Dzisiaj jest 21 cze 2025, 23:21

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

yayo_ok pisze:
Trzeba tylko kogos zaradnego i z jajami

OOOOOOOOOO, właśnie... Kogo tam widzisz? Może Michalski albo Dobrzyński?

A co do nazwy, komu chcesz ją sprzedać? Carrefour Zgorzelec, Real Zgorzelec (to akurat brzmi ;)) czy Castorama Zgorzelec? W Zgorzelcu nie ma tak wielkiego zakładu jakim są bez wątpienia Winiary. To jest wszystko zasada naczyń połączonych... I nie jest takie proste na jakie wygląda...

A co do sponsora... Czy ktokolwiek przypuszczał, że Śląsk straci sponsora i nie będzie grał w PLK? Pewnie nikt. Takie rzeczy się zdarzają. Trzeba być realistą...

Tytuł:
rekrut
rekrut

nicek pisze:

hehehehhe o tych kandydatach nawet nie pomyslalem hehehehehehe ;)

wracajac do tematu, jesli chodzi o nazwe to nie musi byc to firma ze Zgorzelca. Jesli chodzi o kandydata to nawet przez mysl mi nie przeszedl kandydat ze Zgorzelca. Chodzi mi o to ze trzeba probowac i podkradac pomysly ktore sie sprawdzily w innych miastach. Niestety samo sie nie zrobi. Trzeba troszke zaangazowania, checi i ludzi z doswiadczeniem w tych sprawach ( ludzi z glowa na karku )

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

yayo_ok pisze:
Trzeba tylko kogos zaradnego i z jajami

yayo_ok pisze:
ludzi z glowa na karku

czy Ty aby nie za dużo wymagasz??? :grin:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

nicek
Cytuj:

yayo_ok
Cytuj:
hehehehhe o tych kandydatach nawet nie pomyslalem hehehehehehe ;)

Dlaczego nie??? :smt028

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

yayo_ok pisze:
Sposobow na utrzymanie hali jest 1000. Trzeba tylko kogos zaradnego i z jajami na tym stanowisku. Wystarczy podpatrzec inne miasta ( i nie tylko w Polsce ) jak sobie z tym radza.

Popieram, a nawet czuje się na siłach 8) POWAŻNIE!

BTW
Mówicie o utracie sponsora... sorry, kopalnia z elektrownia są mecenasami sportu w naszym regionie od dobrych kilkudziesięciu lat, więc nie wierze, żeby jakakolwiek kasa się skończyła...

Tytuł:
rekrut
rekrut

szamo pisze:
Mówicie o utracie sponsora... sorry, kopalnia z elektrownia są mecenasami sportu w naszym regionie od dobrych kilkudziesięciu lat, więc nie wierze, żeby jakakolwiek kasa się skończyła...

Tak, kiedyś to był boks, dzisiaj koszykówka, jutro może i żaglówka :grin:

Tytuł:
rekrut
rekrut

Ja wolę rozbudowę miasta np w parking pientrowy,odrestałrowanie elewacji
kamienic,chodniki,owietlenie tak jak np przedmiescie nyskie jest tam jak w cywylizowanym kraju :)

Jak wyglada centrum miasta u nas zasmiecone parkingi itd nikt tego nie sprząta...
Sypiące się elewacje na ludzi...naprawdę miasto nam się rujnuje a Wy chcecie hali?

Zobaczcie co się dzieje w centrum z zaparkowaniem auta trzeba mieć farta aby znaleść
miejsce bo pracownicy UM wszystko z rana pozajmują,a gdzie mieszkancy,auta z towarem
do sklepów lub interesanci UM??

Jasne lepiej sprzedać grunt następnemu pod kamienicę niż wybudować parking

A drogi zobaczcie co się dzieje Daszynskiego już nie ma asfalt się zwinoł,Łużycka również i kilka innych ulic

Nie lepiej doprowadzić nasze miasto do wyglądu,aby się nie wstydzic niż hala za 70 baniek

Ja bym bardzo chciał aby centrum wyglądało jak przedmiescie nyskie...dlaczego nie??tu też są piękne kamienice

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Janis pisze:
parking pientrowy... odrestałrowanie elewacji... znaleść... asfalt się zwinoł

Złota czcionka. Do kwadratu.

