Dzisiaj jest 19 cze 2025, 19:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Jak byłem sędzią koszykówki to wpierw uczyłem się na treningach apóźniej sędziowałem w tej hali pierwsze swoje mecze ligi kobiet A było to pare dobrych lat temu więc pisanie, że dzięki waszej 4 letniej pracy trenują tam koszykarki to chyba jakaś nieścisłość.
Mój 5 letni bratenek chodził tam w tamtym roku na zajęcia Muay Thai... przestał bo na hali było zbyt zimno i zaczął chorować :? - liczę że przez 3 lata było ok, i tylko w tamtym roku lekko przyręciliście kurki :wink: Mam nadzieje, że w Twoim "nowym pomysle na to miejsce" weźmiesz pod uwagę temperaturę, w której dzieci mają łączyć kulturę ze sportem.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Marko tego wam nie odbieram ale chodzi mi o coś dla tak zwanych "dzieci ulicy" - i co z tego że tam można ćwiczyć jak za taką możliwość trzeba w większości zapłacić a oni nie mają na to kasy ? przykładem takiego miejsca o którym mówie jest swietlica kościoła św. Józefa ( chyba tak to sie nazywa)

Tytuł:
pismak
pismak

menelopa
Miniona kadencja była bardzo pracowita, choć to nie oznacza, że udało się rozwiązać wszystkie problemy naszego miasta. Bo tak nie będzie nigdy.
Jak pamiętasz w 2002 roku kraj stał na skali bankructwa, bezrobocie, deficyt budżetowy ponad 80 miliardów. Słowem tragedia.
W Zgorzelcu też pojawiły się poważne problemy: groziło zamknięcie FMAGO, bezrobocie wzrastało, coraz mniej otrzymywaliśmy środków z budżetu państwa na oświatę, pomoc społeczną, drogi, służbę zdrowia. O naszym mieście mówiono, że jest siedzibą złodziei samochodów, handlarzy papierosami i narkomanów. Ze jesteśmy miastem awantur politycznych i braku stabilizacji.
Menelopa pytasz, co się zmieniło?
To posłuchaj. Weszliśmy do Unii Europejskiej jako miasto bardzo dobrze przygotowani. W rankingach zajęliśmy czwarte miejsce w Polsce w pozyskiwaniu środków unijnych w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Otrzymaliśmy Dolnośląski Klucz Sukcesu, dla najbardziej gospodarnego miasta. To nie są wszystkie wyróżnienia, ale o nich możesz poczytać w Internecie.
W sposób zdecydowany spadła przestępczość, choćby kradzieże samochodów, które dzisiaj zdarzają się sporadycznie, a kiedyś bywało kilka przypadków dziennie. Zatrzymano wzrost bezrobocia ratując funkcjonujące miejsca pracy (zwolnienia podatkowe dla Famago uratowały zakład), powstały nowe miejsca pracy w wyniku dobrze prowadzonych działań promocyjnych, merytorycznych kontaktów z inwestorami i stabilizacji politycznej. Zwiększono ilość środków finansowych w przeliczeniu na jednego ucznia w szkołach, wprowadzono dodatkowe zajęcia pozalekcyjne, wszystkie szkoły posiadają nowoczesne pracownie internetowe, ( sam pozyskałem bezpłatnie dla szkół podstawowych trzy nowoczesne pracownie internetowe oraz jedną czytelnie multimedialną – to ponad czterdzieści komputerów).
Zmodernizowano drogi dojazdowe do Zgorzelca i trwa budowa nowych rozwiązań komunikacyjnych mających odciążyć centrum miasta. Zmodernizowano linię kolejową, choć dalej problemem jest dworzec.
Powstały nowe oddziały szpitalne a Zgorzelec ma kriokomorę, tomograf, nowoczesny rentgen, oddział okulistyczny itd. To także środki miejskie.
Mogę tak długo wymieniać. Pewnie powiesz, że to wszystko tylko dzielenie pieniędzy. Więc muszę podkreślić, że nie jest to prawda. Bo to wszystko było możliwe dzięki umiejętności pozyskiwania środków z zewnątrz. W minionej kadencji na inwestycje w mieście przeznaczano średnio ok. 22% budżetu. To bardzo wysoki wskaźnik. Wydatkowano na ten cel ponad 50 milionów zł. Ale tylko 7 milionów to środki własne. Ponad siedmiokrotnie więcej pozyskano z zewnątrz.
Rozpoczęcie takich inwestycji jak rewitalizacja przedmieścia nyskiego to osiągnięcie w skali Europy. Naszych działań zazdroszczą nam sąsiedzi z Niemiec i podziwiają goście z innych krajów. Często nie zauważają bądź nie chcą zauważyć skali działań i zmian niektórzy mieszkańcy, ale tu chyba chodzi bardziej o zawiść i narodową tendencję do ciągłego narzekania i opluwania niż o rzeczywiste i obiektywne oceny.
Zmieniło się także oblicze Rady Miasta, dzisiaj zapraszają nas inne samorządy na spotkani i dyskusje o samorządzie, bo stawiają nas za przykład. Jest tu sporo mojej zasługi, choć brzmi to mało skromnie.
Powiem kończąc, że Zgorzelec z przed czterech lat niczym nie dorównuje obecnemu.

