Dzisiaj jest 19 cze 2025, 10:58

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

to może trzeba robić w miastach taką akcję anty-syfową. Zrobić zdjęcia tam, gdzie były, zebrać śmieci i wysypać pod urząd? Tylko czy wjazd do Zgorzelca to teren miasta, gminy, województwa czy krajowy? Trzeba wiedzieć, kto za ten teren odpowiada.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Jak byś zrobił taki syf centralnie pod UM to szybko by się zabrali,a już gdzie indziej niekoniecznie
pewnie by posprzątali, ale gdzieś dalej nie widzą. Najgorsze, że nie widzą także wtedy, gdy się im pokazuje. Za porządek i estetykę miasta odpowiada burmistrz. Tak mi się zdaje. Powinien także mieć bieżące informacje, co się gdzie dzieje niedobrego w mieście. Proszę bardzo: ma tu na tacy. Teraz dopiero powstaje kwestia, kto to powinien wywieźć, czy są stosowne umowy i czyje są te śmieci. Takie rzeczy powinna zauważać Straż Miejska i reagować. Tyle teoria.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Niezły syf to jest na Warszawskiej 1, kiedy juz opustoszeje parking.
Dlaczego nikt tego nie zamiata, jakiś gospodarz domu czy ktoś inny.

Tytuł:
obserwator
obserwator

masz rację, że za porządek w mieście odpowiada burmistrz. ja zapytałem, czy ten teren należy do miasta czy może ktoś inny jest za niego odpowiedzialny. bo tak jest np. z niektórymi drogami. biegną przez miasto, a nie są jego własnością

Tytuł:
rekrut
rekrut

Jezdze duzo po naszym woj.i lubuskim i jest totalna roznica w utrzymaniu porzadku. Ludzie chodza co dzien i zmiataja liscie oraz smieci z chodnikow i ulic. U nas przy wjezdzie na teren kraju wita nas wszystkich SYF...

Tytuł:
VIP
VIP

guru23 pisze:
zapytałem, czy ten teren należy do miasta czy może ktoś inny jest za niego odpowiedzialny. bo tak jest np. z niektórymi drogami.
ok, ten temat już gdzieś się przewijał na forum. Jak wobec tego burmistrz, zobowiązany ustawowo do dbania o porządek i estetykę w mieście, ma to robić, gdy część miasta nie jest pod jego pieczą? Domyślam się, że może właściciela prosić, ponaglać, straszyć i upominać. Tak było w sprawie dworca kolejowego, tak jest w sprawie pozostałości po Urzędzie Celnym i Straży Granicznej przy moście Miejskim. Tak prawdopodobnie jest w sprawie mienia powojskowego. Ale wywóz śmieci, malowanie kamienic na żarówiasto, czy estetyka na ulicach będących pod zarządem Miasta, to chyba da się zrobić?

[ Dodano: Sob Lis 01, 2008 4:59 pm ]
Cytuj:
Ludzie chodza co dzien i zmiataja liscie oraz smieci z chodnikow i ulic.
ciekawe, czy tak sami z siebie, bo są gospodarni i czyści, czy też dlatego, że im grożą sankcje w postaci mandatów za nieporządek na swojej posesji?
tak czy inaczej, jest czyściej niż u nas, gdzie żadna z dwóch wspomnianych zasad nie jest powszechnie stosowana.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Jagielski pisze:
Pomyślmy zdroworozsądkowo

Ja już pomyślałem - skontaktuj się ze Spółdzielnią i dochodź tam kto zawinił - donieś nam o tym i z głowy kłopot ;)

bombas3 pisze:
ciekawe, czy tak sami z siebie, bo są gospodarni i czyści, czy też dlatego, że im grożą sankcje w postaci mandatów za nieporządek na swojej posesji?

Tak w sumie to objętne - efekt się liczy :)

bombas3 pisze:
tak czy inaczej, jest czyściej niż u nas, gdzie żadna z dwóch wspomnianych zasad nie jest powszechnie stosowana.

Ano właśnie - w sumie znowu SM zawala sprawę...

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Tak w sumie to objętne - efekt się liczy :)
czy ktoś dostał mandat za nieporządek na swojej posesji?

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Sprawa się rozwija - w sensie - rośnie nam ładna hałda ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Akurat należę do wspólnoty, więc nic mi w tej sprawie do spółdzielni.
Mogę najwyżej skontaktowac się ze swoim zarządcą, a jeśli to nie poskutkuję, to myślę, że wykonam telefon do służb porządkowych, aby znaleźli osobę odpowiedzialną za ten "syf".

Tak czy inaczej, myślę, że policja lub straż miejska widząc takie coś powinna zareagować. No ale to takie moje pobożne życzenie :)

Hmm... a może zakaz na powyższym zdjęciu powinien brzmieć "dotyczy również służb miejskich i powiatowych"? ;)

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Widzę, że mnie ubiegłeś z tymi fotkami ;) Mieszkam całkiem niedaleko i denerwuje mnie taki stan rzeczy. Najpierw ktoś (MZGK, SM, PZN?) rozebrał boks na śmietniki, później ktoś usunął te kosze, które pozostały... Ciekawe kto teraz to posprząta?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Jagielski pisze:
Sprawa się rozwija - w sensie - rośnie nam ładna hałda ;)

Tak czy inaczej, myślę, że policja lub straż miejska widząc takie coś powinna zareagować. No ale to takie moje pobożne życzenie :)

Oni szybciej reagują jak źle zaparkujesz niż takie rzeczy 8)

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

To prawda, mandatami za złe parkowanie łatwo nabić sobie statystykę... a kto w takim przypadku chciałby dochodzić kto jest winien. Jak leży, niech leży ;)

Zobaczymy jutro jak sprawa się rozwinie.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Tak naprawdę to SM mogłaby się zaczaić na takiego zawodnika który wyrzuca tam śmieci i obdarować go mandatem ;) Bo przecież to nie jest już śmietnik. Absurd niby? Nie uważam - bo to , że przedtem stał tu śmietnik nie oznacza , że teraz w tym samym miejscu na chodniku można usypywać kupę śmiecia.
A to , że nie zadbano o śmietnik dla Was to już inna sprawa...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Spokojnie, jak juz niedawno wspominalem w innym watku nasza Straz Miejska dorobi sie na dniach fotoradaru. Wtedy juz beda zajmowac sie tylko siedzeniem w krzakach. Mysle,ze nawet beda mieli gdzies zle zaparkowane auta - zima idzie, jeszcze zmarzna. A fotoradar stoi sobie sam na stojaku, a w tym czasie mozna siorbac kawke czy herbate w aucie.

Tytuł:
rekrut
rekrut

gobo007 pisze:
Spokojnie, jak juz niedawno wspominalem w innym watku nasza Straz Miejska dorobi sie na dniach fotoradaru. Wtedy juz beda zajmowac sie tylko siedzeniem w krzakach. Mysle,ze nawet beda mieli gdzies zle zaparkowane auta - zima idzie, jeszcze zmarzna. A fotoradar stoi sobie sam na stojaku, a w tym czasie mozna siorbac kawke czy herbate w aucie.

To nie źle...czyli trzeba bedzie z CB po mieście latac,a nie tylko w trasie 8)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.