Dzisiaj jest 17 cze 2025, 21:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

Podczas oglądania materiału filmowego pt. „Płatna winda”, ciśnienie skoczyło mi chyba do 200 - przypuszczam, że
podobnie jak wielu innym spółdzielcom, którzy usiłowali zmienić w zgorzeleckiej spółdzielni mieszkaniowej panujący tam od kilkunastu lat, tzw. - "porządek".

Nie będę szczegółowo opisywał historii z lat 2002 - 2006, ponieważ jest to zbyt obszerny materiał, który nadaje się na kilka, nawet kilkanaście odcinków serialu, pt. zgorzeleckiej Alternatywy 4 cd. - nie koniecznie, jako wersja komediowa.
W tamtym czasie, spółdzielcy wielokrotnie usiłowali zainteresować materiałem znaną firmę z pod znaku wagi, jednakże podejmowane kilkakrotnie próby, zakończyły się fiaskiem. Dlaczego? Na to pytanie mogą Państwo odpowiedzieć sami, oglądając program „SPRAWA DLA REPORTERA”, czy „WARTO ROZMAWIAĆ”, gdzie jednoznacznie wyartykułowano spółdzielcze dylematy!

Ogólnie rzecz ujmując, kopanie się z koniem nie jest tak do końca na przegranej, nawet wówczas, gdy na tym samym wozie jedzie wymiar sprawiedliwości, co miało miejsce w Olsztynie. Jednak w Olsztynie, podobnie jak we Wrocławiu, Białymstoku, Koszalinie i Łodzi, nie odpuszczono jaśnie panom prezesom, jak uczyniono to w przypadku zgorzeleckiej spółdzielni, gdzie po czterech latach walki z sitwą, prowadzonej przez garstkę spółdzielczych "filomatów", kilka tysięcy ludzi poczuło się tym zmęczonych.

Czym zmęczonych, uprzejmie pytam? - Nic nie robieniem, czy może czytaniem „Biuletynu Informacyjnego”?
W wymienionych miastach, i nie tylko, poszukiwanie sprawiedliwości trwa do dzisiaj, co zaczęło się dziesięć lat temu,
a w niektórych miastach wcześniej. No cóż, taka już chyba jest uroda zgorzelczan i co na to poradzisz?

Wracając do sedna, tj. - odpłatności za windy, bez kozery powiem, że wcale nie jestem zaskoczony pomysłem tego pana, gdyż co, jak co, ale dobrze liczyć, oraz zadbać, w szczególności o swoje pieniążki, to ten pan potrafi, oj potrafi! Przykładem jest poruszona w reportażu sprawa płatnej windy, gdzie podobnych numerów w wykonaniu tego pana było w przeciągu ostatnich lat bez liku. Jak mówi przysłowie, z pustego nawet Salomon nie naleje, dlatego też, żeby można było chłeptać z tego spółdzielczego dzbana, trzeba go uzupełniać, a kto to ma robić jak nie członkowie? Na zebraniach grup członkowskich, które bezprawnie prezio podzielił – niczym mantrę powtarza, że "na koniec roku, rachunek spółdzielni musi wyjść non profit", czyli mniej więcej tak, jak w znanej piosence kabaretu Elita, - „rachunek musi wyjść na zero”.

Nie ma przeproś, trzeba płakać i płacić, podobnie jak za ogrzewanie i ciepłą wodę w Pieńsku, którą ten znakomity rachmistrz, rozliczał podobnie jak windy, czyli w merach kwadratowych. Tak, w – m2! Nie wiem, co temu panu dolega, być może, iż jest to jakaś odmiana schizy, co gorsze, zawodowe zboczenie na metr/kwadrat, a jak kwadrat, to pole, a czym pole większe, to tym więcej jest do obrabiania, co słusznie zauważył, jeden ze spółdzielców, który wypowiadał się pod koniec reportażu. - Żeby podnieść sobie pensje, bo chyba - nie utrzymać na tym samym poziomie, a bilans przy tej manipulacji, wypadł na zero, po prostu - komuś innemu trzeba podnieść, czego nigdy nie zauważyły, wielokrotnie przeprowadzane w spółdzielni, tzw. – kontrole. Słowem – spółdzielnia to takie „pole”, gdzie wcale nie trzeba orać, siać, a można zbierać, i to całkiem obfite plony, ponieważ wystarczy, że koledzy klepną, co trzeba i nawet święty Boże ....! Rzekomo takie jest prawo, na które w reportażu, i nie tylko, powołuje się pan prezes? Proste, jak konstrukcja cepa, jednak pod warunkiem, że potrafimy się nim posługiwać - jak się okazuje, nie każdy potrafi, nie każdy.

