Dzisiaj jest 20 cze 2025, 17:51

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

mieszczuch pisze:
Klatkę schodową i teren przyległy do budynku sprząta pani opłacana przez mnie i pozostałych mieszkańców w czynszu.
Polecam to rozwiązanie. Zdaje egzamin.

Na fakturze jest wyszczególniony nawet domofon 2zł :) śmieci woda ciepła , zimna, i inne drobiazgi , ale tej sprzątaczki nie ma, więc może coś jeszcze ukrywają w czynszu?

Tytuł:
pismak
pismak

Um

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 8:53 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam
Dlaczego MPGK ma sprzątać całe miasto skoro to nie jego teren . Park sprząta Bogatynia i doniej pretensje.Tereny prywatne niech zlecą i zapłacą to posprzątają . Bałagan w całym mieście ale gdzie i czyj to teren.ŚMIECIpod kontenerami kto nabałaganił.Kto zapłaci za sprzątanie czy MPGK ma to zrobić za FRAJER.
Pozdrawiam

Tytuł:
Re Wiesiek

A może MPGK zabierze worki foliowe przeznaczone na zużyte plastikowe butelki PET, które w zeszłym miesiącu rozdało. W wielu miejscach pełne worki stoją (leżą) do dzisiaj...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Mało interesujące jest dla mnie kto jest odpowiedzialny za wywóz śmieci czy zamiatanie chodników i ulic. jest syf i jest to niestety wizytówka naszego miasta (patrz: władz, mieszkańców itp.)
Z drugiej strony to trochę chore, że służby z zewnątrz mają dbać o porządek w Zgorzelcu

Tytuł:
pismak
pismak

Większość tematów, o których mówicie jest uregulowana w uchwałach Rady Miasta. Dotyczy to spraw gospodarki odpadami i obowiązków władz miejskich. Z przykrością trzeba stwierdzić, że zapisy uchwały nie są realizowane. A szkoda bo choćby sprawa śmietników, bardzo istotna, mogłaby być załatwiona. Regulacje przyjęto o ile dobrze pamiętam w 2006 r. d

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Marko pisze:
A szkoda bo choćby sprawa śmietników, bardzo istotna, mogłaby być załatwiona. Regulacje przyjęto o ile dobrze pamiętam w 2006 r. d

Więc co trzeba zrobić żeby załatwić sprawę?

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Mało interesujące jest dla mnie kto jest odpowiedzialny za wywóz śmieci czy zamiatanie chodników i ulic.
i tu się zgadzam z qbą. Płacę podatki, staram aby wywiązywać się z obywatelskich obowiązków, w zamian oczekuję, że przed moją bramą i na mojej ulicy miasto /lub ktoś, komu uchwały i ustawy ten obowiązek nakładają/ zapewni ład, porządek, czystość i estetykę. Mam, jak się wydaje, prawo tego oczekiwać. Ja nie muszę wiedzieć, czy ulicą zajmuje się wojewoda, czy burmistrz. Ja mieszkam w Zgorzelcu, burmistrzem jest tutaj pan Gronicz i ta wiedza mi wystarcza. Próbuje się mnie /i nie tylko mnie/ nakłonić do czytania uchwał, wchodzenia w prawnicze zawiłości i ślęczenie nad ustawami i rozporządzeniami, podczas gdy żona każe mi naprawić kran :grin: Ja nie muszę znać się na tym wszystkim, aby stwierdzić, że w obrębie mojego miejsca zamieszkania jest brudno!
I jeszcze jedna rzecz. Wróciłem właśnie z wieczornego spaceru, m. in. ulicą Boh. Getta: kto na miłość boską pozwolił na taki festiwal barierek, poręczy, schodków tak się różniących architektonicznie? Dodając do tego bramy z usługami, pawilony każdy w innym stylu naprzeciw i suche, nieścinane drzewa, mamy najbardziej szpetną ulicę spośród tych, które mogłyby to miasto zdobić. I naprawdę mało mnie obchodzi, czy to wojewoda, czy burmistrz jest temu winien. Ta ulica jest ulicą Zgorzelca, a gospodarzem jest tu burmistrz. Koniec, kropka.

Tytuł:
pismak
pismak

Więc co trzeba zrobić żeby załatwić sprawę?

Ja naciskam na sesjach Rady Miasta. Niezbędne jest jednak poparcie większości radnych zwłaszcza przy zatwierdzaniu budżetu. To nie jest już tylko sprawa burmistrza, ale i opcji, które w koalicji rządzą w Zgorzelcu (PO, PiS i Porozumienie Prawicy) Zasada, że każdy wniosek opozycji należy odrzucić jest w tym przypadku, ( choć nie tylko w tym) szkodliwa dla nas wszystkich.

Tytuł:
pismak
pismak

Ka

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 8:53 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
VIP
VIP

mieszczuchu, pragnąc być właściwie zrozumiany, wyjaśniam, iż chodziło mi o prosty podział kompetencji władzy, burmistrza, czy może raczej gospodarza miasta i jego obywatela. Obywatel nie musi orientować się we wszystkich sprawach związanych z zarządzaniem miastem, choć nie jest źle, gdy to potrafi /patrz: mieszczuch :grin: /, nie ma po prostu takiego obowiązku. Burmistrz, gospodarz natomiast tak. Po to ma obywatel burmistrza /m. in. :grin: /
Kran dawno naprawiony, ja nie czekam ani na polecenia żony, ani na pomoc burmistrza w takich sprawach, bo to do mnie należy, w odróżnieniu od zarządzania miastem i sprzątania ulic /choć tu różnie bywa, bo wspólnoty mają teoretycznie obowiązek sprzątania ulicy do połowy jezdni, chyba to nadal funkcjonuje/

Tytuł:
pismak
pismak

bombas3 pisze:
Ta ulica jest ulicą Zgorzelca, a gospodarzem jest tu burmistrz. Koniec, kropka.

Bombas piszesz tak jak powinno być a nie jak jest. Powinno być tak, że miasto jest właścicielem dróg w mieście - niestety nie jest. Każdy przyzna, że jest to paranoja - obecnie UM prowadzi rozmowy, które mają zakończyć się przekazaniem dróg wojewódzkich. Ciągnie się to dlatego ponieważ miasto stawia warunek - przekazane drogi mają być wyremontowane. A wiesz jak to u nas z remontami dróg.... :|

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Bombas piszesz tak jak powinno być a nie jak jest
wiem o tym, ale nie każdy wie. Piszę w imieniu tej rzeszy niewiedzących i zagubionych, którzy przecież także są obywatelami swojego miasta. Przepisy i informacja powinny być zrozumiałe dla każdego i do tego zmierzam swoją drogą. Czy gdyby podobne głosy się nie pojawiały, czy władza podjęłaby te kroki, o jakich piszesz:
Cytuj:
obecnie UM prowadzi rozmowy, które mają zakończyć się przekazaniem dróg wojewódzkich.

raczej chyba nie :|

Tytuł:
pismak
pismak

jj

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 8:54 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

To niczego nie zmieni. Nie ma śmietników na jednej z głównych ulic i już. Resztę mam w pupie

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.