Dzisiaj jest 20 cze 2025, 19:40

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

makaron pisze:
Krytyczny nie uważasz, że sam sobie zaprzeczasz?

Nie zaprzeczam. Po prostu dobór inwestycji nie jest tylko wynikiem woli kogokolwiek. Można chcieć wybudować w Zgorzelcu kosmodrom ale czy są jakiekolwiek szanse by powstał ? Nie, bo nie ma ku temu warunków choćby geograficznych. Podobnie jest z innymi inwestycjami. Kilkanaście km od Zgorzelca zaczynają się Wykroty i specjalna strefa ekonomiczna która powoduje że wszystkie większe zakłady lokują się tam, bo tam mają warunki których my nie możemy spełnić (a przede wszystkim tak długich zwolnień podatkowych). Dla wielkiego koncertu 30 km w jedną a 30 km w drugą stronę nie czyni różnicy. Możemy jednak poszukiwać alternatywnych źródeł dochodów w tym wypadku hipermarketów, istnieje jeszcze opcja nic nie robienia. Wybierasz więc pomiędzy wpływem z podatków które płacą markety od braku tych wpływów. Przeciętny mieszkaniec chce by zaspakajać jego potrzeby remontować drogi, budować szkoły itd. nie zastanawia się skąd płynie na to kasa - ma ustawowo zagwarantowane że ma mieć i już. Tak więc zarządzając gminą musisz walczyć o dochody jak prywatna firma, wszelkimi środkami (oczywiście prawnymi) i tego jako mieszkaniec oczekujesz. Tu rodzi się sprzeczność bo zdecydowana liczba mieszkańców ma postawę roszczeniową (należy mi się droga i już) a zarazem nie chce przyjąć do wiadomości, że z pustego i Salomon nie naleje. Nowoczesne zakłady piękna rzecz, ale zarządzając gminą musisz stąpać realnie po ziemi, dokonujesz wyboru albo stosunkowo łatwo zdobywasz dochody wpuszczając markety, albo klepiesz biedę czekając na przyjście inwestora który wybuduje fabrykę. Może wybuduje, bo budowa zakładu produkcyjnego zwraca się znacznie dłużej niż marketu, a więc takiemu inwestorowi zależy na wieloletnich zwolnieniach podatkowych, krótko mówiąc ląduje w specjalnej strefie ekonomicznej.

Chciałbym żebyś mnie dobrze zrozumiał (zrozumiała?). Nie kocham hipermarketów, jednak rozpatrujemy sprawę z punktu widzenia, zaznaczam jeszcze raz dochodów budżetu a nie polityki społecznej. Oczywiście takie podejście to ogromne uproszenie, ale chciałbym żeby było jasne dlaczego wpuszcza się markety.

Jest tyle zmiennych i rzeczy które wpływają na politykę gospodarowania zasobami gminy, że naprawdę nie można schematycznie podchodzić i mówić że tylko postawienie fabryki jest najlepszym rozwiązaniem.

Wszystko zależy też od przyjętej strategii działania. Wpuszczając markety zapewniamy sobie stałe całkiem spore źródło dochodu. Nikt rozsądny nie oprze się tylko na jednym źródle. Więc stosunkowo łatwe pieniądze zaczynamy przeznaczać na trudniejsze cele, np. na przekształcenia i przygotowanie terenów pod poważniejsze inwestycje. Przykładając to na dokładne działania" - pozwalamy wybudować się Carrefourowi a potem inwestujemy "zyski" w tereny wokół Żarskiej Wsi, gdzie powstaje Decobet a w przyszłości inne firmy. Tylko bez tego pierwszego, nie można zrobić tego drugiego. Na pewno wpuszczenie marketów pchnęło gminę do przodu, dzięki czemu można było cieszyć się z otwarcia pierwszego od dłuższego czasu zakładu produkcyjnego (notabene zautomatyzowanego).

Dzięki tam solidnym podstawom, będzie można naprawdę wiele zrobić dla mieszkańców. Nie jest jednak proces ani krótki, ani szybki. Trochę to jest przeniesienie doktryny zrównoważonego rozwoju, trochę zdroworozsądkowego myślenia. Też kiedyś myślałem w podobnych kategoriach jak Ty, ale się sporo obserwując działania w gminie nauczyłem i zweryfikowałem swoje poglądy. Co nie zmienia postaci rzeczy, że nadal są :)socjalliberalne

