Dzisiaj jest 21 cze 2025, 13:03

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
obserwator
obserwator

Czytam sobie spokojnie jeden z tygodników zgorzeleckich i w pewnym momencie, wchodząc na strony zgorzeleckie, przykuł moją uwagę artykuł o zmorze centrum zgorzeleckiego, czytaj: „MAŁY RYNEK”.

Sprawę troszeczkę znałem i zauważam w chwili obecnej działania mogą postępować na skraju legalności.

Swojego czasu spółdzielnia chciała tam wybudować budynki mieszkaniowo-usługowe na swoim terenie i co się okazało? Nie zgodzili się na to właściciele terenu małego rynku.
Z informacji, które posiadam, to właśnie kupcy dostając zgodę na zakup działki małego rynku mieli obowiązek w określonym czasie wybudować na niej obiekty budowlano-handlowe i nie było tam żadnych warunków dotyczących dodatkowych zakupów działek.

Języczkiem uwagi może być tutaj fakt, że w chwili, kiedy spółdzielnia chciała na swoim terenie wybudować budynki mieszkalno-usługowe to właśnie „Rynkowcy” nie zgodzili się na stworzenie nowych miejsc pracy.

Sądzę, że w chwili obecnej chcą wyciągnąć łapę po działki, które nigdy do nich nie należały i chcą się tanim sposobem, bez przetargu, dorobić na mieszkańcach Zgorzelca.
Dysponentem działek jest spółdzielnia, więc ona może wybudować tam nieruchomość.
Jeśli najlepsza w mieście działka poszłaby ze spółdzielni w łapy Rynkowców” to powiadamiam momentalnie ABW, CBŚ i inne jednostki celem przyglądnięcia się ewentualnej operacji.
Nie może być tak, że grupa zorganizowanych ludzi przejmować będzie za bezcen najlepsze działki w centrum miasta.

Swoją drogą na miejscu prezesa Spółdzielni wymówiłbym Nerkowcom dzierżawę działki spółdzielnianej, zmuszając ich tym samym do uległości i negocjacji.
Zauważam niewielką dbałość o interesy spółdzielni.

Czy Mały Rynek poniósł, lub poniesie konsekwencje za to, że do tej pory nie wybudował nic na swojej działce?
Jak się mają do tego przepisy i warunki, które ktoś ustalił.

pozdrawiam

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Moim zdaniem jest to "dzikie"targowisko.
Pomijając wygląd,dlaczego miałoby coś się należeć właścicielom tego slumsu?
Z racji tego,że kiedyś sobie tam wystawił jeden ,czy drugi łózko polowe ?
Mieli aż za dużo czasu, na przetworzenie tego miejsca w coś bardziej estetycznego.
Teraz termin na opuszczenie terenu ,a po terminie ciężki sprzęt, i budowa czegoś użytecznego.
Może oni myślą,że jak tam stoją od 15 lat to teren jest ich,przez zasiedzenie?
Działka warta kilka milionów,niech ją odkupią od miasta,przez tyle lat chyba sie dorobili.
Sprawa była omawiana na forum,chyba zdrw coś tam pisał,były pomysły żeby przenieść to gdzieś na obrzeża ,ale to raczej nie przejdzie.

Nie rozumiem jednego.Skoro SM jest właścicielem terenu,to chyba go dzierżawi tym typom z rynku.Jeśli tak to musi być umowa,i musi się ona kończyć któregoś pięknego dnia.Przecież nie trzeba jej przedłużać,a towarzystwo można wtedy pożegnać.
Nerkowcy :)Skąd to wziąłeś??

Tytuł:
obserwator
obserwator

Nerkowcy :)Skąd to wziąłeś??

No co?
Zazwyczaj około godziny 16 unosi się tam woń płynu, którego spożywanie zakazuje kodeks drogowy.
Prawdopodobnie nader często chorują w związku z tym na nerki lub wątrobę.

a tak naprawdę:
..
..
...
.
..
..
..
..

Literówka :grin:

pozdrawiam

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

nie patrząc nawet na przepisy, uważam, że centrum miasta powinno reprezentować coś bardziej "estetycznego" niż targowisko :roll:
Tym bardziej, że bazarek na przeciwko McDonalda (za Orlenem) powoli umiera.... Czy nie można by tam przenieść Małego Rynku?

