Chciałem zabrac głos w tej dyskusji w wątku do tego odpowiednim, a nie w marylowym. Szkoda, że admin sprawę zupełnie "olał".
Myslę, że mam prawo wypowiedzieć sie w sprawie Muzeum, jako człowiek związany z nim od zawsze. Jestem jednym z jego inicjatorów, brałem udział w jego powstawaniu w czasach, kiedy ani
przekorny, ani
krytyczny nie mieli o nim pojęcia. obecnie w nim pracuję.
kilka faktów:
- do czerwca zeszłego roku (tj. do zatrudnienia krytycznego)
nie realizowano tzw wskaźników projektu ( np ilość zwiedzających). mogło to skutkować
zwrotem dotacji na rewitalizację.
- nie realizowano żadnego merytorycznego programu w muzeum
- nie prowadzono żadnego projektu badawczego
- sprowadzono za kupę kasy bzdurną wystawę chińskiej porcelany, która zwiedziło kilka osób, a która była powodem drwin mieszkańców
-
nie podjęto współpracy
z żadną placówką o podobnym chrakterze ani w Polsce, ani w Niemczech
- w muzeum pracowały wówczas 4 osoby, z których
żadna nie miała pojęcia nawet zielonego o historii czy kulturze regionu, a nawet się tym
nie interesowała.Żadna z tych osób nie była pracownikiem merytorycznym.
- merytoryką miał się zajmować dyrektor, który za bardzo nie wiedział, gdzie leżą Łużyce, a już na pewno nie miał pojęcia skąd taka dziwna nazwa jego placówki.
- jakiś mglisty kierunek rozwoju Muzeum wskazywał zakupując jako muzealia.... modele czołgów i samolotów w kiosku ruchu.
- dyrektor z kierownikiem pochłonięci byli niezrozumiałą wojną podjazdową, czego efektem był. np
zakaz używania internetu w muzeum (sic!), a ostatecznie nie przedłużenie przekornemu umowy o pracę.
- nie zrobiono nic w sprawie nieszczesnego Klubu Młodzieżowego, co w efekcie mogło sie skończyć podobnie, jak nie zrealizowanie wskaźników - cofnieciem dotacji.
krytyczny przez pół roku
musiał nadrobić
wszytskie zaniedbania
poprzedniej ekipy! a w szcególności
ratować kasę Zgorzelczan ( ponad
milion zł) przez realizacje tych cholernych wskaźników.
do dzisiaj sie działo:
- wystawy W. Stokwisz, filmów Kabanienki, fotografii starego Zgorzelca,
- ruszył Klub Młodzieżowy w postaciu Harcówki
warsztaty dla dzieci - historia paieru
cykl wykładów ( rycerz w szkolnych murach, przyrodnicze, muzykologiczne)
-nawiązano kontakty z muzeami polskimi ( w szcególności pozdrawiam Muzeum w Bolesławcu)
- muzeum współpracuje z Muzeum Śląskim, Muzeum Mieskim w Goerlitz, Muzeum Przyrodniczym w Goerlitz
-realizowane są nastepujace projekty:
wydaniczy ( pamietniki pani Jeleńskiej, pana Glińskiego, album zdjęć Scholtza)
w marcu otwarta zostanie wystawa Wedrówka Idei, później wystawa palstyczna o Łuzycach i wystawa malarstwa Ludwiga Danzigera - jednego z najbardziej znanych mieszkańców dawnego Lubania.
muzeum rozpoczyna też projekty archeologiczne.
Tyle przez 8 miesiecy.
reasumując
Krytyczny
wykonał kawał dobrej roboty - a mówię to jako
były kandydat na dyrektora
muzeum. (więc poniekąd mógłbym mieć interes w pograżeniu konkurenta i udowodnieniu swojej kompetencji)
Zarzucanie mu nieudolności, braku inicjatywy i czegoś tam jeszcze jest
zwykłym objawem braku przyzwoitości. W szczególnosci, kiedy samemu na tym polu niczego sie nie osiagnęło.
teraz pewnie i mi się dostanie, a juz na pewno zobaczę zarzut "wazeliny"

ale... jakoś mnie to mało obchodzi