Dzisiaj jest 21 cze 2025, 13:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

Medea napisała
A ja mam pytanie do Nikosa po dzisiejszym reportażu we wrocławskich "Faktach".... Teraz chcesz, żeby społeczeństwo się wypowiedziało się czy ma być festiwal .... czy nie.... Dziwnym trafem do jego powołania nie była Ci nasza opinia potrzebna.... Ale wtedy decyzja RM była Ci na rękę, prawda?

Witam
Kiedy się społeczeństwo będzie wypowiadać podczas referendum o tym czy Burmistrz dobrze pracuje i czy spełnił swoje obietnice,czy go zostawić czy nie,mieszkańcy przy okazji będą mogli również w tym temacie pośrednio odpowiedzieć na moje zarzuty.Jestem przecież jednym z mieszkańców,czy nie ? .Referendum nie jest o festiwal.I ja go nie organizuję.
A przecież jak bym śmiał ?
Do powołania festiwalu właśnie była potrzebna opinia wyrażona głosami 28 radnych, reprezentantów mieszkańców.Dlaczego to zrobili ?To się ich zapytaj. Natomiast kiedy powstał problem z festiwalem o którym mówiłem na dwóch powołanych konferencjach prasowych to, żaden z radnych ,przewodniczących komisji rady,tym tematem się nie zajęli.Przekonywałem i starałem sie argumentować kiedy mi dano głos na sesji i podczas debaty Burmistrza z udziałem posła.Brodniaka.Pisałem pisma do ugody.
Byłem u Gronicza z delegacją.I co?
Oszczał mnie.
To na co teraz liczą, na pochwały?.Zawsze jednak ktoś tą żabę musi zjeść.Dziś słyszę z ust wielu z kręgu Gronicza że teraz formułowany jest budżet na następny rok, i nic nie jest stracone.Ludzie odpowiedzialni wiedzą co mają zrobić.Ten temat jest hańbą dla Zgorzelca.Z jednej strony Gronicz mówi o promocji Zgorzelca na zewnątrz a z drugiej strony tą jedyną promocję z 10 letnią tradycją zbagatelizował.Zestawia,porównuje i bajki opowiada że podczas Jakubów było 500.000. ludzi.A może się pomylił i chodzi o 50.000.
Zgorzelec i Gorlitz zostały by zadeptane..Wszystkie imprezy mają sens w których uczestniczą mieszkańcy Zgorzelca które samoistnie są promocją miasta ,w których uczestniczą mieszkańcy za darmo, ze swoich podatków.I tu dobry gospodarz nie musi faworyzować żadnej imprezy bo wszystkie są potrzebne.
Wracając do festiwalu
To właśnie Burmistrz samowolnie na początku droczył się ze mną ,aby robić Festiwal Bałkański potem proponował raz tyle, innym razem tyle według własnego uznania.
Przypominam więc ,że zgodnie z treścią uchwały 463/98 władze miejskie zobowiązały sie przekazywać środki w pełni pokrywające koszty organizacji festiwalu.Taką samą uchwałę podjęto o Dni Zgorzelca.Przypominam także,że w budżecie na br.zagwarantowano dotacje dla MDK uwzględniając koszty organizacji tegorocznej edycji festiwalu na pożiomie wydatków w roku ubiegłym.W związku z tym dowolne wydatkowanie przez Pana Burmistrza Gronicza środków budżetowych- niezgodne z celami na jakie zostały zagwarantowane w budżecie,jest naruszeniem dyscypliny budżetowej.
Na moje uwagi,wnioski i zarzuty i czy miałem rację ,trzeba poczekać do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu i po przeprowadzeniu kontroli Urzędu i MDK przez Regionalną Izbę Obrachunkową .
Nikos

Ostatnio zmieniony 21 paź 2008, 1:17 przez nikos, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
rekrut
rekrut

Nikos...
Być może Twoje zarzuty okażą się zasadne tylko wydaje mi się, że to zbyt proste przełożenie. Tobie się wydaje, że jesli odwołają Burmistrza to znaczy ze chcą festiwalu. Otóż nie wszyscy... Myślę, ze tak bardzo boisz się biletowania tej imprezy bo wtedy byłoby jasne ile osób jest za jej organizacją. Ja nie byłam nigdy na festiwalu - a pośrednio (jak sam zauważyłeś - podatki) za niego płacę. A nie mam na to ochoty...
I jeszcze jedno.... napisałeś... "oszczał mnie" - moim zdaniem kulturalny człowiek (za jakiego się uważasz ) nie używa na publicznym forum tego typu "skrótów myślowych". Mi ten poziom dyskusji nie odpowiada.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Goerlitz to max 50 tys., Zgorzelec to ~ 35tys, razem to ok 85ys.
Wszyscy mieszkańcy powinni w takim razie kilkakrotnie przejść aby spełnić podaną przez Gronicza liczbę (500 000). Zainteresowanie Jakubami było średnie na poziomie poprzedniego roku. On jako były bankowiec powinien rzetelniej przedstawiać szacunki. A może z tego powodu już nie jest bankowcem ;)
Skąd On wziął tą liczbę...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

gornik pisze:
Goerlitz to max 50 tys., Zgorzelec to ~ 35tys, razem to ok 85ys.
Wszyscy mieszkańcy powinni w takim razie kilkakrotnie przejść aby spełnić podaną przez Gronicza liczbę (500 000).