Tytuł:
pismak
pismak

Krytyczny widzę, że masz podejście do tematu inwestycji produkcyjnych takie, że i tak nam się nie uda to lepiej budujmy hipermarkety. Twoja wola.
Mi chodzi cały czas o kryteria oceny gminy. Oczywiście lepiej wybudować hipermarket niz. nic. Ale z punktu widzenia społecznego inwestycja produkcyjna jest lepsza. Sztuka rządzenia gminą to także sztuka przyciągnięcia takich inwestycji. To dobrze, że wójt Janik wybudował hipermarkety, ponieważ okoliczni mieszkańcy mogą robić tańsze zakupy i przybyło kilkadziesiąt miejsc pracy, ale część ludzi straciła pracę w małych sklepach, część handlowców pozamykała swoje placówki, bo nie wytrzymali konkurencji. Miejsca pracy w hipermarketach to nie są stabilne etaty - praca niepewna. Inwestycja produkcyjna nie ma takich negatywnych skutków nawet, gdy przejdą do nowej firmy pracownicy ze starych firm to w tych starych zluzują etaty. Miejsca pracy są stabilniejsze, nowe nie likwidują starych. I nie musi to być inwestycja wielkich koncernów, bo Zgorzelec nie zapewni siły roboczej dla takiej inwestycji jaka jest we wspomnianych przez Ciebie Kobierzycach. W rzeczywistości Janik przeniósł miejsca pracy ze Zgorzelca na obwodnicę pozbawiając niektórych pracy a także zmniejszył w Zgorzelcu liczbę handlowców. Zyskali klienci, bo mogą kupić taniej i gmina wiejska, bo mają większe wpływy do budżetu.
Co do budżetu i finansowania inwestycji to nie "wciskaj kitu", że wpływy z podatków lokalnych sfinansują budowę np. szkoły lub poważny remont drogi. Bez dotacji z budżetu państwa i wykorzystania funduszy UE jest to prawie nie do zrealizowania w obecnej rzeczywistości. Są gminy w Polsce, które na swoim terenie nie mają ani jednego hipermarketu a mimo to budują szkoły i naprawiają drogi.
Na zakończenie:
1. Wyniki z rankingu świadczą dobrze o pracownikach urzędu gminy wiejskiej o ich kompetencji i sprawności oraz fachowości. Nie świadczą jednak w tak dużym stopniu o kreatywności i przebojowości rady i wójta.
2. Nie zgadzam się z Marko, że Zgorzelec jako gmina miejska ma "duże osiągnięcia"; miejsce w rankingu świadczy o pracownikach niektórych wydziałów a nie o działalności burmistrza i rady miasta poprzednich kadencji.
Pozdrawiam.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

powoli robi sie dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy...

Cytuj:
To dobrze, że wójt Janik wybudował hipermarkety

to chyba zbyt dalekie uproszczenie :shock:
hipermarkety "sie wybudowały" a wójt łaskawie wydal pozwolenie.

Tytuł:
pismak
pismak

tadam pisze:
hipermarkety "sie wybudowały" a wójt łaskawie wydal pozwolenie.

Racja tadam pozwoliłem sobie na skrót zeby nie stukać za dużo w klawiaturę.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

makaron pisze:
Co do budżetu i finansowania inwestycji to nie "wciskaj kitu", że wpływy z podatków lokalnych sfinansują budowę np. szkoły lub poważny remont drogi. Bez dotacji z budżetu państwa i wykorzystania funduszy UE jest to prawie nie do zrealizowania w obecnej rzeczywistości. Są gminy w Polsce, które na swoim terenie nie mają ani jednego hipermarketu a mimo to budują szkoły i naprawiają drogi.

W takim razie proszę, przeanalizuj : http://www.gmina.zgorzelec.pl/bip2/uplo ... t_2007.rar
plik : III załączniki do budżetu 2007.xls
skoroszyt: zał 7.
Kolumny : 8, 9, 10, 11, 12

Jeśli Ci się nie chce to jest to : Wykaz wydatków związanych z realizacją rocznych zadań inwestycyjnych

Kolumny 8,9,10,11,12 to Planowane wydatki na 2007r.

Kolumna -8 wydatki ogółem

Źródło finansowania z : dochodów własnych jst - kol. 9

Źródło finansowania z : kredyty i pożyczki: - kol. 10

Źródło finansowania z : środki pochodzące z innych źródeł: - kol. 11 czyli Dotacje i środki z budżetu państwa (np. od wojewody, MEN, UKFiS, …) B. Środki i dotacje otrzymane od innych jst oraz innych jednostek zaliczanych do sektora finansów publicznych C. Inne źródła np.. TFOGR

Całość wydatków - 2 219 461 zł
Źródło finansowania z : dochodów własnych jst - 2 219 461 zł
Źródło finansowania z : kredyty i pożyczki: 0 zł
Źródło finansowania z : środki pochodzące z innych źródeł: 0 zł

Więc wybacz, nie masz racji pisząc, że nie jest możliwe sfinansowanie z dochodów własnych. Owszem gmina sięga po środki, gdy ma taką możliwość i gdy jest choćby najmniejsza szansa ponieść tylko koszty wkładu własnego, wtedy zaoszczędzone środki przechodzą na inne zadania.

