Dzisiaj jest 19 cze 2025, 8:06

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 529 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 36  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Rozmowa z rozgrywającym PGE Turowa Zgorzelec, Iwo Kitzingerem.

Co takiego wydarzyło się między Panem a trenerem Pawłem Turkiewiczem, że został Pan odsunięty od zespołu i wylądował na trybunach?

Niestety, w pewnym momencie nie potrafiłem trzymać języka za zębami i powiedziałem parę słów, których nie powinienem powiedzieć. Mam nadzieję, że będę miał okazję, by wyjaśnić to z trenerem. Miałem różnych szkoleniowców, lepszych i gorszych, ale zawsze na treningach starałem się pokazać, że daję z siebie wszystko. Dostosowywałem się również do poleceń, choć wiadomo, że nie wszystkie są po myśli zawodnika.

W Zgorzelcu już się plotkuje, że rozstanie się Pan z zespołem.

Z Turowem sięgnąłem po wicemistrzostwo Polski, z powodzeniem walczyłem w europejskich pucharach. Wiele temu klubowi zawdzięczam i doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Dlatego zarówno na treningach, jak i podczas meczów na boisku zawsze zostawiałem wiele potu i serca. Przedłużyłem kontrakt, by znowu walczyć o tytuł mistrza Polski i mam nadzieję, że nadal będzie to możliwe.

Ponoć nie zawsze zachowywał się Pan tak jak tego wymaga się od profesjonalnego sportowca...

Też czytałem takie wypowiedzi pracowników klubu i mogę powiedzieć jedno - jest mi przykro, że ktokolwiek z klubu oficjalnie mówi o moich dziwnym zachowaniu, sugerując dodatkowo, że wszyscy domyślają się, czym jest ono spowodowane. W internecie wywołało to prawdziwą burzę, a ja zostałem przedstawiony w złym świetle. I to nie było w porządku. Może nie jestem łagodny jak baranek, może jestem impulsywny i czasem za dużo powiem. Ale też ciężko pracuję na treningach po to, by grać, a nie czytać o sobie takie słowa...

Zespół potrzebuje rozgrywającego, a Pan nie pojechał na mecz do Inowrocławia...

Taka była decyzja szefów klubu i trenera. Ja się dostosowałem i trenowałem z zespołem juniorów - tak jak mi kazano. Wiem jedno - nawet jeśli mam się rozstać z Turowem, to nie chcę, by odbyło się to w atmosferze jakiegoś skandalu.

Ma Pan jakieś propozycje z innych zespołów?

Nie. Przecież ja do tej pory nie szukałem klubu, bo jestem graczem Turowa. Teraz też nie mam zamiaru tego robić. Mam kontrakt i chciałbym go wypełnić.

Jeśli nie będzie Pan regularnie grał w klubie, latem może mieć Pan problem, by przebić się do drużyny narodowej.

Zrobię wszystko, by na treningach udowodnić wszystkim, że zasługuję na grę. Zarówno w reprezentacji, jak i w klubie. Niezależnie od tego, czy będzie to Turów, czy inny zespół. Mimo wszystko mam jednak nadzieję, że w maju będę walczył z Turowem o mistrzostwo Polski. W końcu po to przyszedłem do tego klubu.

Turów w rękach Turkiewicza

Renato Pasquali nie będzie szkoleniowcem PGE Turowa. Rada nadzorcza podjęła w poniedziałek decyzję, że zespół do końca sezonu prowadził będzie Paweł Turkiewicz.
- Do drużyny na pewno dołączy nowy rozgrywający, Turkiewicz będzie miał również asystenta, z którym prowadzimy w tej chwili rozmowy - powiedział nam Jan Michalski, prezes PGE Turowa. Z naszych informacji wynika, że II szkoleniowcem zostanie Andrzej Adamek, który w sobotę rozstał sie z Victorią Górnikiem Wałbrzych. Adamek ma być już dziś w Inowrocławiu na spotkaniu Turowa z tamtejszym Sportino (godz. 18, relacja w TVP Sport). Nie wiadomo jednak, czy Adamek zasiądzie już na ławce rezerwowych, czy tylko na trybunach.

: http://www.polskatimes.pl/gazetawroclaw ... ,id,t.html

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Sportino - Turów (20.01.2009)

Fotki z meczu: http://www.plk.pl/?sub=galleries&gid=5133

Mecz do obejrzenia: http://www.tvp.pl/sport/koszykowka/kosz ... -zgorzelec

News pomeczowy: http://www.tvp.pl/sport/koszykowka/kosz ... owroclawiu

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

przeczytalem na e-basket.pl artykul o kitzingerze :
Cytuj:
PGE Turów: Stefański za Kitzingera?
Iwo Kitzinger poza PGE Turowem? Zdaniem dziennikarzy "Słowa Polskiego * Gazety Wrocławskiej" ten scenariusz jest całkiem realny. Jak informuje wspomniane źródło, możliwe, że już dziś rozwiązany zostanie kontrakt z Kitzingerem. Jego miejsce miałby zająć... Marcin Stefański.
- Słyszałem takie plotki, ale to wszystko, co wiem w tej sprawie. W tej chwili przygotowuję się z Górnikiem do kluczowego meczu w walce o utrzymanie w lidze - z PBG Basketem Poznań. I to jest mój jedyny problem - powiedział wczoraj Marcin Stefański.

