Dzisiaj jest 23 cze 2025, 17:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

Informacja ma dosyć lakoniczny charakter. Pierwsze zdanie mówi o tym, że budowa hali została ujęta w programie. Drugie zdanie mówi o przyznaniu na ten cel kwoty 20mln zł. Dla mnie jest to dziwne. Czy nie obowiązują w tym przypadku jakieś procedury? Czy Minister sam może dysponować taką kwotą? Pomijając polityczny wydźwięk tej informacji generalnie cieszę się, ale mam nadal wątpliwości, czy jest to dobry pomysł. Dodam, że jestem za, ale ....
no właśnie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
- Tej budowy już nic nie zatrzyma, pieniądze, które już mamy, gwarantują powstanie obiektu - uzupełnił wicemarszałek województwa dolnośląskiego Piotr Borys.

no właśnie.
równie dobrze mógłby Pan Borys mieć teraz na bilboardach u nas we wsi te 20 baniek w tle :-) ale ja się nie czepiam, cieszę się że będziemy coś mieli z tych wyborów na pamiątkę, bo różnie to z tymi wyborami w życiu bywa;)
http://www.rp.pl/artykul/2,306824.html

Cytuj:
Pan Bóg pokazał Adamowi Ewę i rzekł: wybierz sobie żonę. Skończyło się wygnaniem z raju. Potem Pan Bóg wybrał Żydów. Do dziś nie mogą się pozbierać. Parys musiał wybrać, której bogini ofiarować jabłko Hesperyd. Wybrał Wenus i Troja padła. Cezar wybierał, czy przekroczyć Rubikon, czy nie. Przekroczył i został zamordowany przez Brutusa. Kolumb wybrał się do Indii, a trafił do Ameryki, czego skutki świat odczuwa do dziś. Niemcy w 1933 roku wybrali Hitlera, a nie komunistów. Dlatego zamiast łagrów powstały obozy koncentracyjne.

Wybory zazwyczaj kończą się fatalnie, jeśli mają w ogóle jakieś następstwa i znaczenie. Czego nie można powiedzieć o wyborach do Parlamentu Europejskiego. Przeglądam codziennie sporą porcję prasy europejskiej, w tym i polskiej. I nadziwić się nie mogę, ponieważ mam wrażenie, że albo te wybory odbywają się wyłącznie w Polsce, albo że tylko Polacy przywiązują do ich rezultatów jakiekolwiek znaczenie.

Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, 6:40 przez neandertalski, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

jendrzej pisze:
Czy Minister sam może dysponować taką kwotą?

to nie takie proste zeby se sam minister zadysponował .
Cytuj:
Wicepremier przywiózł do Zgorzelca dobrą wiadomość dla koszykówki i kibiców PGE - w mieście powstanie nowoczesna hala sportowa w kompleksie szkolnym na 3000 miejsc. Obiekt został wpisany na strategiczną listę inwestycji Ministerstwa Sportu i Turystyki. Budowa hali będzie współfinansowana ze środków unijnych oraz ministerstwa.

źródło

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Pan Schetyna przywiózł jedynie zapewnienie, że w przypadku powstania hali zostanie nam zwrócone 20 baniek..to tak w skrócie...nikt nie da nam żadnych pieniędzy na budowę. Obiekt musimy wybudować sami a potem z poparciem odpowiednich kwitów możemy wyegzekwować ową kwotę 20 baniek...mówimy tu o refundacji kosztów a nie sponsoringu

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Czerwcowe wybory do Parlamentu Europejskiego tuż tuż..., co krok napotkać można uśmiechnięte lico Piotra Borysa (PO), jednego z kandydatów, przyjaźnie zerkającego na przechodniów z wyborczych plakatów.
I znowu obietnice,... i zapewnienia, wzajemne poklepywanie się po ramionach.

Na kiełbasę wyborczą lud wciąż niezmiennie, jak widzę, łasy,... ;-)

Tytuł:
pismak
pismak

jaro28 pisze:
Obiekt musimy wybudować sami a potem z poparciem odpowiednich kwitów możemy wyegzekwować ową kwotę 20 baniek...mówimy tu o refundacji kosztów a nie sponsoringu

20 milionów !!!!
Bez hotelu.
To wg mnie, jak budowa samochodu bez jednego kółka.
Hotel wpisuje się w halę jak ulał. Każdy normalny biznesmen wie, że jeśli hala będzie deficytowa, a tak zakłada plan, to chociaż noclegi zmniejszą straty.

NIe przemówi do mnie fgakt, że na hotel nie ma pieniędzy, bo właśnie na hotele są pieniądze.

P
G

ale co tam skoro ..

pismak
pismak

Gotowy jest projekt hali.
Dobrze. Ktoś wziął pieniądze.

Mam jednak nadzieję, że osoby decyzyjne wzięły pod uwagę ekonomiczne aspekty istnienia hali.
Nie jestem przeciwny budowaniu w Zgorzelcu hali oraz innej infrastruktury, więc jeśli ma ona istnieć, to powinna być najmniej uciążliwa dla mieszkańców.
Nie wyobrażam sobie wybudowania hali bez infrastruktury towarzyszącej.

