Dzisiaj jest 10 lip 2025, 20:57

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
rekrut
rekrut

Te łąki, sady i ogrodki to ja pamietam, bo nieopodal mieszkam. Pamietam nawet, czyje to było gospodarstwo, taka pamiętliwa jestem :lol:

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Pamiętam i Kaskadę i to, że butelki można było powtórnie wykorzystać. Była jeszcze cytroneta i mandarynka w butelkach 0,33 l.
Pamiętam też najlepszą oranżadę na świecie, w cyrku można było taką w foliowych woreczkach ze słomką kupić. Do cyrku chodziłem przede wszystkim po tę oranżadę.
Pamiętam i lasek malinowy, i Bałtyk z którego zjeżdżało się na sankach zanim wybudowano tam garaże.
Z dzieciństwa pamiętam też frytki w szarych papierowych torebkach przesiąkniętych tłuszczem oraz napój firmowy w barze u "Siwej brody" na dolnej kondygnacji dworca PKP Miasto. Napój firmowy przelewał się w szklanej kuli, a smakował... niebo w gębie. Taki sam napój można było kupić w barze z boku pawilonów przy podstawówce nr 4.
Pamiętam salon gier koło "Grzybka" gdzie stały dwa flippery i 2 Atari 65XE. Salon mieścił się w "wozie Drzymały". Za Atari płaciło się na godzinę, ale samo wgranie gry z kasety trwało ponad 30 minut :) Oczywiście nie wolno było skakać w wozie bo gra się nie wgrywała. A szefem był łysy facet, którego czasem widzę na osiedlu centralnym.
Pamiętam moje pierwsze Commodore64 i pierwszą Amigę 500. I takie gry jak Bolder Dash, River Raid, Montezuma's Revange, Giana Sisters, Super Frog, Robo, Donkey Kong...
Pamiętam takie kręcone lizaki i piłki na gumkach oraz Myszkę Miki, która ćwiczyła na drążku - sprzedawane na odpustach przed kościołem. Kto miał kapiszony to był frajerem, kto miał pudełko korków ten był gość. O!
Pamiętam i nigdy nie zapomnę jaką zazdrość czułem widząc u mojej kuzynki na regale pełno puszek po mirindzie, fancie, coca-coli i przede wszystkim po piwie wszelkiego rodzaju. Nie wiem dlaczego, ale było mi przykro, że ona ma tyle puszek, a ja żadnej.
Po głowie kołata mi się także gazeta młodzieżowa "Płomyk" (nie mylić z "Płomyczkiem"), "Świat Młodych" oraz "Sztandar Młodych".
Pamiętam Piątek z Pankracym, Pomysłowego Dobromira, Zaczarowany Ołówek, jak przez mgłę Delfina Uma, He-Mana i taki film gdzie z tubki wyciskali jakąś pastę, a ona zamieniała się w każde danie. I oczywiście mój ulubiony serial "Nikogo nie ma w domu" - mogłaby TVP go przypomnieć.

Pamiętam wiele innych rzeczy z tamtych lat, ale czy ktoś to przeczyta?

Tytuł:
gaduła
gaduła

Przeczyta,przeczyta.
Twoich rówieśników jest na forum znacznie więcej,niż moich.
Ale Wy moich wspomnień nie możecie podzielać,natomiast ja Wasze pamiętam,tylko z innej perspektywy,ale też lubię poczytać...
Przypominają mi się sposoby.jakimi usiłowaliśmy trochę Wam to dzieciństwo uczynić lepszym.
Ale teraz,dopóki nie włączą się w to moi rówieśnicy - przechodzę "na odbiór".