Tytuł:
pismak
pismak

Marko, ja wiem jak było i jak jest teraz. Nie wróciłem z Madagaskaru i nie pytam co się zmieniło w Polsce i w Zgorzelcu. Pytałem jak podumowujesz swoją kadencję. Gdyby 12 listopada miały by się odbyć np. wybory na miasto najlepiej wykorzystujące fundusze z UE to Twoje informacje są jaknajbardziej trafne. Ale ja, jak i inni wyborcy chcę wiedzieć jak Ty, jako radny przyczyniłeś się do tych osiągnięć. Chciałbym przeczytać w jakich komisjach zasiadałeś, których projektów jesteś autorem, jakie prowadziłeś działania i co zostało zrealizowane dzięki Tobie. Równocześnie nie chciałbym abyś pisał, że głosowałeś np. "za" zwolnieniami podatkowymi dla Famago (ten zakład nie został uratowany dzięki zwolnieniom podatkowym) bądź za przeprowadzeniem rewitalizacji gdyż zanim doszło do głosowania ktoś musiał przygotować propozycję uchwały etc. ... chyba, że to Ty byłeś ich autorem :D

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Marko nie chcę się sprzeczać ale jeśli każda szkoła ma pracownie multimedialną to powiedz mi czemu w gim nr. 3 sa komputery na których działa system ( win 98 ) który został wycofany, czemy zainstalowany jest tam work's ?? Czemu te komputery nie mają więcej niż 128 ram i procesora 300 mhz ? Na tych komputerach nie można pracować ( ja coś na ten temat wiem)

Tytuł:
pismak
pismak

ci.

Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 18:35 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
stawiają nas za przykład
kto nas stawia i za co :?:
Z tego, co piszesz Marko, wynika iż zasługą obecnych władz jest tak spadek bezrobocia, jak i spadek przestępczości. Nic nie mówisz o odpływie młodzieży, który to problem jest sprawą numer 1, nic nie piszesz o braku perspektyw ani o możliwości spędzania przez nią wolnego czasu. Puby i mecze koszykówki, jeśli kogoś stać na bilet, to jedyne, co tej młodzieży może miasto zaoferować.
Wiadomo, że pewne procesy związane z wejściem Polski do Unii spowodowały zmianę charakteru przestępstw na naszym terenie, Do nich należą przemyt i kradzieże samochodów, bzdurą i nieprawdą jest przypisywanie sobie zasługi za spadek tych przestępstw w Zgorzelcu.
Cytuj:
Powstały nowe oddziały szpitalne a Zgorzelec ma kriokomorę, tomograf, nowoczesny rentgen, oddział okulistyczny itd
co mi po tym, jeśli moja żona musi miesiącami czekać na wizytę u specjalisty chorób tarczycy i okulisty właśnie. Nie ona jedna zresztą.
Cytuj:
rewitalizacja przedmieścia nyskiego to osiągnięcie w skali Europy
był już tu kiedyś temat megalomanii i tracenia proporcji, więc nie będę do niego wracał, dodam może, że nie wiadomo z jakich przyczyn utożsamia się 'rewitalizację' ze zwykłym remontem ulicy, pewnie z powodu niewiedzy społecznej, gdzie tu w tej rewitalizacji są właśnie sprawy społeczne, które przecież ona także obejmuje :?: Nie wspomnę o niezgodności w wielu aspektach tego co się tam robi, z tym, co zapisano w projekcie. Dlaczego :?:
Powiem, że to co widać w mieście, to królujący wszędzie polbruk z czerwonymi wstawkami mającymi charakter radosnej twórczości brukarzy. Może należałoby porozmawiać o tym, czego potrzeba a nie, co się zrobiło. Czy jest jakieś rozeznanie, czego ludzie oczekują i czego potrzebują najbardziej, a nie z czego się powinni cieszyć :?:
Dlaczego gości prowadzi się wciąż do Goerlitz a nie np do zadbanego zgorzeleckiego parku, parku, którego pozazdrościć może nam niejedno miasto a o który nikt dotąd nie zadbał. Czy to przekracza nasze możliwości :?: 'Słowiańska wioska', to szczyt tego, na co nas było dotąd stać :cry:

Tytuł:
obserwator
obserwator

jezeli chodzi o osobę Marka W. powiem tyle.
nie jest to moj znajomy, ale cenie go za jego dzialalnosc w ZHP jeszcze w czasach gdy nie bylo mowy o aktywnym uczestniczeniu w zyciu politycznym, a z opowiadan kolezanek pracujących w UG wiem że to naprawdę porządny człowiek i szef.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Marko
Wiele to Ty nie zrobiłeś tylko się nagadałeś :!: :!: :!:
a z tego pociecha marna i efektów nie ma. Od samych certyfikatów
to ściany w UM i UG się powalą. Propaganda sukcesu już była
Rękawy do góry i popracować trzeba.

Tytuł:
pismak
pismak

No tak nazbierało się tego i to chyba moja wina, bo dawno nic nie pisało. Jak Wiecie najczęściej piszę nocami, bo za dnia nie mam, kiedy. Ostatnio nawet w nocy brakowało czasu. Postaram się wszystko nadrobić.

menelopa
Oczywiście, że nie musimy rozmawiać o tym jak było przed czterema laty w Polsce i w Zgorzelcu. Jeśli jednak pytasz, co zrobiłem to trzeba do czegoś się odnieść i ja to robię. W każdym działaniu w mieście, które otarło się o mnie jest moja cząstka.

Pytacie, co zrobiłem pisałem już o tym w dużym stopniu na swoje stronie internetowej. Dla jasności ją podaję: www.marekwolanin.pl Zamieszczone tam informacje nie mówią o wszystkim. Jeśli chodzi o uchwały Rady Miasta to powiem, że moje inicjatywy uchwałodawcze znalazły poparcie radnych. Było ich kilkanaście sam teraz nie pamiętam, ale to sprawdzę i opublikuję na swojej stronie. Oprócz uchwały ważnych dla członków spółdzielni mieszkaniowej, byłem także inicjatorem honorowania osób, które przyczyniają się do rozwoju Europamiasto Zgorzelec/Goerlitz. Już dwukrotnie medal wręczono podczas wspólnych sesji rad miast Zgorzelec/Goerlitz.
Dodam także, że poza radą, choć w związku z pełnioną funkcją zaangażowałem się w organizację Europamaratonu i tylko w tym roku aktywność moja z racji wyjazdów była mniejsza. Cieszę się, że maraton odbył się już trzeci raz i będę go popierał w całej rozciągłości w przyszłości.

Renegat
Jeśli chodzi o pracownie komputerowe, dzięki mnie otrzymały je szkoły podstawowe. SP-2, SP-3, SP-5, czytelnię multimedialną Gimnazjum nr 1. Muszę się zainteresować Gimnazjum nr trzy i myślę, że powalczymy. Nie miałem takiej wiedzy a szkoda.

