Dzisiaj jest 21 cze 2025, 10:01

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

viper126pzgc pisze:
Utkwiłem w korku na prawie dwie godziny

Popatrz na to z innej strony. Podczas Euro 2012 przez nasze miasto będą przejeżdzać tabuny ludzi (bo nie każdy pojedzie przez Jędrzychowice) więc taka sytuacja będzie normą - trzeba trenować. ;-) Przynajmniej w jednym będziemy w pełni przygotowani do mistrzostw :grin:

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Ciesz się Żabką, toć to wielki świat jest.
kum, kum, kum :grin:
Cytuj:
taka sytuacja będzie normą - trzeba trenować.
no, Ratusz też trochę powinien :grin:

Tytuł:
obserwator
obserwator

Miałem dzisiaj przyjemność, lub też nieprzyjemność pomagać policji i pilnować wjazdu od ulicy Baczyńskiego na Łużycką. Ot tak sobie stałem w słońcu przez trzy godziny, koło ulicy zamkniętej biało- czerwoną taśmą i zawracałem samochody. Niestety kierowcy nie myśleli o tym, że organizatorem może być ktoś inny niż ja i całą swoją agresję związaną z niemożnością przejazdu wyładowywali na mnie. Bo to ja zamknąłem ulicę (nie ważne, że na polecenie policji) i ja przy niej stałem. Niektórzy nawet kazali mi otwierać albo przepuścić ich pod spodem. Oczywiście o przekleństwach, czy wyzwiskach w stronę organizatorów, władz miasta i moją chyba nie muszę chyba wspominać. Kierowcy skarżyli się, że nie ma wjazdu na obwodnicę, kilku chciało się dostać na cmentar, inni na Bolesławiec, czy Bogatynię, czy po prostu wrócić do domu i nie było jak. Muszę powiedzieć, że organizatorstwo na poziomie bardzo mizernym. Żadnych objazdów, żadnych kierunkowskazów, nic. Ale cóż. Oto Polska właśnie.

Tytuł:
VIP
VIP

...a nie mówiłem? chciałoby się powiedzieć :grin:
Cytuj:
Muszę powiedzieć, że organizatorstwo na poziomie bardzo mizernym. Żadnych objazdów, żadnych kierunkowskazów, nic.

może kilka porad dla organizatorów na przyszłość jacobbs, jako że masz jakieś doświadczenia, obserwacje i wnioski.
Może w przyszłym roku się przydadzą? choć nadzieja słaba, zawsze trzeba się czegoś trzymać :|

Tytuł:
jacobbs pisze:
Żadnych objazdów, żadnych kierunkowskazów, nic. Ale cóż. Oto Polska właśnie.

Polska to piękny kraj tylko ludzie często zawodzą...

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

A ja dzisiaj nie mogłem wyjechać z domu do pracy bo zamknęli sobie ul. Broniewskiego... trzeba być skończonym kretynem żeby tak poprowadzić ruch drogowy. I tyle mam do powiedzenia na ten temat ;-) pozdro.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

jacobbs pisze:
Muszę powiedzieć, że organizatorstwo na poziomie bardzo mizernym. Żadnych objazdów, żadnych kierunkowskazów, nic. Ale cóż. Oto Polska właśnie.

Ważne, że PAN NIEMIEC zadowolony... Zgorzelczanie i ich zdanie się nie liczą w tej kwestii.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Jaki PAN NIEMIEC? Kto jest winny, że w Zgorzelcu nie ma gazety, która by o czymś takim poinformowała? Kto jest winny, że urząd miejski nie informuje, chociaż od roku wie, że będzie maraton? Już w zeszłym roku był chaos i do dzisiaj się niczego nie nauczyli. Zgorzelczanie się nie liczą? Jak tak myślisz, to się nie dziw, że Cię tak traktują! Może byś się sam przyczynił do lepszej organizacji, ale oczywiście marudzenie jest łatwiejsze, a ponadto: jak się zmieni, to nie ma na co narzekać – co nie? Grając męczennika nic nie zmienisz, człowieku. Najłatwiej wszystko zwalić na innych a najlepiej to na Niemców. Tylko nie wiem, czy to Niemcy Ci tak mózg sprali?