[ Komentarz dodany przez: aleksander: Nie Sie 10, 2008 6:08 am ]
Janis - dobrze prawisz, ale masz pierwsze ostrzeżenie za ortografię. Przy następnym zostaniesz zablokowany na 10 dni. Korzystaj z firefoxa to będziesz miał sprawdzanie pisowni.

Tytuł:
rekrut
rekrut

mrbyte pisze:
Janis pisze:
parking pientrowy... odrestałrowanie elewacji... znaleść... asfalt się zwinoł

Złota czcionka. Do kwadratu.

[ Komentarz dodany przez: aleksander: Nie Sie 10, 2008 6:08 am ]
Janis - dobrze prawisz, ale masz pierwsze ostrzeżenie za ortografię. Przy następnym zostaniesz zablokowany na 10 dni. Korzystaj z firefoxa to będziesz miał sprawdzanie pisowni.

Kolego możesz banować do woli...w koncu jesteś tu panem
a ja mam pytanie czy tj forum jezyka polskiego??bo nigdzie się tego nie doczytałem

Niestety nie byłem orłem z języka PL :D

Mimo tego nie powinno się eliminować usera w sprawach dotyczących miasta w końcu po co jest to forum??
a to,że nie znam ortografi na 5 to chyba mogę kożystać z tego forum??no chyba że się mylę...

PS
Co tj firefox i gdzie tj?? :D

pozdrawiam

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Janis pisze:
Co tj firefox i gdzie tj?? :D

Tam, gdzie Google.

Tytuł:
pismak
pismak

Janis pisze:
Ja wolę rozbudowę miasta np w parking pientrowy,odrestałrowanie elewacji
kamienic,chodniki,owietlenie tak jak np przedmiescie nyskie jest tam jak w cywylizowanym kraju

Jak wyglada centrum miasta u nas zasmiecone parkingi itd nikt tego nie sprząta...
Sypiące się elewacje na ludzi...naprawdę miasto nam się rujnuje a Wy chcecie hali?

Zobaczcie co się dzieje w centrum z zaparkowaniem auta trzeba mieć farta aby znaleść
miejsce bo pracownicy UM wszystko z rana pozajmują,a gdzie mieszkancy,auta z towarem
do sklepów lub interesanci UM??

Jasne lepiej sprzedać grunt następnemu pod kamienicę niż wybudować parking

A drogi zobaczcie co się dzieje Daszynskiego już nie ma asfalt się zwinoł,Łużycka również i kilka innych ulic

Nie lepiej doprowadzić nasze miasto do wyglądu,aby się nie wstydzic niż hala za 70 baniek

Ja bym bardzo chciał aby centrum wyglądało jak przedmiescie nyskie...dlaczego nie??tu też są piękne kamienice

powyzszy post to KLASYCZNY PRZYKLAD POMYLENIA POJEC!
Na poczatku zaznacze, a wrecz podkresle, ze ja takze jestem za tym, by na ulicach mojego miasta bylo czysciej, by elewacje byly zadbane, by ulice byly rowne i szerokie, a ludziom zylo sie lepiej. Wszystkim. :)

Nie moge przemilczec takich postow, gdzie jakis zaslepiony czlowiek wrzuca wszystkie demony naszego miasta do jednego worka i stawia glupie alternatywy - albo czyste ulice i rowne drogi albo nowa hala. To po prostu nierozwazne.
Elewacje budynkow to nie jest tylko problem GMINY MIEJSKIEJ ZGORZELEC (uwaga, kluczowe pojecie). To problem przede wszystkim WSPOLNOT mieszkaniowych, ktore sa wlascicielami (skrot myslowy) tych nieruchomosci. Co wiecej, to wspolnoty mieszkaniowe maja obowiazek dbac o porzadek w ramach nieruchomosci przyleglej do ich budynku. Miasto MOZE dofinasowac albo pomoc w kredytowaniu takich remontow, ale gmina miejska nie ma prawnych mozliwosci by wyremontowac wszystkie kamiennice w miescie, bo nie jest ich wlascicielem.