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Ludzie, czy Wy sie zastanawiacie co piszecie wogóle?? :|
Przecież wiele rodzin utrzymuje sie z tego rynku. Wraz z likwidacją ludzie stracą prace - jedyne źródło utrzymania :-?
Ernesto - to co piszesz to poprostu mnie przeraża... przeraża mnie Twoja głupota... chyba nic nie wiesz o życiu. A to, że wielu ludzi handlujących tam sie do tego nie nadaje, to może poszczególnymi jednostkami się należało by zająć? Np. rosjanami któych tam jest troche i moim zdaniem powinni dawno być w rosji. To zwłaszcza oni psują nam reputacje.
Ernesto - zastanowiłeś się wogóle co piszesz? pomyślałeś nad tym dokładniej? Obraziłeś mnie człowieku... :smt084

[ Komentarz dodany przez: aleksander: Czw Lut 08, 2007 1:31 pm ]
emocje emocjami, ale uważaj na słowa
post moderowany
//admin

Ostatnio zmieniony 08 lut 2007, 13:32 przez ibanezbass, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

ibanezbass pisze:
Ludzie, czy Wy sie zastanawiacie co piszecie wogóle?? :|
Przecież wiele rodzin utrzymuje sie z tego rynku. Wraz z likwidacją ludzie stracą prace - jedyne źródło utrzymania :-?
Ernesto - to co piszesz to poprostu mnie przeraża... przeraża mnie Twoja głupota... chyba nic nie wiesz o życiu. A to, że wielu ludzi handlujących tam sie do tego nie nadaje, to może poszczególnymi jednostkami się należało by zająć? Np. rosjanami któych tam jest troche i moim zdaniem powinni dawno być w rosji. To zwłaszcza oni psują nam reputacje.
Ernesto - zastanowiłeś się wogóle co piszesz? pomyślałeś nad tym dokładniej? Obraziłeś mnie człowieku... :smt084

[ Komentarz dodany przez: aleksander: Czw Lut 08, 2007 1:31 pm ]
emocje emocjami, ale uważaj na słowa
post moderowany
//admin

Uważaj na słówka chłoptasiu.
Ekipa handlarzy miała dość czasu,i dużo planów.Nowa hala,estetyczny wygląd itp.
Co zrobili przez ten czas????
Nic.
Skoro nie chcą nic z tym slumsem zrobić ,niech go opuszczą.
Szpecą wizerunek miasta.Gdyby zebrali się wcześniej, to teraz mogłaby stać tam ładna hala targowa.Skoro są leniwi niech tracą,dziećmi nie są.
I nie wkręcaj o tym,że te stragany to ich ostatnia deska ratunku, czy cos podobnego.
większość z nich ma tez sklepy w mieście.Albo małżonka pracującego ,nie na rynku.

Jacy rosjanie?Gościu ryscy wyjechali ładnych kilka lat temu,jest kilka straganów armeńczyków,ale nie ruskich.
Nie zmieniam zdania i dalej uważam,że to co tam jest, powinno być zrównane z ziemią,i mam nadzieję,że tak się niedługo stanie.

A twoje personalne wycieczki ,na temat czy ty jesteś większym debilem ,niż ja poprosze na priv.To,że czujesz się obrazony to sprawa twojej nadwrażliwości,mi to nie przeszkadza.
nie pozdrawiam

Tytuł:
VIP
VIP

Proponuję zaczekać na stanowisko szefostwa Małego Rynku sp z o.o.

Przed chwilą rozmawiałem w tej sprawie z wice prezesem spółki, który już wie o tym temacie, obiecał się z nim zapoznać i całkiem możliwe, że zabierze w tej sprawie głos prezentując stanowisko firmy.

