Dzisiaj jest 19 cze 2025, 5:56

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 44  Następna
Autor Wiadomość
rekrut
rekrut

Obrazek

obserwator
obserwator

Jako, że moi adwersarze jak zwykle zamilkli łatwiej przecież obrażać niż dyskutować, chciałam zwrócić uwagę na cytaty:
link do całości: http://zgorzelec.info/index.php?k_d=765&id=15428

1. „Zgadzam się z Irkiem w 150%-ach… - rozpoczął Władysław Frasyniuk, gość specjalny spotkania – „Jestem np. wielkim zwolennikiem likwidacji wrocławskiej Straży Miejskiej. To są puste, marnotrawione pieniądze, które można zainwestować gdziekolwiek indziej. Cóż ta Straż Miejska robi? Gdybym powiedział, że dubluje działania Policji, pewnie obraziłbym policjantów. Kogo nęka Straż Miejska? Tych biednych mieszkańców Zgorzelca, podobnie jak biednych mieszkańców Wrocławia. Wyjdzie pani z koszykiem ze swojego ogrodu malin, jabłek czy śliwek, a strażnicy miejscy łapią „przestępcę”, usiłującego sprzedać tę garść swoich owoców. To jest kompletne nieporozumienie!”.

2. „… Ja się bardzo cieszę, że spotkanie dotyczy przedsiębiorczości, bo mam wrażenie, że jest to niezwykle trudny problem. Kto to jest przedsiębiorca? To jest potencjalny przestępca, którego jeszcze nie złapano za rękę. Taka jest generalna ocena – tak się myśli również w Parlamencie. Taka jest polska mentalność. A przecież najwięcej miejsc pracy dają małe i średnie przedsiębiorstwa! Cały czas brakuje świadomości, że takie efektywne miejsca pracy, tak naprawdę daje biznes”.

3. Głos zabrał również Andrzej Krzywiński, właściciel jednej z lokalnych firm, zrzeszony w Związku Pracodawców Powiatu Zgorzeleckiego, m.in. dziękując Władysławowi Frasyniukowi za merytoryczne wystąpienie i spotkanie z mieszkańcami i zgorzeleckimi przedsiębiorcami. Całość panelowej dyskusji trwała ponad 1,5 godziny.

obserwator
obserwator

I co wynikło ze spotkania? Jakieś konkrety?

obserwator
obserwator

Trudno mi powiedzieć, bo jak pisałam wcześniej nie byłam na tym spotkaniu, ludzi ze sztabu Aniszkiewicza na tym forum nie ma ( nie ciekawi moderatorów dlaczego ? ) także nie odpowiedzą. Na Youtubie jest zapis dźwiękowy polecam jest tam ciekawy kawałek. Frasyniuk odnosi się w nim do kwestii "zależności polityków od swoich stołków " Wychodzi na to że tylko ludzie posiadający niezależność finansową są w stanie zajmować się polityką zgodnie ze swoimi przekonaniami i swoim sumieniem,są niepodatni na "kolesiostwo", nepotyzm itd.
W mojej ocenie Aniszkiewicz jest taką osobą zarabia dziś pracując w Niemczech lepiej niż burmistrz, do tego nikt mu na ręce nie patrzy, a stara się o funkcje burmistrza w tak zadłużonym mieście. Robi to więc tylko dla dobra miasta, a nie swojej kieszeni.

VIP
VIP
Awatar użytkownika

Martaw33 pisze:
...nie ciekawi moderatorów dlaczego ?

A że niby powinno?
Powinniśmy może wystosować oficjalne pismo do sztabu?
I w ogóle skąd taki wniosek?

Martaw33 - czy jest taka możliwość żebyś odczepiła się od moderatorów? Zupełnie niepotrzebnie wchodzisz w takie tematy :smt021

obserwator
obserwator

Dlaczego odpowiadasz pytaniem na pytanie?
Dlaczego odnosisz się do najmniej ważnej informacji z mojego postu?
Dlaczego sądzisz, że się czepiam?
Dlaczego, nie prowokujesz dyskusji w temacie ?
Dlaczego rozmydlasz wątek ? :smt058

VIP
VIP
Awatar użytkownika

Martaw33 pisze:
Dlaczego rozmydlasz wątek ?

Taka już moja wąska specjalizacja :smt058

Martaw33 pisze:
Dlaczego odpowiadasz pytaniem na pytanie?

