Dzisiaj jest 21 cze 2025, 16:38

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut

Ernesto pisze:
macplo007 pisze:
Nie jestem wyrocznia ale tak sie sklada ze jestem tez inwalida i wiem jak jestesmy traktowani przez kierowow sam wiele razy mialem szczescie przechodzic przez pasy na trzy razy bo dwa razy by mie rozjechali a moze mie uswiadomiwsz co ma widocznosc pierszego do pogody bo cos mi sie zdaje ze to kierowca powinien dostosowac predkosc do warunkow i wez mie oswiec ale z tego co wiem manewr wyprzedania jest zabroniony przed na i bezposredno za przejsciem dla pieszych a swoja droga jak pani mogla wyprzedzac nie wiedzac co jest przed poprzedzajacym samochodem

Jestem kierowcą,każdego na pasach traktuje tak samo,także nie wrzucaj wszystkich kierowców do jednego worka.

Co ma widoczność pieszego do pogody?

Chyba jesteś na tyle rozgarnięty i potrafisz ogarnąć to,ze w pewnych warunkach pogodowych,pieszego nie widać, tak jak w słoneczny dzień.

Oczywiście masz rację, twierdząc,że to kierowca powinien dostosować prędkość do warunków panujących na drodze.Stąd mamy tyle wypadków,niedostosowanie prędkości do warunków ,to chyba najczęstsza przyczyna.
Masz też rację pisząc o zakazie wyprzedzania przed ,na i za przejściem dla pieszych.
A to jak ta pani mogła wyprzedzać nie widząc co znajduje się przed samochodem ją poprzedzającym ,to wie tylko ta pani.To był jej błąd jako kierowcy.
Oczywiście przyczyn tego zajścia było więcej.

O Twojej interpunkcji nie wypowiadam się,gdyż jej nie ma.

I oto wlasnie chodzi :smt023 wiem ze sa kierowcy normalni patrz kierowca ktory sie zatrzymal aby przepuscic inwalide i nie jest moim celem wrzucanie wszystkich kierowcow do jednego worka .
Co do rozgarniecia to czasami bywam rozgarniety i jesli chodzi o slonce to ono tez jest chyba przeszoda dla kierowcow zwlaszcza gdy swieci prosto w kierunku jazdy
A co do interpunkcji zgadzam sie ze jej niema ale to nie jest meritum tego tematu
pozdrawiam i zycze szerokiej drogi i gumowych slupkow :lol:

Tytuł:
obserwator
obserwator

oj karola bardzo się mylisz.ktos tu coś nie zrozumiał.pani ,która potrąciła tego inwalidę wcale nie uciekła z miejsca wypadku.stała ok trzech matrów za nami w kierunku hotelu.oczekiwała na przyjazd policji.konsenkwencja tego czynu była wymierzona kara na miejscu kolizji a co dalej tego nie wiemy.niewątpliwie zrobiła głupotę wyknując ten manewr przed pasami.a zresztą wystarczy się przyjrzeć,trafiają się także kierowcy pędzący wyprzedzając na pasach lub na podwójnej...

Tytuł:
rekrut
rekrut

oj to faktycznie źle zrozumiałam :oops:
znam jednak takie przypadki, gdy sprawca odjeżdża z miejsca zdarzenia, a gdy uda się go namierzyć w ciągu 2 tygodni to zostaje ukarany MK (mandatem karnym). Czegoś takiego nie powinno być!!!!

Tytuł:
obserwator
obserwator

za tego typu wykroczenia jak ucieczka z miejsca kolizji a tym bardziej wypadku karolu to nie daje sie tylko mandatu a tym bardziej nie kiwa się palcem,to jest przestępstwo.ale pisz dalej,próbuj

Tytuł:
rekrut
rekrut

Mariusz i tu się mylisz!!!! Jeżeli zdarzenie drogowe nie zostało zakwalifikowane do wypadku to policja do 2 tygodni może wystawić mandat karny na sprawcę zdarzenia, nawet jeżeli odjechał z tego miejsca - nie znasz prawa drogowego i kodeksu wykroczeń. Zapoznaj się z tymi przepisami ;)

Tytuł:
obserwator
obserwator

ok,jak chcesz to wal i odjeżdżaj.

Tytuł:
rekrut
rekrut

nie chce nikogo potrącać!!!!!! Poprostu takie jest polskie prawo, niestety...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Jestem kolegą ów Zdzisława, który został potrącony na drodze i tak sobie to wszystko czytam i zachodzę w głowę jak to możliwe, że w chwili wypadku jak zwykle nie brakowało tzw.gapiów, a pomóc poszkodowanemu nie miał kto poza kierowcą, który się zatrzymał i zrobił to co należało..
Czy nie zauważacie tutaj głębszego problemu? Jak się okazało Pani sprawczyni nie uciekła, Zdzisław( na szczęście po zaopatrzeniu ambulatoryjnym ) trafił jeszcze tego samego dnia do domu, mandat został nałożony i z pozoru jest po staremu, czyli ogólnie OK.
Ale co powiecie o totalnej niechęci do niesienia pomocy ofiarom wypadków i nie tylko, co powiecie o totalnej- że tak powiem NARODOWEJ- ZNIECZULICY??? Cały paradoks polega na tym, że jesteśmy niedoukami w sprawach udzielania pierwszej pomocy.
Problem myślę, że leży po stronie nauczycieli, tzn. ludzi, którzy młodzieży powinni w szkołach wpajać zasady udzielania pierwszej pomocy nie tylko pobieżnie w ramach Przysposobienia Obronnego, czy jak to się tam dzisiaj nazywa, ale na lekcji, która będzie tylko i wyłącznie dotyczyć pierwszej pomocy. Uważam, że umiejętność niesienia pierwszej pomocy w różnych sytuacjach jest dowodem dojrzałości osoby udzielającej tej pomocy, bo świadczy o niej samej, o jej odwadze w podjęciu decyzji, o odpowiedzialności za drugiego człowieka i w końcu o tym, że życie drugiej osoby nie jest mu obojętne. Dlatego uważam, że egzamin dojrzałości (matura) powinien być zdawany z takich zagadnień, które świadczą o dojrzałości człowieka a nie o umiejętności liczenia, czy umiejętności ściągania.

Tytuł:
obserwator
obserwator

witam,ruszyłem mu z pomocą gdyż mam taki odruch bezwarunkowy.jestem ratownikiem z zawodu-strażakiem,ale i bez tego zawodu zrobiłbym to samo.zresztą nie pierwszy raz.pozdrawiam tych co właśnie wtedy umiejętnie się gapili!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.