Wicemistrzowie Polski szukają też rozgrywającego. Wstępnie prowadzone są rozmowy z kilkoma graczami - ostateczną decyzję podejmie trener Paweł Turkiewicz.

Ostatnio zmieniony 22 sty 2009, 8:52 przez kuktus, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

no to iwo out

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

iwo w baskecie? tak napisali na polskikosz.pl
Cytuj:
Kitzinger blisko PBG Basketu

Nowy trener PGE Turowa Zgorzelec, Paweł Turkiewicz nie widzi możliwości dalszej współpracy z Iwo Kitzingerem i prawdopodobnie 24-letni rzucający obrońca już dziś za porozumieniem stron odejdzie z zespołu. W najbliższym czasie powinna nastąpić też finalizacja jego rozmów z PBG Basketem Poznań.

- Jestem po wstępnych rozmowach z prawnikiem. Dziś się raczej dogadamy. Obu stronom zależy, by odbyło się to bezboleśnie - powiedział Gazecie Wrocławskiej Jan Michalski, prezes PGE Turowa na temat rozstania się z Iwo Kitzingerem.

Wszystkie formalności powinny zostać załatwione już dzisiaj i tym samym 24-letni Kitzinger będzie mógł poszukać sobie nowego klubu. W jego miejsce do Zgorzelca ma przyjechać nowy rozgrywający. Zawodnik prowadzi zaawansowane rozmowy z PBG Basketem Poznań i zapewne w ciągu najbliższych dni zostanie graczem zespołu ze stolicy Wielkopolski.

Tytuł:
pismak
pismak

kuktus pisze:
iwo w baskecie? tak napisali na polskikosz.pl

juz to bylo wysylane w temacie ogorki...

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

http://basketzone.com.pl/program/program-13/22

Najnowszy odcinek BasketZone.Przyznam że bardzo ciekawy.Mówią o naszym nowym trenerze,dlaczego to właśnie on, i o przyszłości naszego klubu przede wszystkim.

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

"Mamy w planach zakontraktowanie jeszcze jednego niskiego zawodnika. W tej kwestii spotkamy się z trenerami i oni powiedzą, kogo z tej trójki wybrali. Nie chcę zdradzać żadnych nazwisk do momentu, aż wszystko będzie jasne i pewne. Powiem jednak, że z trzech kandydatów jeden gra obecnie w Polsce - mówił w czwartek prezes Turowa.". Więcej >>>TUTAJ<<<

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

http://probasket.pl/news/stefanski-w-turowie-26539

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

Obstawiam Milikovica z AZS-u

Tytuł:
obserwator
obserwator
Awatar użytkownika

jaro28 pisze:
Obstawiam Milikovica z AZS-u

Milicica ? hmmm aby na pewno ?? ;]

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Ten temat służy do UMIESZCZANIA LINKÓW z ew. komentarzem! Od dyskusji są odpowiednie tematy" "plk sezon 2008/2009", "turów 2008/2009"
Będą lecieć ostrzeżenia.

Ostatnio zmieniony 24 sty 2009, 12:13 przez paawlus, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

Cytuj:
KOSZYKÓWKA Transferowy hit Turowa. Tyus Edney w Zgorzelcu!
dziś
Tyus Edney kilka razy grał w Polsce - ostatnio w Eurolidze, przeciwko Prokomowi (Š Tygodnik Basket)

Mistrz Euroligi może wzmocnić wicemistrzów. Atlas Stal Ostrów - PGE Turów Zgorzelec 72:55.

To może być zdecydowanie najgłośniejszy tegoroczny transfer w Polskiej Lidze Koszykówki. PGE Turów jest blisko zakontraktowania Tyusa Edneya - amerykańskiego rozgrywającego, który przez lata miał status wielkiej europejskiej gwiazdy, a w karierze był m.in. mistrzem akademickiej ligi NCAA oraz elitarnej Euroligi.

Z naszych nieoficjalnych informacji wynika, że Edney jeszcze w tym tygodniu może przylecieć do Polski. Jeśli pozytywnie przeszedłby badania lekarskie, zostałby rozgrywającym ekipy Pawła Turkiewicza. Warunki finansowe kontraktu zostały już ponoć ustalone.
::: Reklama :::

Edney grał w największych europejskich klubach - Żalgirisie Kowno (triumf w Eurolidze w 1999 roku, w zespole m.in. z Dainiusem Ado-maitisem), Olympiakosie Pireus czy Benettonie Treviso (z tym klubem grał we Wrocławiu przeciwko Śląskowi). Przez ostatnie lata - głównie z powodu wieku - nie mógł już liczyć na kontrakt w gronie europejskich potentatów. Przed rokiem występował na Ukrainie, w tym sezonie był graczem hiszpańskiej Sewilli (obok Michała Ignerskiego). Nie grał tam zbyt wiele i został zwolniony w grudniu. Zdążył jednak rozegrać pucharowy mecz z Czarnymi Słupsk w Sewilli (7 punktów, 6 zbiórek i 5 asyst w 21 minut gry).