Słusznie autor artykułu: „Nowa hala sportowa: 5 razy więcej za 3 razy mniej” posłużył się przykładem hali w Kaliszu.
Wybudowanie hali bez infrastruktury towarzyszącej, bez hotelu, bez parkingów, beż przebudowy ulicy Lubańskiej zakrawać będzie, wg mnie, na czysty sabotaż i brak zrozumienia potrzeb miasta oraz kosztów utrzymania, które my wszyscy poniesiemy.
Hala, która przynosić będzie dochody tylko sporadycznie.
Hotel jest potrzebny miastu i mógłby stale generować dochód, który mógłby pokrywać koszt utrzymania hali.
Dodatkowe, dobrze przemyślane obiekty infrastruktury towarzyszącej mogą generować stale niewielkie dochody stając się w pewnych warunkach nawet znaczącym dodatkiem do kosztów utrzymania hali.
Jeśli jednak rządzący zrezygnują z sugestii i wybudują samą halę, to wg mnie postawiony zostanie betonowy pomnik braku myślenia perspektywicznego osób decyzyjnych.
Moim zdaniem należy zrobić wszystko, aby przy hali powstał hotel, który będzie zarządzany przez spółkę miejską, jak również dodatkowa infrastruktura towarzysząca.

Wrócę na moment do kosztów budowy.
Jeśli odniosę koszt budowy hotelu do sposobu budowy Orlika zgorzeleckiego, to za bardzo nie dziwi mnie informacja autora o tym, że w warunkach zarządzania obecnej władzy koszt budowy hali mógłby przekroczyć 274 mln złotych.

http://www.zgorzelec.info/index.php?k_d ... g&t=news2b

A może wybierzmy w najbliższych wyborach Prezydenta Kalisza na Burmistrza Zgorzelca?
W końcu wybierając powinniśmy też patrzeć na rachunek ekonomiczny i umiejętności zarządzania przez przyszłego kandydata.

A może macie innego kandydata?

Przy okazji wszedłem na strony Urzędu Miasta Kalisz.
Wejdźcie i porównajcie sobie ze stroną naszego urzędu.

P
G

teraz wiecie, że ...

rekrut
rekrut

Jestem przekonany, że hala obiecana przez Gronicz w Zgorzelcu nie powstanie. Mineło 3 lata jego rządów a słyszymy tylko obietnice, Nawet konferencje naszej drużyny odbywaja sie we Wrocławiu.
Rozmawiałem z paroma radnymi, powiedzieli: w projekcie budżtu przygotowanym przez RG na 2010r nie ma pozycji pn. Budowa hali sportowej.

Tytuł:
gaduła
gaduła

Cytuj:
W Zgorzelcu nie powstanie nowa hala sportowa. To już przesądzone. Hali nie będzie, bo wniosek samorządu o dofinansowanie budowy z funduszy UE, został właśnie odrzucony.

Hali nie będzie, jest za to coraz więcej pytań, które rządzącym miastem samorządowcom z Platformy Obywatelskiej chcieliby zadać m.in. politycy PiS. Posłanka Marzena Machałek zastanawia się, czy wydatkowanie z budżetu miasta ponad miliona zł na przygotowanie dokumentacji hali było zasadne w sytuacji, gdy od początku było wiadomo, że miasta nie stać na tak dużą inwestycję.

Zgorzelecka hala miała według ostatnich szacunków kosztować 51 mln zł. Z tego prawie 20 milionów miało pochodzić właśnie z EWT, a kolejne 20 mln z Ministerstwa Sportu. Brakujące 10 mln mieli wyłożyć prywatni inwestorzy i samorząd. Teraz jednak, bez unijnych pieniędzy, cały ten plan spalił na panewce.

http://www.prw.pl/articles/view/14431/z ... -posluchaj
wejdź w link i posłuchaj

Tytuł:
To stary kotlet.
Już w marcu jeden z radnych nie wierzył w realizację tego projektu.
Cytuj:
Zaczyna się spór o halę sportową w Zgorzelcu
Janusz Pawul

2009-03-31 10:42:00

- Nowej hali sportowej w Zgorzelcu nie będzie - tak uważa Ireneusz Aniszkiewicz, były burmistrz Zgorzelca. Dlaczego?

