Dzisiaj jest 19 cze 2025, 15:50

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Czy ufasz POLICJI??
TAK 22%  22%  [ 11 ]
NIE 78%  78%  [ 39 ]
Liczba głosów : 50
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

dla Jagna

26.05.2008, ZGORZELEC

Funkcjonariusze Sekcji Prewencji KPP Zgorzelec ujawnili 45 wykroczeñ spo³ecznie uci±¿liwych tj. zak³ócanie spokoju ( Zgorzelec, ul. ¦w. jana, Parkowa, Boh. Getta), spo¿ywanie alkoholu w miejscu niedozwolonym (Zgorzelec, ul. Warszawska, Maratoñska, Poniatowskiego, Parkowa, Daszyñskiego, A. Krajowej, Staszica), kradziez mienia (Zgorzelec, ul. Armii Krajowej - market Kaufland), nieobyczajny wybryk (Zgorzelec, ul. Daszyñskiego, Konarskiego), zasmiecanie miejsca publicznego (Zgorzelec, ul. Iwaszkiewicza). Sprawców tych wykroczeñ ukarano mandatami karnymi na ³±czn± kwotê 3330 z³otych.

jak widac na zalaczonym wyzej biuletynie policja reagowala na wykroczenia w rejonie parkow czyli byli tam a Ty bylas i widzialas ich?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

A mi codzi o Chopina, Moniuszki, Szymanowskiego a tam ich nie widać. I dalej będę trzymać się swojego. A poza tym zacytuj mi tutaj biuletyn w którym jest np: włamano się do mieszkania tu i tu sprawcy nie złapano. Skradziono rower tu i tu sprawca uciekł. pościg za piratem drogowym - pirat szybszy. Też mi to tutaj wrzucisz??

Tytuł:
obserwator
obserwator

widze ze jestes calkowicie negatywnie nastawiona do policji chociaz nie mialas z nia wiele wspolnego jedynie ze slyszenia cos wiesz ktos ci powiedzial negatywne rzeczy i to wystarczy a Ty nie masz nic lepszego do roboty niz siedziec w parku i pisac na necie o bledach policji moze wziela bys sie za bardziej przydatne rzeczy a jak np wstap do policji skoro uwazasz ze zle pracuje wtedy cos zmienisz tu podalem Ci przyklad jedengo dnia gdzie policja reagowala w parkach jak widac moze w tym czasie nikt nie pil na kosciuszki pokazuje Ci tylko ze nie jest tak do konca jak Ty twierdzisz bo siedzisz non stop w parku i nie widzisz policji widocznie mijasz sie z prawda w biuletynie masz rowniez inf o tym ze znalezli skradziony motor wiec nie jest tak zle jak Ty to opisujesz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Po pierwsze miałam do czynienia z policją nie raz i np opisywana przeze mni ew histori barmanka to byłam JA. Po drugi edo policji chciałam wstąpić jak najbardziej ale niestety nie nadjaę się.

Tytuł:
obserwator
obserwator

a i Twoja uszczypliwosc i wytykanie bledow spowodowane jest kompleksami ze oni pracuja tam a Ty nie mozesz a chcialas o coz probowac mozna dalej nie wiem na jakim etapie odpadlas ale sa ludzi co po kilka razy sie staraja nie poddaja sie za pierwszym razem chyba ze masz slaba psychike i latwo sie poddajesz a chcialabys strzec prawa na ulicach zgorzelca wytykasz komus bledy a nie znasz do konca prawa ale tak najlepiej nie znac sie a duzo gadac

Tytuł:
obserwator
obserwator

Jagna pisze:
do policji chciałam wstąpić jak najbardziej ale niestety nie nadjaę się.