Parking pietrowy. Piekna wizja. Piekna mrzonka. Gdzie go zbudowac? Znasz miejsce w centrum gdzie moglby stanac? Na obrzezach miasta - po co? Jak zakwalifikowac taki wydatek w budzecie miasta? Nie przesadzajmy, nawet we Wroclawiu gdzie problem z parkowaniem jest PRZEOGROMNY, nie buduje sie komunalnych parkingow pietrowych. Przypuszczam, ze przyczyna tego jest brak mozliwosci realizacji takiego projektu w ramach dzialalnosci gminy (jednostki komunalnej),a dyscyplina finansow publ. to delikatna kwestia... RIO i NIK (a takze opozycja) tylko czekaja na takie "nowatorskie projekty".

Drogi. Tu wazne jest rozroznienie na drogi gminne (miejskie), powiatowe i wojewodzkie. Moze Cie zaskocze, ale w obrebie miasta Zgorzelec, znaczna czesc drog/ulic to drogi powiatowe i wojewodzkie! Odpowiadaja za nie wiec samorzad powiatowy (starosta) i wojewodzki (marszalek). Co ma zrobic burmistrz Zgorzelca gdy droga wojewodzka nr 317 (np. ul.Boh. Getta) jest dziurawa i co jakis czas jakis debil z zarzadu drog woj. we Wroclawiu decyduje ze w ramach oszczednosci trzeba tu wylaczyc oswietlenie???
Samorzady kazdego szczebla samodzilenie i autonomicznie decyduja o sposobie utrzymania wlasnej infrastruktury - czytaj o tym jak dbaja lub nie dbaja o drogi. To widac takze w zimie, gdy trzeb ate drogi odsniezac...
Nie wiem, czy te ulice, ktore wymieniles, nie sa wlasnie drogami wojewodzkimi (daszynskiego i luzycka).... Duze prawdopodobienstwo, ze sa..... Wiec twoje pretensje kieruj na ul.Krakowska we Wroclawiu...

Najwazniejsza kwestia jest taka, ze budowa hali nie przeczy ani nie uniemozliwia remontu kamienic czy ulic (miejskich!!!). Trzeba miec na uwadze, ze pieniadze na budowe hali maja isc w znacznej czesci z Eurokomuny (EU) w ramach okreslonych programow operacyjnych. Nie jest mozliwe przeznaczenie tych pieniedzy na inny cel - np ulice - bo wniosek o dofinansowanie sklada sie na konkretny, scisle okreslony cel. Chcesz hale, skladasz wniosek o kase na hale. Chcesz ulice, skladasz wniosek o kase na ulice. Jakiekolwiek przeniesienie pieniedzy na inny cel, niz ten ktory byl objety wnioskiem, powoduje cofniecie dotacji. To tak w skrocie.
Pieniadze na hale maja pochodzic takze z Totalizatora, a ta instytuacja nie dofinansuje miastu remontu ulic czy kamiennic, bo to nie lezy w jej gestii (kompetencjach ustawowych). Totalizator dofinansowuje czy w pelni finansuje tylko projekty sportowe.
Oczywiscie wklad miasta tez jets znaczny, bo taki byc musi w budowe hali, ale trzeba pamietac, ze docelowo ma byc zlikwidowana hala na maratonskiej, a grunt po niej sprzedany, wiec wklad miasta sie skompensuje (ulegnie zmniejszeniu).