Czy jednak każdy z nas powinien być lekarzem, ekonomistą, prawnikiem etc. - skoro swój marny los powierzył tak wykształconej personie, która zgodnie z prawem powinna dbać o jego majątek, niejednokrotnie dorobek życia, jakim jest jego M3, lub M4? Czy zgorzelecka spółdzielnia, nie jest aby przypadkiem takim, tylko leciutko zmodernizowanym kołchozem, rodem z Kraju Rad, który od szeregu lat, jest opanowany przez niewymienny Zarząd, oraz grupę podporządkowanych, niejako etatowych członków Rady Nadzorczej, którzy cyklicznie pojawiają się w tej Radzie? Okazuje się, że przez szereg lat, tzw. - przemian społecznych i ustrojowych, dla spółdzielcy nic a nic się nie zmieniło - nadal ma wiatr w oczy. Jak widać w reportażu, Zgorzelecka Spółdzielnia Mieszkaniowa jest krainą szczęśliwości dla wybranych, zaś dla jej szeregowych członków, miejscem - wielkich jaj, od bardzo wielu lat, bezkarnie wciskanych całymi kopami przez wszechwładnie panującego tam prezia, który mimo swej wielkiej arogancji i buty, w dalszym ciągu pływa, po rostu - jest niezatapialny. To skandal i wstyd, jakich na tym terenie jest mało.

Ostatnio zmieniony 20 lut 2009, 15:59 przez JONASZ, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
pismak
pismak

Prezes pare razy próbował wejśc w polityke, nie udało sie to teraz sobie odbija. Więc mieszkańcy jak następnym razem zobaczycie dobrotliwą twarz prezesa spoglądającą na was z bilboardu(oczywiscie na budynku którym zarządza spółdzielnia) macie iść i oddać głos na nasze sloneczko! :lol:

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

JONASZ pisze:
wszechwładnie panującego tam prezia, który mimo swej wielkiej arogancji i buty, w dalszym ciągu pływa, po rostu - jest niezatapialny.

Swego rodzaju fenomen ;)

Może jednak ma rację skoro nie można się Go pozbyć?

JONASZ - nie chciało mi się czytać tego słowotoku - nie wiesz co to takiego akapity?

btw - znowu nowy user... 8)

Tytuł:
VIP
VIP

Coś tam poprawiłem, żeby było lepiej czytać :) Starałem się z sensem.
Jonasz, na przyszłość zwracaj uwagę na wygodę czytania tego co piszesz ;)

Tytuł:
rekrut
rekrut

Chłopy, macie całkowitą rację, ale zrozumcie człowieka, ja nie jestem zawodowcem, a po zawodówce jestem, no i pierwszy raz - wiecie? Pozdrawiam wszystkich serdecznie i obiecuję poprawę, do miłego ..., paaaa!

Tytuł:
VIP
VIP

dzisiaj do Zgorzelca przyjeżdża większa ekipa z TVP, która także będzie robić ten temat. Związani ze sprawą, którzy chcieliby wystąpić przed kamerą mogą dzwonić pod numer 0501 320 023

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 1:00 przez aleksander, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

JONASZ pisze:
Czy jednak każdy z nas powinien być lekarzem, ekonomistą, prawnikiem etc.

Tak.
Uwierz mi, że tak.

Jeśli chcesz spać spokojnie, to musisz być zwłaszcza ... etc.
W przeciwnym razie możesz być narażony na naciągnięcie finansowe.