A Ty?

Nie idź tą drogą Martaw33 :smt075

obserwator
obserwator

A Ty?
Przez naturalny kobiecy sarkazm i ironię, proszę wróćmy do tematu

Martaw33 pisze:
W mojej ocenie Aniszkiewicz jest taką osobą zarabia dziś pracując w Niemczech lepiej niż burmistrz, do tego nikt mu na ręce nie patrzy, a stara się o funkcje burmistrza w tak zadłużonym mieście. Robi to więc tylko dla dobra miasta, a nie swojej kieszeni.

obserwator
obserwator

Czym on się zajmuje w Niemczech, dlaczego mam mu wierzyć na słowo. Niech mnie do siebie przekona faktami, nie populi.

gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Martaw33 pisze:
Trudno mi powiedzieć, bo jak pisałam wcześniej nie byłam na tym spotkaniu, ludzi ze sztabu Aniszkiewicza na tym forum nie ma ( nie ciekawi moderatorów dlaczego ? )

Ależ Przekorna z Ciebie Kobieta Martaw33, kilka dni spokoju było, ale Aniszkiewicz wypalił niczym konfetti i nasza forumowa obrończyni dobrego smoka Anisia wróciła. Facet olał pytania zadane na łamach zgorzelec.info , miał do tego oczywiście prawo, ale ja odbieram to jako olewatorstwo. Jakby nie patrzeć, takie odpowiedzi kandydatów, pomimo że przygotowane z wyprzedzeniem, a nie zadane bezpośrednio, są jakąś formą debaty i dzięki temu kandydaci mogą ze swoimi poglądami na konkretne sprawy dotrzeć do sporej grupy ludzi.

Zorganizowanie debaty i stawianie się obok bardziej znanego nazwiska ze sceny politycznej (Aniszkiewicz i Frasyniuk) to też kiepski, moim zdaniem pomysł. To wygląda jakby facet nie miał swojego zdania i musi się kolegami posiłkować, lub chce się pochwalić znajomościami. Myślałem że tylko partyjni kandydaci wspierają się na swoimi liderami i pokazują się z nimi bilbordach i że wśród lokalnych komitetów wyborczych tego się nie uświadczy, a jednak się myliłem.

Cytuj:
„Szanowni Państwo, członkowie mojej najbliższej rodziny prowadzą działalność gospodarczą - żona od 38 lat zakład kosmetyczny, natomiast córka podobną firmę od kilku lat. Piastując funkcję wiceburmistrza przez 8 lat poznałem problemy samorządu, znam także problemy przedsiębiorców. Mam świadomość, że nie wszystko zależy od burmistrza, lecz w naszym mieście mamy do czynienia często ze sprawami rozwiązywanymi przez lokalną władzę wyraźnie na niekorzyść przedsiębiorców. I czas z tym skończyć, bo efektem takich nieprzemyślanych, szkodliwych działań staje się obumieranie centrum miasta i coraz częściej widoczne napisy „do wydzierżawienia”, widniejące na sklepowych witrynach, do niedawna nieźle prosperujących” - tymi słowami otworzył dyskusję gospodarz spotkania, Ireneusz Aniszkiewicz.

Już na początku mamy brednie, ponieważ dobry biznesmen liczy na siebie, a nie na władzę. Szyldy do wydzierżawienia są wszędzie, niech pan Aniszkiewicz zobaczy ile ich jest np w Goerlitz czy innych miastach w Polsce. Te szyldy nie są przez władzę, tylko nieudolnych biznesmenów, którzy nie dali rady przetrwać na wolnym rynku i splajtowali bo ich biznes był do niczego. Oczywiście rzetelnej informacji jak pan Aniszkiewicz zamierza pomóc nie ma. (Nie uznaję odpowiedzi o stworzeniu dodatkowej komórki w urzędzie do pomocy przedsiębiorcom i darmowym marketingu dla firm, to poroniony pomysł i ewidentna strata pieniędzy na nowe etaty i tworzenie niepotrzebnego wydziału. A miało być tanio :) )

Cytuj:
A jeśli z różnych przyczyn przetarg wygra firma zewnętrzna - zadba o to, aby podwykonawcami zostali zgorzeleccy przedsiębiorcy. „Nie może być takiej sytuacji jak w przypadku największej inwestycji od lat, czyli budowy nowej hali, żeby całością zajmowały się firmy zamiejscowe.
Należy dążyć do tego, żeby środki wydatkowane z budżetu miasta nie wypływały do firm zewnętrznych, lecz pozostawały u naszych rodzimych przedsiębiorców. Bo to oni tworzą tak nam potrzebne miejsca pracy!”. – powiedział.

