Dzisiaj jest 18 cze 2025, 11:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

Potrzebuję wyciszyć/poprawić akustykę niewielkiego pomieszczenia i poszukuję kogoś, kto ma dostęp, lub wie gdzie na terenie zgorzelca i okolic znaleźć tego, lub podobnego typu wytłoczki:

Obrazek

Jeśli ktoś ma jakiś namiar, lub posiada jakąkolwiek ilość w/w i chciałby się ich pozbyć, lub odstąpić za symboliczne piwko bardzo proszę o kontakt na PW, gg: 4083045 lub mail KRUKD@interia.pl

pozdrawiam

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Tu możesz kupić

http://www.plast.eu//index.php?option=c ... &Itemid=27

a ile Ci tego potrzeba kolego?..trochę gdzieś tam mogę skołować

Ostatnio zmieniony 06 lip 2009, 21:55 przez jaro28, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Dzięki za odpowiedź. Z podanego przez Ciebie linku trafiłem do sklepu w/w firmy i sprzedają je w zbiorczych opakowaniach po 140 sztuk, czyli generalnie ilość, którą można by wyłożyć spore pomieszczenie i to na każdej możliwej płaszczyźnie. Z tym, że przy tej cenie plus opłata za przesyłkę wytłoczki przestają się "opłacać", bo niewiele dokładając można mieć gąbkę akustyczną. Jeżeli nie uda mi się "pozyskać" odpowiedniej ilośći, to jasne, że zamówię, ale jesli miałbyś możliwość skołowania powiedzmy kilkunastu, czy tam ile dasz radę, to byłbym bardzo wdźięczny.

pozdrawiam

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

True - zobacz tutaj:
http://allegro.pl/item679463697_wyglusz ... 50szt.html
Pozdrawiam

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

trueRAP pisze:
Z tym, że przy tej cenie plus opłata za przesyłkę wytłoczki przestają się "opłacać", bo niewiele dokładając można mieć gąbkę akustyczną.

Bierz gabke. Wytloczki nie dzialaja.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Gero pisze:
Bierz gabke. Wytloczki nie dzialaja.

Widzisz i tutaj zdania są podzielone, jest wiele mitów, bo dużo zależy od tego, do czego się je stosuje. Nie izolują akustycznie, ale w moim przypadku potrzebuję ich do ograniczenia pogłosu w niewielkiej kabinie, a przy rozbijaniu dźwięku sprawdzają się całkiem nieźle (widziałem już podobne miejsca, gdzie je stosowano), sczególnie patrząc na ich niskobudżetowość. Oczywiście, że gąbka jest dobrym rozwiązaniem, tyle, że kilkakrotnie droższym, a nie o to tutaj chodzi.

pozdrawiam

Tytuł:
obserwator
obserwator

Salę prób w MDK mieli wygłuszać wytłoczkami, ale w końcu zdecydowali się na gąbki i o ile się dobrze orientuję gdzieś się to tam ostatnio walało. Mogę spytać.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

trueRAP pisze:
Widzisz i tutaj zdania są podzielone, jest wiele mitów, bo dużo zależy od tego, do czego się je stosuje. Nie izolują akustycznie, ale w moim przypadku potrzebuję ich do ograniczenia pogłosu w niewielkiej kabinie, a przy rozbijaniu dźwięku sprawdzają się całkiem nieźle (widziałem już podobne miejsca, gdzie je stosowano), sczególnie patrząc na ich niskobudżetowość. Oczywiście, że gąbka jest dobrym rozwiązaniem, tyle, że kilkakrotnie droższym, a nie o to tutaj chodzi
\

Zdania owszem są podzielone natomiast widziałem badania które robiła pewna firma (pod katem eliminowania pogłosu). Pokazały one ze wytłoczki są jak placebo, niestety ponad 2h szukałem tego artykułu w necie i ... zrezygnowałem. Jedyne co się potwierdza to ich cena - są zdecydowanie tańsze. Jesli jednak zauważyłeś poprawę to OK :-)

