Ja używam Fujika, takiego jak Vip:
http://www.e.pl/product/Fuji_S5600_FinePix/Pro_ID=1813/
Widzę, że chcesz kupić coś o podobnych osiągach. Ja polecam S5600, bo w 1000 zł zmieścisz się razem z filtrami, kartą pamięci, itp. Używam i jestem zadowolony. Makro poprawne - chociaż ja nieczęsto korzystam.
Największe według mnie zalety:
+ szybkość - nie ma istotnego opóźnienia między naciśnięciem spustu migawki a zapisaniem zdjęcia
+ łatwe ustawianie przysłon, czasów (są też "długie") i czułości ISO - w tym tak "egzotyczne" 64 fajne do zdjęć czarno-białych
+ możliwość ustawienia balansu bieli: w tym jest jarzeniówka - a zawsze można ustawić własny, za pomocą białej kartki
+ 10 krotny zoom + całkiem niezły cyfrowy + możliwość kadrowania zdjęć już w aparacie
+ możliwość nakręcania na obiektyw wszelkich gadżetów w stylu np. filtru UV
Aparat ma i wady, które mnie bardzo bolą:
- zoom za pomocą przycisków W/T i takie samo ustawianie ręcznej ostrości (a nie jest kłopotem zrobić to na obiektywie co pokazuje wersja 6500 - niestety 500 zł droższa)
- przysłony "ze środka" - od 3.2 (za dużo żeby zrobić fajnie rozmazany portret z minimalną głębią ostrości) do zaledwie (!) 8 (jak miałaś Zenitha, to zatęsknisz do przysłony 16, gdzie ostrość była chyba od 5 metrów do nieskończoności)
- duuuży rozmiar i waga