Zgodnie z z Twoim postulatem Zdzichu, zamieszczam tu przysłane mi przez Ciebie posty:
Dopiero teraz przeczytałem Michale Twoją lekuchno napastliwą wiadomość, gdy tylko wróciłem do Wrocławia. Nie zostawiam pytań bez odpowiedzi stąd ten tekst. Nie lekceważę moich rozmówców. Będę za dni kilka w Zgorzelcu więc o ten Best można się potknąć. Proszę przy okazji abyś wrzucił te słowa do internautowego worka, bo nie wiem jak to zrobić. Możesz też dołożyć biogram z okładki powieści Chcica. Pozdrawiam Ciebie, zgorzeleckiego patriotę.
Zdzisław Blues Smektała – felietonista w butach Arta Buchwalda. Pisarz w poświacie Charlesa Bukowskiego. Admirator jazzu Jimmiego Smitha i bluesa Roberta Johnsona. Wyznawca tonów Jimiego Hendrixa i Janis Joplin. Biesiadnik w smakowych kubkach Anthelme Brillata – Savarina. Dozgonny patriota Wrocławia. Klon niechybny Francoisa Rabelaisa. Podobnie jak Jacob Boehme urodzony w Zgorzelcu. Rocznik 1951 (rok inauguracji działalności na Wschodzie Radia Wolna Europa). Absolwent łódzkiej filmówki, uczelni Romana Polańskiego. Stoik w podobie Zenona z Kitionu. Od lat dziesięciu właściciel Międzynarodowego Festiwalu Blues Brothers Day (
www.bbd.pl). Autor dziewięciu książek, dwóch tysięcy felietonów. W tym prowadzonego od 1989 roku raptularza Jazz dla Mass. Nigdy nie palił tytoniu. Smakuje rozmowy z ludźmi. Szczególnie te z prawdziwkami. Niewolnik markowych butów. Uwielbia głupkowatych polityków. Akceptuje bezmyślne wpatrywanie się w sufit. Domaga się karpia smażonego na maśle, młodej świni i szpinaku zapiekanego w cieście francuskim. Z muzeum w Zaporożu ukradł należącą do Leonida Breżniewa czarną teczkę ze świńskiej skóry. Nie znosi kobiet w spodniach. Ma nieustanną chcicę na gliwiejące francuskie sery (roquefort, bresse bleu). Narkotycznie wącha książki. Lubi woń gorącego asfaltu. Fan zapachowego bukietu złożonego z kobiecego potu, tytoniu, koniaku. Dezodorantami zamiast pach spryskuje twarz. Jest ministrantem Francuza - Gustawa Le Bona. Jego genialnej pracy Psychologia tłumu. Z ciekawością wertuje zapiski, pamiętniki, dzienniki słynnych ludzi. Od dziesięciu lat prowadzi na wrocławskim Rynku (w kamienicy pod numerem 4) galerię sztuki. Właściciel I Światowego Festiwalu Obrazów na Kubkach Ceramicznych. Z upodobaniem pije kalifornijskie wina. Głowę Lenina z brązu przerobił na gałkę drążka zmiany biegów w aucie terenowym. Prawie cały rok chodzi bez skarpetek. Coraz bardziej milczący. Obserwator Pętli Czasu.
Zdzisław Blues Smektała
Jazz dla Mass
tel. 344 88 00 - galeria
tel. 788 44 88 - dom
tel. 501 40 40 64 - komórka
blues@bbd.plwww.bbd.plTo powód do radości Panie Michale
Zdzisław Blues Smektała
Jazz dla Mass
tel. 344 88 00 - galeria
tel. 788 44 88 - dom
blues@bbd.plwww.bbd.plCzuję się zaproszony!
Zdzisław Blues Smektała
Jazz dla Mass
tel. 344 88 00 - galeria
tel. 788 44 88 - dom
blues@bbd.plwww.bbd.pl