Dzisiaj jest 18 cze 2025, 21:44

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP

też dziś zauważyłem zniknięcie nowej tablicy :o
i komu to przeszkadzało? przynajmnie jakaś informacja była :|

rekrut
rekrut

"jak to wygląda na dziś? może się komuś zechce sprawdzić, bo mnie się nie chce :-?
kto się tym zajmie, kiedy ani wydziału kultury ani sportu już w UM nie ma? :shock:[/quote]"

Ano tak się składa, że niedawno pisałam na ten temat pracę, a jednym z rozdziałów był temat współpracy Zgorzelec-Naoussa.
Więc, krótko mówiąc, współpraca jest bardzo uboga. Składa się na nią tylko wymiana młodzieży. Raz w roku przyjeżdżają ucznoiwie z Naoussy do Polski. Na kolejne wakacje jedą dzieci z Polski do Grecji. Ot, i to wszystko. Podobno były jeszcze jakieś inicjatywy, ale nic z nich nie wyszło, podobno ze względu na zbyt dużą odległość.
Tymi sprawami zajmuje sie Wydział Promocji i Współpracy z Zagranicą i Wydział Edukacji. W tym miejscu muszę zaznaczyć, że urzędnicy bardzo mnie zaskoczyli (pozytywnie :) ) - byli bardzo mili i chętnie udzielali odpowiedzi (zwłaszcza Pani Naczelnik WE :smt023 ).

To wszystko czego udało mi się dowiedzieć w Urzędzie. Podobno współpraca z francuskim Avion jest bardziej rozbudowana. Ale na czym ona polega, tego nie wiem.

Tytuł:
VIP
VIP

gronek33 - jesteś młody stażem na forum więc to potraktuję tylko upomnieniem i proszę, przyjmij to do serca. Jeżeli masz coś do gobo to na priv. Wycieczki osobiste to nie tutaj. Poprzednie dwa posty zostały usunięte z uwagi na brak związku z tematem. Gobo ty także trzymaj się tematu.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
tak się składa, że niedawno pisałam na ten temat pracę, a jednym z rozdziałów był temat współpracy Zgorzelec-Naoussa
mogłabyś udostępnić na forum ten rozdział? Z pewnością spotka się z zainteresowaniem, bo temat jest nadal otwarty.
Ciekawy też jestem, na jakich zasadach odbywa się rektutacja młodzieży biorącej udział w takiej wymianie, z jakich źródeł jest finansowana, jaki koszt ponosi każdy z uczestników oraz jaki jest program takiej wymiany. Czy promowany jest w jakiś sposób Zgorzelec, czy są jakieś trwałe efekty tych kontaktów? Sporo tych pytań, ale jestem przekonany, że wiele osób poza mną, z ciekawością przeczytałoby odpowiedzi na nie. Czy jest ktoś, kto ich udzieli?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Więc ta wymiana wygląda mniej więcej tak:
1. ma charakter czysto rekreacyjny, choć są tam zajęcia na temat kultury polskiej i greckiej (jak znajdę plan wczasów z zeszłego roku, to go przedstawię);
2. ilość młodzieży to zazwyczaj ok. 40 os. z każdej ze stron. Ze strony polskiej jest to młodziez gimnazjalna, która ośągnęła najlepsze wyniki w danym roku szkolnym (taki rodzaj nagrody), a typuje tych uczniów Rada Pedagogiczna; z Grecji dzieci są podobno w różnym wieku. Jak tam przebiega rekrutacja - tego nie wiem. W zeszłym roku było 40 polskich uczestników i 46 greckich.
3. Finansowanie - jest to zależne od miejsca pobytu - jeżeli dzieci przyjeżdżają do Polski to płaci strona polska, jeżeli wakacje spędzają w Grecji to koszty ponosi strona Grecka. Ale od zeszłego roku Zgorzelec korzysta ze środków "Europejskiej Fundacji Młodzieży". Grecja podobno korzysta również ze środków unijnych (ale ręczyć za to nie mogę).

W zeszłym roku dzieci były w Polsce, w Karpaczu (chyba też byli parę dni w Zgorzelcu i Bogatyni, ale muszę to sprawdzić na tym planie). Pobyt trwał 2 tyg. W tym roku młodzież jedzie do Grecji.