P
G

Tytuł:
VIP
VIP

poprawka: Gazeta FAKT

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Jonasz, nie przejmuj się uwagami czytaczy i admina forum. Napisałeś świetnie jak na chłopa po zawodówce. Ja, choć mam studia, nie potrafiłbym lepiej.
Trafiłeś w sedno sprawy - faktycznie członków Spółdzielni ogarnęło zmęczenie i apatia. Ale, tym razem myślę, że Prezes przedobrzył i żle się dla niego skończy sprawa wind. Po prostu ludzie z parterów nie będą płacić, to oczywiste. Wypełnią formularze i ominą opłatę windową - bo to kompletnie niezrozumiałe.
Jak to się zmieściło w pale Prezesa oraz jego zastępczyni ? Może faktycznie pęd za coraz wyższymi zarobkami? Co robi RN ? Przecież to kolesie , więc nic.
Buta tego pana jest porażająca. Tyle na dziś.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Dajcie spokój prezesowi.
Fakt to szmata,a nie gazeta.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Ernesto pisze:

yes.yes-dołóż jeszcze super exspres.wojewódzką i gaz wyb.
Nie napiszę gdzie mam prezesa i te spółdzielnie ostatnie już zapewne relikty prl-u oczywiście w takim wydaniu. Przyznam szczerze nie wiem dokładnie o co biega z tymi windami ale coś mi tu śmierdzi. Kto w takim razie będzie płacił za windy?

Tytuł:
obserwator
obserwator

Prezes się dopiero rozkręca...
Następnym krokiem będzie regulamin korzystania z windy wraz z cennikiem dla gości lokatorów - przecież oni to już na pewno nie korzystają ze schodów... Zastanawia mnie tylko wysokość opłaty (bo skąd wiadomo na jakim metrażu mieszka ów gość o liczbie członków jego rodziny nie wspominając?) i jej podstawy, bo jak wiemy ani waga ani kolor oczu nie wchodzą w rachubę. :smt021

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Mozart_WA pisze:
Ja, choć mam studia, nie potrafiłbym lepiej.

Nie bardzo masz się czym pochwalić...

Mozart_WA pisze:
Jonasz, nie przejmuj się uwagami czytaczy i admina forum

Pewnie - chwalmy niechlujstwo...

Mozart_WA pisze:
Trafiłeś w sedno sprawy - faktycznie członków Spółdzielni ogarnęło zmęczenie i apatia.

Ogarnia już dawno - trafić nie sztuka ;)

Ernesto pisze:

Szmatą but wyczyścisz - tym tylko podetrzesz d... ;)

PATRIOTA pisze:
Przyznam szczerze nie wiem dokładnie o co biega z tymi windami ale coś mi tu śmierdzi.

Może ta szmata co to wyciera d...? ;)
Jak nie wiesz o co loto to nie pisz...

PATRIOTA pisze:
yes.yes-dołóż jeszcze super exspres.wojewódzką i gaz wyb.

A co? To Twoi faworyci na rynku medialnym? ;)

PATRIOTA pisze:
Kto w takim razie będzie płacił za windy?

Jedyne właściwe pytanie - kto?

blueeelabel pisze:
Prezes się dopiero rozkręca...

Niewątpliwie - siedzi na stołku długo - dlaczego tak jest to nawet grupa , która kiedyś z nim walczyła nie wie...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

YELLO_35 pisze:
Niewątpliwie - siedzi na stołku długo - dlaczego tak jest to nawet grupa , która kiedyś z nim walczyła nie wie...

Poprzednik prezesa tow.Jankowski, jest obecnie prezesem rady spółdzielnictwa czy czegos w tym rodzaju, we wsi zwanej Warszawa.
Dlatego Detko jest pewniakiem, bo jego bezpośrednim szefem jest jego kolega po którym objął stołek.

Ale ja i tak do prezesa nic nie mam, ma swój świat , dobrze artykułuje wyrazy, więc co Wy chcecie, prezes każdego tu przeżyje, chociaz mógłby wpaść i zmienić mi żarówę na klatce.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Nie wiem czemu czepiacie się faktu płacenia za windę ludzi z parteru - przecież oni też jej używają - jeżdżą do suszarni na strych:) i do znajomych wyżej:))))))))

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.