Tu już jest z grubej rury :)
Kto miał u nas hale budować? Wszystkim dobrze znane lokalne firmy od budowy dróg? Famago może? Spoko loko, lokalni stawiacze latarni też urwali trochę z torcika :) A tak bardziej poważnie, to dzięki temu, że niektóre lokalne firmy czują się jak bogowie, mamy takie buble jak na przykład poprawiany jaz na zalewie, śmierdzącą oczyszczalnię obok domu samotnej matki, czy kostkę na Daszyńskiego która wypada po paru latach (doprawdy trudno mi pojąć jak to możliwe z tym Daszyńskiego tak spieprzyć tą drogę,a kostka kładziona za Niemca trzyma się po 100 lat...) Aż boję się sobie wyobrażać jak pan Aniszkiewicz zamierza "zadbać o to" aby robotę dostawały lokalne firmy...Jedyne co przychodzi mi do głowy to serial Ranczo, Wójt, Więcławski i jego firma (jak ktoś kiedyś oglądał to wie o co chodzi :) )

Cytuj:
Koszt obniżenia wspomnianych opłat, jak przekonywał, zbilansują oszczędności powstałe po likwidacji Straży Miejskiej oraz poprzez obniżenie kosztu funkcjonowania miejskich spółek.

Dobry kandydat, czy burmistrz, nie likwidowałby bezmyślnie straży miejskiej, tylko ja wyrzucił z urzędu miasta i solidnie zreorganizował, ponieważ solidna służba porządkowa w mieście jest po prostu potrzebna, żeby odciążyć policję od śmiesznych zadań w stylu mandaty za sikanie, czy picie piwa przez ludzi w parku, złe parkowanie, czy nawet ten fotoradar...policja ma dużo innej, ważniejszej dla mieszkańców roboty w tym mieście, bo np. złodziejstwo jest taka plagą, że jakby ludzie zgłaszali wszystko co im kradną to komendant policji by osiwiał w moment...a tak kilku policjantów pójdzie w park, a złodzieje będą mieli łatwiejszą robotę.

Cytuj:
Wskazał przy tym na absurdy dzisiejszych przepisów ustanowionych przez lokalną władzę, które należy bezwzględnie zmienić. Posłużył się tutaj przykładem w większości estetycznie wykonanych szyldów, które w przypadku zamieszczenia ich prostopadle do budynku, a więc wystających poza obręb nieruchomości, objęte są obowiązkiem uiszczenia niemałych opłat na rzecz miasta, natomiast takiego obowiązku już nie ma w przypadku plastikowych, niestarannie wykonanych i na ogół szpecących tablic reklamowych, przylegających ściśle do elewacji.

Wskazał również na niesprawiedliwe, jego zdaniem, pobieranie dodatkowych opłat od handlowców za umieszczenie towaru tuż przed sklepami, podnosząc, że firmy już i tak ponoszą znaczne koszty swojej działalności.

Jedyny w miarę sensowny akapit (ale tylko w połowie, bo opłata za towar przed sklepem ma sens) - żeby nie było że tylko krytykuję :)

Dalej nie ma co cytować bo już same bla bla bla i nic konkretnego. Do osoby o nicku Martaw33, nie wytykaj mi proszę za chwilę mojego umiłowania do obecnej władzy, bo podobnie jak wielu świadomych obywateli, potrafię dostrzec słabości i niedociągnięcia jakie władza popełnia. Ale też jestem świadomy, że wiele -pozwolę to sobie nazwać - "patologii okołowładzowych" było, jest i będzie jeszcze długo przy każdej władzy i sama władza tego nie zmieni, dopóki nie zmieni się mentalność ludzi, którzy gdzieś w tych układach tkwią. A do dogonienia gospodarczego Niemiec, podawanych jako przykład w debacie, to nie wiem czy nam 100 lat starczy :)

