Dzisiaj jest 19 cze 2025, 14:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
VIP
VIP

Cytuj:
25 sierpnia br. po obu stronach Mostu Staromiejskiego rozpocznie się trzydniowy festyn jarmarczny
a gdzie tu w tym wszystkim są JAKUBY :?: jakoś znikł Jakub Boehme, został tylko symbol buta, który nie wiadomo do czego przypiąć.
Znikła gdzieś idea festynu zgorzeleckiego, jego patron, a teraz i sama nazwa nawet :cry:
Za to fundujemy także festynowi goerlitzkiemu nazwę co najmniej dziwną :wink:

nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
a gdzie tu w tym wszystkim są JAKUBY :?:

Tutaj:

http://www.zgorzelec.info/index.php?k_d ... cell=c_kmc

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

z tego co w programie pisze to powino mieć nazwe " festyn biesiadny " :>

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Tja, albo folklorystyczny... Sądząc po ilości rodzin muzykujących...

Tytuł:
obserwator
obserwator

A Ja myślałem że nazwa "dobrzynki" przyjęła się już na dobre :D a tu proszę z nów "jakuby"
Ale tak na serio to w tym roku poza stoiskami z piwem to nie ma tam nic ciekawego. Kompletnie NIC

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Ponadto:
Dom Jakuba Boehme: wystawa - Izba Jakuba Boehme

to wzięte z programu wskazanego przez mbyte, czyli można powiedzieć: nie jest źle :lol:
Ciekawy jestem w jakim stopniu "festyn jarmarczny Dobrzynki" bedzie wykorzystany do celów kampanii wyborczej i czy rzeczywiście również Niemcy, idąc za światłym przykładem Polaków, także Altstadtfest nazwą jak wyżej :P
Chciałbym przypomnieć, że idea zgorzeleckiego festynu związana była ściśle z postacią Jakuba Boehme i to Boehme właśnie miał jej patronować. Stąd wiele wymyślonych i proponowanych aspektów imprezy, z których nie zostało NIC, za sprawą Macieja Dobrzyńskiego i wspierających go osób, że oszczędzę nazwisk.

Tytuł:
VIP
VIP

pod tym adresem można znaleźć aktualny rozkład jazdy święta po niemieckiej stronie:

http://www.altstadtfest-goerlitz.de/

Tytuł:
VIP
VIP

Do skrzynek trafiają ulotki podpisane przez Macieja Dobrzyńskiego (z upoważnienia organizatorów):
Cytuj:
Szanowni Państwo! W dniach 25-28 sierpnia 2006 r. odbędzie się już III edycja Festynu Jarmarcznego Jakuby - czyli hulanki i swawole ne cześć filozofa Jakuba Boehme.

Po pierwsze, to należy się nauczyć panie Macieju rachunków powyżej trójki. Pierwsze Jakuby zgorzeleckie odbyły się 30 sierpnia 2003 roku, kiedy to odsłonięto słup poczty polsko-saskiej, z czego jednoznacznie wynika, że tegoroczny zgorzelecki festyn jest czwartym z kolei. Tablica na Domu Studziennym wmurowana na tą okoliczność zawiera datę, żeby nie było wątpliwości. Watro jest pamiętać tych kilka dat z sześćdziesięciu kilku zaledwie lat historii Zgorzelca, szczególnie gdy się zabiera publicznie głos.
Z dalszego ciągu tekstu, który zawiera ulotka, nie wynikają jakieś istotne zmiany wizerunku Jakubów w stosunku do lat ubiegłych.
Natomiast z informacji zawartych na stronie
http://www.altstadtfest-goerlitz.de/
nie wynika, aby była jakakolwiek koordynacja pomiędzy festynem w Goerlitz i w Zgorzelcu :cry:

"każdy sobie rzepkę skrobie", żeby użyć przyzwoitego określenia

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Z roku na rok coraz mniej ciekawych imprez a coraz więcej piwa. Już mi się o tym żenującym "festynie" pisać nie chce.

Tytuł:
VIP
VIP

Piwo też jest dla ludzi, ale na miłość boska nie sprowadzajmy egzystencji do tego napoju :cry:
Ekipa do wymiany :idea:

mam też kilka refleksji przed imprezą. Jak się mają Międzygalaktyczne, o pardon: Miedzynarodowe Spotkania Rodzin Muzykujących, imprezka sama w sobie sympatyczna, do: Jakubów :?: (występują w programie Festynu i jako takie) :?: Moim zdaniem dowodzi to jednego: braku konceptu wypełniającego program Jakubów. Czy konsultowano program z kimś, kto w Zgorzelcu filozofem i jego postacią się zajmuje (moim zdaniem najbardziej odpowiednia jest tu chyba Euroopera :? ) :?: , aby związek "festynu jarmarcznego" z postacią Boehmego nie był jedynie fikcyjny :?: Przestrzegam na poważnie przed obecnymi praktykami, bowiem taka niefrasobliwość może sylwetkę Jakuba B. zaprzepaścić dla ewentualnej przyszłej promocji Zgorzelca.
Nie byłbym zdziwiony, gdyby w roku następnym, przy stałym już kierownictwie Jakubów, do "festynu jarmarcznego" włączono podupadające OSATJA i pokazy modeli latających, ale to już inny temat

ZDZICHU WRACAJ :!:

Ostatnio zmieniony 18 sie 2006, 11:18 przez bombas3, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Hej
My wlasnie siedzimy z ekipa w pracy i ogladamy program imprezy. Wszyscy stwierdzili,ze nie ruszaja sie nawet z domu, bo wszystko zostalo sprowadzone do przegladu kapel ludowych. Wypic piwo mozna gdzie indziej, w miejscu mniej tlocznym. Dla nas niestety nie ma tam nic ciekawego. Szkoda, ale wychodzi na to, ze mimo faktu, ze mamy tylko jedna tego typu impreze w Zgorzelcu to jeszcze staje ona na tak niskim poziomie:(

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Wszyscy stwierdzili,ze nie ruszaja sie nawet z domu
ja tam się ruszę, ale Mostem Miejskim na Altstadtfest i pewnie tą drogą wrócę z powrotem do Zgorzelca :wink:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Tak samo czo wspólnego z filozofem mają stoiska z majtkami, które co roku się tam znajduja, albo biżuteria?? Ja również po naszej stronie mostu czasu nie mam zamiaru spędzać. Tercet Egzotyczny i rodziny muzykuące to nie dla mnie. Poza tym nie mam kilku par butów bo po jendnym spacerze będę musiała iść zmieniać gdyż się zapewne zniszczą.

Tytuł:
VIP
VIP

chodzą plotki, że wykonawca rewitalizacji straszy oddaniem sprawy do prokuratury, jak mu ktoś na teren budowy wejdzie z imprezą :shock: (plotka z okolicy Przedmieścia)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Hehe też ja słyszałam. Może w takim razie plac budowy bedzie zagrodzony drutem kolczastym :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.