Verkland pisze:
Co to znaczy zagęszczenie rozgrywek? Przecież u nas grają amerykanie z historią w NBA, albo Polak z aspiracjami na najlepszą ligę świata. Moim zdaniem powinni być przygotowani na grę na kilku frontach, przecież nie grają w szachy.
Zagęszczenie oznacza to że więcej się podróżuje niż gra i trenuje
Przygotowania przygotowaniami a rzeczywistość skrzeczy

W NBA gra się ogromną ilość meczy ale nikt nie rwie włosów gdy drużyna przegrywa kilka meczów (aktualny wynik mistrzów NBA Spurs W34 L19).
Verkland pisze:
Przed sezonem wiedzieli mniej więcej jak będzie wyglądał sezon obecny więc wydaje mi się, że kondycyjnie są/powinni być przygotowani dobrze. Jedyne co mi się nasuwa to wąska rotacja i faktyczne problemy finansowe.
Wiesz moim zdaniem jest mnóstwo czynników, które oddziaływają na zawodników w sferze kondycyjnej w trakcie sezonu. Zapewne Justyna Kowalczyk trenowała i przygotowywała się do sezonu podobnie jak w latach poprzednich a wyniki.... cóż słowo rozczarowujące jest łagodnym określeniem.
Problemy finansowe Turowa to tajemnica poliszynela. Wszyscy wiedzą że w którymś kościele dzwoni, ale w którym to już nie ma pewności. Komu płacą a komu nie płacą o to jest pytanie
Verkland pisze:
Dla każdego zawodnika (pracownika) najlepszą motywacją jest wypłata. Z racji zawodu miałem kontakt z różnymi grupami sportowców i nikt głośno tego nie powie, ale jak nie masz płacone na czas, to na pół gwizdka grasz.
Oby się pozbierali i pokazali dla nas ciut ambicji.
Z racji zawody powiem Ci że nie zdarzył mi się jeszcze taki pracownik który każdego dnia, każdego miesiąca i każdego roku przychodził w 100 % zmotywowany i wyrabiał 100% normy. Co więcej oczekiwanie tego "bo mu płacę" byłoby głupotą z mojej strony.
A całkowicie inną kwestią jest nastawienie kibiców, którzy po przegranych w lidze czterech meczach (w ciągu pięciu miesięcy !) wieszają psy na drużynie.
Ja jestem z Turowa dumny, że doprowadził do sytuacji gdy klub z 13,5 milionowego Istambułu walczył z klubem z 12 milionowego Paryża o to by móc zagrać z klubem z 33 tysięcznego Zgorzelca:)