annix pisze:
Nie bardzo chce nam się wyrabiać paszport lub dowód dziecku na taki krótki pobyt ale boimy się kary pienieżnej którą podobno można dostać.
A ja nie bardzo rozumiem Twoje lenistwo

???
Wyrobienie paszportu dla dziecka do 7 lat to 30 zł + koszt zdjecia.
Wyrobienie dowodu osobistego dla dziecka to również 30 zł + koszt zdjęcia.
Mandat za brak takowego dokumentu to 25 EURO (w przeliczeniu na złote to ponad 100 zł) dla osoby dorosłej, nie wiem czy w Niemczech są jakieś ulgi dla dzieci przy mandatach. Zastanów się czy nie warto jednak wyrobić np. dowodu osobistego? Jest on ważny 5 lat i bez obaw możesz sobie z dzieckiem przez ten czas podróżować po całej UE. Kolejna uwaga, skąd masz pewność, że to pierwsza i ostatnia wizyta w klinice (oczywiscie, życzę Twojemu maleństwu jak najlepiej ale wiesz jak jest może lekarze będą chcieli abyś przyjechała np. na kontrolę za jakis czas) i co znowu stres skontrolują czy nie?
Dodatkowo na własny dowód lub paszport twoje dziecko będzie mogło przyjechać pod opieką każdego komu zaufasz (z ojcem, z babcia, z ciocia itp).
No i dochodzi jeszcze sprawa poczucia własnej wartości, dla mnie nie byłoby zbyt komfortowe jakbym miał się tłumaczyć zadowolonemu frycowi, dlaczego nie mam dowodu i liczyć na jego łaskawość lub zasilać budżet RFN, w tej sprawie jestem patriotą i wolę zasilić nasz ojczysty w formie opłaty za wydanie dokumentu.
U... ale sie rozpisałem
Jak to w jednym z programów TV mówiono: "decyzja należy do ciebie"