Dzisiaj jest 20 cze 2025, 19:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
VIP
VIP

Czy władza "kupuje" sobie przychylność mediów ?

"Wszystkim mieszkańcom XXXXX życzymy bla bla bla..." - tak zaczyna się większość pozdrowień i życzeń, które są publikowane w lokalnej prasie przez urzędy miast, gmin, starostwo i spółki miejskie. Tysiące złotych rocznie są przeznaczane na pozdrowienia, życzenia itp. Po co ? Być może jest to "opłata za ochronę" przed napisaniem niewygodnej prawdy, albo abonament za na poczet "owocnej współpracy" ? Jedno jest pewne: takie rzeczy nie przynoszą pożytku dla mieszkańców, a pieniądze w ten sposób trwonione mogą być wykorzystane w znacznie lepszy sposób. Ciekawe, że na swoich oficjalnych stronach w większości nie ma ani jednego śladu wskazującego na święta, ale za to we wszystkich trzech gazetach lokalnych życzenia są wykupione.

"Większość życzeń jak ja tu jestem burmistrzem, nie były podawane do prasy. (...) Gwarantuję Panu jak tu siedzę. Jestem daleki, bo mi się to też nie podoba (...)" - oto słowa Burmistrza Fiedorowicza wypowiedziane w dniu 29 marca br. w trakcie wywiadu dla zgorzelec.info (całość wywiadu dostępna na forum)

Wiarygodność tych słów obrazują pozdrowienia wielkanocne we wszystkich lokalnych gazetach. Urząd Miasta, Gminy i Powiatu mają swoje życzenia zarówno w Gazecie Powiatowej, Wojewódzkiej jak i Nowym Kurierze Powiatowym.
Dlaczego ? Wytłumaczenie tych decyzji może być banalne: "interesujemy się naszymi mieszkańcami". Ale czy mieszkańcom potrzebne jest takie zainteresowanie ? Czy nie mają oni potrzeb, które można zrealizować zamiast "życzeń" ? Okazuje się, że efekt może być odwrotny, bo wszyscy, którzy przeczytają ten artykuł będą wiedzieć, że ich gospodarze zamiast przeznaczyć pieniądze na lokalne projekty swoich podopiecznych wolą je wydać na "niepotrzebne" rzeczy. Efekt jest następujący: władza stwarza pozory interesowania się mieszkańcami, media dostają swoją "działkę" i w zamian za to milczą na temat nieprawidłowości u swoich "płatników", mieszkańcy są bezradni. Łatwe i skuteczne, prawda ?

Druga linia obrony może być taka: "Święta Wielkanocne, są tradycją i w związku z tym chcemy złożyć życzenia wszystkim mieszkańcom, a takim sposobem są media." Każda z tych instytucji posiada własną stronę internetową, ale tylko na stronie Gminy Zgorzelec są życzenia, pozostałe dwie oprócz spadających pisanek (UM) nic nie posiadają.

Wszystkich, którzy w przyszłości usłyszą, że miasto, powiat, lub gmina nie ma na coś pieniędzy, mogą wykorzystać ten argument, bo wówczas to się nazywa "niegospodarność".

Powyższy przykład może być „wierzchołkiem góry lodowej”.

strona Urzędu Miasta Zgorzelec:
http://zinfo.hostings.pl/al3xand3r/arty ... miasto.jpg

reklamy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

strona Powiatu Zgorzeleckiego
http://zinfo.hostings.pl/al3xand3r/arty ... powiat.jpg

reklamy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

strona Gminy Zgorzelec (życzenia na stronie są)
http://zinfo.hostings.pl/al3xand3r/arty ... /gmina.jpg

i reklamy też:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 16 lis 2012, 13:53 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
U mnie na klatce, te kartki walaly sie na schodach...
Kartki wysylaja, lecz mojego zaufania i poparcia nie otrzymaja. Pamietaja o nas tylko gdy sa jakies swieta lub jestesmy w centrum uwagi. Dzien kolejny - nie znaja czlowieka, potrafiac odwrocic nawet glowe w druga strone...

