Dzisiaj jest 20 cze 2025, 11:07

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

W ciagu ostatnich kilku miesiecy bylem na pogotowiu ok 4 razy, jako potrzebujacy pomocy, raz z zona, raz z maluszkiem.
Za kazdym razem trzeba bylo troszke poczekac, ale pomoc udzielona byla i nie moglismy narzekac na personel czy cokolwiek innego. Wiadomo,ze czasem moze chwile trwac, nim z gory sciagnie sie lekarza, ale przeciez on tez moze miec jaki nagly wypadek czy inne zdarzenie wymagajace jego obecnosci na gorze, na oddziale.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

mozliwe, ze Wasze odczucia akurat nie byly takie, jak moje. wezwalam karetke do ostrego ataku wyrostka, wilam sie z bolu, a pani ktora odebrala powiedziala, ze do takich przypadkow karetek nie wzywaja. nie mialam innego transportu i musialam czekac 15 min na taksowke. jak sie pozniej okazalo, wyrostek byl na rozlaniu, gdybym nie miala pieniedzy na taksowke to moglabym sobie umierac w spokoju. do tego doszlo jeszcze prawie godzinne czekanie na pogotowiu, kiedy przede mna byla jedna osoba i to z wynikami badan :|

nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

viper126pzgc pisze:
Nie chcę nigdy rodzić w zgorzeleckim szpitalu!
Sceny jakie zobaczyła, traktowanie pacjenta, wywarły na niej taki wstrząs że po powrocie do domu, blada na twarzy płakała.

Podpisuje sie obiema rekami. Oto przyklad.
Ginekologiem mojej dziewczyny jest (a w zasadzie byl) ordynator oddzialu polozniczego Czeslaw Pawelkiewicz. Nieco ponad miesiac temu bedac juz pare dni po terminie poszla do szpitala na badanie KTG. Okazalo sie ze jest juz rozwarcie i trzeba ja zostawic na porodowce bo lada chwila urodzi. Porod mialbyc porodem rodzinnym za co szpital bezprawnie pobiera 200zl dajac w zamian cegielke, na ktorej jest napisane, ze jest ona dobrowolna :evil: . Tak sie zlozylo ze na dyzurze byl akurat Czeslaw P. Byla godzina 22. Przez caly czas Czeslaw P. nie raczyl zajrzec do swojej pacjentki spiac smacznie w swoim pokoju/gabinecie. Jedynie pielegniarka co ok 1,5 - 2 godz. przychodzila na kontrole. Dopiero o 5 rano na wezwanie matki mojej dziewczyny Czeslaw P. raczyl wstac i ruszyc swoja tlusta d... O 6:15 moja dziewczyna urodzila gdy Czeslaw P podal jej kroplowke. Mogl to zrobic wczesniej tym samym skracajac cierpienie mojej dziewczyny, ale spal i nie wiedzial co sie dzieje. Nie wiedzial bo nie chcial.

Czy tak sie zachowuje lekarz? Nie mowie, ze mial stac przez ten caly czas nad nami i pilnowac, ale moglby w miedzyczasie choc raz przyjsc. Zadnej opieki bo to co soba zaprezentowali w ta poniedzialkowa noc bylo zenujace. Po tym co sie tu w Zgorzelcu dzieje stwierdzilismy, ze ew kolejne dziecko napewno nie przyjdzie na swiat w tym szpitalu. A slynnego pana ginekologa Czeslawa Pawelkiewicza i caly zgorzelecki szpital radze omijac szerokim lukiem.

Oczywiscie szpital za takie "cos" kasy nie dostal i nie dostanie.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

moja mama rodzila mnie w zgorzeleckim szpitalu 18 lat temu i tez tego milo nie wspomina. dopoki pielegniarki nie dowiedzialy sie, ze jest znajoma dr maciejewskiego, traktowaly ja jak zlo konieczne. jak juz sie dowiedzialy, to zaczelo zalatywac wazelina. teraz to przypuszczam , podkreslam PRZYPUSZCZAM, ze i znajomosci na nic by sie nie zdaly :/ Jesli Tobie, gobo, i Twojej zonie warunki odpowiadaly to daj Ci boze szczescie, zeby urodzila tu nawet i caly tuzin dzieci, jesli tylko zapragniecie, ale ja i jak widac kilka innych osob jest zdecydowanie na nie i to rowniez jest nasze zdanie ( do jego wypowiadania sluzy chyba forum?)

