aleksander pisze:
jestem właśnie po rozmowie z Mańkiem i na chwilę obecną poszukuje u dystrybutorów informacji i tych bajkach, więc jak tylko zrobi bilans to go tu przedstawi i wtedy sami zadecydujecie co chcecie to oglądać
Do ambitnych Dzieciaków i wyluzowanych Starych.
Kochani
Dziękuję za pozytywny odzwięk związany z propozycja niedzielno- rodzinnych poranków.
W nawiązaniu do postu Alexa informuję ze w tej chwili zakończyłem poszukiwania i rozmowy dotyczące związane z projektem którego mottem przewodnim były by „Bajki bez przemocy”.
Wszyscy wiemy, że współczesne kino dla dzieci nie odbiega od standardów kina dla dorosłych pod względem prezentowanych treści ( posłańcy okrutnych i bezwzględnych czasów przepojonych brutalnością) co mija się z założeniami mojego pomysłu, więc uznałem, że najwłaściwszym w tym miejscu był by repertuar polski,( jest dostępny) choć z sentymentem wspominam też bajki czeskie które wszyscy chcielibyśmy sobie przypomnieć, czasy w skrzypiących foteli przy dochodzącym terkocie z projektora, gdzie wtedy nikomu o Jaśkach pod plecakami się nie śniło z wytrzeszczonym oczami podziwialiśmy wyczyny naszych bohaterów które kończyły się zawsze happy endem.
Po zapoznaniu się z warunkami udzielenia licencji, kopie na taśmie 35mm są dostępne u jednego z dystrybutorów działających w Polsce posiadającego stare kopie kultowych bajek, produkcji z Bielska Białej, lecz który obsługuje tylko swoje ajencyjne kina- w tym przypadku pozostaje pozyskanie innych bajek (licencji) na odtwarzanie na viedo projektorze.
W związku z powyższym przedstawiam Wam propozycję dostępnych tytułów na nośniku dvd:
- Tajemnica wiklinowej zatoki,
- Pies i kot,
- Wędrówki Pyzy,
- Koziołek Matołek,
- Korsarze,
- Jarmark,
- Tryumf Pana Kleksa
- Magiczna Gwiazda
- Jak promyk Slońca szukał przyjaciela
- Przygody Marynarza,
- Szewczyk Kopytko,
- Krawiec Niteczka,
- Królewna i Osiołek,
- Czerwony Kapturek,
- Wiosenne przygody Hałabały,
- Janko Muzykant,
- Własny Domek,
- Przygody Kurczaka,
- Przygody w Paski,
- Pan Słoń,
- Spotkanie z Bazyliszkiem,
- Skarp Czarnego Jacka,
- O krasnoludkach i Krecie,
- Wzeszło Słoneczko
Przy założeniu, że na seansie będzie ok. 50 osób tj., 25 maluszków i 25 opiekunów i, że dla naszych milusińskich preferencyjna cena biletu nie może wg mnie być wyższa niż 3 zł a dla opiekunów 9 zł (aby pokryć tylko koszty licencji ) Serdecznie zapraszam do wyboru kilku z wymienionych filmów.
Propozycję proszę wysyłać na adres e-mail
mdk@zgorzelec.com
Korzystając z uprzejmości Alexa można na Jego portalu również zostawiać swoje typy.