Na Altstadtfest zjeżdżają się ludzie z całych Niemiec (i nie tylko). Podana liczba jest szacunkiem przekazanym przez stronę niemiecką. To raz. Dwa jest to doskonały przykład jak organizuje się imprezy promocyjne, które nie promują miasta w mieście ale na zewnątrz i zewnątrz ściągają ludzi.

Tytuł:
obserwator
obserwator

nie pochwalam braku udziału radnych w dyskusji o festiwalu. ale tak naprawdę, to po co radni swoją uchwałą go zlikwidowali , tego nie rozumiem. dyrektor domu kultury mógł włączyć się w merytoryczną dyskusję, bo uchwała była jeszcze aktualna, a nie tworzyć coś zamiast festiwalu.
z tym słowem nikos trochę się zagalopował

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Niejednokrotnie pluneli by mu w twarz.
Jak to przez lata robił waleczny naród grecki w stosunku do zdrajców
nie rozpędzałbym się tak bardzo, bo ktoś może przypadkiem przypomnieć okoliczności pierwszego pobytu Greków w mieście. Trochę pokory nikomu nie zaszkodzi. Dobrze, że masz jeszcze tylke energii i determinacji w dążeniu do celu, ale odrobina dyplomacji także tu raczej pomoże, niż zaszkodzi. I w końcu, kultura, impreza masowa i poparcie społeczne dla festiwalu /bo przecież Nikos, przyznaj, że o tą jedyną sprawę Ci chodzi/ - to jedno, a konkretne i wymierne efekty dla własnej kieszeni, to drugie. Czy to nie jest to Aleks, za co zdejmowałeś już inne posty z tego forum?

Cytuj:
Byłem u Gronicza z delegacją.I co?
Oszczał mnie.
Łaska pańska na pstrym koniu jeździ :|

Tytuł:
obserwator
obserwator

krytyczny napisał
Na Altstadtfest zjeżdżają się ludzie z całych Niemiec (i nie tylko). Podana liczba jest szacunkiem przekazanym przez stronę niemiecką. To raz. Dwa jest to doskonały przykład jak organizuje się imprezy promocyjne, które nie promują miasta w mieście ale na zewnątrz i zewnątrz ściągają ludzi.
Tak, tak, na pewno.Byli po Polskiej stronie i Gronicz to policzył.Niemieckie szacunki znam od lat.Wirtualne zapędy za każdym razem .Wiele razy miałem z nimi do czynienia w artystycznej i samorządowej pracy.Oni są doskonali w dyskusjach,słupkach, papierach ,projektach, z których nie wiele wynikało.

Jeśli chodzi o mój język to czasami jest trochę pikantny.Ale generalnie jestem i dyplomatą i osobą kulturalną.Powiedziałem kiedyś władzy, że za ten numer nie zostawię na nich suchej nitki :( Jak myślicie trzeba dać sobie spokój?.
Jeśli chodzi o zarzuty do mnie jak "pieniądze"co już naprawdę nie ma innych argumentów?.Na swój sposób niektórzy bardzo upraszczają ten problem.
Ja mam jednak jeszcze coś w rękawie. 8) Dlaczego nie formułujecie zarzuty do Gronicza który wpaja wszędzie i wszystkim i kłamie, że ja byłem po 150 tyś na festiwal.A uwierzysz że władzunia naciskała na prezesów ,dyrektorów,burmistrzów, aby nie sponsorowały festiwalu.Nie dość że go zlikwidował jako zadanie miasta, to jeszcze przeszkadzał aby jego mieszkańcy we własnym amfiteatrze przyszli się bawić..To jak to jest z tą troską o własnych mieszkańców i o promocję miasta.
Dlatego ,mieszkańcy o tym wszystkim muszą wiedzieć.Tak jak się stara druga strona przedstawiać mnie żle,tak ja staram się przekonać do moich racji.
Dyskusja w mieście trwa.To, co, i jak zrozumie, tak będzie.

Nikos

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

nikos pisze:
Jeśli chodzi o mój język to czasami jest trochę pikantny

On nie jest pikantny Nikos - "oszczać" to nie pikantność tylko prostactwo - by nie powiedzieć chamstwo...

nikos pisze:
Ale generalnie jestem i dyplomatą i osobą kulturalną

No właśnie tu bym polemizował - w związku z powyższym - ale nie twórzmy OT-a ;)

nikos pisze:
Ja mam jednak jeszcze coś w rękawie.

Czyżby osławiony czarny grecki koń trojański? ;)

nikos pisze:
mieszkańcy przy okazji będą mogli również w tym temacie pośrednio odpowiedzieć na moje zarzuty.

