Dzisiaj jest 22 cze 2025, 17:55

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP

Wywiad dotyczył spraw różnych, a pytanie dot. hali było jednym z wielu. Jutro postaram się przygotować materiał i po autoryzacji Rafała opublikuję na stronie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

a ja tak trochę z innej bajki chyba :-) ale chciałem zapytać, bo w sumie nie wiem skąd wynika kwota szacowana na budowę hali? zdaje się, ze cały czas się wspomina o 60 - 70 mln. to dosyć dużo. jadę w przyszłym tygodniu na kujawy i tak sobie pomyślałem, że przy okazji zajadę do włocławka i przejdę się na mecz anwilu z górnikiem wałbrzych, zaczałem szukać wiadomości o hali anwilowskiej. no i okazuje się, ze jest taka i to dosyć nowa - wrzesień 2001, na 3,5 tys. ludzi i kosztowała 22 mln zł.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hala_Mistrz%C3%B3w
co sprawia, ze siedem lat później budowa porównywalnej hali w naszym mieście jest liczona na trzy razy większe koszty?

Tytuł:
obserwator
obserwator

neandertalski pisze:
no i okazuje się, ze jest taka i to dosyć nowa - wrzesień 2001, na 3,5 tys. ludzi i kosztowała 22 mln zł.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hala_Mistrz%C3%B3w
co sprawia, ze siedem lat później budowa porównywalnej hali w naszym mieście jest liczona na trzy razy większe koszty?

Nie wiem czy az tak, ale materialy budowlane mocno podrozaly w ostatnim czasie.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

o 200% ?
w sumie jestem ciekaw gdzie będą poszukiwani wykonawcy. ostatnio przy budowie stadionów dużo sie mówi o chińskich firmach, ciekaw jestem czy przypadkiem ich wejście na polski teren nie będzie okazją do obniżenia kosztów różnych inwestycji w tej branży.

P.S.y
ciekawe jaka jest prawda, jeżeli nasi budowlańcy oficjalnie mówią o 5% w stosunku do 50% taniej ministerstwa. swoją drogą na rynku budowlanym wydaje mi się, ze spekulacja ma się ostatnio cąłkiem nieźle, więc może i ta bańka mydlana w najbliższym czasie pryśnie jak i kilka innych. wydaje mi sie, ze chińskie firmy w każdym razie powinny zweryfikować nasz rynek cen, tylko tu trzeba być dobrym graczem aby zapłacić tyle ile trzeba a nie tyle, ile sobie wykonawca zawoła.
http://budownictwo.wnp.pl/firmy-z-chin- ... 1_0_0.html

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

neandertalski pisze:
wydaje mi sie, ze chińskie firmy w każdym razie powinny zweryfikować nasz rynek cen

Gronicz powinien rozpatrzyć ten scenariusz - kontakty z instytucjami, samorządami i firmami chińskimi jakiś czas temu nawiązał Urząd Marszałkowski. Niech zasięgnie języka coby znaleźć najkorzystniejszą ofertę, a nie być skazanym na polski oligopol budowlany.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

paawlus pisze:
Gronicz powinien rozpatrzyć ten scenariusz - kontakty z instytucjami, samorządami i firmami chińskimi jakiś czas temu nawiązał Urząd Marszałkowski. Niech zasięgnie języka

BM po chińsku ma zaciągać? :smt044 :smt082 :smt026

...taki żarcik...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ogłoszono przetarg na opracowanie dokumentacji projektowej Hali Widowiskowo-Sportowej w Zgorzelcu (25.09.2008).

Dokumenty dot. warunków projektu hali: http://rapidshare.com/files/149408686/P ... rzelec.zip
Sposób ściągnięcia: nacisnąć "free user" -> odczekać 49s -> ściągnąć naciskając "download"

Istotny jest szczególnie "Załącznik nr 6 Wytyczne do projektowania".
Jednak nie podali tam, że oświetlenie powinno wynosić co najmniej 3000 luksów, a jest to warunek KONIECZNY przy transmisjach telewizyjnych (szczególnie przy coraz częstszych w standardzie HD).