Na marginesie dochody gminy w tym roku tylko z podatku od nieruchomości to - 4 880 500,00 zł,

Dwa lata temu całość dochodów podatkowych czyli nieruchomości, rolnego, leśnego, środków transportowych, spadków i darowizn, posiadania psów, czynności cywilnoprawnych, działalności gospodarczej osób fizycznych opłacanych w formie karty podatkowej wynosiła 4.433.600,00

Tyle mówią liczby. Wnioski może sobie każdy sam wyciągnąć.

Markety to był tylko pewien element w rozwoju gminy, dał zastrzyk finansowy a teraz będą kolejne etapy :) i tyle z mojej strony

Tytuł:
pismak
pismak

No i co Krytyczny potwierdzasz przytoczony mój cytat:
krytyczny pisze:
makaron napisał/a:

Życzę Ci powodzenia przy wybudowaniu szkoły za 2 219 461 zł.
Ja przekonany jestem, że nie masz szans a przy okazji wszystkie mniejsze inwestycje i modernizacje wstrzymasz conajmniej na rok lub dłużej.
Jak sam napisałeś: " Tyle mówią liczby. Wnioski może sobie każdy sam wyciągnąć."
Wyciągnij wnioski czy bez dotacji z zewnątrz podołasz.
Powodzenia.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

krytyczny pisze:
Źródło finansowania z : dochodów własnych jest - 2 219 461
Źródło finansowania z : kredyty i pożyczki: 0 zł
Źródło finansowania z : środki pochodzące z innych źródeł: 0 zł

(...)

Na marginesie dochody gminy w tym roku tylko z podatku od nieruchomości to - 4 880 500,00 zł,

czy mógłbyś mi, proszę, to rozjaśnić, bo pogubiłem się, ile jest w końcu tych dochodów :-?

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Odbiegasz od tematu, nieco i nie zapoznałeś się z budżetem. Wykazałem Ci, że pomniejsze zadania, choć istotne z punktu widzenia mieszkańców w całości są finansowane z dochodów własnych gminy. Nie wspomniałem tylko, że to są zadana roczne (wykonywane w jednym roku budżetowym). Są jeszcze zadania "duże" wieloletnie jak np budowy wodociągów (w innej może być budowa szkoły) (zał 8.) to kolejne 4 mln z dochodów własnych. Suma wydatków inwestycyjnych to ponad 6 mln.

Dotacje państwa (z urzędu marszałkowskiego, województw, ministerstw) na zadania inwestycyjne to nieco ponad pół miliona złotych zł. Ogromna pomoc, prawda ? Powalająca. Gdyby nie zwiększanie dochodów własnych to ilość zadań była by zdecydowanie mniejsza.

tadam:
Cytuj:
czy mógłbyś mi, proszę, to rozjaśnić, bo pogubiłem się, ile jest w końcu tych dochodów

Dochód własny jest jeden :)

Tytuł:
pismak
pismak

Krytyczy też odbiegłeś nieco od tematu.
Nie mam ochoty na szczegółową analizę budżetu.
Wracając do tematu powtórzę jeszcze raz co kilka postów wcześniej napisałem:
1. Wyniki z rankingu świadczą dobrze o pracownikach urzędu gminy wiejskiej o ich kompetencji i sprawności oraz fachowości. Nie świadczą jednak w tak dużym stopniu o kreatywności i przebojowości rady i wójta.
2. Nie zgadzam się z Marko, że Zgorzelec jako gmina miejska ma "duże osiągnięcia"; miejsce w rankingu świadczy o pracownikach niektórych wydziałów a nie o działalności burmistrza i rady miasta poprzednich kadencji.
Na koniec: dobrze, że udało się wreszcie zrealizować inwestycję produkcyjną w Żarskiej Wsi. Życzę takich jak najwięcej i wójtowi i burmistrzowi.

