Dzisiaj jest 18 cze 2025, 14:02

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

kiedyś na Zgorzelec.info w dziale fotografie był taki fajny rozdział pt. "nie parkuj jak łoś", szkoda, że już go nie ma, bo pasował by on bardzo dobrze do tego o czym chce napisać. Oczywiście jestem kierowcą w tym przepięknym mieście jakim jest zatłoczony Zgorzelec. Zatłoczony to bardzo dobre określenie. Nie będę oczywiście opisywał wszystkich sytuacji, ale głównie skupię się na naszych zgorzeleckich usługodawcach z dziedziny transportu osobowego - taksówkarzy zgorzeleckich a dokładniej mówiąc o postoju TAXI przy ul. Bohaterów Getta. Jest to zmora tej ulicy. Nie dość, że z prawej strony ulicy został zniesiony zakaz zatrzymywania sie i parkowania co spowodowało, że lewy pas jezdni przeznaczony do skrętu w lewo, w ul. Warszawską jest ciągle zastawiony parkającymi tam samochodami, co skutecznie utrudnia ruch tą ulica to jeszcze nasi panowie taksówkarze nie dość, że parkują swoje "służbowe" auta od góry ulicy w taki sposób, że staja nimi na prawym pasie ruchu powodując tym jedynie przejezdny środkowy pas ruchu, to w dodatku kierowcy, ci stojący już na zatoczce postojowej urządzają sobie pogaduszki po prawej stronie swoich maszyn zajmując często pas ruchu do jego połowy szerokości.
Chcę przypomnieć, że na ul. Bohaterów Getta po prawej stronie obowiązuje zakaz zatrzymywania się i parkowania za wyjątkiem zatoczki postojowej, jednak z tego zakazu nasi "złotówkarze" nic sobie z tego nie robią.
Może ktos się tym zajmie, a może to tylko mi przeszkadza.
Proszę o opinie innych forumowiczów.
Trochę się rozpisałem.
Następnym razem postaram się o załączenie fotek naszych taksówkarzy parkujących na tej ulicy.

Aha, wiem, zaraz beda komentarze od "złotówkarzy", ze parkują tak bo ktoś inny parkuje na zatoczce postojowej i oni nie maja gdzie stać. Od razu odpowiadam, zakaz parkowania nie dotyczy tam na zatoczce postojowej a skoro brakuje im miejsca to niech wywalczą u władz miasta ustawienie zakazu parkowania na zatoczce dla innych pojazdów niż TAXI

a tak na marginesie, gdzie podział się mój poprzedni ten post? kto go usunął i dlaczego

obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

wojtas12 pisze:
a tak na marginesie, gdzie podział się mój poprzedni ten post? kto go usunął i dlaczego

Dobre pytanie do Admina - faktycznie wypowiedź zginęła - choć nie zawierała tekstów zastrzeżonych regulaminem.

Alex - zajmij stanowisko... problem wszędobylskich "złotówek" to w Zgorzelcu temat do dyskusji.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Cytuj:
kiedyś na Zgorzelec.info w dziale fotografie był taki fajny rozdział pt. "nie parkuj jak łoś",

Ten wątek nigdy nie gościł w dziale "Fotografia" :|

wojtas12 pisze:
Oczywiście jestem kierowcą w tym przepięknym mieście jakim jest zatłoczony Zgorzelec. Zatłoczony to bardzo dobre określenie

Jak każde inne polskie miasto... :roll:

wojtas12 pisze:
Nie dość, że z prawej strony ulicy został zniesiony zakaz zatrzymywania sie i parkowania co spowodowało, że lewy pas jezdni przeznaczony do skrętu w lewo, w ul. Warszawską jest ciągle zastawiony parkającymi tam samochodami

To akurat uważam za plus - jest gdzie parkować :smt026

Cytuj:
staja nimi na prawym pasie ruchu powodując tym jedynie przejezdny środkowy pas ruchu, to w dodatku kierowcy, ci stojący już na zatoczce postojowej urządzają sobie pogaduszki po prawej stronie swoich maszyn zajmując często pas ruchu do jego połowy szerokości.

Polecam telefon na 997 lub Staż Miejską - niech porządek zrobią.

wojtas12 pisze:
Może ktos się tym zajmie

Kto niby? Dzwoń i wymagaj od odpowiednich służb ;)

wojtas12 pisze:

Nic mi nie wiadomo na ten temat - ale bywa , że system wywala.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
w dziale fotografie
to nie to samo co
Cytuj:
w dziale "Fotografia"
prawdopodobnie wojtasowi chodziło o to, że w wątku były zamieszczane fotografie "łosi"
YELLO_35 streszczaj się --> patrz stopka :grin: :D

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Moim zdaniem taksowkarze to najgorsi kierowcy w miescie. Czesc wykroczen, ktore notorycznie popelniaja wynika z tego, iz czuja sie bezkarni. Monitoring miejski to fikcja, akcje policji wymierzone w taksowkarzy to rzadkosc.
Zatrzymywanie sie na przejsciach dla pieszych, przy podwojnej ciaglej, chamstwo i arogancja na drodze to standard. Czesto zdarza sie, ze wpuszczam innych kierowcow, np. wyjezdzajacych ze stacji Shell przy Spoldzielcu, lub jadacych od Czachowskiego, czy tez stojac w kolejce do ronda przy Castoramie wpuszczam ludzi usilujacych wyjechac od Zamiejsko-Lubanskiej. Mnie zaden zgorzelecki taksowkarz nigdy nie przepuscil. Do tego wkurza mnie to, ze dla kilku groszy i kolejnego impulsu nabitego przez taksometr ruszaja ze swiatel w takim tempie, ze wlasciwie po ich starcie zapala sie zolte swiatlo i moze czasem zdazy przejechac jeszcze jedno auto. Spora czesc taksowkarzy nie uzywa kierunkowskazow. Dlaczego tak najezdzam na te grupe zawodowa? Dlatego, ze Ci kierowcy poruszaja sie na ulicach przez 24h na dobe i powoduja tym samym duzo wiecej zagrozen niz ktos, kto jedzie z domu do marketu i z powrotem. Wydawac by sie moglo, ze to wlasnie taksowkarze ze wzgledu na doswiadczenie powinni jezdzic dobrze. A jest odwrotnie.