Mieszczuch
Ja lubię jak ludzie mają powód do radości, zwłaszcza, kiedy to ja jej dostarczam........

bombas3

Rada Miasta Zgorzelec jest stawiana za przykład grupy ludzi, którzy mimo różnic politycznych potrafią wspólnie pracować na rzecz Zgorzelca. Zobacz jak zmieniła się opinia o Radzie Miasta. Czy słyszałeś o aferach, wzajemnym opluwaniu się, bądź ciągłymi podjazdami, przeciąganiem jednych na stronę drugich? Takie praktyki zostały przez nas odrzucone. Nikt nikomu nie zamykał ust, każdy mógł funkcjonować w sposób aktywny. I stało się to z mojej inicjatywy, przy moim udziale i dzięki mojej konsekwentnej postawie.

Mówisz o młodzieży i ofercie miasta w tym kierunku. Oferta będzie zawsze zbyt mała, bo oczekiwania i potrzeby są duże. Zaplanowałem takie tematy do rozpatrzenia przez radę miasta. W efekcie zwiększyła się dotacja do klubów sportowych, zwiększono liczbę godzin pozalekcyjny wprowadzając system na każdy oddział szkolny dodatkowa godzina, rozszerzono ofertę konkursów na realizację zadań własnych miasta realizowanych przez organizacje pozarządowe ze szczególnym uwzględnieniem działań dotyczących dzieci i młodzież. Miasto rozpoczęło wypłacanie dzieciom stypendiów socjalnych, każdego roku kilkuset uczniów korzysta z organizowanej przez miasto akcji letniej, na którą też przekazaliśmy dodatkowe środki. To tylko niektóre przykłady. Wiec nie mów, że nie zrobiono nic, bo nie masz na ten temat wiedzy, albo udajesz, że nie masz.

Jeśli w Zgorzelcu króluje jak twierdzisz polbruk z czerwonymi wstawkami to dobrze, bo wolę polbruk i kostkę granitową, która też się na dobre usadowiła w naszym mieście niż wybrzuszony asfalt i zwykłe klepisko.

Mówisz, porozmawiajmy bardziej o tym, czego potrzeba, a nie, co się zmieniło. Widzisz, ja myślę, że rozmawiać trzeba o jednym i o drugim choćby, dlatego by sprawdzić, co warto kontynuować, a gdzie zmienić kierunek bądź zastanowić się jeszcze raz jak dojść do wyznaczonego celu. Dla mnie to jest logika postępowania. Mam dosyć podejścia do życia w sposób mówiący o tym, żeby zbudować dobrą przyszłość trzeba zburzyć wszystko, co jest z przeszłości. Przed takim podejściem do życia chciałbym uchronić Zgorzelec. Dlatego startuję z Porozumieniem Ponad Podziałami. Bo tam króluje takie podejście do życia.

Tytuł:
VIP
VIP

marko, ty to masz zacięcie do pisania, jak się rozpędziłeś o 21:00 to na 00:47 skończyłeś :D Podziwiam i gratuluję poświęcenia dla forum.

Teraz kilka mniej i bardziej ważnych informacji:
-> Twoja strona jest prosta i czytelna, ale nieaktualna, zatem albo zmień teksty na głównej na jeden stały informujący o treści strony, albo badź konsekwentny w jej aktualizowaniu

-> w swoim opisie wpisz link do strony, dzięki tamu każdy będzie w stanie kliknąć na niego i zapoznać się ze stroną, a za każdym razem kiedy się tu odezwiesz będziesz reklamował swoje małe WWW ;)

Tyle z rzeczy technicznych, a teraz wracamy do dyskusji merytorycznej.

Tytuł:
pismak
pismak

Dzięki za instruktarz wszystko postaram sie zmienić.

Tytuł:
obserwator
obserwator

instruktaż
http://www.obcyjezykpolski.interia.pl/?md=archive&id=217

Tytuł:
VIP
VIP

No, Marko, do trzech razy sztuka :lol:

Tytuł:
pismak
pismak

Wracam do dyskusji nie było mnie kolejny raz przez kilka dni. Mam nadzieję, że to się teraz zmieni.
Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.