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

makaron pisze:

Oj mylisz się. Pewnie, że duża zasługa leży po stronie pracowników, ale to szef, czyli w tym przypadku wójt podejmuje decyzje i to on za nie odpowiada. To od jego rzutkości, od kontaktów, które nawiązuje, od odwagi w podejmowaniu często ryzykownych decyzji, zależy to, jak będzie rozwijać się gmina. I wreszcie trzeba mieć pomysł, wizję, którą się wciela w życie. Jeśli na czele gminy stałby zwykły karierowicz, lub strachliwy urzędas odwlekający decyzje, czekający na to, co powiedzą inni, ktoś lubiący bawić się w rozgrywki personalne w obawie o swoją pozycję, to gmina wyglądałaby zupełnie inaczej.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Deczko Wkurzony

Cytuj:
...od odwagi w podejmowaniu często ryzykownych decyzji...

Możesz podać kilka ich przykładów,...ot, żeby zobrazować nieco owo ryzyko jakie podejmuje??? ;-)

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

Konkretnych przykładów podać nie mogę, bo wkraczamy na grunt tajemnicy służbowej. 8)
Wydaje mi się, czy też wrodzona czujność kolegi przekornego wietrzy w moim ostatnim poście przytyk do włodarza, którego z oddaniem broni?

Tytuł:
pismak
pismak

Deczko Wkurzony, tak, tak wójt to musi mieć kontakty z hipermarketami a i ryzykowne dla gminy jest stawianie takich sklepów i trzeba miec odwagę. Ale "przycukrowałeś" teraz wójtowi.
A to cytat ze strony podanej w pierwszym poście:
"Celem dorocznego Rankingu Samorządów Rzeczpospolitej jest wskazanie samorządów, które najlepiej potrafią zadbać o rozwój lokalny i wzrost standardu życia mieszkańców, czyniąc to w sposób bezpieczny dla swoich finansów. Gminy zapraszane są do udziału przez redakcję, która dokonuje wstępnej selekcji w oparciu o dane finansowe".
Wg mnie samorząd powinno rozliczać się z dokonanych inwestycji a nie analizować czy budżet został zrealizowany bezpiecznie. Źle zrealizowany budżet powinien być "udupiony" przy zatwierdzaniu absolutorium przez radę lub przy kontroli przez RIO.
No ale to już kwestia gazety jak sobie dobrała kryteria.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Deczko Wkurzony:

Cytuj:
Konkretnych przykładów podać nie mogę, bo wkraczamy na grunt tajemnicy służbowej.

Rozumiem,..to chyba jakaś inna odmiana przejrzystości w samorządach???

Wietrzę przytyk we wszystkich tekstach, które wypływają z Waszego,...przybytku!! ;-)
Moje oddanie jest sumą własnych przekonań, negacji działań poprzedniej władzy i obroną wywalczonych, również przy moim własnym, skromnym udziale, zmian, jakie nastąpiły.
Choć, skoro już tak zacząłem "taplać się" we własnej szczerości, w zaufaniu dodam,...że obraz nieco mi się,..zamydla.

Ale,..konsekwencja przede wszystkim, prawda??? ;-)

Ostatnio zmieniony 21 lip 2007, 16:00 przez przekorny, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł: gmina rzadzi
rekrut
rekrut

Stare przekadło głosi ,,Chwalić to nas, ale nie my". Ulokowanie się miasta na 24 pozycji /w ubiegłym roku 56 miejsce/ w rankingu miast -przypominam, że są to dwa różne rankingi -jest niewątpliwie sukcesem. Zwykla skromność nakazuje jednak, wstrzymanie się od komentarzy: jacy to jesteśmy swietni, jakie to mamy sukcesy - w sytuacji, kiedy idąc ulicami miasta widzimy- ile mamy problemow do rozwiązania.
Zgadzam się całkowicie z wiekszością przedmówców, że trzecie miejsce gminy wiejskiej kierowanej przez doswiadczonego wójta Kazimierza Janika jest olbrzymim sukcesem, zarówno osobistym, jak i stworzonego przez niego teamu. Ze swej strony życzę mu w przyszłym roku pierwszego miejsca.
Nie moge sie jednak w żaden sposób zgodzić z postawionym na stronie głownej stwierdzeniem cyt ,,Przy doborze na stanowiska kierownicze w UM kontynuowana jest nadal polityka "kolesiostwa"".
To sformułowanie jest nie tylko obraźliwe, ale stanowi zwykłe pomówienie. Wszelkie procedury dotyczace naboru na wszystkie stanowiska, w tym kierownicze w Urzędzie Miasta są jawne i dostępne w Biuletynie Informacji Publicznej. Tam można zapoznac sie z wynikami poszczególnych etapów naborów oraz wynikiem ostatecznym. Jeśli Aleksander posiada na powyższe stwierdzenie dowody -niech je przedstawi. Jeśli nie- niech będzie gotowy do obrony swoich argumentów, w odbiegającym nieco od roli administratora charakterze.
Serdecznie pozdrawiam
Kuba

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.