Ostatnio zmieniony 15 maja 2009, 8:39 przez gobo007, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 8:59 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

gobo007, w 100% popieram.

Zatrzymywanie sie na podwojnych ciaglych, pasach to standard. I nie tylko to ze Cie nie puszczaja. Trabia jesli stoja za Toba i Ty kogos puszczasz.

Troche nie na temat ale Straz Miejska to tez swiete krowy.

Kilka dni temu namierzylem ich jak jezdzili po chodniku przy kafejce internetowej Arrakis na Kosciuszki. Wjechali przejsciem dla pieszych na krzyzowce Kosciuszki-Wyspianskiego i podjechali pod monopolowy przy ktorym staly zuliki. D**y za ciezkie zeby zatrzymac sie na parkingu przy pawilonie i podejsc z buta.

Drugi manewr to zatrzymanie sie na skrzyzowaniu Andersa z Luzycka (przed Pomorskim) i wysiadanie ze sluzbowki przy kolumnie aut ruszajacych ze swiatel w strone Bogatyni.

Nie omieszkalem "straznika" mocno wytrabic przez co zostalem ukarany spojrzeniem killera i machaniem reka ;p :smt044

Ostatnio zmieniony 15 maja 2009, 9:57 przez yARO_81, łącznie zmieniany 4 razy

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
YELLO_35 streszczaj się --> patrz stopka

Zacznij sam się stosować do swojej stopki :grin: :D

gobo007 , turek , yARO_81 - mogę tylko podpisać się pod powyższym. Ale powiedzmy sobie szczerze - w całej Polsce taksówkarze jeżdżą w podobny sposób :| Taka specyfika zawodu chyba ;)

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Ciekawsze jest dlaczego w niektórych taksówkach (szczególnie tych z postoju na Bohaterów Getta) trzaśnięcie drzwiami kosztuje 7 zł, czyli o złotówkę więcej niż w radiotaxi... Oczywiście o tym fakcie nikt nie jest w żaden sposób informowany.

Tytuł:
pismak
pismak

PiotrArcimowicz pisze:
Ciekawsze jest dlaczego w niektórych taksówkach (szczególnie tych z postoju na Bohaterów Getta) trzaśnięcie drzwiami kosztuje 7 zł

Możesz sobie wybrać kolor samochodu - promocja :P

Tytuł:
obserwator
obserwator

witam.pewnego razu jadąc AK w kierunku stacji PKP trafiło mi się jak to pewien kierujący taxówką postanowił od strony Biedronki(wtedy jeszcze Plusa) włączyć się do ruchu.za mną jak i przede mną zero aut a pan kierowca taxi rusza na główna w tym kierunku co ja.oczywiście władował się przede mnie wymuszając na mnie zwolnienie do 20KM/h. ob trąbiłem kierującego a ten pokazał mi swój gest zadowolenia pokazując śmiało środkowy palec.obok siedziała jakaś kobieta.w obecności pasażera dość ciekawy pokaz głupoty.znam Pana kierowcę i pozdrawiam(poznał kiedyś pojazd mój i zrobiło się głupio bo to był znajomy)głowa w inną stronę.
zgadzam się z przedmówcami.kompletny brak przepisowej jazdy.stawanie koło ośrodka zdrowia na Warszawskiej tuż przed pasami bez względu na ruch, monitowanie kierunku jazdy wraz z kręceniem koła kierownicy lub całkowity jego brak. dnia zabraknie wyżalać się na ten temat.

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

PiTeK pisze:
PiotrArcimowicz pisze:
Ciekawsze jest dlaczego w niektórych taksówkach (szczególnie tych z postoju na Bohaterów Getta) trzaśnięcie drzwiami kosztuje 7 zł

Możesz sobie wybrać kolor samochodu - promocja :P

A nawet marke samochodu. :smt044

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Cayenne to mi szkoda na urwanie im drzwi na getta,ale za dwa tygodnie odbieram hummera h1 . Będe informował na bieżąco.

Tytuł:
pismak
pismak

Ernesto pisze:
Cayenne to mi szkoda na urwanie im drzwi na getta,ale za dwa tygodnie odbieram hummera h1

To lepiej wstrzymaj się do momentu aż podeślą Ci Rosomaka. :P To by było prawdziwe Monster Track na Getta ;)

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Ernesto pisze:
Cayenne to mi szkoda

Jakby było Ci go szkoda to byś nie porysował lewego tylnego błotnika... :roll:

PiotrArcimowicz pisze:
trzaśnięcie drzwiami kosztuje 7 zł, czyli o złotówkę więcej niż w radiotaxi...

Kiedyś słyszałem , że to rodzaj promocji w radio-taxi. Podobno wszędzie są nieco tańsi.
Czyli lepiej dzwonić nawet stojąc przy postoju niż wsiadać do tych z kolejki. No ale tu akurat możesz sobie wybrać furę wg własnego widzimisię :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.