Osobiście polecam
http://allegro.pl/item676803282_wyglusz ... _4_cm.html

Ostatnio zmieniony 07 lip 2009, 14:16 przez Gero, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Gero pisze:
Zdania owszem są podzielone natomiast widziałem badania które robiła pewna firma (pod katem eliminowania pogłosu). Pokazały one ze wytłoczki są jak placebo, niestety ponad 2h szukałem tego artykułu w necie i ... zrezygnowałem. Jedyne co się potwierdza to ich cena - są zdecydowanie tańsze. Jesli jednak zauważyłeś poprawę to OK :-)

Osobiście polecam
http://allegro.pl/item676803282_wyglusz ... _4_cm.html

Spór toczy się od lat, większośc "znawców" aka "fundamentalistów", dla których każdy sprzęt poniżej 2k PLN jest śmieciem zawsze będzie twierdzic, że wytłoczki nie nadają się do niczego. Doskonale wiadomo jednak, że w ograniczonym zakresie się sprawdzają, co potwierdza wielu fanów homerecordingu i co sam miałem okazję sprawdzic. Oczywiście, to jasne, że maty akustyczne, takie jak ta, którą wskazujesz są zdecydowanie lepsze, jednak koszt wyłożenia nimi powiedzmy 3 ścian kabiny o wymiarach 100 na 200 cm każda, to grubo ponad 100 pln. Gdybym budował kabinę z prawdziwego zdarzenia, to jasne, że zainwestowałbym w użycie zupełnie innych materiałów (wygłuszanie wełną mineralną itp). A tutaj chodzi o uzyskanie na jakiś czas miejsca do nagrywania, które da w miarę przyzwoity efekt (lepszy niż "gołe" pomieszczenie, czy inna szafa) jak najmniejszym nakładem środków.

pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 07 lip 2009, 17:20 przez trueRAP, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

trueRAP pisze:
dla których każdy sprzęt poniżej 2k PLN jest śmieciem zawsze będzie twierdzic, że wytłoczki nie nadają się do niczego. Doskonale wiadomo jednak, że w ograniczonym zakresie się sprawdzają,

Odnoszę wrażenie ze mnie do nich zakwalifikowałeś, ale niestety jest wiele rzeczy fajnych i za 2 złote :-) Ja natomiast mowie o badaniach i o fakcie ze miałem okazje (dawno temu) być w studiu, które było co prawda o wiele większym pomieszczeniem niż Twoje i tam właśnie mimo wytłoczek (łącznie z sufitem) był pogłos dlatego natychmiast zastosowano tam płyty gipsowe z wełna. Stad moje podejście do wytłoczek. Jak trafisz na dobra firmę to ci doradza i wylicza. Bo nie zawsze trzeba wyklejać wszystkie ściany. Czasem wystarczy zadbać o sufit i okleić ćwierćwałkami katy. Nie namawiam - wyrażam opinie

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Gero pisze:
Odnoszę wrażenie ze mnie do nich zakwalifikowałeś, ale niestety jest wiele rzeczy fajnych i za 2 złote :-) Ja natomiast mowie o badaniach i o fakcie ze miałem okazje (dawno temu) być w studiu, które było co prawda o wiele większym pomieszczeniem niż Twoje i tam właśnie mimo wytłoczek (łącznie z sufitem) był pogłos dlatego natychmiast zastosowano tam płyty gipsowe z wełna. Stad moje podejście do wytłoczek. Jak trafisz na dobra firmę to ci doradza i wylicza. Bo nie zawsze trzeba wyklejać wszystkie ściany. Czasem wystarczy zadbać o sufit i okleić ćwierćwałkami katy. Nie namawiam - wyrażam opinie

Nie zakwalifikowałem, po prostu zwracam uwagę, że istnieje takie zjawisko ;) . Nie jestem kompletnym laikiem w tej kwestii, więc nie mogę nie przyznać Ci racji, z tym że wciąż zapominasz o tym, o czym wspominam w każdym poście, że rzeczą nie do przejścia jest budżet. Doskonale zdaję sobie sprawę, jak to powinno wyglądać profesjonalnie, z tym, ze wszystko o czym mówisz, typu firma, wyliczenia itp to koszty na które obecnie po prostu mnie nie stać.

pozdrawiam

[ Dodano: Pią Lip 10, 2009 6:37 pm ]
Problem rozwiązany. Gdyby ktoś był w podobnej sytuacji, polecam wizytę u pana Klekotko na fermie "Awex" w Giebułtowie k. Leśnej. Przy okazji jajka można nabyc :p

pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.