Robert Gruszecki pisze:
Całkiem niedawno skończyłem z moimi harcerzami robić projekt na temat ludzi wypędzonych , między innymi powstał krótki film zrobiony przez nich . Na samym materiale jest mało emocji , ale podczas rozmów były wielkie i wzruszające chwile , jest tam wywiad z pewnym grekiem ze Zgorzelca ,gdzie miedzy innymi była opowieść o synu strzelającym do ojca bo byli po dwóch stronach barykady , gdzie też dowiedzieliśmy się że była tu pewna selekcja fizyczna tych emigrantów / tak powstała Delta/ silni i zdrowi jechali dalej budować socjalizm i wiele innych ciekawych rzeczy . Taki projekt naprawdę pomaga przy złamaniu stereotypów. Czytając niektóre posty chcę zwrócić uwagę na to że właściwie żaden mieszkaniec Zgorzelca nie powie mój pradziadek tu mieszkał i …….
Witam
Idąc tą drogą od lat to robię na terenie całego kraju.Zaraz po festiwalu rozpocząłem spotkania z młodzieżą wszystkich Zgorzeleckich szkół,gdzie opowiadam im o grekach Zgorzelca i Gorlitz którzy przyjechali do tego miasta dwa razy 1916 i 1948.Można też zobaczyć zdjęcia z mojej wystawy, z tych okresów.Kolejne spotkanie odbędzie się jutro
13 X poniedziałek w MDK o godz 9 i 9.45.Spotkania te służą poznanie tej niejednokrotnie smutnej historii greków.Ich losy w nowej rzeczywistości.Integracja greków z niemcami i polakami.
Nikos