No, i tyle. Z trawałych efektów to może jakieś przyjaźnie tych dzieci, które później zaowocują trwalszą współpracą. ;-) Nic innego mi do głowy nie przychodzi. :|
Ale co do całej współpracy, to może jest jakaś niewielka współpraca gospodarcza (mnie interesował aspekt kulturalny), ale wątpię bo w Wydziale Współpracy z Zagranicą powiedzieli mi, że wymiana młodzieży to jest wszystko.

Tytuł:
VIP
VIP

Dziękuję za informacje, rozszerza to nieco wizerunek wymiany młodzieży. Jest to niewątpliwie potrzebne, rozwija horyzonty i pozwala poczuć się bardziej Europejczykiem. Ciekawa byłaby tu może wypowiedź kogoś z uczestników, przedstawiciela młodzieży.
Ale, inicjatywa jest ok.
A co do tego rozdziału, można byłoby go umieścić na serwerze i zlinkować, mogę pomóc, podeślij, to umieszczę.

[ Dodano: Nie Lip 29, 2007 4:37 pm ]
co nowego z tablica? nie ma mnie na miejscu a jestem ciekawy :-?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Odświeżam przykurzony temat.
Szykuje się nam nowa wspólna deklaracja Europamiasta Goerlitz-Zgorzelec.
Dziś o 16.30 na wspólnej sesji w MDK, oba parlamenty miejskie zaprezentują nową koncepcję rozwoju.
Dla przypomnienia, skłaniająca do refleksji, historia wspólnych deklaracji.
Warto poczytać, naprawdę.

UMOWA O PARTNERSKIEJ WSPÓŁPRACY Z DNIA 22 KWIETNIA 1991 ROKU
http://www.bip.zgorzelec.iap.pl/2219,22 ... rt164.html

UMOWA O PARTNERSKIEJ WSPÓŁPRACY Z DNIA 2 GRUDNIA 1993 ROKU
http://www.bip.zgorzelec.iap.pl/2219,22 ... rt176.html

ANEKS Z DNIA 27 KWIETNIA 1996 ROKU DO UMOWY O WSPÓŁPRACY PARTNERSKIEJ
http://www.bip.zgorzelec.iap.pl/2219,22 ... rt177.html

Umowa o partnerskiej współpracy między miastami Zgorzelec i Görlitz z dn. 29 kwietnia 2004
http://www.bip.zgorzelec.iap.pl/2219,22 ... t2082.html

załącznik do umowy o partnerskiej współpracy miast Zgorzelec i Görlitz z dnia 29 kwietnia 2004
http://www.bip.zgorzelec.iap.pl/2219,22 ... t2083.html

zajrzałem na stronę www. Urzędu Miasta do Aktualności, bo przecież taka wspólna sesja, to jest wydarzenie godne newsa, niestety przegrywa z regatami na Witce.
A może gdzie indziej należy szukać tej informacji?
A może ja jakiś stary plakat widziałem na słupie ogłoszeniowym? :|

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

I jakieś konkrety po tej sesji, jakaś deklaracja? Ktoś coś wie czy totalna konspira?

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
A może gdzie indziej należy szukać tej informacji?

Takich informacji należy szukać w BIP / Urząd Miasta / Komunikaty i Obwieszczenia :|

Tytuł:
obserwator
obserwator

wydaje mi się, że takie sprawy jak sesja obu miast powinna być nagłośniona dużo wcześniej, a nie w komunikatach i ogłoszeniach. tam owszem, info o terminie i programie sesji.
ani spotkania z dziadkami ( bez obrażania starszych osób), ani z dziećmi z przedszkola, ani żadne inne "wydarzenie" nie jest tak ważne z punktu widzenia urzędu, jak sesja rady. tym bardziej, że była to , jak się zorientowałem, sesja polsko-niemiecka. to chyba ważne wydarzenie dla obu miast. o przygotowaniach do tej sesji powinni mieszkańcy miasta wiedzieć już dawno. tak mi się zdaje.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
o przygotowaniach do tej sesji powinni mieszkańcy miasta wiedzieć już dawno. tak mi się zdaje.
tak, o ile to ich interesuje. Widocznie zainteresowanie ogranicza się do samych uczestników sesji (przynajmniej z ich własnego punktu widzenia).
No bo inaczej chyba by poinformowali nas o tym, tak mi się zdaje.
Ale, ostatnio zdarzają mi się pomyłki. :|

Zajrzałem na stronę BIPu:
http://www.bip.um-zgorzelec.dolnyslask. ... mp=201&r=r
nie ma niestety nic z ostatniej UROCZYSTEJ SESJI.
Uroczystości widocznie nie dla wszystkich.

