Piszący na forum dzielą się wg mnie na dwie grupy /oczywiście z niezbędnym uproszczeniem

/. Jedni chcą sobie popisać, pogadać, dowartościować się etc. Drudzy traktują forum, jako narzędzie do osiągania pewnych celów, społecznie użytecznych. Proszę więc, na początek, spróbować się zastanowić jak to z nami jest. Moim zdaniem z tej naszej pisaniny powinny wynikać jakieś wnioski, b. często nie ma jednak żadnych. Ostatnio jednak Admin wziął się do roboty

, więc może będzie w końcu jasne po co np jest akcja 'nie parkuj jak łoś' ,komu ma służyć i jaki z niej /ewentualnie/ pożytek. Arbiter jest ciągle potrzebny, żeby tłumaczyć i wyjaśniać tym mniej rozumiejącym.
Jestem w stanie zrozumieć, że ktoś utożsamia niegdysiejszego ormowca z kimś, kto dziś chce wprowadzać elementy ładu do naszego życia społecznego, ale wiem, że te dwie sytuacje różnią się diametralnie. Ale przecież i ormowiec dbał o porządek wspierając organy Milicji Obywatelskiej i my staramy się to również robić na swój sposób.
Może więc nie ma żadnej różnicy?
Co Wy na to Ormowcy XXI wieku?
bog180:
Cytuj:
Takie usługi to nic nowego /policja, milicja itp/ zawsze sie kimś wysługiwała.
myślę, że tu nie masz racji. 'Wysługiwanie się' kojarzy mi się z czymś całkiem innym, niż nasza akcja łosiowa. Ponadto w sposób nieuprawniowy używasz stereotypu 'kapusia', który zawsze kojarzony był z nieprzyjazną obywatelowi 'władzą'. Postawa obywatelska, to moim zdaniem taka, która powinna wspierać władzę, pod warunkiem, że jej działania aprobujemy. Może więc należy zastanowić się nad podstawowymi elementami naszych postaw społeczno-obywatelskich, by potem brać się za dyskusje na tematy szczegółowe
Czy nie zdarza się, że wycofujemy się z działań właściwych i społecznie uzasadnionych, jeśli w ich wyniku możemy zostać obdarzeni epitetem 'kapusia'?