Dzisiaj jest 17 cze 2025, 20:00

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 308 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

gfj

Ostatnio zmieniony 06 lis 2007, 15:53 przez viper126pzgc, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł: Zamutowane
VIP
VIP

Skorumpowany Obywatelu Zgorzelca.
Słusznie zwracasz uwagę na błędy czynione przez użytkowników forum, mnie także nie podoba się niechlujność językowa. Niestety, jest tak, iż taka, a nie inna znajomość języka polskiego jest wypadkową ogólnego poziomu szkolnictwa polskiego. Nie o to jednak chodzi. Jeśli stawiasz się tu w pozycji arbitra, sam powinieneś uważać, jak piszesz. :oops: Każdemu zdarzają się błędy i literówki, dbajmy aby było ich jak najmniej, wtedy tekst będzie b. zrozumiały. Jeśli piszesz:
Cytuj:
ale naprawde coś sie tam kryje że zostało zamutowane

Nie wiem co to jest „zamutowane”, Word pomógł mi i zaproponował: zmutowane, zalutowane, zamurowane. Trafiają na to forum różne mutanty, co nie znaczy, że nie można z nimi zrobić porządku: zalutować i zamurować. Ale to już temat na inny wątek. :lol:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

jxfgtjftj?

Ostatnio zmieniony 06 lis 2007, 15:53 przez viper126pzgc, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Panowie jestem cały czas, uważnie śledzę wasze wypowiedzi i bardzo się cieszę z postępu prac i zebranych przez was materiałów. Niestety na spotkania przyjść nie mogłem bo grafik mam tak pop...:) że prawie z pracy nie wychodzę, poza tym miałem problemy z kompem i dlatego mój dostęp do internetu prawie nie istniał. Viper, pytasz czy wiem coś nowego, otóż jak tylko pogoda się poprawi mam zamiar wybrać się pod wiadukt na obwodnicy (ten koło cmentarza). Już od kilku ludzi słyszałem o istniejącym tam wejściu do tunelu, który prawdopodobnie ciągnie się wzdłóż torów aż do Jerzmanek. Ktoś już wcześniej tu na forum wspominał coś o jakimś tunelu w tamtym rejonie, ale ale sprawa została zapomniana. Ale skoro tyle ludzi o nim mówi to może faktycznie istnieje. Druga sprawa, chociaż nie związana z naszym miastem, to wejście do tuneli w Żarskiej Wsi, zaraz niedaleko zamku, są one teraz zamurowane, ale może ktoś wie coś na ich temat. Pozdrawiam.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

gfj

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

nie ma problemu, też mam autko do dyspozycji, weekend niestety odpada, pasuje mi w sobotę 26.02. Myślę że to dobrty termin, bo będzie troche czasu żeby zebrać ludzi i przedyskutować sprawę.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Jak wiadomo ja jestem zawsze chętny do działań terenowych. Przychylam się do terminu 26 sobota .

Pozdrawiam

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

jxfjn

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

gxfjxj

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

muszę dorwać kumpla, który jest maniakiem od tego typu rzeczy i gdzieś tam łazi z wykrywaczami , to właśnie on cos wie o tym tunelu, ponoć nawet tam był w środku.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

jmxfgjftgj

Ostatnio zmieniony 06 lis 2007, 15:54 przez viper126pzgc, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Pozdrowienia z Wałbrzycha!
Panowie dyskusja dyskusją ale może dali byście jakieś fotki, gdyż odkąd wyszedłem z woja w ŁB WOP Radomierzyce to tego rejonu nie widziałem, a przez 25 lat to tam się zmieniło :!:

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam! :D
Widzę, że są tu snute arcyciekawe opowieści i przypuszczenia o podziemiach w Zgorzelcu. Za nim znajdę czas, aby ze wszystkimi wypowiedziami się zapoznać napiszę tylko tyle (albo aż tyle), że w kwestii poruszonej przez p. Jerzego Rostkowskiego w jego książce na ten temat, a dotyczącej powojennych losów zakładów w dzielnicy Moys jest jakiś punkt zaczepienia... :twisted:
Otóż Rostkowski przytacza fragment „Wykazu obiektów opuszczonych i niewłaściwie zagospodarowanych” (noszącego datę: 13 lutego 1953 r.):
Cytuj:
10. Pow. gm. Zgorzelec.
Na terenie Polskich Zakładów Pasów i Artyk. Techn. znajdują się podziemne schrony w ilości ok. 20 są o wymiarach 3 x 5, 4 x 5, 8 x 5 m Oświetlenie było rozwiązane za pomocą ścian fosforyzowanych. Czynne były aparaty do odświeżania powietrza (mechaniczne i elektryczne). Wejście do poszczególnych pomieszczeń zabezpieczały specjalne drzwi.