ZGORZELECKIE TARGI PRACY – 10 czerwca 2008 r. (wtorek)- MDK
11.05 – 11.45 Komenda Powiatowa Policji w Zgorzelcu - nabór na funkcjonariusza policji i warunki pracy

Spróbuj tym razem może się uda :smt023

A tak poza tym to pewnie wszyscy odczuwamy pracę Policji i każdy mógłby tutaj napisać conieco.
Jednak nie będę opisywał tutaj własnych doświadczeń, bo nie to jest tematem :P

Odpowiem tylko na pytanie z sondy: TAK

Tytuł:
VIP
VIP

Cytuj:
Ten nielegalny windows w domu, jest dokładnie tak samo nielegalny jak nielegalne byłoby np. skradzione auto w Twoim garażu... Także nie dziw się, że zakłada się kartotekę, wymierza grzywnę i daje zawiasy - Policjant musi to zrobić z urzędu - jak widzi przestępstwo (a przestępstwem jest posiadanie nielegalnej kopii windowsa), musi się tym zająć służbowo - chociażby dla własnego dobra,
ok, od nielegalnych windowsów są specjaliści, tak jak i od rozbojów i morderstw.
Dlaczego jednak w społeczeństwie jest taki negatywny stosunek do Policji? czy zastanowiłeś się nad tym pisząc, co ostatnio dobrego i pożytecznego Policja zrobiła dla zgorzelczan? Dlaczego pisze się o tym, co Policja powinna z racji swojego podstawowego obowiązku robić? Czyżby była to forma obrony przed potencjalnymi zarzutami na to, że nic nie robi? Policja nie powinna SIĘ bronić, powinna bronić NAS. Jak ma wypracować własny wizerunek? Pozytywny i przyjazny obywatelowi. Jak ma wzbudzić zaufanie i wiarygodność? Takimi banerami, jak ten przed UM? Taką stroną internetową z inspektorem LWEM? :grin:
Nie, ma to robić własną pracą, służbą, mądrze prowadzoną skuteczną polityką /na wszystkich szczeblach drabiny organizacyjnej/ a nie stwarzaniem pozorów i nadymaniem się. Jeden incydent z Głównym Policjantem i diabli biorą cały budowany wizerunek, trzeba zaczynać od nowa, a po kilku razach ludzie już tak łatwo nie wierzą, nie mówiąc o współpracy i wspieraniu.

ArturZgorzelec --> czy sprawi Ci dużą trudność używanie znaków interpunkcyjnych? łatwiej by było zrozumieć o co Ci chodzi :|

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Nie mam słabej psychiki. I na prawie też się znam. A powód mojego nienadawania sie ni epowinien Cię interesować. Próbowałabym na pewno raz drugi ale teraz już nie mogę gdyż mam zbyt małe dziecko by pójść do takiej pracy. Kompleksów z tego powodu nie mam że nie pracuję w policji i nie mam co tracić. Pracę mam dużo lepszą i lepiej płatną przede wszystkim. Ale widzę że Tobi eposadka policjancika pasuje bardzo i aż bolą Cię słowa mojej krytyki w stosunku do tej instytucji. Każdy ma prawo do własnego zdania i cokolwiek byś tutaj ni enapisał nie zmienię go. I przestań tak bardzo bronić policji. Nawalają niejednokrotnie i stąd moje negatywne nastawienie. Mówisz ze jak nie zadzwonię to skąd oni mogą wiedzieć że coś się gdzieś dzieje tak?? A dlaczego jak zadzwonię to nie mają czasu przyjechać?? Są dwie strony medalu a Ty widzisz tylko jedną z nich. Nie mam chęci już dłużej dyskutować z Tobą na ten temat. Dziękuję za dyskusję. :)

Tytuł:
pismak
pismak

Jagna a może nie przyjadą bo jest ich za mało w tym dniu na służbie i wszyscy są zajęci innymi interwencjami?! Wiem ze to cie nie obchodzi ale takie są realia. I to nie jest wina policjanta (krawężnika) tylko jego przełożonych - tych co siędzą 8 godz. za biurkiem na komendzie. "Krawężnik" musi działać zgodnie z tym co mu poleci jego przełożony dodatkowo musi działać zgodnie z prawem nawet w takich przypadkach gdzie działanie zgodnie z prawem jest absurdalne bądź nie pasuje do sytuacji albo wręcz szkodzi społeczeństwu. Musi i tyle. A jak nie postąpi zgodnie z prawem to ponosi konsekwencje (patrz historia kotleta ). skoro w jakis sposób jest powiadomiony, ze pan X używa pirackiego oprogramowania to musi na to zareagować, chociaż z punktu widzenia społeczeństwa lepiej jakby patrolował park w którym np. ty spacerujesz z dzieckiem. Pamiętaj, że to nie policjant ustala prawo w tym kraju. Policjant ma pilnować aby te prawo (lepsze badź gorsze) było respektowane. Co do przypadku z barmanką i gościem z baru to właśnie niedoskonałość prawa pijaczek wykorzystał, a policjant musiał zareagować na jego zgłoszenie i tyle.
Pamiętam gorsze czasy w Zgorzelcu 15 lat temu. Obecnie jest bezpieczniej niż w tamtym okresie. Wg mnie nie jest idealnie ba nawet mogłoby być lepiej ale powoli wszystko idzie w lepszym kierunku.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Bardzo bardzo powoli wręcz żółwim tempem