To zbyt proste przełożenie Nikos - ale dobrze , że tak myślisz , bo przekonasz się jak bardzo nie masz racji :)

PS. Ja jednak pójdę na ewentualne referendum - choćby Tobie na złość :)

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
JELLO napisał

On nie jest pikantny Nikos - "oszczać" to nie pikantność tylko prostactwo - by nie powiedzieć chamstwo...
Chamstwem i co najgorsze wykazali się twoje pryncypały.Jak powiedziałem, kasując festiwal i potem powołując w to miejsce Festiwal Kultur.I co im to dało.Czy gdzieś zaoszczędzili, ochraniając budżet od grabieży?.
Te same pieniądze nie wydali?

Jello napisał
Czyżby osławiony czarny grecki koń trojański? ;)
Nazywaj go jak chcesz

Jello napisał
To zbyt proste przełożenie Nikos - ale dobrze , że tak myślisz , bo przekonasz się jak bardzo nie masz racji :)
Ja jednak pójdę na ewentualne referendum - choćby Tobie na złość :)

Ja doklejam się z jednym moim problemem do Panów z referendum i krzyczę, :smt050 i myślę jak już mówiłem jest to problem wielu mieszkańców Zgorzelca.
Jesteś mądry bo wiesz że jest trudno przy referendach.
Ale ja robię swoje.Jestem waleczny i zawsze mam pod górę.,i nie idę tam gdzie jest prostsza droga tylko tam gdzie kręta.No i nawet jak wygrasz to co?
Mam pomysł - poddam się spaleniu na scenie amfiteatru.
Nie bierz wszystkiego na serio bo ja nie biorę. :smt023

nikos

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

nikos pisze:
Chamstwem i co najgorsze wykazali się twoje pryncypały

No cóż...poczułem się zdemaskowany skoro znacie już mojego szefa ;)
Bogu dziękować , że posty piszę po godzinach pracy ;)

nikos pisze:
Jesteś mądry

Dzięki za uznanie :)

nikos pisze:
Mam pomysł - poddam się spaleniu na scenie amfiteatru.

To dobra myśl :)

nikos pisze:
Nie bierz wszystkiego na serio bo ja nie biorę.

A już miałem nadzieję... ;)

PS.

nikos pisze:
JELLO

My name is Yello_35 :) Nie żebym był jakoś przywiązany do poprawnej pisowni ale Jello brzmi gorzej ;)

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Drogi Nikosie a skąd pewność, że ktokolwiek nowy nadal nie będzie Cię jak to sam ująłeś "oszczywał" ? Co wtedy ? Kolejne referendum ?

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
Brałem już udział w jednym referendum.Wówczas się nie udało.Ale była to niezła lekcja dla władzy.I co spadł mi włos z głowy z tego powodu?.Dalej byłem,jestem i będę.
A co będę robił dalej czas pokaże.
Śpiewać na pewno będę.
Nikos

Tytuł: Festiwal....
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Brawo Medea i YELLO_35. Punktujcie gościa, niejakiego nikosa, który bardzo stracił finansowo na tym, iż nie może "zorganizować" festiwalu. I o to tu głównie chodzi - kasa odpłynęła a gwiazda niejakiego nikosa gaśnie powoli. Ten pomysł o samospaleniu popieram gorąco, wreszcie będzie spokój. A jak on gada i udowadnia swoje racje, po prostu żenada, nie słucha innych racji i udaje Greka.
Jak pisałem wcześniej zrobimy super festiwal Wspomnienia Greckie, i obejdzie się bez tego krzykacza i pozera. I na pewno będzie taniej - po co komuś kabzę nabijać?
Pozdrawiam

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Nie chcę stawać po żadnej ze stron, ale bez Nikosa nie byłoby Festiwalu Piosenki Greckiej w Zgorzelcu... Jaki ten festiwal jest czy był, albo jaki będzie pomijam... Ale coś się dzieje... I nie mówią o Zgorzelcu w mediach tylko w kontekście kradzieży samochodów lub zabitych członków zorganizowanych grup przestępczych............

Tytuł:
obserwator
obserwator

wypowiadałem się na temat festiwalu nie jeden raz.
i jeszcze raz krótko: jestem jego zwolennikiem.
nie podoba mi się
1.sposób potraktowania sprawy przez władze miasta radnych i burmistrza
2.zaproszenie do komitetu organizacyjnego niektórych gości
3. zrobienie z festiwalu imprezy prywatno-politycznej
4. wykorzystywanie dyskusji o festiwalu dla referendum ( zamiast doprowadzenie do debaty o festiwalu)
5.sposób prowadzenia dyskusji przez nikosa
festiwal grecki jako samodzielny powinien być, ( a nie w bałkańskim czy wielokulturowym) patrząc na wszystkie okoliczności, nikos mógłby być na nim jako współorganizator lub honorowy gość , a nie jako główny organizator.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 85  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.