rekrut
rekrut

Moi kochani , a czemu to tak jakoś niemile o szpitalu .....A może by tak , że nie wszystko w nim jest złe ? ,a może by tak ,że też pracują tam dobrzy lekarze i pielęgniarki? ,a może by tak z innej strony ,że pacjenci nie są znowu tacy idealni mam na myśli kulturę bycia i po co tak odrazu szpital be a my cacy a trochę wyrozumiałości i uśmiechu można cierpieć w ciszy ..... wiem coś na ten temat .Pozdrawiam.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Grazyno, cierpiec w ciszy nie ma sensu, gdyz Szpital jest jednostka stworzona do ratowania ludzi. JEzeli ludzie boja sie szpitala, czegos co powstalo z ich pienedzy (podatkow) to najwyrazniej trzeba zmienic jego personel i dyrekcje. Gdyby to ode mnie zalezalo, to z miejsca bym wszystkie nieodpowiedzialne osoby z tego szpitala wyrzucil, z kadrowa, ktora beszczelnie traktuje personel na czele. Po prostu bialej goraczki dostaje jak czytam ze nalezy przemilczec takie rzeczy. Nie oszukujmy sie, skorumpowani ordynatorzy, lekarz, personel, ktory hjest tak fajnie wykwalifikowany, ze nawet mojemu bratu zla diagnoze wydal na kolano.. to nie sa przypadki, Ci ludzie powinni kosic trawniki a nie leczyc ludzi. I tyle w tym temacie, mam nadziee ze kiedys sie tym prokuratura jakas zajmie, i w koncy Ci wszyscy ludzie pujda siedziec za swoej czynny licze ze na dozywocie. Nie twierdze ze wszyscy sa zli, oczywiscie ze sa lekarze, ktorzy maja osiagniecia ip otrafia pomoc. Ze sa pielegniarki, ktore dbaja. Sa tam tacy ludzie, ale ze wzgledu na brak kompetencji czesci z nich, niestety traca, gdyz szpital jst traktowany jako calosc.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Niestety w ciągu ostatniego roku musiałam parę razy odwiedzić szpital w Zgorzelcu, a także inne bardziej lub mniej oddalone kliniki i szpitale. Piszę niestety - bo odwiedziny w szpitalach (jakichkolwiek - oprócz Leśnej Góry oczywiście) nie są nigdy przyjemne.
Więc porównam sobie tutaj dwie jednostki (uprzedzam - pogląd subiektywny oparty na własnych doświadczeniach).
Szpital w Zgorzelcu
+ odremontowane sale, oddziały, nowy sprzęt, nowe oddziały, profesjonalne przyjęcie na pogotowiu, pacjenci w większości traktowani "jak ludzie", brak opłat dodatkowych (cegiełki żadnej nie musiałam wykupywać - a lekarz, z którym rozmawiałam o ewentualnej dodatkowej opłacie dla niego - o mało co za ten pomysł mnie nie wyrzucił)
- niektórzy lekarze nieprzygotowani do kontaktu z osobami starszymi (mówić głośniej, wyraźniej), zbyt długi okres oczekiwania na niektóre badania specjalistyczne, niektórzy lekarze zachowują się jak bogowie J

Klinika specjalistyczna w dużym mieście w Polsce
+ specjaliści
- brak sprzętu, specjaliści dostępni tylko za osobną dość dużą opłatą, kolejki ciągnące się godzinami - od 5 rano należało czekać - a przyjęcie dopiero np. o 13.00 (ludzie jak bydło stłoczone na wąskim i ciemnym korytarzyku), farba odlatywała płatami, w łazienkach syf - a dla mnie największym minusem było to, że nie udało im się to do czego się zobowiązali.... a przyczyny ich błędu zostały dopiero rozpoznane w tym "słabym" zgorzeleckim szpitalu...