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

A kto z forumowiczów zna swojego dzielnicowego? Temat dyskusji i całe spektrum wypowiedzi popycha nas w kierunku jednego wniosku: Policja potrzebuje reform (im szybciej tym lepiej, dla obu stron), czy to chodzi o struktury, czy o samo działanie, a tego tu na forum na pewno nie rozwiążemy. Sama akcja Stop łobuzom na ulicach rozbija się o przymus podania danych osobistych przy jakimkolwiek zgłoszeniu. Jeśli "ktoś" zza biurka uzna, że interwencja nie była uzasadniona (bo np. patrol mógł dojechać dopiero po ustaniu zajścia), to sprawa może skończyć się w sądzie i ktoś popierający taką akcję, w życiu nie zrobi tego więcej. Najpierw się myśli, a potem działa.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Zdecydowanie nie ufam Policji a tym bardziej nie popieram akcji " Stop łobuzom na ulicach", spisują każdego kogo popadnie za to m że idzie sobie normalnie ulicą.
Swoją droga po coż nam tyle "służb"? Mamy Straż Miejską która nie robi kompletnie nic,mamy jakąś Straż Leśną itd. Po co to nam ?

Tytuł:
obserwator
obserwator

dzielnicowi maja za duze rejony aby chodzic po obywatelach i sie przedsawiac zajmuja sie bierzacymi sprawami i jest ich na pewno duzo a ci co maja do czynienia z policja znaja swojego dzielnicowego a ci co chca poznac to niech udadza sie na komende tam sa zdjecia i nr kontaktowy, zeby byla interwencja policji musi byc zglaszajacy ktory widzial wykroczenie bo jak policja ma okreslic czy ktos jest winny skoro policjanci nie zastali na miejscu popelnionego wykroczenia to jest oczywiste ze wtedy zglaszajacy jest swiadkiem zajscia i sad bedzie sie opieral na jego zeznaniach bo w takim razie jak mozna kogos karac w sadzie skoro nikt mu winy nie udowodni

w akcji stop lobuzom wyznaczacie rejony np ul norwida przy monopolowym to wtedy przelozeni kaza kraweznikom legitymowac spisywac kazdego kogo sie spotka w tym rejonie a potem macie pretensje do policji ze was spisuje w tym a tym miejscu za to ze sie idzie

Tytuł:
obserwator
obserwator

ArturZgorzelec pisze:
w akcji stop lobuzom wyznaczacie rejony np ul norwida przy monopolowym to wtedy przelozeni kaza kraweznikom legitymowac spisywac kazdego kogo sie spotka w tym rejonie a potem macie pretensje do policji ze was spisuje w tym a tym miejscu za to ze sie idzie

Za takie spisanie rodzice oskarżyli mnie o pijaństwo, a więc nastepuje zszarganie dobrego imienia drugiej osoby i co najważniejsze zatrzymują osoby niczemu niewinne które by nawet słoika z piwnicy babci nie wyniosło zamiast ścigać dresiarzy siedzących po bramach którzy wyglądają na przestępców, trzeba zwalczać patologie w środowisku.