Dlatego uważam, ze na chwilę obecną nie ma sensu tak bardzo dawać ponosić się emocjom.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Ernesto - przecież mogą zrównać to miejsce z ziemią, praca jest - ot choćby w realu za 700zł da sie utrzymać 3 osobową rodzine, zapłacić czynsz i rachunki. Inaczej byś śpiewał gdybyś tam handlował i i tak ledwo by Ci starczało :roll:
W bardzo małej części się z Tobą zgadzam - otóż mieli dużo czasu na to alby coś zmienić, polepszyć, ale tego nie zrobili(a jeśli coś zrobili to bardzo nie wiele w tej akurat kwestii) ale to nie jest powód aby kilku dziesięciu rodzinom odbierać środki do życia. Z tym, że wielu z nich ma oprócz straganów na małym rynku jeszcze jakieś sklepy na mieście to mnie rozwaliłeś :smt082 :D :lol: No pewnie, mają sklepy, i wiele źródeł utrzymania, ale chyba w Twojej bajce...
Człowieku, przejrzyj na oczy - popatrz jakie bezrobocie! Odkąd wybudowano hipermarkety to naprawde ciężko jest na małym rynku prosperować tak aby cokolwiek odłożyć. Powinieneś mieć pretensje do władz małego rynku, do bióra, bo to oni pobierają "Haracz" za dzierżawe poszczególnych stanowisk i oni powinni inwestować te pieniądze w poprawe wizerunku tego miejsca, a Ty masz pretensje do wszystkich i pociągasz do odpowiedzialności ludzi, którzy poprostu z tego żyją - ciężko tam pracując. Masz jakieś faszystowskie poglądy i to nie jest moja nadwrażliwość - moja rodzina, rodziny moich znajomych się z tego miejsca utrzymują, a Ty chcesz to zrównać z ziemią? Mam być spokojny? Zaoferujesz tym ludziom lepszą i choćby równie dochodową pracę to ok zgadzam się z Tobą, ale w przeciwnym wypadku jestem po dwakroć przeciwny temu co dotychczas napisałeś :|

Pozdrawiam Cię.

Tytuł:
obserwator
obserwator

ale to nie jest powód aby kilku dziesięciu rodzinom odbierać środki do życia.
Nikt im nie odbiera środków do życia. Niech idą na Duży Rynek a mały w tym czasie remontują. Można???? Można ale trzeba chcieć. :lol:
Jak sam zauważyłeś jeśli ktoś z kimś się umawia i nie dotrzymuje umowy, to nie można litować się nad nim albowiem wchodzimy w epokę kumunizma, kiedy to człowiek, nieważne czy mądry czy głupi był kierowany przez światlejsze od niego siły.
Nie może być tak, że handlarze z Małego Rynku za symboliczną złotówkę dostają działkę, a potem wyciągają łapy po następne atrakcyjne działki. W końcu i tak będą chcieli to co mają atrakcyjnie sprzedać. Wspomnicie moje słowa. :lol:
Ibanezbaz spróbuj zrozumieć, co znaczą słowa WARUNEK oraz UMOWA. :lol:
Może sprawdź najpierw na jakiej zasadzie otrzymali działkę.

Z tym, że wielu z nich ma oprócz straganów na małym rynku jeszcze jakieś sklepy na mieście to mnie rozwaliłeś No pewnie, mają sklepy, i wiele źródeł utrzymania, ale chyba w Twojej bajce...

Jeśli tak twierdzisz to naprawdę masz mizerne rozeznanie, w tym kto handluje na rynku.
Na małym ryneczku jest sporo firm zgorzeleckich, które mają sklepy w mieście. Nie wierzysz, to sprawdź. :lol:
Poruszę temat obcokrajowców. A co oni Was obchodzą. Handlują tak, jak każdy inny, może tylko solidniej. Zazdrość dupę ściska, że on pracuje i coś ma a niektórym nie może wyjść nawet porządny stolec? Jak się pracuje to się ma. Robią to legalnie.

Powinieneś mieć pretensje do władz małego rynku

Czyli do siebie samych :lol:
Ubawiłeś mnie z tymi władzami dając do zrozumienia,, że kompletnie nie wiesz kto tam rządzi.
Mały rynek został sprzedany Rynkowcom. Oni stworzyli spółkę w której wszyscy mają udziały, więc władza to oni.
Oni dyktują sobie stawki dzierżawy i wysokość innych opłat.
Nie przeszkadzało mi to do momentu, kiedy nie zaczęli wyciągać łapę po następne, zapewne darmowe lub za symboliczną opłatę, działki w centrum Zgorzelca.