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

E tam, Pan Niemiec u siebie też ładny paraliż zrobił ;). I to nie tylko w samym mieście, ale i w wioskach okolicznych. Ale przynajmniej policjant na każdym skrzyżowaniu informował ile to potrwa/którędy objechać...
pzdr
P

Tytuł:
obserwator
obserwator

Cytuj:
może kilka porad dla organizatorów na przyszłość jacobbs, jako że masz jakieś doświadczenia, obserwacje i wnioski.

Z tego co widziałem, to maratończycy biegli tylko jednym pasem (przynajmniej wzdłuż ulic Łużyckiej i Warszawskiej, ale myślę, że dalej było podobnie). Ulica Warszawska jest na tyle szeroka, że spokojnie dwa auta na jednym pasie sie miną, a jeśli nie to myślę, że spokojnie można było zaimprowizować wahadło na poszczególnych odcinkach trasy. No ale jeśli policja nas (odpowiedzialnych za rozdawanie wody sportowcom) zdejmuje ze stanowiska i stawia przy zamkniętej ulicy bo nie ma nikogo innego to co się dziwić :-?

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Z tego co widziałem, to maratończycy biegli tylko jednym pasem
a nie można by tak, tych maratończyków chodnikami puszczać?
Jeżeli sobie nie radzimy z informacją i zmianami ruchu przez te kilka godzin, to może ten wariant przećwiczyć? Będzie bezpieczniej i spokojniej? :grin:

Tytuł:
obserwator
obserwator

Rolkarze po Zgorzeleckich chodnikach? Toż połowa nie ukończy trasy, a jeśli ukończy to z uszczerbkiem na zdrowiu. Na rolki potrzeba gładkiej powierzchni i tutaj ulice (mimo, że też dziurawe) nadają się lepiej niż chodniki. A i te są węższe niż jeden pas ulicy. Czy bezpieczniej? Nie sądzę, zwłaszcza dla sportowców, którzy będą musieli przeciskać się pomiędzy ludźmi wracającymi z kościoła i spacerującymi (nie zapominajmy, że to niedzielny poranek). A zablokowanie chodnika też raczej nie wchodzi w grę. Chyba, żeby puszczać ludzi drugą stroną ulicy ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
Europamarathon łączy Niemcy z Polską!
Czwartek, 20 maja (14:18)

Obrazek

Łączy dwa państwa Niemcy i Polskę, a także przyciąga tłumy biegaczy ciekawą i nietrudną do pokonania trasą - Europamarathon Goerlitz - Zgorzelec odbędzie się po raz siódmy. Start 6 czerwca!

Europamarathon to cykliczny bieg Niemcy - Polska - Niemcy rozgrywany w Goerlitz i Zgorzelcu od czerwca 2004 roku. Obok Usedom-Marathon jest to jedyny międzynarodowy maraton rozgrywany na pograniczu polsko-niemieckim.

Organizatorem Europamarathonu jest Stowarzyszenie Europamarathon Goerlitz-Zgorzelec e.V., a jego polskim partnerem jest zgorzeleckie Biegowe Stowarzyszenie EDI- TEAM, które na potrzeby imprezy otrzymuje dotację przyznawaną przez Burmistrza Miasta. Przez lata impreza ewoluowała i obecnie pod nazwą Europamarathon rozgrywanych jest kilka biegów na różnych dystansach: 42 km 195 m, 21,0975 km, 10 km, 5 km. Od 2009 roku rozgrywany jest także bieg dziecięcy na dystansie 400 m.
czytaj dalej

Oprócz biegaczy (maraton, półmaraton, 10 km i 5 km) w Europamarathonie startują także chodziarze (10 km), rolkarze (maraton i półmaraton) oraz zawodnicy na wózkach inwalidzkich (maraton), hulajnogach (maraton) i rowerach ręcznych (maraton).

Obrazek

Tegoroczny bieg odbędzie się 6 czerwca i zostanie przeprowadzony wg reguł Niemieckiego Związku Lekkiej Atletyki (DLV) i Światowego Związku Lekkiej Atletyki (IAAF). Trasa posiada atest NZLA. Jest on otwarty dla biegaczy/biegaczek z roczników:

- maraton - rocznik 1992 i starsi;

- półmaraton - rocznik 1994 i starsi;

- bieg na 10 km - rocznik 2000 i starsi;

- maraton rolkarze - rocznik 1994 i starsi;

- półmaraton rolkarze - rocznik 1996 i starsi

Organizatorzy spodziewają się około dwóch tysięcy zawodników. Można się zgłaszać drogą pocztową lub internetową do 23 maja!