Tytuł:
VIP
VIP

No to taki kwiatuszek:
Noc nie zapowiadała się ciekawie już wieczorem, kiedy Holandia przegrała z Rosją.
W Hotelu Pod Orłem trwało wesele słyszane w promieniu co najmniej 100 m. W godzinach obowiązującej ciszy nocnej, w których porządni obywatele śpią, bo to im gwarantuje Prawo. Kiedy udawałem sie na spoczynek nocny była godzina 0.30. O godzinie 2.15, pomimo zamkniętego okna /plastiki szczelne i dziękotłumiące/ zbudziła mnie głośna muzyka weselna, wesele było widać w szczytowej fazie. Nie mogłem zasnąć przez dochodzące hałasy, wziąłem więc telefon i zadzwoniłem na nr 997. Zgłosił się funkcjonariusz, któremu podałem co i jak, gdzie i dlaczego. Kto zgłasza spod jakiego numeru, jakiej ulicy, numer mieszkania, powtórzyć jeszcze raz nazwisko i adres. Cierpliwie odpowiadałem, czekając, aż policjant mozolnie powstawia literki w odpowiednie krateczki i się odmelduje. Trwało to jakiś czas aż skończył. Podziękowałem i się wyłączyłem. Położyłem się do łóżka starając się usnąć. Hotelowe wesele widać nabierało nowego oddechu i była chwila ciszy, więc mi się udało.
Nie na długo wszakże. O godzinie 2.35 obudził mnie natarczywy dzwonek domofonu. Jeden cykl, potem drugi. Czasem ktoś robi głupie kawały, więc odczekałem i wstałem dopiero za drugim. Jakoś przez mgłę skojarzyłem mój telefon na policję z dzwonkiem, jak się okazało słusznie. W drzwiach stał zielony ludzik z notesem w ręku i pstrykał długopisem. O co chodzi? spytałem mrużąc oczy. -Pan dzwonił na Policję? -Tak, dzwoniłem, bo hałasy dochodzące z hotelu nie pozwalają spać. Ludek przewrócił kartkę w notatniku i ponownie pstryknął, po czym powiedział, że przyjechał, żeby zapisać, co zgłaszałem przez telefon. Prosiłem o interwencję w sprawie zakłócania ciszy nocnej i wszystko powiedziałem dyżurnemu, odrzekłem. Sprawa przybrała kuriozalną postać: zamiast chronić mnie i moje prawo do odpoczynku nocnego, Policja funduje mi dodatkowe budzenie! Zamknąłem facetowi drzwi przed nosem i ponownie spróbowałem usnąć przekonany, że błoga cisza, która nastała, była efektem interwencji policjanta u weselników.
Nic podobnego: o 2.50 wokalista kapeli biesiadnej śpiewał na całe gardło: oooole, ole, ole, oleeeeee, nie damy się, nie damy sięę! Zdezorientowany, ponownie wystukałem 997. Dyżurny policjant na moje pytanie, czy interweniowali w hotelu, odpowiedział, że jeszcze nie, bo mają dużo zgłoszeń. Odpowiedziałem więc, że dziwna jest dla mnie sytuacja, w której Policja, zamiast uciszyć biesiadników, w środku nocy budzi zgłaszającego i każe mu odpowiadać na pytania. Po wymianie kilku zdań policjant dyżurny odrzekł że 'nie możemy tak wejść i wyłączyć komuś aparatury'. To po co, pytam się, w ogóle jesteście? Po co przyjmujecie zgłoszenia, dając nadzieję, że działacie w interesie obywatela, jeśli jesteście zwykłymi figurantami?
Wtedy policjant dyżurny odesłał mnie 'na Wiejską'. Koniec. Kropka.
Powiedziałem sobie, że nie odpuszczę, bo historia jest niebywała i do dziś myślałem, że nieprawdopodobna.
Imprezka weselna skończyła się parę minut po czwartej, tzn ostatni kawałek poleciał o tej porze. Ponieważ nie dali spać, włączyłem kompa i spróbowałem to opisać, coby mi nic nie uleciało, bo myślę, że bez dalszego ciągu tej sprawy się nie obejdzie. Przez wiele lat znosiłem cierpliwie razem z sąsiadami sobotnio-weselne hałasy, ale dokąd można?
Dochodzi piąta, jest juz jasno, ale może się jeszcze kimnę. Przyszło mi też do głowy, że porrządek w mieście, to nie tylko sprawa Policji, to przede wszystkim sprawa burmistrza i władz miasta. Ma ktoś numer prywatnej komórki burmistrza? Przyda się następnym razem.

przestaje mnie dziwić po tej historii, że ludzie piszą na murach:

HWDP

Ostatnio zmieniony 22 cze 2008, 13:38 przez bombas3, łącznie zmieniany 2 razy

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.