Tytuł:
obserwator
obserwator

kartki wysylane bezposrednio do domow obywateli sa oplacane z prywatnych pieniedzy tych osob ktore je wam wyslaly wiec to nie sa publiczne fundusze jesli nie macie ochoty nie musicie ich czytac duzo smieci jest wrzucanych do skrzynek w postaci reklam i sie nikt nie bulwersuje i Panie Pitura na pana stronie tez swiat nie widac wiec po co to wytykac innym nie kazdy posiada internet a dostep do gazety jest latwiejszy i tym sposobem co roku na kazde swieta sa drukowane zyczenia wigilijne nowo roczne i wielkanocne amen

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Ten wątek wyglada jak szukanie dziury w całym.Taki świateczny atak na władze miasta.Może odwet za ESK?
To może za kondolencje zamieszczane w gazetach też sie przyczepicie,że z państwowej kasy?
Chcą nie wysyłają ,czytać nie trzeba.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 16 lis 2012, 13:54 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

turek pisze:
Do Ernesto

Człowieku czytaj z uwagą nie czepiam się o druk życzeń w gazetach, bo te są do wszystkich i już. Chodzi mi o wrzucanie takich kartek do skrzynek na listy. Nie mam życzenia dostawać życzeń od wójta, burmistrza, i plebana razem wziętych ja im nie życzę najlepszego więc i mnie się niech nie czepiają. Prawdopodobnie koszt wydruku i wysłania takiej kartki to ponad 2 PLN za takie pieniążki możnaby kupić zamiast kartki jajko niespodziankę i z okazji świąt jajkowych przesłać np. do domu dziecka, by maluchom zrobić frajdę. Przynajmniej taki byłby z tego pożytek, a kartką to nawet tyłka nie podetrę bo zbyt twarda, szkoda lasów.

Szkoda pieniędzy nawet jeśli są prywatne ArturzeZgorzelec

Człowieku czy ja napisałem,ze Ty się czepiasz ,czy,że wątek sprawia takie wrażenie głównie poprzez pierwszy post,nie drugi czyli Twój.Te 2zł to przesada ja obstawiam max.50 groszy.
O podcieraniu się nie wypowiadam,bo nie przyszło mi do głowy w taki osobliwy sposów wykorzystywac papier z ulotek.
A o pieniądzach innych ludzi ,ich pieniadzach nie ładnie mówić.
Jeśli ktoś chce całą wypłatą napalić w piecu ,a nie przekazać jej na biednych to jest tylko i wyłącznie jego sprawa a Tobie nic do tego.
Dalej uważam,że bez sensu sa takie ataki.
Widocznie władza robi swoje i nie ma poważnych podstaw do szkalowania jej,więc dziś poklikamy o świątecznych życzeniach.
Bzdura i to totalna.Proponuje wrzucić watek na temat tego,że jeden z członków rady miejskiej porusza się Mercedesem S-klasą.
I co z tego,ze jest tańszy od najmniejszej Toyoty z salonu.
Mercedes to Mercedes!
Coraz bardziej ta cała nagonka robi się nie tyle smieszna co żałosna.Policzył ktoś ile jest wątków na forum o naszych władzach?
Ciekawe co będzie po wyborach kiedy władzę przejmą dzisiejsi oponęci.Czy będzie lepiej czy gorzej?Pewnie gorzej bo o kim wtedy negatywnie poklikamy?
Burmistrz i jego świta jest atakowany tylko tu i przeważnie przez Piturę.Zarzuci watek i reszta się podpiuje.
Dajcie spokój już z tym.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
kartki wysylane bezposrednio do domow obywateli sa oplacane z prywatnych pieniedzy tych osob ktore je wam wyslaly
tak głosi teoria, nie ma powodu w nią wątpić, chętnie bym jednak zobaczył jakieś praktyczne potwierdzenie :?