Może nie będę tu popularna, a może i odosobniona w swoich poglądach, ale uważam, że Szpital w Zgorzelcu – pomimo strasznej sytuacji służby zdrowia w całej Polsce jest jednym z lepiej zarządzanych szpitali. Śmiem twierdzić, że ogromną zasługą tego stanu rzeczy jest właśnie zarządzanie a nie kierowanie. Dlatego uważam, że lekarze nie powinni kierować szpitalami (ani wtrącać się do polityki, ale to już inna kwestia) – od tego są menadżerowie, a Z. Barczyk – moim skromnym zdaniem – jest świetna w tym co robi.
Pewnie, że jest jeszcze wiele do zrobienia – nie twierdzę, że jest idealnie, ale z całą pewnością akurat nasz szpital idzie w dobrym kierunku.

Ps.
Uprzedzam następne posty – nie będę miała ani chlebka ani szyneczki po tym poście, nie znam też osobiście pani dyrektor J

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

gobo007 pisze:
Dlaczego? Bylas? Rodzilas? Czy wszystko opierasz na plotkach?.

Gobo jesli chcesz moge Cie poznac z moja dziewczyna i z jej mama. Uslyszysz to od nich. TO NIE PLOTKI. Bylem przy porodzie.

gobo007 pisze:
Polozna pomogla nam bardzo duzo, udzielala wskazowek co i jak. Przeprowadzila wszystko od poczatku do konca, a lekarz przyszedl na koniec, juz jak dzieciatko pojawialo sie na swiecie..

Jesli wszystko jest okay to sie zgadzam. Ale jesli sie kobieta meczy ponad 5 godzin to polozna powinna sama pojsc po lekarza. Ale chyba sie bala, ze Pawelkiewicz zarzuci grzywa i ostro na nia ryknie. Dopiero jak sami chcielismy po niego isc to zdecydowala ze jednak pojdzie.

gobo007 pisze:
personel ... z Pania, ktora sprzatala byl bardzo mily

Pani sprzatajaca (nie wiem czy akurat ta sama) rzeczywiscie byla bardzo mila w przeciwienstwie do innych osob tam pracujacych

Slyszalem wczesniej juz o takim traktowaniu pacjentow i o chamskim zachowaniu Pawelkiewicza i przyjmowalem te informacje jako mocno ubarwione. Dopiero jak sie sam przekonalem moge powiedziec

Odradzam porod w szpitalu w Zgorzelcu lepiej pojechac do Lubania

Tytuł:
pismak
pismak

kk

Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 1:30 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

azja pisze:
brak opłat dodatkowych (cegiełki żadnej nie musiałam wykupywaćj

Bzdura. Za porod rodzinny dostajesz wlasnie cegielke bo faktury nie moga wystawic bo niby za co? Za cos co jest bezplatne? Na cegielce jest napisane ze oplata jest dobrowolna. Porod rodzinny bez cegielki - prawie niemozliwy.

azja pisze:
a lekarz, z którym rozmawiałam o ewentualnej dodatkowej opłacie dla niego - o mało co za ten pomysł mnie nie wyrzucił)

To jakis cytat z filmu science fiction?

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Gero pisze:
Bzdura. Za porod rodzinny dostajesz wlasnie cegielke bo faktury nie moga wystawic bo niby za co? Za cos co jest bezplatne? Na cegielce jest napisane ze oplata jest dobrowolna. Porod rodzinny bez cegielki - prawie niemozliwy.

Gero - ale nie mówiłam o porodzie! Byłam tam z moim ojcem, co wyklucza sprawy położnicze :) I nie musiałam za żadną cegiełkę płacić, ani za żadną fakturę - bo takich nie było! Może Ty masz inne doświadczenia - przykro mi :(

Gero pisze:
azja pisze:
a lekarz, z którym rozmawiałam o ewentualnej dodatkowej opłacie dla niego - o mało co za ten pomysł mnie nie wyrzucił)

To jakis cytat z filmu science fiction?