Ta notatka została przypadkowo odnaleziona w materiałach Wojskowego Instytutu Historycznego przez ppłk. dr Henryka Juliana Wcisło podczas przygotowywania przez niego pracy habilitacyjnej na temat polskiego przemysłu zbrojeniowego w latach 1945-1995. Opublikował ją Bogusław Wróbel w 1999 r. w miesięczniku "Odkrywca" [Nr 1 (7) 1999 r., styczeń-luty, s.12-13, pt. Odkrywanie historii - "Wykaz..."]
Rostkowski pisze, że szukał (i nie znalazł) wiadomości (i dokumentów) na ten tamat.
Poprawna nazwa zakładów z pkt. 10 wykazu to:
"Polskie Zakłady Pasów, Artykułów Technicznych i Rymarskich".
Było to przedsiębiorstwo państwowe, które zostało utworzone na mocy zarządzenia Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 10 lipca 1948 r. wydanego w porozumieniu z Ministrem Skarbu i Prezesem Centralnego Urzędu Planowania.
Pod zarządzeniem podpisali się:
Minister Przemysłu i Handlu - w/z Eugeniusz Szyr (podsekretarz stanu),
Minister Skarbu - w/z W. Jastrzębski (podsekretarz stanu),
Prezes Centralnego Urzędu Planowania - T. Dietrich.
Przedsiębiorstwo to miało siedzibę w :arrow: Łodzi.
Przedsiębiorstwo pod nazwą "Polskie Zakłady Pasów, Artykułów Technicznych i Rymarskich" było przedsiębiorstwem państwowym wyodrębnionym. Przedmiotem działalności przedsiębiorstwa było "wytwarzanie pasów pędnych, artykułów technicznych skórzanych, wyrobów rymarskich, artykułów sportowych skórzanych, artykułów podróżnych i galanterii skórzanej".
I to narazie byłoby tyle.
Pozdrawiam
wars98

Ostatnio zmieniony 20 paź 2005, 15:46 przez wars98, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
rekrut
rekrut

Pozwolę sobie dodać nowy post w kwestii podziemii w Zgorzelcu.
Piszecie, że Niemcy zamaskowali je. A ja postawię następujące pytanie: a jeśli to nie Niemcy, nie Rosjanie, a Polacy tego dokonali? :idea: :!: :twisted:
Już wyjaśniam do czego zmierzam. Otóż w 1964 r. przy okazji wyprawy badawczej Głównej Komisji Badania Zbrodni Hitlerowskich w Polsce w Góry Sowie (kierowanej przez dr Jacka E. Wilczura), ukazała się relacja ex-kpt. WP niejakiego Włodzimierza Furyka.
Oto ona (fragment):
Cytuj:
W maju 1945 r. pełniąc służbę w okolicach Zgorzelca, w lasach na zaminowanej polanie, znalazłem trzy ukryte samochody ciężarowe marki „Opel Blitz”, porzucone przez SS. Samochody te były wypełnione ładunkiem skrzyń, w których znajdowała się cała dokumentacja, mapy i plany robót podziemnych i fortyfikacji Walimia, Wałbrzycha, :!: Zgorzelca :!: :P , Nowej Rudy, Kętrzyna, Kłodzka, Kamieńca, Stargardu Szczecińskiego, Kędzierzyna, Wrocławia i wielu innych miejscowości.

Furyk powtórzył to samo kilka lat później przed sądem.
Jeśli tak to polskie stosowne instytucje miały wszystko na "widelcu" i to one posiadają te plany. Plany tak przez nas poszukiwane... :twisted:
W jednym z wymienionych przez kpt. Furyka miejsc trafił mi się niedawno świadek (pośredni), którego ojciec w maju 1945 r. widział "polskiego oficera, który razem z saperami radzieckimi dokonywał wstępnego rozpoznania sztolni"... :o
Ktoś z Was słyszał może coś podobnego?
Pozdrawiam
wars98