Cytuj:
dzisiejsi oponęci

nie narzekajmy na Niemców kaleczących nasz język ojczysty :lol:

Tytuł:
VIP
VIP

Czy ja atakuję ? Nie wydaje mi się. Zauważam nieprawidłowości i o tym piszę. Według mnie pozdrowienia dla górników, świąteczne, czy z innych okazji, które się pojawiają są bez sensu. Czy to nie jest wydawanie pieniędzy w błoto ? Wydaje mi się, że działaniem można pokazać mieszkańcom swoje zaangażowanie, a nie dawaniem reklam go gazet. Są także zamieszczane ogłoszenia o przetargach, jednak to jest zasadne więc nie widzę problemu, ale co innego to o czym piszę w artykule.

arturzgorzelec napisał:
Cytuj:
Panie Pitura na pana stronie tez swiat nie widac wiec po co to wytykac innym nie kazdy posiada internet a dostep do gazety jest latwiejszy i tym sposobem co roku na kazde swieta sa drukowane zyczenia wigilijne nowo roczne i wielkanocne amen

Czcigodny Arturze:
-> ja nie kupuję reklam w gazecie i jestem podmiotem prywatnym więc to czy święta są widoczne na stronie jest zależne wyłącznie ode mnie i Tobie nic do tego, poza tym jeżeli nawet reklamy w gazetach bym kupował, to i tak Tobie nic do tego, bo wydaję moje pieniądze, a nie publiczne.

-> po drugie skoro wg Ciebie dostęp do gazety jest łatwiejszyt to dlaczego prawo wprowadziło obowiązek prowadzenia BIPu w internecie zamiast w formie papierowej, po co ustawa o podpisie cyfrowym, dlaczego banki wprowadzają dostęp przez internet i dlaczego większość liczących się gazet w Polsce ma swoje ogromne serwisy informacyjne, a na koniec dlaczego taka osoba jak Ty, która zawzięcie broni gazet nie założy w gazecie robryki o nazwie forum dyskusyjne tylko wchodzi na forum.zgorzelec.info i zabiera głos w Internecie.

Ernesto napisał:
Cytuj:
Dalej uważam,że bez sensu sa takie ataki.
Widocznie władza robi swoje i nie ma poważnych podstaw do szkalowania jej,więc dziś poklikamy o świątecznych życzeniach.

Podkreślam, że to nie atak tylko zwrócenie uwagi na coś co się dzieje cały czas. Poza tym moim zdaniem to co się dzieje jest nie w porządku więc o tym napisałem. A jeżeli chodzi o życzenia świąteczne to w artykule jest napisane, że nie tylko o nie chodzi, więc prosze o uważne czytanie.

Ostatnio zmieniony 19 kwie 2006, 10:50 przez aleksander, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł: DLA P. PITURY
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

oj Alex czemu tak sie czep[iasz w³adzy? chcesz kandydowac? czy zamierzasz popierac innego kandydata? mi to obojetne ale mowisz ze wladza wydaje nie potrzebnie pieniadze a jakos ci nie przeszkadza jak co miesiacv przelewa na twoje konto 122 zl za to ze wstwiles im jakies dretwe jajka fruwajace na stronie zdecyduj sie chlopie. :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 16 lis 2012, 13:56 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
czemu tak sie czep[iasz władzy? chcesz kandydowac? czy zamierzasz popierac innego kandydata?
nieco mnie dziwi taka postawa: czy komuś tu chodzi o sprawy nadrzędne, ponadpartyjne i ponadgrupowe :?: :shock: czy wyłącznie o władzę :?: Robi się szum, bo do wzięcia stołki i kasa :? Czy ktoś z szanownych forumowiczów /mj, ArturZgorzelec, Ernesto wypowiadał się tu w sprawach publicznych wcześniej :?: nie pamiętam :) koniec snu zimowego :?: :lol:

Tytuł:
turek pisze:
A tak swoją drogą to faktycznie nie przypominam sobie aby wcześniej te kartki też przychodziły w ubiegłych latach. Coś mi świta, że te kartki to tak faktycznie przed wyborami chyba.

Dokladnie, pamietaja o nas gdy sa wybory. Wtedy to taaaak. Nawet zyczenia Ci poczta wysla. No bo jak to... Trzeba o wyborcach pamietac... Do czasu...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

bombas3 pisze:
Czy ktoś z szanownych forumowiczów /mj, ArturZgorzelec, Ernesto wypowiadał się tu w sprawach publicznych wcześniej :?: nie pamiętam :) koniec snu zimowego :?: :lol:

Nie ,zobacz kiedy się zarejestrowałem.
Wcześniej nie czytałem tego forum.
I co za tym idzie nie udzielałem się ani
w sprawach publicznych,ani w zadnych innych.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

i co z tego ze sie nie udzielalam wczesniej? po prodstu nie mam tyle wolnego czasu co inni.
:P

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.