Tytuł:
rekrut
rekrut

Cytuj:
Obiekt hali sportowo – widowiskowej musi spełniać wymagania odpowiednich krajowych i międzynarodowych
związków i federacji sportowych dla imprez o randze międzynarodowej w następujących dyscyplinach sportowych:

To też ze specyfikacji. Z załącznika nr 6. Chyba oświetlenie też się w tym "łapie"?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dwa ciekawe artykuły z czasopisma "Zawód: Architekt":

1) "Dlaczego budujemy niebezpieczne hale sportowe":
http://rapidshare.com/files/149774009/ZA_01_2008.pdf
2) "Budowanie bezpiecznych hal sportowych":
http://rapidshare.com/files/149774289/ZA_02_2008.pdf
Sposób ściągnięcia: nacisnąć "free user" -> odczekać 45s -> ściągnąć naciskając "download"

PS Ciekawe czy zgorzelecki obiekt będzie spełniał te normy?

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

paawlus pisze:
PS Ciekawe czy zgorzelecki obiekt będzie spełniał te normy?

Oby nie był jak ten nowy w trójmieście, że już dach podpierają

Tytuł:
gaduła
gaduła

jaro28 pisze:
Oby nie był jak ten nowy w trójmieście, że już dach podpierają

O którym mówisz ? póki co podpieraja Olivię :) ale to przecież stara hala .
A jeżeli mówimy o nowej hali to chodzi Ci chyba o te podpory :
http://halagdansk.sopot.pl/db/img/pageh ... 8c0c93.png
:smt082 :smt044
no tak faktycznie jeszcze nie skończyli a juz podpierają ;) i nie będzie gdzie parkietu ułożyć :P

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

saso pisze:
A jeżeli mówimy o nowej hali to chodzi Ci chyba o te podpory :

Przecież napisałem WYRAŹNIE " Oby nie był jak ten nowy w trójmieście "

Tytuł:
gaduła
gaduła

pisz jaśniej jaro proszę , podaj chociaż jakies żródło chociaz jak juz cos piszesz . Nie dość że czarnowidztwo uprawiasz to jeszcze ta tajemniczosć za każdym razem :lol:
W końcu znalazłem sam :P :
Cytuj:
Magdalena Sekuła z Wydziału Inwestycji Wielofunkcyjna Hala Widowiskowo-Sportowa UM Sopot potwierdza, iż rutynowa kontrola, przeprowadzona przed kilkoma tygodniami z ramienia inwestora, wykazała "niewielkie spękania blachy, łączącej elementy konstrukcyjne na dachu hali ....... Nie jest to jakaś wielka awaria, ale dobrze, że to teraz zauważono. Dach się nie zawali, ale np. pod naporem śniegu mogłyby wystąpić problemy. Podpory trzeba wstawić, żeby odciążyć konstrukcję i móc ją spokojnie pospawać - ".
źródło
W ostatnim czasie podobnie było np. z nowa skocznią im. A . Małysza :) ( obusunięcie na planowanym zeskoku ) Jeżeli to jest jakas reguła w tym kraju, że jeszcze nie skończą, a juz spieprzone to może lepiej nic nowego nie budować. :P
A poważniej to kto nic nie robi ten nie ma problemów.

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

saso pisze:
pisz jaśniej jaro proszę , podaj chociaż jakies żródło chociaz jak juz cos piszesz . Nie dość że czarnowidztwo uprawiasz to jeszcze ta tajemniczosć za każdym razem :lol:
W końcu znalazłem sam :P :

Łe no przecież na to właśnie liczyłem, że taki cwaniak jak ty poradzi sobie z googlarką

A czy to aby są delikatne spękania blachy łączącej...oceń sam

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/new ... news=29826

Wolę swoje czarnowidztwo niż Twoje różowe okulary

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

cytat ze strony głównej:

Proexbud Wrocław Sp. z o.o. stworzy projekt nowej hali sportowo-widowiskowej w Zgorzelcu. Zaoferowana cena będzie prawie o 400 000 zł mniejsza od założonej w budżecie i wyniesie dokładnie 845 460 zł.

no to fajnie wygląda szacowanie kosztów inwestycji, tym bardziej ciekawe jaki wyjdzie koszt samej hali w stosunku do tych 60 mln o których była ostatnio mowa...

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.