tadam - litości - trzymaj poziom
na pewno nie chciałeś tego napisać
marunio -to pocieszające, że złodzieje byli Polakami???.
poziom bredni które wypisujesz zniechęca do dyskusji. bardzo mnie martwi i niepokoi, że tak wiele osób myśli podobnymi kategoriami i w tak dramatycznie bezkompromisowy sposób postrzega świat i jego problemy. gdyby Chrystus zmienił plany i narodził się nie w Betlejem, tylko w Wąchocku, - to jestem przekonany, że nie potrzebowalibyśmy Rzymian, żeby ukrzyżować tego "śmierdzącego czosnkiem Żyda". tragiczne jest to, że najwięcej chrześcijańskiej miłości bliźniego przejawia "obmierzłe lewactwo". a Ci, co o niej najwięcej mówią i umieszczają na sztandarach, mają z nią zaskakująco mało wspólnego. czy słowo hipokryzja coś Ci mówi?
cechą prymitywnej, upadłej i zezwierzęconej kultury, poddanej eksterminacji czy to przez komunistów, czy nazistów, czy islamistów wreszcie jest nienawiść i wrogość do tego, który ma jeszcze gorzej i nie jest w stanie nam oddać. tak kapo znęcał się nad współwięźniami w Auschwitz, tak urki prześladowały kolegów z łagru. nikt ich do tego nie zmuszał - sami tworzyli system terroru. upadły człowiek, w ten prosty sposób odbija sobie nieszczęścia i krzywdy, jakich doznał od silniejszego. tak się dowartościowuje przed sobą samym, nie zmieniając jednak faktu, że nadal pozostaje kanalią. homo homini lupus est. czy chcemy być narodem kapo?
myślę, że całe to szambo, które wylało się na forach dotyczących uchodźców to wciąż spadek naszej tragicznej historii. to efekt tego, że nasze elity zostały wymordowane w Katyniu, Auschwitz zginęły w powstaniu lub wyemigrowały. to nie przypadek, że nie zdobywamy nagród Nobla. świadome wyniszczenie naszej inteligencji skutkuje dzisiaj poziomem debaty publicznej, jakością polityki i naszą bezbronnością wobec populizmu. gratuluję ci Maruniu dobrego samopoczucia. czas może na jakąś refleksję?