Dzisiaj jest 17 cze 2025, 1:01

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 308 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: trueRAP
ad. trueRAP

Mowia o tobie na stronie glownej... widziales ? :D

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

moja absencja spowodowana była obserwacją tematu.

więc tak, wcześniej wymienionej pracy nie uda mi się załatwić (za dalekie czasy :lol:) tzn. kolega za stary :P

a co do tematu...

nie oczekujmy jakiś przłomowych odkryć, ale może odnajdziemy coś czego jeszcze nie wiemy, pogłębimy swoją wiedzę.

Tak jak napomknął neandertalski dlaczego, coś czym się interesujemy, nie zostało odkryte wcześniej. To pytanie też kołatało mi się po głowie, ale znając historię (o tyle o ile) wiele tajemniczych miejsc w Polsce zostało odkrytych kilkadziesiąt lat po zakończeniu wojny. Nie mówie, że nam uda się znaleźć coś bardzo tajemniczego na dużą skalę, ale nie mówie też nie.

Najbardziej interesujące pozostają nadal wywietrzniki na rzeczkach.

Kolejny temat, obecnie ciekawe byłoby otwarcie podziemnego przejścia pod wodospadem koło młyna (Restauracja Staromiejska).

Mnie obecnie najbardziej ciekawią zejścia do tzw. schronów w różnych częsciach miasta. Co rzuciło mi się najbardziej na myśl, to to, że miejsca te znajdują się przy starych zabudowach.

Ulica Reymonta przystanek autobusowy 50-tki w stronę centrum miasta, stoi tam stary zaniedbany budynek pamiętający na pewno czasy wojny. Klub garnizonowy. Przed mostem na ulicy francuskiej w stronę Nysy przez pola i przez las była stara niemiecka strzelnica. W pobliżu każdego z tych miejsc znajdowały się zejścia podziemne do tych tzw. schronów.

Na spotkanie będę starał się zaprosić Pana Zgłobickiego, który pisał o Stalagu VIII A, i/lub swojego historyka z LO.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Napisalem to w innym temacie, poniewaz dopiero pozniej zaczelem czytac watek o tunelach. Ulica reymona, oraz MDK maja tunele polaczone z budynkami z jednostka przy ulicy Orzeszkowej, z budynkami za "malpim gaju". I o tych tunelach u nas sie wie od dawna. Jakis czas temu (pare lat) jako dzieciaki wyganiali nas stad i mowili o takich rzaczach a i niedanwo, jakies 2-3 lata temu osoby, ktore pilnowaly juz zamknietej jednostki, co niektore wiedzialy o tych tunelach, in ikt nie robil z tego zadnej tajemnicy.
Pozdrawiam

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

vcbm...

Ostatnio zmieniony 06 lis 2007, 15:48 przez viper126pzgc, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł: HISTORIA
Cześc od pewnego czasu śledzę wasze wypowiedzi i nie będę kryła że bardzo mnie to wszystko wciągnęło.Może moje informacje niczego nie wniosą ale .......
Słyszałam parę lat temu że pod Famago i dworcem głównym PKP zajdują się schrony atomowe nie wiem czy jest to prawda ale takie informacje słyszałam od kilku osób.
Pozdrawiam i życzę udanego spotkania!!

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

mvhjm

Ostatnio zmieniony 06 lis 2007, 15:48 przez viper126pzgc, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

viper126pzgc pisze:
Szamo napisał: Ulica Reymonta przystanek autobusowy 50-tki w stronę centrum miasta, stoi tam stary zaniedbany budynek pamiętający na pewno czasy wojny.
Myślę że chodzi o Raymonata 31, a więc miejsce w którym odkryto pierwsze kondygnacje podziemnej fabryki OPTA -RADIO (z tyłu są zejścia do schronów), a więc drogi Szamo musisz zgłębić nieco temat.

Wam cały czas chodzi o fabrykę koło hotelu pawłowski. Mi natomiast chodzi o budynek, który stoi po drugiej stronie ulicy, jak zjeżdża się na zalew.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

moim zdaniem, jeżeli to wszystko będzie się rozwijało, to może udałoby się w przyszłości zaadoptować ten schron na siedzibę stowarzyszenia? Miejsce przecież dostępne, a i klimat fajny bo pod ziemią :)
A tak przy okazji czy mółby mi ktoś wyjaśnić w którym miejscu znajdują się te pomniki w rejonie starej strzelnicy, bo bardzo chciałbym je zobaczyć. Byłem tam wczoraj ale takowych nie widziałem. Odnośnie Wywietrzników przy ul.Rzeczki Dolne to jestem niemal pewien że są to wywietrzniki do kanalizacji, a wystające części mają może związek z okresowym wzrostem stanu wody w rzece. Duża ilość jakichś dziwnych starych fundamentów i gruzu znajduje się też z tyłu za stacją kontroli pojazdów Witkowski i za restauracją Dworek.

Tytuł:
Tak ZAADOPTUJMY TEN SCHRON PANOWIE BĘDĄ SERWOWAĆ DRINKI A JA UPIKĘ CIASTECZKA :lol:

Dzisiaj jak szedłem sobie drogą famgo ale bliżej garaży zauważyłem wielkie betonowe płyty z metalowymi klapami-tych plyt bylo ze 3.Niewiecie czy to kanalizacja czy coś moze innego.włazy są zamkniete na klutki.Kanalizacja to to chyba niejest bo i po co tam?są tam tylko garaże dalej odrody działkowe.

Tytuł:
Opisz bliżej w którym miejscu znajdują się te płyty?

Tytuł:
Znajdują sie miedzy garazami(wjazdami od strony "betonówki").Jeden właz znajduje sie tam gdzie przez droge tą przebiegają kable w strone działek(nad cała betonówką tylko jedna taka linia przechodzi).Jeżeli będziesz sie przyglądac to je napewno zauważysz. są one obrosnięte trawą ale widoczne.

Tytuł:
Szamo wiem o który budynek Ci chodzi. Wiem że w tym budynku kiedyś znaleziono starą biżuterię w jakiejś skrytce w piwnicy,ale to raczej nie ma związku z tunelami. W tym domu mieszka mój kolega, jak go spotkam to popytam dokładnie o budynek.

Za kilkanascie minut wrzuce pare foto na których widac niektóre obiekty i budynki o których mówimy .

Pozdrawiam

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Neandertalski wielkie dzięki za wyjaśnienie :D , to mój adres: riv@wp.pl. Będę CI bardzo wdzięczny za zdjęcia tego pomnika. Pozdrawiam.

Tytuł:
VIP
VIP

Sluchajcie, o ile ja sie dobrze domyslam to jezeli chodzi o wywietrzniki to mozna by sie pobawic z wykrywaczem. Wiadomo ze wejscie przykrywa najprawdopodobniej metalowa pokrywa. Dlaczego by nie pochodzic z wykrywaczem po lace albo w jej okolicach szukajac baaaardzo silnego sygnalu. Calkiem mozliwe za cos ciekawego mozna by znalezc... :)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 308 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.