Dzisiaj jest 19 cze 2025, 10:55

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

PiTeK a przeczytaj jeszcze raz ale uważnie to co napisałem, OK?
Gdzie jest napisane, ze parking pietrowy ma być bezpłatny? To po pierwsze. Po drugie zastanów sie nad tym co napisałem i chciałem przekazac w swojej wypowiedzi. Problemu parkowania nie rozwiazuje wprowadzenie opłat bo od tego nie zniknie samochodów w mieście, no chyba ze są tacy co sprzedadzą samochód na złosć burmistrzowi bo wprowadza opłaty. Wg mnie po prostu samochody poprzestawiaja w miejsca gdzie nie bedzie opłat (dotyczyc to bedzie samochodów mieszkańców strefy płatnej i pracowników firm w strefie opłat) jezeli natomiast burmistrz np. wprowadzi bezpłatne parkowanie dla mieszkańców strefy to i tak to nie rozładuje zatoczek parkingowych. Ja rozumiem, że ktos z końca Zgorzelca lub okolicy chce podjechać samochodem i szybko cos załatwic w urzedzie miejskim, skarbowym lub starostwie ale z drugiej strony są mieszkańcy centrum którzy maja prawo tez postawic swoje pojazdy koło domu. Nie ma na tyle garaży w centrum ani wolnych gruntów pod garaze aby samochody mieszkańców poprzestawiać do garaży, natomiast jest problem miejscami parkingowymi. Dlatego proponuję takie rozwiazanie aby stworzyc dodatkowe miejsca do parkowania bo to one tylko rozwiążą problem. W centrum miasta nie ma juz za bardzo gdzie zrobic nowych zatoczek parkingowych wiec trzeba wygospodarować plac na parking pietrowy i go wybudować, po to aby było miejsce na samochody np. mieszkańców centrum. Oczywiscie za pewna opłatą ale nie wygórowaną bo wtedy zaden mieszkaniec centrum miasta nie bedzie chciał skorzystać. Dlatego wg mnie to powinna być inwestycja komunalna finansowana z budżetu miasta. Koszty parkowania natomiast powinny pokryć bieżace wydatki czyli opłata dla pracownika dozoru i konserwacja urzadzen do monitorowania. Jeżeli np. miesieczny koszt parkowania tam wyniósłby nie wiecej niż 50 zł i masz auto "pod dachem" a nie "pod chmurką" i dodatkowo jest tam całodobowo prowadzony monitoring pięter parkingu i całodobowo jest tam pracownik to chętni znaleźliby sie do korzystania z niego. Część samochodów zamiast pozostawiać na ulicach stałoby na parkingu. Dodatkowo jezeli część parkingu byłaby dostepna dla parkowania na godziny za drobną opłatą to petenci urzedów też skorzystaliby z tego. Warunek parking w bezpośrednim sąsiedztwie urzedów. Dlatego wcześniej pisałem o lokalizacji na terenie obecnego dworca PKS (stąd blisko do skarbówki, starostwa i urzedu miejskiego) bądź na placu pomiedzy komendą policji a skarbówką. Dalsze lokalizacje nie maja zbytnio sensu.
Co do włąściciela parkingu koło poczty głownej to juz ci odpowiadam to jego własnosć prywatna i to on decyduje czy zrobi tam parking za free czy za 100 za dobe jego biznes jego zysk/strata. Ja się zapytam ciebie a kto był taki madry i sprzedał mu ten plac i po co? Bo co, bo pieniadze do budżetu wpłyneły, tak? A ile i na co zostały przeznaczone? Rozwiazały one jakieś problemy mieszkańców w tym rejonie i jakie? Pewnie nie. A wiesz dlaczego? Bo teraz jest moda na myslenie "biznesowe" a nie zaspokajanie potrzeb mieszkańców. Kazdy patrzy aby tylko co tu sprzedać bo zyski, ale nikt nie pomyśli jak to wykorzystać w inny sposób. Jakiś madrala wymyślił sprzedamy plac koło poczty z przeznaczeniem pod parking prywaciarzowi on wywali kupe szmalu na adaptacje ludzie pobiegna do niego parkować i problemy rozwiazane (problem parkowania i oszczędnosci w budżecie) i niestety ale sie ten ktos przeliczył.

Tytuł:
rekrut
rekrut

popieram makarona... taki dobry plac w centrum miasta na parking sprzedać....

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.