YELLO_35 pisze:
Marcopollo pisze:
Wybierałem się dziś z nadzieją na sfotografowanie zorzy polarnej ale nie udało się. Nie doszła do Zgorzelca
Ale Ty nie widziałeś czy aparat na długim czasie jej nie uwiecznił?
Bo niekiedy jest tak, że gołym okiem ledwie (lub wcale) nie widać. A naświetlając klatkę np. 30 sekund wyjdzie Ci jakiś kolorowy szlaczek
A'propos tematów "kosmicznych" - w ten weekend (ja wybieram się chyba w sobotę rano) będzie zbliżenie Księżyca z Marsem i Wenus - widoczne na południowo-wschodnim kierunku. Nie wiem czy ma to fotograficzny sens ale przynajmniej sobie obejrzę...
Co do pierwszego, to owszem nie wyszła zorza. Mam fotki i w sumie sam nie jestem pewien czy to poświata ze Zgorzelca czy jakaś tam lekka zorza. Wrzucę wieczorek zdjęcie to sami oceńcie. Złapałem też wybuch bolidu spadające, ale otworzyłem migawki w momencie wybuchu i widać tylko błysk bez smugi.
Co do tego drugiego to obawiam się, że jeśli będą dość blisko siebie to księżyc prześwietli resztę. Ale wschód masz około 2:20 i będzie bardzo cieniutki wiec szanse mogą być. Ja wolę krajobrazy nocne.
A kolo tego szlaban to tam robiłem to zdjęcie z postacią. Ale nie wiem o jakiej wieży piszecie? Dojechałem do szlabanu, a nawet kawałek za i droga mi się skończyła. Po ciemku nie kombinowałem.