Powiem szczerze, że myśląc o podarowaniu lekarzowi koperty, długo się zastanawiałam i biłam z myślami. Wszyscy opowiadali, że jak lekarzowi nie dasz, to nie będzie leczył dobrze i opiekował się tak jak trzeba. Więc zdecydowałam się. Podczas rozmowy (sam na sam z lekarzem) rozpoczęłam ten temat (zresztą po raz pierwszy i ostatni w życiu) Lekarz bardzo się zdenerwował słysząc o czym mówię i poprosił, żebym przyszła później... I tak się stało. Nie narzekałam na lekarza i opiekę.
Uważam też - nauczona swoim własnym przypadkiem - że łapownictwo zaczyna się właśnie dzięki plotkom o nim i dzięki ludziom, którzy dają się temu ponieść.
Także z filmem science-fiction moje doświadczenie nie miało nic wspólnego :)

Cytuj:
To miłe, że mnie wspominasz. Polecam warzywa. Na moja ocenę wpłynęło Twoje uaktywnienie po pierwszej turze wyborów. Mój błąd, który mi wybaczyłaś. Dziękuję.

Niezamaco :)
Mieszczuch - to nie był osobisty przytyk - chciałam po prostu uprzedzić ludzi, którym mój post skojarzyłby się z "Wszechogarniającą Propagandą Szpitala" :)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

popieram Cie, Gero. Moje wypowiedzi nie byly oparte na plotkach, jak pisal gobo. Mam troche znajomych, a takze kilka kobiet z mojej rodziny mialy tego pecha, ze rodzily tutaj i zadna z nich mile tego nie wspomina. Pozatym smieszy mnie to, ze za tak propagowany porod rodzinny trzeba placic! skoro mam placic za porod rodzinny+np za lozko obok, zeby maz przy mnie byl ( balabym sie w takim szpitalu lezec sama :|) to ja juz wole dolozyc nawet te drugie tyle i pojsc do jakiejs prywatnej kliniki, zeby pozniej nie miec jakiegos urazu psychicznego zwiazanego z porodem

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

"to ja juz wole dolozyc nawet te drugie tyle i pojsc do jakiejs prywatnej kliniki, zeby pozniej nie miec jakiegos urazu psychicznego zwiazanego z porodem"

To sprowadze Cie na ziemie. Drugie tyle, to starczy Ci moze na waciki.
Porod w prywatnej klinice kosztuje od 3 do 7 tys zl.
Czyli z prostych wyliczen wynika,ze porod rodzinny poza szpitalem jest przynajmniej 15 razy drozszy.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

azja pisze:
Gero - ale nie mówiłam o porodzie! Byłam tam z moim ojcem, co wyklucza sprawy położnicze :) I nie musiałam za żadną cegiełkę płacić, ani za żadną fakturę - bo takich nie było! Może Ty masz inne doświadczenia - przykro mi :(

Niestety mam przykre wspomnienia. Moja dziewczyna tez. Moze w innych oddzialach jest inaczej - przyznam, ze nie bylem i nie wiem i wcale mi sie tam nie spieszy :-). Dlatego nacisk w poscie klade glownie na oddzial polozniczy o o nim glownie pisze. Niewierze, ze dyr szpitala nie wie o tych praktykach i o skargach na personel tym bardziej, ze od lat nic tam sie w tej sprawie nie zmienilo. Z tego wynika, ze dzieje sie to za zgoda dyrekcji. Ciekawe do czyjej kieszeni ida pieniadze z tych niefakturowanych cegielek. Przeciez np. za badanie KTG pobieraja 10zl wlasnie w formie cegielki.

Agata1 pisze:
to ja juz wole dolozyc nawet te drugie tyle i pojsc do jakiejs prywatnej kliniki, zeby pozniej nie miec jakiegos urazu psychicznego zwiazanego z porodem

W tym przypadku to najlepsze rozwiazanie. Jednak gdy kogos nie stac to proponuje pojechac do Lubania.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

niekoniecznie gobo, znajoma mojej mamy rodzila w jakiejs prywatnej klinice w okolicach jeleniej i wynioslo ja to moze tysiac z kawalkiem i ba, nawet na waciki bylo ja jeszcze stac. chocbym miala sie zadluzyc, zrobilabym wszystko, zeby moje dziecko przyszlo na swiat w jak najlepszych warunkach i mialo jak najlepsza opieke

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.