- Edney podpisał u nas kontrakt na trzy miesiące, ale w tym czasie głównie leczył kontuzję. I to jest w jego przypadku kluczowe. Sportowo nie można mu nic zarzucić - to naprawdę gracz wysokiej klasy, a do tego świetny człowiek, ale żeby mógł pomóc - musi być zdrowy. Na warunki polskiej ligi na pewno może być gwiazdą - mówi Michał Ignerski.

Szefowie klubu nie chcą jednoznacznie potwierdzić, że już w kolejnym meczu Edney zagra w ekipie ze Zgorzelca.
- W tej chwili mogę powiedzieć tylko tyle, że poważnie bierzemy pod uwagę zatrudnienie Edneya. Mamy o nim bardzo dobre opinie. Ale transfer nie jest jeszcze przesądzony - zastrzega Jan Michalski, prezes PGE Turowa.

Ostateczna decyzja może zapaść jeszcze dzisiaj, ale na przyjazd Edneya do Polski będzie trzeba trochę poczekać. Amerykanin jest bowiem w... Brazylii, rodzinnym kraju swojej żony. Jest jednak szansa, że zadebiutuje w barwach nowego zespołu w piątkowym spotkaniu z Polpharmą.

Drużynie na pewno wyszłoby to na dobre, bo ewidentnie potrzebuje lidera. Widać to było wczoraj w Ostrowie, gdzie od pierwszych minut dominowała ekipa Atlasa Stali. Efekt? Mecz zaczął się od prowadzenia gospodarzy 13:4, a pierwszą kwartę podopieczni trenera Andrzeja Kowalczyka wygrali aż 30:14. Po takim otwarciu bardzo ciężko się podnieść i ostatecznie wyjazd do Ostrowa skończył się kolejną porażką - szóstą w ostatnich siedmiu spotkaniach ligowych.

O tym, że nawet wyższą stratę da się odrobić, przekonał Basket Kwidzyn. Podopieczni trenera Andreja Urlepa przegrywali we Włocławku z Anwilem różnicą 25 punktów (49:24). A jednak ostatecznie to goście cieszyli się ze zwycięstwa 81:79. Co ciekawe, Basket wygrał mecz, w którym był na prowadzeniu zaledwie przez... 6 sekund. Ale było to ostatnie 6 sekund pojedynku

http://wroclaw.naszemiasto.pl/sport/952233.html

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Galerie z meczu Stal-Turów (25.01.09):
1) http://picasaweb.google.com/www.zgorzel ... rowVsStal#
2) http://foto.ziolo.eu/galeria/atlas-stal ... rzelec/675

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

tak napisali na sport.pl o nas
Cytuj:
Turów w kryzysie: Czy koszykarze odmienią złą passę?
Koszykówka. Po zwolnieniu Saso Filipovskiego działacze Turowa Zgorzelec mieli dwa wyjścia. Zdecydowali się postawić na trenera bez doświadczenia, a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyć na sprowadzenie znanych graczy, którzy mają poprawić grę zespołu.
Po ostatnich zawirowaniach w klubie wicemistrzowie Polski koszykarze Turowa Zgorzelec znaleźli się w trudnej sytuacji. Problemy zaczęły się od kontuzji Donalda Copelanda i Dariana Towensa. Pierwszy nie zagra do końca sezonu, drugi został zwolniony. Następnie po incydencie w Koszalinie rozwiązany został kontrakt trenera Saso Filipovskiego, autora dwóch tytułów wicemistrzowskich. W takiej sytuacji władze klubu miały dwa wyjścia - podpisać kontrakt z trenerem z wysokiej półki (takim kimś miał być Renato Pasquali) lub postawić na szkoleniowca mniej doświadczonego, a za zaoszczędzone pieniądze ściągnąć kilku graczy, którzy w końcu poprowadziliby Turów do wygranych.

W Zgorzelcu zdecydowano wybrać opcję numer dwa i dlatego w Turowie pierwszym szkoleniowcem został Paweł Turkiewicz, a nowym graczem ma być utytułowany i znany w Europie Tyus Edney. Problem w tym, że Turkiewicz bez dwóch zdań nie jest kimś, kto gwarantuje sukcesy w ekstraklasie. Nie posiada samodzielnego doświadczenia w prowadzeniu zespołów w rozgrywkach seniorskich. Z całą pewnością został rzucony na głęboką wodę: ma walczyć o finał rozgrywek PLK, bo takie są założenia sponsorów. Co młody, niedoświadczony trener może osiągnąć, gdy jego starszy i bardziej utytułowany kolega Saso Filipovski nie był w stanie poukładać gry zespołu, który sam budował?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 529 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 36  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.