Jeżeli info ze strony głównej jest prawdziwe, a tak mi się wydaje w przypadku niemieckiego dziennika, to wypada się tylko cieszyć !
Dobrze, że odstąpiono od kosztownych półśrodków w postaci modernizacji/reanimacji centrum sportowego. Tak więc powstanie nowoczesny obiekt, który może stać się kołem zamachowym "europamiasta". Cieszy mnie, że będą w tym partycypować Niemcy - będzie to skutkowało minimalizacją wszelkich przekrętów, niedoróbek i prowizorki.
A teraz o kosztach. Wiadomo, że fundusze decydują o wybieranym projekcie architektonicznym. Wierzę jednak, że nie będzie to potworek architektoniczny (Niemcy na to się raczej nie zgodzą

, jak to ma miejsce we Włocławku - betonowy szary niereprezentacyjny "sarkofag". Jak się domyślam miałaby to być hala sportowo-widowiskowa. W takim przypadku pojemność tej hali byłaby zmienna - zależnie od zapotrzebowania trybuny mogłyby być powiększane, przesuwane. Do tego dochodzą obiekty odnowy biologicznej, sale konferencyjne itp. Jednak pojemność hali jest istotna, gdyż są czynione przymiarki, aby kluby koszykarskie w pucharach posiadały odpowiednio pojemne obiekty. Oczywiście nie powstanie u nas obiekt na 15 tyś. osób. Powinien być to obiekt ok. 6 tyś. Taki obiekt byłby odpowiedni do meczy państwowych: piłki ręcznej, kosza, siatkówki i innych. Ważne też, by nie był to taki obiekt jak bydgoska "Łuczniczka", gdzie trybuny są bardzo oddalone od boiska co bardzo utrudnia obserwację gry. Tylko, gdy hala będzie spełniała odpowiednie kryteria to pojawią się "zainteresowani" klienci" by z niej skorzystać/płacić.
Jaki byłby koszt powstania hali ? Uważam, że ok. 7-8 mln euro. To, a tak mało w porównaniu z halą powstającą na granicy Sopotu i Gdańska - ponad 30 mln euro
To na razie tyle moich "gorących" uwag
Polecam 2 znakomite linki związane z projektami i inwestycjami w dziedzinie architektury sportowej, zobaczcie co powstaje na świecie:
Stadiums and Sport Arenas
Forum Polskich Wieżowców