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
nie wiem, nie wiem, ale wydaje mi się, że gra w kulki, to była popularna kiedy Marlboro można było oglądać najwyżej na reklamach a przerzucało się wtedy Carmeny i lusterka z aktorkami w negliżu
zresztą, może ten proceder dachówkowy przetrwał i do czasów Marlboro, jednak grę w kulki to już wtedy niewielu pamiętało

Gra w kulki przetrwała do połowy lat osiemdziesiątych i co roku odżywała na nowo, później ten zwyczaj jakoś wygasł. a szkoda...
Ja w kulki nigdy za dobry nie byłem, ale za to mój brat, ten to miał swoje sposoby by zawsze ograć wszystkich.

W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, popularna grą była również gra w KACA. Pamiętacie ??? To był dopiero hazard!

Tytuł:
VIP
VIP

a w 'moniaki' ktoś z was grał? odbijało się monetę od ceglanego muru i celowało jak najbliżej monety poprzednika, im bliżej, tym wynik był lepszy, odległość mierzyło się palcami dłoni na kilka różnych sposobów i można było sporo wygrać /albo i przegrać :( /, najwyżej w cenie stały srebrne pięciomarkówki z Hindenburgiem, albo także polskie przedwojenne pięcio i dwuzłotówki... gdzie te czasy :roll: :(

Tytuł:
rekrut
rekrut

A ja pamietam i gumy ,,turbo" i gumy ,,donald", a także mleko tylko z butelki to byl smak :grin: , pamiętam równiez jak grało sie w klasy i podchody, i w czołgi. Aaa no i jeszcze smak prawdziwej orężady teraz już to nie to.
Jeszcze pamietam jak za szczeniaka mialo sie głupie pomysły, hehe typu zucanie kulek sniegu w auta i zostawianie gałęzi na drodze, a pożniej uciekał sie w sad hehe.
Pozdrawiam :smt023 :smt023

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Jeśli chodzi o mleko to bezkonkurencyjne było od Mickiewicza obecnie stacja paliw aral skrzyzowanie Jana kozaka i Lubańskiej a także z mleczarni przy studzience na dzierzyńskiego chodziło się z kanką i pani taka półlitrowa miarka nabierała z kanki.

Tytuł:
gaduła
gaduła

Mleko nalewane było miarką litrową,a półlitrową - śmietana.Ja po te zakupy chodziłam do "Dąbrowskiego"/tak się ten pan nazywał/,do sklepu przy ul.Kościuszki,naprzeciwko Przedszkola Nr.2.Chociaż w każdym sklepie była też miara 0,25 l
Ale najlepszy był chleb pszenny,gorący,którego spory kawałek zjadałam po drodze do domu,popijając kilkoma łykami gęstej śmietany,dlatego nigdy mama nie mówiła:kup ćwiartkę śmietany,tylko pełny słoiczek /0,33l/,taki po dżemie.
A kto z Was pamięta sprzedaż cukru,soli,kaszy /tzw.artyk.sypkich/ z 20 kg worków?
Ekspedientka odważała na wadze uchylnej/to później/,a wcześniej na szalkowej ,takiej z odważnikami,do papierowych torebek...
A marmoladę w drewnianych skrzyneczkach pamiętacie?
Masło i smalec też kupowało się na wagę,tylko taki tłuszcz do smażenia,który nazywał się ceres,był paczkowany.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Witam......ciekawy i sentymentalny temacik.
Pamietam gre w kulki,te stalowe po ktore sie leciało pod płot Famago,a potem na osiedlu grało sie o zeta albo grosze,o 10 zeta w monecie to juz starsi,albo spece grali.
Wieczorne wypady w soboty pod "Barbare" muzyki posłuchać.
Wyprawy do lasku malinowego,albo na poligon kolo stalagu po łuski.
Kiosk na rogu Traugutta i Langiewicza gdzie chodzilem po gazete dla dziadka.
Paski dermy z Delty,z ktorych sie robiło plecionki,albo koła od roweru wypełniało sie rażącym kolorem.
To były czasy...... :-?
No i ten Wielki Rynek,co nawet na trójkącie był,ze nawet TV Zgolek odwiedzała,i co przez to Grzybek stał sie Biwakiem dla Rumunów.
Pozdrawiam ;)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.