Dzisiaj jest 21 cze 2025, 21:32

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bonzo pisze:
wiek sie nie liczy ? andrus, ty rzeczywiscie nie wiesz, co mówisz i to bez względu na to, ile naprawdę masz lat . Chyba prawo wyraźnie określa, w jakim wieku można mieć czynne a w jakim bierne prawo wyborcze.

Andrus nie pisał o kandydowaniu tylko o robieniu kampanii. A co do wieku, to czy mógłbyś mnie oświecić w jakim stopniu wpływa on na politykę?

bonzo pisze:
Jakby taki siusiumajtek pietnastoletni miał prawo decydowac o kraju, to mielibyśmy to co mamy tylko do 10 potęg

siusiumajtki głosują często wg własnych przekonań a wręcz intuicji (im człowiek jest młodszy tym mniej skażony zależnościami politycznymi i mediami). Poza tym dlaczego 18-latek ma prawo wybierać a 17,5-latek jeszcze nie? czy 98-letni dziadek w III stadium sklerozy lepiej zagłosuje niż młody, inteligentny, odważny 17-latek? 8)

pismak
pismak

Andrus pisze:
Ja tam robię kampanię Ślusarczykowi :) ;-) Ale mógłbym zagłosować ewentualnie na kogoś z UPR

Andrus obudź się :smt021
Jak chcesz głosować na kogoś z UPR skoro w naszym powiecie nie ma żadnego klubu waszej pratii (popraw mnie proszę jeżeli się mylę ale dotychczas poza przedstawicielstwem we Wrocławiu nie znalazłem żadnej komórki)
Gdzie mogę przyjść aby poznać i posłuchać lokalnego lidera? Sympatyzujesz z Unią Polityki Realnej... Realnej!!! a Twoje wypowiedzi są oderwane od rzeczywistości. To stek ideowych dekalracji, które może szczytne ale chwilowo (mam nadzieję) nierealne. Widzisz różnice realne - nierealne? Spójrz na obecne wypowiedzi na forum - już teraz są pytania a co ja będę miał z tego, że pan x będzie posłem. W takim klimacie osoba, która chcę kandydować musi zacząć obiecywać "gruszki na wierzbie" żeby przekonać do siebie ludzi. Obiecanki zobowiązują - ich realizacja oznacza wejście, w dziś bardzo popularny, układ. A człowiek z układu to nie przedstawiciel UPR.
Jeżeli odrzucasz kandydaturę R.Brodniaka to liczę, że masz kogoś w zamian - mam myśli osoby będące na lokalnej arenie politycznej a nie w jej przedsionku bo wybory to plebiscyt w którym aparycja + rozpoznawalność to podstawa. Odrzucając kandydata PO dajesz zielone światło kandydatowi PiS. Który program partii jest bliższy Twoim przekonaniom?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

menelopa pisze:
W takim klimacie osoba, która chcę kandydować musi zacząć obiecywać "gruszki na wierzbie" żeby przekonać do siebie ludzi.

nie oczekuj w takim razie menelopa zmian (na lepsze).

Tytuł:
pismak
pismak

Dlaczego? Liczę, że przyjdą takie czasy w których nie trzeba będzie obiecywać "gruszek" żeby ludzie chcieli wybrać osobę, która deklaruje spełnić obietnice przedwyborcze. Można obiecać i można się z tego wywiązać ale to nie może być "100 mln" Wałęsy czy "3mln mieszkań" Kaczyńskich. Politycy w swojej retoryce dostosowują się do wyborców i dopóki większość społeczeństwa będzie reagowała jak sroka na błyskotki, dopóty będziemy bombardowani obietnicami bez pokrycia.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

menelopa pisze:
Politycy w swojej retoryce dostosowują się do wyborców i dopóki większość społeczeństwa będzie reagowała jak sroka na błyskotki, dopóty będziemy bombardowani obietnicami bez pokrycia.

nie oczekuj w takim razie menelopa zmian (na lepsze).

Czy ty nie czytasz tego co piszesz? Jak możesz liczyć, ze przyjdą czasy kiedy ble, ble, ble... Nie widzisz tendencji wzrostowej w obietnicach? Przejrzyj programy wyborcze wybranych partii w ostatnich 15 latach i zobacz co zostało wprowadzone w życie. Sam piszesz o 100 mln, o 3 mln. mieszkań - jutro będzie internet za darmo dla każdego Polaka + komputer + modem! a za kolejne 4 lata 3mln. komputerów!
nie jest to najlepsza droga, by przyszły lepsze czasy...

Tytuł:
pismak
pismak

Oc

Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 19:03 przez mieszczuch, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
Nie widzisz tendencji wzrostowej w obietnicach? Przejrzyj programy wyborcze wybranych partii w ostatnich 15 latach i zobacz co zostało wprowadzone w życie.

