Dzisiaj jest 18 cze 2025, 22:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Witajcie :)

Interesuje mnie co nasze miasto , bądź organizacje , oferują dla najstarszych mieszkańców.

Czy istnieje u nas tzw. uniwersytet trzeciego wieku?

Jakie możliwości spędzenia wolnego czasu ma zgorzelecki emeryt?

Wiem o istnieniu Feminy - kiedyś bardzo prężnej organizacji. Teraz albo mniej reklamującej się albo nieco zapomnianej. Pani Hanna bywa tu na forum więc liczę na odpowiedź.

Powiedzcie co oprócz niańczenia wnuków może zrobić taki człowiek? Bo mi coś wygląda na to , że niewielki ma wybór w naszym mieście...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

http://www.zgorzelec.info/forum/viewtop ... sc&start=0 :grin:

a tak na poważnie, to "Puszyści" trochę więcej, o ile wiem, oferują emerytom, niż "femina", o której już jakoś mało słychać.
Były propozycje, aby pomyśleć o uniwersytecie III wieku, zgłaszali się nawet i dopytywali o to emeryci (kurs obsługi komputera, Internetu itp), ale nikt się na poważnie za to nie wziął, aż dziwne, bo kasę z tego można byłoby wziąć, o jakieś dotacje się postarać.
Ale, jak widać, dokąd sami emeryci się za to nie wezmą, nikt im tego nie zorganizuje.

i tu już coś na ten temat było:
http://zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?t=1167

Ostatnio zmieniony 25 maja 2009, 19:25 przez Chuck Norris jr, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
pismak
pismak

Jest jeszcze Klub Seniora otwarty w Domu Pomocy Społecznej "Jutrzenka"

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
"Puszyści" trochę więcej, o ile wiem, oferują emerytom, niż "femina", o której już jakoś mało słychać.

Nie wiem czy więcej - otrzymałem maila od p. Hanny i śmiem w to wątpić.
Pani Hanna odezwie się na forum gdy wróci do Zg-ca.

Moim zdaniem to co łączy obie te organizacje to (jednak) słaba reklama swych działań - przez co przeciętna osoba mało o nich wie.

PiTeK pisze:
Klub Seniora otwarty w Domu Pomocy Społecznej "Jutrzenka"

Coś podobnego jest (chyba) w Ostoi - ale to nie o ten rodzaj "atrakcji" chodzi :|

Dzięki za wypowiedzi :)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Nie od rzeczy byłoby sformułować pojęcie senior
Znam przedszkole, w którym jest grupa "seniorów" :grin:
Wydaje mi się także, iż niezależnie od wieku, jaki pojęcie "senior" definiuje, jest pewna cecha związana z "aktywnością ponadnormatywną" . Ale, kto co wie o aktywności pensjonariuszy "Jutrzenki"? Zawsze byłem przeciwny stawianiu granic społecznych wzdłuż linii wiekowych.
Cytuj:
Moim zdaniem to co łączy obie te organizacje to (jednak) słaba reklama swych działań - przez co przeciętna osoba mało o nich wie.
może dlatego właśnie coś im wychodzi.
Tzw. "starość" (czy pojęcie już objęte political correct?) jest pojęciem mało atrakcyjnym i niemodnym. Tak jak było to w PRLu z inwalidami (wtedy tak się to jeszcze określało): nie było ich w życiu publicznym, tak jest obecnie z ludźmi starszymi, emerytami: istnieją tylko w przypadku informacji dotyczących niewystarczających do życia emerytur i rent.
A przecież istnieją i jest to spora grupa społeczna. Jak są potrzebni (wybory), zabiega się o ich względy i natychmiast zapomina potem.
Może potrzebna jest jakaś dyskusja publiczna, żeby problem przynajmniej odsłonić medialnie. W końcu, ten wiek dotknie prawie każdego z nas. Jak sobie pościelimy, tak się wyśpimy. :roll:

Tytuł:
gaduła
gaduła

Problem w tym,że niewielka grupa seniorów ma kontakt z internetem,a dyskusja "o nas bez nas" wydaje mi się mało przedmiotowa...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Proponuję, aby któraś z w/w prężnych organizacji zorganizowała kurs przystosowawczy do obsługi komputera i Internetu dla ludzi w starszym wieku, którzy chcą taką wiedzę nabyć.
Nawet znam pewne zorganizowane osoby, które taką wiedzę posiadają i pewnie chętnie podzieliłyby się nią z potrzebującymi ;)

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

lenka pisze:
Problem w tym,że niewielka grupa seniorów ma kontakt z internetem,a dyskusja "o nas bez nas" wydaje mi się mało przedmiotowa...