Wszystkim czytającym życzę dużo świadomości podczas głosowania :)

ps. Aż dziwne, że jeszcze nie powstały wątki o bredniach innych kandydatów, w wątku o Groniczu cicho, ciekawe czemu, mało bredni, czy mało forumowiczów zainteresowanych wyborami? Ktoś wie kiedy listy wszystkich kandydatów (do rady miasta też) zostaną opublikowane? (uprzedzam ewentualne pytania - ja nie kandyduję 8) )

ps. 2. Martaw33, Twoją odpowiedź na brak wątków o innych kandydatach prawdopodobnie znam :) Aniszkiewicz jest najlepszym kandydatem i ten wątek to sprawka jego politycznych przeciwników, prawdopodobnie kolegów Gronicza :grin:

obserwator
obserwator

Namruf pisze:
Facet olał pytania zadane na łamach zgorzelec.info , miał do tego oczywiście prawo, ale ja odbieram to jako olewatorstwo.

Nie dziwi Ciebie fakt,że Aniszkiewiczowi chciało się pisać do redakcji o tym, że nie będzie odpowiadał ? Dziwne to trochę, sądzę, że redakcja powinna udostępnić pełną odpowiedź sztabu Aniszkiewicza, a nie jego interpretacje.
Nie zmienia to jednak faktu że w mojej ocenie wszystkie odpowiedzi to wodolejstwo.
Piszesz dalej tu krew mnie zalała :
Namruf pisze:
Te szyldy nie są przez władzę, tylko nieudolnych biznesmenów, którzy nie dali rady przetrwać na wolnym rynku i splajtowali bo ich biznes był do niczego

Widać że nigdy nie prowadziłeś własnego biznesu, nie wiesz nie masz pojęcia z czym to się je
Twój cytat pozwolę sobie wykorzystać w innych miejscach, bo jest kwintesencją arogancji, braku wiedzy, doświadczenia i stricte urzędniczego podejścia do życia ( obyś ty kiedyś warzywniak prowadził)
W setkach gmin w Polsce likwiduje się straż miejską, nie będę polemizowała z Tobą nad sensem takiego działania.Przypomnę Tobie tylko, że jak był prawdziwy spokój na ulicach straży miejskiej jeszcze nie było. Czy nie uważasz, źe pieniądze można lepiej spożytkować?
Pomyśl jak by tak były środki na to by nie dopuścić do powstawania patologii, opieki nad dzieciakami przed tym jak zejdą na złą drogę? DO takich rzeczy muszę przekonywać?
Wyjątkowo mamy jeszcze widzę płaszczyznę w której się zgadzamy :
Namruf pisze:
.....bo podobnie jak wielu świadomych obywateli, potrafię dostrzec słabości i niedociągnięcia jakie władza popełnia. Ale też jestem świadomy, że wiele -pozwolę to sobie nazwać - "patologii okołowładzowych" było, jest i będzie jeszcze długo przy każdej władzy i sama władza tego nie zmieni, dopóki nie zmieni się mentalność ludzi, którzy gdzieś w tych układach tkwią. A do dogonienia gospodarczego Niemiec, podawanych jako przykład w debacie, to nie wiem czy nam 100 lat starczy

Widzisz to forum pokazało, że niektórzy piszący tutaj to tylko wiesz NIE koledzy, raczej tylko znajomi burmistrza. ( temat był wałkowany z 20str temu )

VIP
VIP
Awatar użytkownika

Martaw33 pisze:
Przez naturalny kobiecy sarkazm i ironię...

Naturalny to on jest u facetów - wy kobiety macie inne zalety ;)
Nie bez powodu podejrzewa się Ciebie o inną płeć ;)

Martaw33 pisze:
...proszę wróćmy do tematu ...

Umówmy się - od pilnowania porządku jestem tu m.in. ja. To nie Twój wątek i nie Twoja rola żeby nawoływać do tematu :smt021
Ale w ramach zasług w tym temacie mianuję Ciebie nieformalnym rzecznikiem sztabu wyborczego Ireneusza Aniszkiewicza :smt023
GRATULACJE :smt033

gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

YELLO_35 pisze:
Ale w ramach zasług w tym temacie mianuję Ciebie nieformalnym rzecznikiem sztabu wyborczego Ireneusza Aniszkiewicza

Widać że 100% mężczyzna :smt003 sarkazm właśnie wylał mi się z monitora i rozlał się po biurku.... ]:->

rekrut
rekrut

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

rekrut
rekrut

Zinfoid - numer specjalny !

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 651 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 44  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.