Weź przykład w Pasażu przy Armii Krajowej, tam też ktoś deklarował wybudowanie wspaniałej infrastruktury. I co? I gówno. Nic nie ma tylko budy. :lol:
Sprzedał następnie działkę innej firmie po atrakcyjnej cenie. Ale tam ludzi całkowicie właściciel mógł mieć w zadzie. Tutaj, na Małym Rynku właścicielami są oni sami. Nie daj sobie wmawiać, że jest inaczej.
Duży rynek jest pod zarządem spółki miejskiej. Może dlatego upadł. :lol:

Pozdrawiam

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Kolego Ibanezbass,myślisz,że ci ludzie z małego rynku to święte krowy.
Prawa rynku sa jasne,umowa to umowa.Teraz nie liczą się sentymenty ,tylko pieniądze.
I nie pisz,że obskurny stragan na rynku to utrzymanie kilkuosobowej rodziny.
Maja kase, bo widzę od 15 lat, jakimi autami przyjeżdżają,i znam kilka osób które poza straganem maja sklep na mieście.Czy inny biznes.
Sklepy na rynku mają tez zgorzeleckie firmy.
Piszesz o olbrzymim bezrobociu,to jeszcze większa bzdura niż twoje pozostałe .
Znajomy ma firmę,i bardzo mu doskwiera brak ludzi do pracy.Pewnego razu postawił samochód pod P.U.P.Stał 8 godzin z kartka ,że przyjmie do pracy za 10zł na godzinę,nikt się nie zainteresował,nikt.Praca fizyczna ,ale w pomieszczeniu i dośc lekka ,po 8 godzin,weekendy wolne.
Więc nie pisz,że jest bezrobocie,bieda czy nędza.Kto chce pracowac ,znajdzie zajęcie.
Dalej podtrzymuje,że rynek powinni zaorać.
Nie patzrąc na ludzi.Nie sa oni kims wyjatkowym,żeby traktowac ich z przywilejami.Koniec umowy ,koniec rynku.Ale nie koniec pracy, dla tych ludzi,praca jest,ale nie ma chetnych.
Skoro cieńko przędą ,i starcza im ledwie do pierwszego to chyba powinni sami zrezygnować.

I tak na końcu ,raz piszesz,że zarabiają tak mało,że nie ma jak odłożyć.Człowieku takie czasy ,że starczy do pierwszego ale jednak nie odłożysz.
A za chwilę piszesz czy znajde im równie dochodową pracę.
To jak w końcu ,cienko przędą czy jednak daja radę i nie usmiecha się im rezygnować?

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Dalej się nie zgadzam z Waszymi poglądami... Nie każdy ma sklepy i inny biznes poza małym rynkiem, nie każdy z ruskich jest uczciwy, nie wszyscy mają wpływ na to co zrobią władze małego rynku... Ech, nie chce mi sie powtarzać...

Jak możesz to podaj mi adres tego Pana co oferował prace za 10zł/h na prv, bo mnie zagiąłeś człowieku - w jakim Ty świecie żyjesz? :smt082

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

ibanezbass pisze:

Jak możesz to podaj mi adres tego Pana co oferował prace za 10zł/h na prv, bo mnie zagiąłeś człowieku - w jakim Ty świecie żyjesz? :smt082

Łatwo cie zagiąć ,widać ,że chyba nie szukałeś pracy,tylko liczyłeś na manne z nieba.
Jeśli masz jakiekolwiek zdolności manualne i odróżniasz lewą od prawej,czy liczysz do 100 to na każdą budowę cie wezmą.No ale jak boisz się złamań paznokci ,to masz rozeznanie jakie masz.
Po co Ci adres?Rzeczywiście szukasz pracy czy tak tylko ?

Po twoich postach widać,że jesteś typem ,który wie wszystko najlepiej.
Na świecie żyje tym samym co ty.Ale w odróżnieniu od ciebie ,umiem sobie dać radę,a nie siedziec na tyłku i marudzic jak to źle i nie dobrze sie dzieje.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.