Dzisiaj jest 17 cze 2025, 18:16

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Przekorny,
Na Twoje pytania odpowiedziałem Ci na czwartkowym spotkaniu więc nie będę się powtarzał. Widzę, że odkryłeś karty i poraz pierwszy napisałeś to co naprawdę myślisz o tym co robię.

Tytuł:
VIP
VIP

No to co? będzie to muzeum, czy nie będzie, bo się zaczynam gubić :( /nie myślę oczywiście o budynku, bo ten już uroczyście został otwarty :) /

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bombas - muzeum już jest. teraz tematem nie jest czy bedzie, tylko jak funkcjonuje ( lub ma funkcjonować).
przeczytałem jeszcze raz wywiad Pawula. jest tam cos na temat koncepcji muzeum. ogólnie bardzo - dalekie echo w zasadzie ale zawsze:

- dzieje ziemi zgorzeleckiej, która przez wieki znajdowała się pod różnym panowaniem: polskim, czeskim, austriackim, niemieckim."Pokażemy prehistorię, burzliwe czasy wojny trzydziestoletniej, wojny siedmioletniej, aż po współczesność"

- najnowsza historia, lata 80., działalność opozycyjna na tym terenie, strajki

- koło integracyjne dla młodzierzy na poddaszu

jesli to jest koncepcja muzeum, to troche kiepsko to widzę. szczególnie pierwszy punkt - to powielenie pracy muzeum miejskiego w Goerlitz.

Tytuł:
VIP
VIP

Tych, którzy nie czytali zapraszam do zapoznania się z wywiadem Jasia Pawula z dyrektorem

http://zgorzelec.naszemiasto.pl/wydarzenia/775519.html

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
bombas - muzeum już jest. teraz tematem nie jest czy bedzie, tylko jak funkcjonuje ( lub ma funkcjonować).
jeśli myślisz o budynku i siedzących w nim ludziach, to powiedz, bo dla mnie taka sytuacja, te jeszcze nie muzeum. Muzeum jest wtedy, gdy coś przedstawia, a przynajmniej ma jakąś spójną koncepcję i ukierunkowane w tą stronę działania. Wiesz o czymś takim? bo ja nie, dlatego się pytam ;)
a dodatkowo dochodzą mnie słuchy /z na pewno dobrze poinformowanych źródeł/, że nowy dyrektor okazuje się być człowiekiem bez takiej koncepcji.
Nie wiem dlaczego nie szuka kontaktów z ludźmi, którzy historią regionu i miasta zajmują się pasjonacko, ba, niejedni z nich sami tą historię tworzyli /wyjaśniam, że nie siebie tu mam na myśli ;-) /, może jaką delegację zrobić i pójść z odwiedzinami, tak świątecznie z opłatkiem nikt nie wyprosi i porozmawiać będzie musiał :grin:

przeczytałem tekst Pawula.
to mi się spodobało:
Cytuj:
Kiedy więc będziemy mogli to wszystko zobaczyć i usłyszeć?
– Mam nadzieję, że już na wiosnę. Jak stopnieją śniegi.

no to czekamy na śnieg :grin:
Tak pomyślałem, czy nowy dyrektor Muzeum Łużyckiego złożył już kurtuazyjną wizytę w Budziszynie? :-?
no i znowu liczy na młodzież :smt050

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

bombas3 pisze:
Muzeum jest wtedy, gdy coś przedstawia, a przynajmniej ma jakąś spójną koncepcję i ukierunkowane w tą stronę działania. Wiesz o czymś takim? bo ja nie, dlatego się pytam ;)

masz oczywistą rację
bombas3 pisze:

Nie wiem dlaczego nie szuka kontaktów z ludźmi, którzy historią regionu i miasta zajmują się pasjonacko, ba, niejedni z nich sami tą historię tworzyli /wyjaśniam, że nie siebie tu mam na myśli ;-) /, może jaką delegację zrobić i pójść z odwiedzinami, tak świątecznie z opłatkiem nikt nie wyprosi i porozmawiać będzie musiał :grin:

ja juz z dyr. rozmawiałem.z własnej inicjatywy. próbowałem się czegoś dowiedzieć. i dalej nic nie wiem. i podobnie był tez Fax. i był Dziadek Dobrzyński...
bombas3 pisze:
Tak pomyślałem, czy nowy dyrektor Muzeum Łużyckiego złożył już kurtuazyjną wizytę w Budziszynie? :-?

nie złożył. jak czytałeś wywiad Pawula - to wiesz, że Łuzyczanie mieszkają w okolicach Cottbus i rozmawiaja nawet po łuzycku... :D. choc może to nie jest śmieszne? :roll:

sam sie wpędziłem w sytuacje, w której niezręcznie mi prowadzić krytykę Muzeum. ale powoli rozpacz mnie ogarnia...

Tytuł:
VIP
VIP

przeczekaj... :|

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

no i jest po staremu moja koncepcja, jako obowiazujaca w Muzeum ( czyli pana Ziemblickiego). widac trudno jest wymyslic coś ... z niczego.
można sobie to poczytać w tym miejscu

a ponoć się coś działo w czwartek w muzeumie. ktoś wie?

Tytuł:
VIP
VIP

kto był, ten wie,
tylko,
dlaczego nie było tych,
którzy z różnych powodów być powinni? :shock:

początki działalności Muzeum, nie wróżą mu dobrze.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

bombas3

Cytuj:
tylko,
dlaczego nie było tych,
którzy z różnych powodów być powinni? :shock:

Dobre pytanie, lecz także powinno być skierowane do osoby ustalającej listę zaproszonych gości, tzn. dyrektora!!! :oops:

"Kończ Waść, wstydu oszczędź...", rwie się na usta... :oops:

Tytuł:
obserwator
obserwator

No akurat mnie nie było, bom chory. Może inni nieobecni też pochorowali;) A tak poważnie to dobrze że wątek odżył, bo jakiś czas był martwy zupełnie...

Tytuł:
pismak
pismak

fax pisze:
dobrze że wątek odżył, bo jakiś czas był martwy zupełnie...

To prawie tak jak muzeum :grin:

Tytuł:
VIP
VIP

Ktoś oglądał najnowszą wystawę 'made in China' zorganizowaną przez Muzeum Łużyckie?
Czy tylko ci, których zaproszono na otwarcie?
Ciekawe byłyby jakieś opinie i komentarze

Ostatnio zmieniony 13 sty 2008, 23:28 przez bombas3, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

w następnej kolejce czają sie chyba "najbardziej jadowite pająki świata" i "narzędzia tortur". piknie - tylko gdzie tu Łużyce? Zgorzelec? jego mieszkańcy? wychodzi na to, że nazwa jest bez sensu.

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
"najbardziej jadowite pająki świata" i "narzędzia tortur".

Albo zmienić nazwę muzeum, albo nazwy wystaw:
"najbardziej jadowite łużyckie pająki świata"
"łużyckie narzędzia tortur"
:D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 238 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 16  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.