Tytuł:
rekrut
rekrut

Spróbujmy uporządkować posiadaną wiedzę. Szczątkową, ale jednak! :)
Otóż w Zgorzelcu w czasie wojny planowano budowę trzech obiektów podziemnych. Prawdopodobnie dwa zdążono wykorzystać. Jak się wydaje były to:
- piwnice browaru "Landeskrone" (obiekt o oznaczeniu kodowym "Else") oraz,
- obiekt wykuty w skarpie kamieniołomu granitu (o powierzchni 500 m2).
W tym drugim miano wytwarzać urządzenia elektryczne do samolotów (został on zarezerwowany w październiku 1944 r.).
Trzeci obiekt pozostaje zagadką. Na jego temat wiadomo jedynie, że 08.01.1945 r. nadano mu kryptonim "Serezit".
Być może obiekt umieszczony w kamieniołomie oraz ten o nazwie "Serezit" należałoby łączyć z ulokowanymi w Zgorzelcu zakładami Opta Radio (niem. Opta Radio A.G. Werk III Görlitz-Moys, przy Winterfeldstrasse 31) :?: Produkowano w nich (tj. w Opta Radio) m.in. części do stacji radarowych typu "Lichtenstein" i "Würzburg" oraz różne urządzenia lampowe. Dawna Winterfeldstrasse 31 (ob. Reymonta 24/31) to zagadka. Przed wojną pod tym adresem miała mieścić się fabryka Fritza Herrmanna produkująca ponoć wyroby bawełniane i włókiennicze. Pytanie, czy ten szyld nie był później przykrywką dla przeniesionych tam (do Zgorzelca) w 1943 r. filii zakładów Opta Radio A.G.? W relacjach przewija się wątek podziemi pod tym zakładem.
Zagadką są losy (powojenne) zakładów wymienionych w "Wykazie obiektów opuszczonych i niewłaściwie zagospodarowanych" (noszącego datę: 13 lutego 1953 r.), gdzie figuruje na ten temat ledwie mała wzmianka:
Cytuj:
10. Pow. gm. Zgorzelec.
Na terenie Polskich Zakładów Pasów i Artyk. Techn. znajdują się podziemne schrony w ilości ok. 20 są o wymiarach 3 x 5, 4 x 5, 8 x 5 m Oświetlenie było rozwiązane za pomocą ścian fosforyzowanych. Czynne były aparaty do odświeżania powietrza (mechaniczne i elektryczne). Wejście do poszczególnych
pomieszczeń zabezpieczały specjalne drzwi.

Poprawna nazwa zakładów z pkt. 10 wykazu to:
"Polskie Zakłady Pasów, Artykułów Technicznych i Rymarskich".
Było to przedsiębiorstwo państwowe, które zostało utworzone na mocy zarządzenia Ministra Przemysłu i Handlu z dnia 10 lipca 1948 r. wydanego w porozumieniu z Ministrem Skarbu i Prezesem Centralnego Urzędu Planowania.
Miały być wydane statut i regulamin, nie zostały.
Dokumentacja (wojenna) przez lata była nie do odnalezienia. Znalazła się dopiero rok czy dwa lata temu(??) i tylko dla obiektów naziemnych (do 1944/1945 r.), choć pewne jej szczegóły świadczą o istnieniu wejść do podziemi. Należy dodać, że w pobliżu znajdowała się filia KL Gross-Rosen (obóz żeński i męski). Kilka baraków (prawdopodobnie dla robotników przymusowych) stało na terenie zakładów. Kartoteki obozowe zaginęły, a o losie więźniów z zakładów nic nie wiadomo...
Tyle wiemy.

A teraz pytania.
1. Gdzie znajdują się dokumenty Opta Radio A.G. Werk III Görlitz-Moys, przy Winterfeldstrasse 31 :?: :idea: :roll: Niestety pan Jerzy Rostkowski nie podaje (a wielka szkoda), gdzie się one znajdują.
2. Co się stało z dokumentacją po Polskich Zakładach Pasów, Artykułów Technicznych i Rymarskich :?: :roll:
3. Co się stało z dokumentacją obozową (filii KL Gross-Rosen oraz obozu dla robotników przymusowych i obozu dla jeńców wojennych) :?: :roll:
4. Czy obiekt "Serezit" (nr 5170) może mieć coś wspólnego z kopalnią "Friedrich Anna" :?: :roll:
P.S. A tak na marginesie, to gdzie w Zgorzelcu mieścił się browar "Landeskrone" i co teraz tam jest? :roll:
Ktoś coś może wie w kwestiach przeze mnie poruszonych?
Pozdrawiam
wars98

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 308 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 21  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.