Ostatnio zmieniony 12 maja 2009, 12:04 przez Chuck Norris jr, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Chuck Norris jr pisze:
No bo inaczej chyba by poinformowali nas o tym, tak mi się zdaje.

Zawsze masz ogłoszenie Przewodniczącego Rady Miasta o terminie planowanej sesji. Fakt, informacja jest w BIP gdzie nie każdy zagląda Jak widać informację w BIP należy uzupełnić o informację na stronie głównej tak aby zainteresowani mogli do niej dotrzeć w łatwiejszy sposób. A o przebiegu uroczystej sesji możesz dzis przeczytać na stronie głównej UM

Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 8:54 przez PiTeK, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
Zgodnie z porządkiem obrad, po powitaniu i uroczystym otwarciu posiedzenia, któremu jak zawsze przewodniczyli Nadburmistrz Miasta Görlitz Joachim Paulick oraz Przewodniczący Rady Miasta Zgorzelec Adam Bieliński, jako pierwsza przyjęta została Wspólna Strategia Rozwoju Europa-Miasta Zgorzelec/Gӧrlitz, którą przedstawili zebranym Radosław Baranowski – Zastępca Burmistrza Miasta Zgorzelec oraz Stefan Holthaus – Zastępca Nadburmistrza Miasta Görlitz.
za: http://www.zgorzelec.eu/aktualnosci/gor ... rlitz.html

Gdzie te "cudo" można znaleźć i się z nim zapoznać?!?!?!

Tytuł:
pismak
pismak

paawlus pisze:
zie te "cudo" można znaleźć i się z nim zapoznać?!?!?!

BIP / Urząd Miasta / Strategie/Budżet/Programy / Strategie / Wspólna strategia rozwoju Europa - Miasto: Zgorzelec - Goerlitz

[ Dodano: Czw Maj 14, 2009 10:38 am ]
Wydaje mi się, że w tekście jest pewna nieścisłość. Nie byłem na wspomnianej sesji ale wydaje mi się, że chodziło o prezentację realizacji strategii a nie samą strategię bo ta powstała w 2006 roku i jest ogólnie znana zainteresowanym. Co roku jest tworzone „Sprawozdanie z realizacji strategii zrównoważonego rozwoju miasta Zgorzelec”, w którym poszczególne komórki organizacyjne UM opisują co zrobiono w zakresie realizacji poszczególnych celów strategii.

Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, 9:38 przez PiTeK, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
Co roku jest tworzone „Sprawozdanie z realizacji strategii zrównoważonego rozwoju miasta Zgorzelec”, w którym poszczególne komórki organizacyjne UM opisują co zrobiono w zakresie realizacji poszczególnych celów strategii.
to musi być pasjonująca lektura :o

ze strony UM:
Cytuj:
Zgodnie z porządkiem obrad, po powitaniu i uroczystym otwarciu posiedzenia, któremu jak zawsze przewodniczyli Nadburmistrz Miasta Görlitz Joachim Paulick oraz Przewodniczący Rady Miasta Zgorzelec Artur Bieliński, jako pierwsza przyjęta została Wspólna Strategia Rozwoju Europa-Miasta Zgorzelec/Görlitz, którą przedstawili zebranym Radosław Baranowski – Zastępca Burmistrza Miasta Zgorzelec oraz Stefan Holthaus – Zastępca Nadburmistrza Miasta Görlitz.
rozumiem, że jest to coś nowego, nigdzie niestety nie mogę tego tekstu znaleźć, czy tradycyjnie ukaże się dwa miesiące po sesji?

Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, 13:01 przez Chuck Norris jr, łącznie zmieniany 2 razy

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.