Przejrzyj listy wyborcze partii z ostatnich 15 lat z zobaczysz, że najwięcej zmiam było w nazwach partii a nie wśród ludzi, którzy z tych listach starowali. Kwaśniewski był przy okrągłym stole, był prezydentem, jest liderem partii. Kaczyńscyi byli przy okrągłym stole, jeden jest prezydentem, drugi jest liderem partii. Czy to prawia czy lewica - przez te lata przewijają się te same twarze, tylko tytuły im się zmieniają. Ci ludzie wiedzą jak obiecywać i jak się utrzymać na arenie.

Jeżeli Andrus i jego pokolenie (zakładam że Andrus nie ściemnia co do wieku) również uwieżą w obietnice bez pokrycia - w tym temacie przyznaje Ci rację i nie ciagniemy tego dalej. Jeżeli jednak Andrus i osoby majace podobne poglądy nie dadzą się przekonać co do populistycznych obietnic to jest szansa na normalna demokrację

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

menelopa pisze:
Jeżeli jednak Andrus i osoby majace podobne poglądy nie dadzą się przekonać co do populistycznych obietnic to jest szansa na normalna demokrację

Jeżeli jednak Andrus i osoby mające podobne poglądy nie dadzą się przekonać co do populistycznych obietnic to jest szansa na normalność.

zgadza sie (zmieniłem tylko końcówkę) :smt023

Tytuł:
pismak
pismak

Hm? Kandydatowi Brodniakowi wyborcy juz podziekowali wiec nie rozumiem po co znowu wystawiac takiego czlowieka, chyba po to zeby znowu przegral :lol:
Dalej czekam na darmowy internet... i wspólne żony oraz tytuły profesorskie dla każdego :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Zgadzam się tadam, bo młodzi głosują na ideały w które wierzą :) . Nie ściemniam co do wieku mam 15 lat i nie mam zamiaru głosować na populistów. Co do postu menelopy to uważam że moje wizje Polski jak i innych konserwatywno-liberalnych ludzi są realne i sprawdziły się już w wielu krajach, należy działać konsekwętnie,ideowo i z zapałem.
Zaś UPR to nie moja partia ( choć popieram ją w 100 procentach) mam wprawdzie takie samo zdanie jak UPR-wocy lecz należe do przybudówki LPR - Młodzieży Wszechpolskiej jak już zapewne wielu zauważyło choć wprawdzie trzymają mnie tam inne rzeczy niż program :)

Tytuł:
obserwator
obserwator

mieszkałem wiele lat w Zg. i mam tam jeszcze troche znajomych. Znam troche te zgorzeleckie klimaty.
A jesli chodzi o wiek to o ile dobrze się orientuje, 15 latek nie ma prawa wyborczego.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Bo nie ma i co z tego??? :-? czy mając 15 lat nie można należeć do różnych organizajci,prowadzić kampanii czy mieć własnych poglądów ?? coś mi się wydaje że mam doczynienia ze zwolennikiem stalinizmu :|

Tytuł:
obserwator
obserwator

możesz wszystko robic, co chcesz. I nikt ci nie może zabronic. jak było za stalina to wiem z ksiażek i opowiadania dziadka. Ale chcę zwrócić uwagę, że polityka to bardzo odpowiedzialna sprawa. Sam sie nią czynnie nie zajmuje, chociaz w niej biernie uczestniczę (chocby przez bierne prawo wyborcze). Młodzi, niedoświadczeni ludzie mają prawo wypowiadać swoje poglądy, ale prawda jest taka, że są za młodzi, żeby wybierać i być wybieranym. Dlatego nie obruszaj się, kiedy ludzie mają inne zdanie od ciebie i nie wymyslaj od zwolenników stalina.
Z historii i wcale nie tak odległej, chociaz na szczęście ani mnie ani moich rodziców to nie dotyczyło, w niemczech młodzi ludzie należeli do hitlerjugend. I co, myślisz, że nie mieli swoich ideałów ? też mieli. Ale oprócz ideałów trzeba mieć jeszcze trochę wiedzy, dośwaidczenia i kilka innych przymiotów. Oczywiście, 15 latek cos zaczyna mysleć , ale tak naprawde to jeszcze musi duzo sie uczyć.
A sam znam paru politykierów, którzy gadają o polityce, a moze lepiej by było, żeby się zabrali do konkretnej roboty.
nie chce mi sie ciągnąć dyskusji z 15 latkiem , chociaz nie mam nic przeciwko tobie, ale wolę dyskutować z ludźmi , którzy coś więcej wiedzą ode mnie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Guru chyba nie powinno się patrzeć na wiek a na to jakim jest człowiekiem bo mimo wieku 15 lat można wiedzieć więcej niż nie jeden 22 latek. Jeśli nie chcesz gadać z Andrusem bo ma naście lat to ze mną chyba też nie podyskutujesz bo mam tyle samo lat co On.

Z pozdrowieniami od 15 latka
Renegat

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

guru23:

Cytuj:
Sam sie nią czynnie nie zajmuje, chociaz w niej biernie uczestniczę (chocby przez bierne prawo wyborcze).

Bierne prawo wyborcze oznacza,.. możliwość kandydowania np. do parlamentu.

Chyba nie to miałeś na myśli??? 8)

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.