- Bo w tegorocznym budżecie miasta nie zapisano na jej budowę ani jednej złotówki,
a w budżecie na przyszły rok 2104 zł - dowodzi Ireneusz Aniszkiewicz i z przekąsem dodaje, że za te pieniądze niczego nie da się wybudować.
Jak tłumaczy, jedyne, co obecny burmistrz i jego współpracownicy zrobili dla powstania nowej hali, to zamówili dokumentację projektową. Miasto wydało na nią 850 tys. zł i na tym koniec. Zdaniem Ireneusza Aniszkiewicza, w kontekście tego, że na kolejne lata nie zabezpieczono na realizację inwestycji żadnych pieniędzy, to jednak i tak kwota wyrzucona w błoto. - Do rozpoczęcia budowy potrzebny jest nie tylko projekt, ale też dokumentacja wykonawcza. Nikt o tym nie mówi, a to kolejny wydatek grubo ponad milion zł - wylicza. Dlatego zdaniem radnego i byłego wiceburmistrza, nowej hali w Zgorzelcu nie będzie. Kiedy wbijemy pierwszy szpadel na budowie, panie burmistrzu? - pyta prowokacyjnie Ireneusz Aniszkiewicz i zgodnie z przewidywaniami, odpowiedzi nie słyszy.

http://zgorzelec.naszemiasto.pl/wydarzenia/981037.html

Ten wątek przewijał się również na naszym forum, m.in. w relacji z sesji "na żywo"... i w prasie

Tytuł:
obserwator
obserwator

jest za to coraz więcej pytań, które rządzącym miastem samorządowcom z Platformy Obywatelskiej chcieliby zadać m.in. politycy PiS.

Przez prawie 3 lata zgorzeleccy radni z PIS-u wspierali (PO)i Gronicza a teraz chcą zadawac pytania. Pewnie lepiej później niż wcale, a może lepiej nie pytac a zgłosic do odpowiednich organów "niegospodarnośc" p. Burmistrza?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Zastanawia mnie po co komu nowy wątek o nowej hali? :-?
[url=http://]http://www.zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?p=29590#29590[/url]
[url=http://]http://www.zgorzelec.info/forum/viewtopic.php?p=18010#18010[/url]
http://www.zgorzelec.info/forum/viewtop ... 9400#39400

Tytuł:
obserwator
obserwator

przekorny pisze:
Czerwcowe wybory do Parlamentu Europejskiego tuż tuż..., co krok napotkać można uśmiechnięte lico Piotra Borysa (PO), jednego z kandydatów, przyjaźnie zerkającego na przechodniów z wyborczych plakatów.
I znowu obietnice,... i zapewnienia, wzajemne poklepywanie się po ramionach.

Na kiełbasę wyborczą lud wciąż niezmiennie, jak widzę, łasy,... ;-)

Przekorny miał rację chodziło o wybranie Borysa do PE. Z dzisiejszego sprawozdania z sesji RM , dowiedziałem się , że w budżecie na 2010r nie zaplkanowano środków na budowę hali. Wynika z tego, ze hali nie będzie. Niestety dalej musimy jeździ do wrocka. A były takie wspaniałe obietnice ze strony Burmistrza. Mam pytanie do Burmistrza , czy Panu nie wstyd????

Tytuł:
pismak
pismak

bartekz pisze:
Mam pytanie do Burmistrza , czy Panu nie wstyd????

Pozwól Bartku, że odpowiem za aktualnego burmistrza Zgorzelca.

Nie.
Nie jest mu wstyd.

Wstydzić się może ten, który ma ambicje, ma cel swojego działania, potrafi realizować cele postawione mu przez innych.
Wg mnie w tym wypadku osoba starająca się udawać, że kieruje sprawami samorządu lokalnego od samego początku postawiła sobie za cel przetrwać cztery lata bez względu na to, ile i jakie psy będą na nim wieszali.
W końcu trochę liczyć umie i przeliczył sobie, że podczas swojej kadencji zarobi ponad 500.000 zł.
Gdzie zarobi lepiej?
Wcześniej zadowalał się wynagrodzeniem w porywach rzędu 1800 zł.
Za około 9 miesięcy wszystko się zmieni, więc stara się na wszelkie sposoby przetrwać.
Jak to zrobić najmniej kontrowersyjnie.
Po prostu nic nie robić.
Nie podejmować żadnej decyzji i czekać.

Oczywiście najbliższe grono klaszcze i zapewnia, że i drugą kadencję pociągnie.
Najśmieszniejsze jest to, że on w końcu w to uwierzył i zaczyna czynić pewne kroki w tym kierunku. Jego sprawa. Zimny prysznic będzie tym bardziej niespodziewany.
Nawet pieniądze, które pójdą na „promocję Zgorzelca” nie pomogą w osiągnięciu celu.
Żadna dodatkowa ankieta o tym czy kochamy obecnego burmistrza czy nie, nie pomoże.
Żadne pieniądze nie sprawią tego, że ludzie powtórnie zagłosują na obecnego burmistrza.
Odejdzie w niesławie, jako nieudolny nieudacznik. Tylko długi po nim zostaną do spłacenia.

P
G

Czy muszę podkreślać, że …

Tytuł:
obserwator
obserwator

To, że nie będzie hali zdaniem Burmistrza wina EWT, bo nie dali pieniędzy! Nic nt. złożonego wniosku! I jeszcze jedno cyt. z wypowiedzi Burmistrza: " Jeśli nie mam pieniędzy na halę, to ni zaczynam jej budować, bo mogę zbudować fundamenty, ale nie chcę budowy zatrzymać".
O co tu chodzi?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.