pozdr

Tytuł:
pismak
pismak

krzywuss,
a ja się z tobą nie zgodzę w kwestii parkingu piętrowego.
Uważam, że jest on potrzebny i spełniałby swoją rolę doskonale w Zgorzelcu tak jak takowe w Libercu (kto był i korzystał ten wie). Podejrzewam, że problem budowy jest w tym, że jest to inwestycja, którą przy obecnych procedurach w urzędzie miasta relizować trzeba wiecej niż 4 lata. Koszt takiego parkingu rozplanować trzebaby na kilka lat w budżecie miasta i to jest jedna z głównych przeszkód dla "włodarzy". Nie ma też silnej presji społecznej tak jak w przypadku nowej hali.
Co do miejsca w centrum to wg mnie jedno już niestety zostało "zaprzepaszczone". Mam na myśli teren rynku naprzeciw dawnego budynku policji oraz teren nieukończonego parkingu przy tym rynku. No ale to już historia i po sprawie.
Drugie miejsce na taki parking "widzę" na placu obecnego dworca PKS. Z tego co tu wyczytałem na forum to są plany przeniesienia dworca PKS w rejon Dworca PKP Miasto. Kolejnym miejscem mogłby być plac "apelowy" w dawnej jednosce wojskowej. Mam na myśli plac pomiedzy obecnym budynkiem policji a budynkami garażowymi koło starostwa (jest tam teraz - w tych budynkach - myjnia, sklep z artykułami drewnianymi i coś tam jeszcze). Te dwa ostatnie miejsca spełniałyby też swoja rolę w czasie meczów "Turowa" - lokalizacja bardzo blisko obecnego "Centrum Sportowego".
Jest to niewątpliwie wielkie wyzwanie dla władz miasta ale w sumie po to są one wybierane aby tego rodzaju problemy miasta rozwiązywać. Łatwiej jest odnowić plac zabaw w parku miejskim (chwała włodarzom za to bo na starych huśtawkach to jeszcze ja dorastałem i nie pamiętam remontu od najmłodszych lat) ale trzeba też stawić czoło wielkim inwestycjom. Co do Wrocławia to nie znam powodów dlaczego tam nie budują takich parkingów, ale podejrzewam, że Wrocław ma poważniejsze problemy z przepustowością miasta i parkingi to rzecz drugorzędna. Wrocław na gwałt potrzebuje obwodnicy położonej poza miastem i łaczącej "węzeł bielański" z drogą na Warszawę i Łódź - kto jeździ w tamtym kierunku zwłaszcza za dnia ten wie co co chodzi. Zgorzelec nie ma tego typu problemu wiec można pomyśleć o takim parkingu. No ale wszystko w rękach władz miasta.

Tytuł:
pismak
pismak

Nic dziwnego ze wladza na szczeblu powiatowym tkwi w marazmie, jakas zgraja przypadkowych ludzi + lysi + przyspawany do fotela prawy i sprawiedliwy starosta ktory ma problemy z z prawem i alkoholem.
Cyrk na kolkach po prostu.

Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:
Co do miejsca w centrum to wg mnie jedno już niestety zostało "zaprzepaszczone". Mam na myśli teren rynku naprzeciw dawnego budynku policji oraz teren nieukończonego parkingu przy tym rynku. No ale to już historia i po sprawie.
Drugie miejsce na taki parking "widzę" na placu obecnego dworca PKS. Z tego co tu wyczytałem na forum to są plany przeniesienia dworca PKS w rejon Dworca PKP Miasto. Kolejnym miejscem mogłby być plac "apelowy" w dawnej jednosce wojskowej. Mam na myśli plac pomiedzy obecnym budynkiem policji a budynkami garażowymi koło starostwa (jest tam teraz - w tych budynkach - myjnia, sklep z artykułami drewnianymi i coś tam jeszcze). Te dwa ostatnie miejsca spełniałyby też swoja rolę w czasie meczów "Turowa" - lokalizacja bardzo blisko obecnego "Centrum Sportowego".

ponawiam pytanie zasadnicze - PO CO? W JAKIM CELU BUDOWAC TAKI GARAZ W TAKIM MIEJSCU? przeciez to jets jakas pomylka - kto bedzie chodzil parkowac na teren starostwa czy na dworzec PKP? jak ktos ma cos do zalatwienia w samym centrum to nie pojedzie postawic auta az tam... daj spokoj.

Tytuł:
pismak
pismak

moze Ty nie pójdziesz ale są tacy co zaparkują.
Mam na myśli dworzec PKS a nie PKP. Są plany przeniesienia PKS-u obok PKP a na miejsce OBECNEGO PKS-u postawić parking pietrowy. I nie mów, że nikt kto ma coś do załatwienia w urzędzie miasta lub starostwie lub urzędzie skarbowym nie zaparkuje na miejscu obecnego PKS-u bo to miejsce jest moim zdaniem idealne jeżeli chodzi o interesantów tych urzędów. Dodatkowo rozwiązuje problem parkowania w czasie meczów "Turowa".

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.