fotki testowe - szum jest prawie "lustrzankowy".
A konkurencji to on chyba jednak nie ma - bo kto ma taką wielką matrycę? Bo zoom to już mają - tylko jakie szkiełka do tego ;)

turek pisze:
Ale z tą wagą blisko kilograma to już przesada :/ -

Zauważ jaki ma obiektyw - nie zrobisz dobrego szkła i lekkiego (są wyjątki). Dla mnie to akurat argument za.

turek pisze:
A i tak ma mniejszy zoom od Pasikonika

No widzisz - marketingowcy Cię przerobili ;) Zoom akurat aż tak ważny nie jest.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
A konkurencji to on chyba jednak nie ma - bo kto ma taką wielką matrycę?

No fakt hybrydy z takim matrixem to na razie nie posiada żadna konkurencja, ale to jedyny (choć ważny) parametr deklasujący konkurencję ;)

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

turek pisze:
ale to jedyny (choć ważny) parametr deklasujący konkurencję

Rozumiem , że to taki żart ;)

Choćby seryjne RAW-y. Który inny to ma?
Sample masz tutaj:
http://www.fujifilm.com/products/digita ... index.html

Test na polskiej stronie:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6846

Tyle , że tak naprawdę przy spadającej cenie lustrzanek dla Fuji nie będzie to taka prosta sprawa...choćby stare ale jare canony 350d lub zaraz spadające ceny 400d , bo następca 450 już u progu. O Nikonie i Olkach nie wspominam nawet.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Witajcie,
mam taką delikatną sprawę związaną z aparatem, fakt - nie lustrzanką, lecz z kompaktową cyfrówką, ale wypadałoby się was najpierw poradzić, zanim kupi się jakiś bubel :D Nie chcę kupować lustrzanki, bo niestety nie jestem jeszcze na tyle obeznany z aparatami by inwestować w taki sprzęt, którego i tak nie zrozumiem ( chyba ). Rozglądam się za Canonem, nawet wypatrzyłem całkiem fajnego ( jak na moje oczekiwania i potrzeby ) http://allegro.pl/item302700606_canon_s ... lnej_.html
Z kolei patrzę również na panasonica,
http://allegro.pl/item302704316_nowy_pa ... lnej_.html
Poradźcie proszę w co lepiej powinienem się zaopatrzyć :D
ew. jakieś sugestie :D

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Polecam FZ30 chociażby ze względu na zastosowane w nim szkła obiektywu Leica - jedne z najlepszych szkieł na świecie, dodatkowo pierścień regulacji ostrości na obiektywie - to dość wygodne i praktyczne rozwiązanie, stabilizacja obrazu Mega O.I.S. i dobry procesor obrazowy.....
Ale kolega Yellow poleci Ci w tej cenie zapewne jakiś dobry model Fuji i to też nie będzie wcale głupie rozwiązanie :)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Generalnie to zwracam jeszcze uwagę na ew. filtry. Wiem, że do canona mogę dokupić sobie tuleję i bawić się częściowo filtrami. Jak ta sprawa ma się do Panasonica, ew Fuji??
Jeśli chodzi o widełki cenowe to- >1000 zł

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

W FZ 30 z tego, co się orientuję problemu z filtrami nie powinno być ponieważ ma standartowy gwint jak w większości aparatów, problem z filtrami mogę mieć w moim FZ 18 - w którym Panasonic zastosował jakiś dziwny nie typowy gwint. O Fuji się natomiast nie wypowiadam, są tu na forum lepsi ode mnie fachowcy w tym temacie... Poczekaj na ich opinie, mogą Cię skłonić do zakupu jakiegoś fajnego Fuji, ja z dwóch przedstawionych propozycji wybrałbym FZ 30 - ale to tylko moje skromne zdanie :)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Fuji S9600 też ma normalny gwint... Wiem bo mam :)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

58 mm. I wcale nie są tak strasznie drogie. :smt023

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Zakładając , że jesteś amatorem - bo nie znam nawet Twoich wymagań - polecam Ci Canona S3IS. Po zakupieniu tulejki możesz bez kłopotu robić nim b.ładne fotki. Cenowo wypada b.korzystnie. Zasilanie 4xAA.

FZ 30 to już inna liga - jest (o dziwo) lepszy niż nowszy FZ 50. Panas bije na głowę Canona. Filtry bezpośrednio na obiektyw. Zasilanie akku.

Z innych - Fuji S 6500 lub S 9600 - tu filtry o średnicy 58mm też mocujesz bezpośrednio na obiektyw. Plusem jest mniejszy szum niż w Panasie aczkolwiek jako amator możesz tego nawet nie dostrzegać ;) Zasilanie 4xAA.

Nie wiemy do czego Ci aparat potrzebny - Panas i Canon nie mają szerokiego kąta. Fuji go ma. Flesz osobny Ci się przyda? To też jest ważne. Co zamierzasz focić? Kościoły czy tylko wakacyjne pstryki?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Yello, Jesli chodzi o mnie to na pewno chciałbym robić fotki typu - wakacje, pierdoły etc. , ale również chciałbym fotografować rzeczy typu właśnie kościoły, budynki, natura, wschody, zachody słońca etc. Dlatego też zależy mi na możliwości dokładania filtrów, jak i też rozszerzania obiektywu o obiektyw szerokokątny. Wiem, że Canon ma taką możliwość, mianowicie zamontowania konwertera do obiektywu szerokokątnego. Co do flasha, co radzic? Z, czy bez? Okiem laika( mnie ) wydaje mi się, ze przydałby sie..

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Konwertery to niewypały zazwyczaj. Bo są drogie na tyle , że podpięcie go pod kompakt nie ma sensu. Dlatego "+" dla Fuji.
Jeśli flesz zewnętrzny to albo S3IS z fotocelą (MIF 2,1e) + szyna albo droższy i nowszy S5IS - ten ma stopkę.
Stopkę ma też Fuji S 9600 - w przypadku S 6500 MIF + szyna. System sprawdza się ale jest nieco uciążliwy w użytkowaniu jednak.
Krajobrazy raczej robi się z szerokim kątem - dlatego 28mm Fuji ma tu przewagę. Kwestia na ile Ci to potrzebne - oceń sam.

Jeszcze o Panasie - żeby nie było. FZ 30 ma stopkę na lampę. Nowszy FZ 50 też ją ma. FZ 18 nie ma tego. Mają większy zakres ogniskowych i wszystko byłoby super gdyby zalety obiektywu nie były zepsute przez gorsze matryce... Tylko FZ 18 ma szerki kąt.

Możliwości aparatów Fuji ocenisz po mojej galerii choćby na tym portalu.

Powodzenia w wyborze - jakbyś nie wybrał zawsze znajdzie się krytykant ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 148  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.