Do startu w Europamarathonie swoją reprezentację wystawi też INTERIA.PL Runners Team. Zachęcamy każdego biegacza, by wziął udział w tej inicjatywie łączącej oba państwa!
za: http://sport.interia.pl/lekkoatletyka/n ... 481560,345

Cytuj:
Dolnośląski Rozkład Jazdy 2010
Zapraszamy na Europamarathon do Zgorzelca

Jedna impreza, dwa kraje, pięć dystansów, na sześć sposobów. Bieganie w Europa–Mieście Görlitz/Zgorzelec z Dolnośląskim Rozkładem Jazdy już w najbliższą niedzielę 6.06.2010.

Dolnośląski Rozkład Jazdy jest na najważniejszych imprezach kulturalnych regionu. W niedzielę będziemy w Europa-Mieście, czyli polskim Zgorzelcu i niemieckim Goerlitz. To właśnie w tych dwóch miejscach, czy może jednym tylko rozdzielonym przez Nysę Łużycką i historię, od siedmiu lat rozgrywa się Europamarathon.

6 czerwca, z placu Klasztornego (Klosterplatz) w Goerlitz, jak co roku wystartują uczestnicy Europamarathonu, organizowanego wspólnie przez polskich i niemieckich zapaleńców. Tam, na placu, stanie wóz satelitarny Radia Wrocław.

W ubiegłorocznym maratonie (i to nie tylko z nazwy - zawodnicy naprawdę pokonują uliczkami obu miast ponad 42 kilometry) wzięło udział przeszło 1400 zawodników. Ilu będzie w tym roku - to zależy wyłącznie od Państwa - bo wciąż można się zgłaszać.

Już wiadomo, że najwięcej biegaczy zgłosiło chęć udziału w półmaratonie, z którym nieznacznie w rankingu popularności przegrywa bieg na dystansie 10 km. Dużo osób zapisało się też na listę biegu na 5 km. Wśród chętnych do biegania przybywa także dzieci, które od ubiegłego roku mogą próbować swoich sił w biegu na 400 m zwanym z włoska (w końcu nazwa Europamarathon zobowiązuje) bambinimaratonem.

Poza biegami można też pochodzić - oczywiście sportowo. Dużym zainteresowaniem cieszy się chód na 10 km, maraton i półmaraton na rolkach oraz maraton i półmaraton na specjalnych hulajnogach. Z pewnością przybędzie również zawodników, którzy dystans maratonu będą pokonywać na rowerach ręcznych i wózkach inwalidzkich.

Skąd wpadną do nas zawodnicy? Na Euromarathon - z całego świata! W biegu przez dwa kraje pobiegną razem przedstawiciele: Afganistanu, Niemiec, Dominikany, Francji, Meksyku, Norwegii, Polski, Rosji, Szwecji, Hiszpanii, Czech oraz Turcji.

Podobnie jak przed rokiem zawodnicy z Polski mogą się rejestrować przez Internet i wpłacać opłaty startowe na polskie konto bankowe.

Numer konta, formularz zgłoszeniowy, szczegóły dotyczące imprezy, noclegi i regulamin na www.europamarathon.de.

Dolnośląski Rozkład Jazdy będzie oczywiście opowiadał o maratonie - ale nie tylko. Chcemy przez kilka godzin łączeń i transmisji pokazać bogactwo polsko-niemieckiego miasta, jego zalety wady, jego kolory i cienie.

Słuchajcie nas w Radiu Wrocław już od godz. 9.00!
za: http://www.prw.pl/articles/view/16571/z ... -zgorzelca

Tytuł:
rekrut
rekrut

viper126pzgc puknij sie w glowe czlowieku jaki niemiec??ciesz siem ze wogole cos sie tu odbywa w tym smutnym jak p...a miescie ]:-> a bylem dzis na rowerku w gorlitz i powiem ze faktycznie tam organizacja jest lepsza u nas nie wiem czy to organizator czy moze urzad miasta od poniedzialku do piatku ]:-> bo reszta sie nieliczy ale ktos miernie organizuje takie imprezy

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam. A nie lepiej było na rowerku pomykać, spokojnie, bez korków, bez stresów.Taki piękny dzień...wkońcu jest ciepło po prawie całomajowych opadach i jesiennej aurze.echh ludzie ludzie

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.