Zgadza się - tu jest problem.
Ale ja nie chcę dyskusji (źle odczytujesz moje intencje) o tych organizacjach - ja szukam tylko zajęć dla osób w wieku mojej mamy :)
W ogóle nie chciałbym wywoływać do tablicy i pytać o osiągnięcia - nie o to mi chodzi.

Chuck Norris jr pisze:
Proponuję, aby któraś z w/w prężnych organizacji zorganizowała kurs przystosowawczy do obsługi komputera i Internetu dla ludzi w starszym wieku, którzy chcą taką wiedzę nabyć.

W niewielkim Żaganiu (w którym notabene ostatnio b.często bywam) istnieje uniwersytet trzeciego wieku - osoby po 70-tce śmigają na kompach i dają radę. Oczywiście dotyczy to osób , które tego chcą i czują takowa potrzebę.

Może pewnym udogodnieniem byłaby możliwość informowania o inicjatywach na tym forum? A grzeczne dzieci/wnuki przekazywałyby info swoim seniorom...

PS. Grupy seniorów w przedszkolach pozostawmy na potem ;)

Tytuł:
gaduła
gaduła

Temat kursów komputerowych dla seniorów był już poruszany bodajże dwa lata temu.
Były nawet obiecanki,coś miało powstać przy Ogólniaku i...NIC!
Yelo,dobrze zrozumiałam Twoje intencje,ale o potrzebach pewnych grup ludzi najlepiej wypowiedzą się oni sami,a gdzie jest do tego najlepsze miejsce?
Moim zdaniem - na tym forum.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

lenka pisze:
Yelo,dobrze zrozumiałam Twoje intencje,ale o potrzebach pewnych grup ludzi najlepiej wypowiedzą się oni sami,a gdzie jest do tego najlepsze miejsce?

Moim zdaniem źle ;) Bo ja nie chciałem wywołać dyskusji z seniorami o ich potrzebach - choć zasadniczo nie mam nic przeciwko takowej.
Chcę uzyskać konkretne informacje od organizacji na co można liczyć wstępując w ich szeregi. Może to nawet "pachnieć" kryptoreklamą (za co Alex mnie powiesi ;) ) ale cel wg mnie jest szczytny :)

Tytuł:
gaduła
gaduła

Co masz na myśli w słowie:ORGANIZACJI?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
W niewielkim Żaganiu ... istnieje uniwersytet trzeciego wieku
może byś coś więcej napisał jak to działa

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

za Nysą działa zdaje się VHS - czyli odpowiednik naszego uniwerytetu trzeciego wieku, kilka osób ze Zgorzelca bawi się tam pisaniem, może ich podpytać? wydali nawet ostatnio wspólnie książkę z własnymi utworami po polsku i po niemiecku.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

lenka pisze:
Co masz na myśli w słowie:ORGANIZACJI?

Chryste lenka mogę użyć innego słowa :roll: Ale nie o to przecież chodzi...

Chuck Norris jr pisze:
może byś coś więcej napisał jak to działa

Musiałbym mieć czas i odwiedzić stosowne miejsca/instytucje/organizacje...
Nie pytajcie co mam na myśli używając tych słów ;)

neandertalski pisze:
kilka osób ze Zgorzelca bawi się tam pisaniem, może ich podpytać?

Byłoby super gdyby się ujawniły :)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Byłoby super gdyby się ujawniły :)

tak z pamięci to np. Pani Adler i Pan Pawlikaniec ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.