Dzisiaj jest 23 cze 2025, 12:44

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 88  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Marko pisze:
zbadania oddziaływania na środowisko. Ten dokument może zatrzymać nawet najlepiej zabezpieczoną finansowo inwestycje.

Ale chyba jakoś dali radę i przynajmniej pod tym kątem inwestycja nie zostanie zatrzymana. W BIP mozna przeczytać:
Wydział Infrastruktury, Środowiska i Spraw Mieszkaniowych zawiadamia, że w dniu 2009-03-31 zostało zakończone wszczęte na wniosek złożony przez Panią Małgorzatę Kiestrzyń – PROEXBUD WROCŁAW Sp. z o.o. Biuro Architektoniczno-Inżynierskie ul.Ks. Witolda 45, 50-202 Wrocław działającej z upoważnienia Gminy Miejskiej Zgorzelec o wydanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach na realizację przedsięwzięcia polegającego na „budowie hali widowiskowo-sportowej w Zgorzelcu przy ul.Lubańskiej (na działkach: nr 6, cz. dz. nr 5, 4, 3, 2, 1 – AM6, cz. dz. nr 1 dr AM-7)”.

Wydana została decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach realizacji w/w przedsięwzięcia
Marko pisze:
zniknęła hala w wieloletnim planie

W BIP jest też Wieloletni Program Inwestycyjny dla Miasta Zgorzelec od 2007 do 2015r a w nim m.in.
"Budowa hali widowiskowo-sportowej. opis zadania: budowa pełnowymiarowej hali widowiskowo-sportowej" Chyba, że radni mają nowszy dokument, w którym tego zapisu już nie ma.

Tytuł:
pismak
pismak

PiTeK pisze:
"Budowa hali widowiskowo-sportowej. opis zadania: budowa pełnowymiarowej hali widowiskowo-sportowej" Chyba, że radni mają nowszy dokument, w którym tego zapisu już nie ma.

Wniosek kolejny.
Widać, że aktualna ekipa nie daje sobie rady z niczym, co obiecała.
Chyba ekipa wie, że tonie i próbuje szukać wszelkich możliwości lądowania.
Tak ja to widzę.

P
G

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Dzięki Pitek za info - widać, że Marko delikatnie "mija się z prawdą"....

Tytuł:
VIP
VIP

ze strony głównej:

Cytuj:
Hala sportowa: budowa raczej realna

15 kwietnia br. ma zostać oddany projekt budowlany wraz z pozwoleniem na budowę hali sportowej wartej ponad 60 mln. zł. Zdaniem Burmistrza Rafała Gronicza dopiero teraz rozpocznie się wyścig o zdobycie pieniędzy niezbędnych do realizacji całej inwestycji. Rewelacje potwierdził sam Piotr Borys, wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego, który w zjawił się na piątkowym meczu Turowa. Dodatkowe szanse na otrzymanie dofinansowania zwiększa fakt, że dokumentacje na dwie inne inwestycje na terenie Dolnego Śląska nie są jeszcze gotowe. Obaj panowie w specjalnym wywiadzie dla naszego dziennika opowiadają o planach, które niebawem mają być realizowane.

Piotr Borys - wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego:
Nic się nie zmieniło i nasza deklaracja sprzed kilku miesięcy jest wiążąca, bo Turów udowadnia, że pomimo pewnych problemów, które miały miejsce kilka miesięcy temu można dźwignąć drużynę i spowodować tyle optymizmu, który dzisiaj zobaczyliśmy szczególnie w czwartej kwarcie. Po pierwsze kończy się projekt budowlany wspaniałej i pięknej hali. Pozwolenie na budowę powinno być wydane do końca kwietnia, także do tego czasu Ministerstwo powinno podjąć decyzję w wpisaniu tej hali na listę inwestycji centralnych. Oznacza to, że można zapewnić jej 1/3 wartości finansowania. O pozostałe będziemy składać wnioski do Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska - Saksonia 2007-2013, który rusza już w czerwcu, więc wszystko jest na dobrej drodze.

Oby tylko nie zapeszać będą to także te założenia, o których wcześniej mówiliśmy, a więc wpisanie środków publicznych, głównie Totalizatora Sportowego i przede wszystkim środków Polska-Saksonia - to klucz do budowy tej hali tak potrzebnej, bo mamy na chwilę obecną jedną drużynę, która sławi nas w "baskecie" w całym kraju.

Zarówno inwestycja w Lubinie, która skupia piłkę ręczną i kobiet i mężczyzn, jak również wielkie centrum sportowe Wałbrzychu nie zdąży z całą pewnością do końca kwietnia z pozwoleniem na budowę. Więc Zgorzelec oraz Polana Jakuszycka, to na chwilę obecną dwa kluczowe i najlepiej przygotowane wnioski. Będziemy oczekiwać na decyzję ministerstwa. Wstępne informacje przekazane ze strony Pana Wiceministra Sportu Sportu Tomasza Półgrabskiego są dobre. Poczekajmy więc, niech wszystko pójdzie krok po kroku, aż będziemy mogli z chlubą powiedzieć, że inwestycja rusza.

Z tej hali nie można się wycofać dlatego, że zostały rozpoczęte prace projektowe, a więc najważniejszy etap. Często bywało tak, że po decyzji związanej z projektem poszukuje się środków. Poczekajmy do końca kwietnia na decyzje ministerialne. To będzie pierwszy milowy krok. Następne będą środki EWT oraz oczywiście środki własne gminy Zgorzelec. Być może jeśli będzie potrzeba, to jeszcze PGE.

zgorzelec.info:
Czy ostatnie doniesienia prasowe o tym, że hali nie będzie są prawdziwe? Argumentem w sprawie ma być to, że w budżecie na ten cel została zapisana kwota kilku tysięcy złotych.

Rafał Gronicz, Burmistrz Zgorzelca:
Najbardziej boli to, że stwierdzenie należy do osoby, która była wiceburmistrzem miasta i wie jak się konstruuje budżet i jak wygląda aplikowanie o środki unijne. Żeby wybudować halę sportową trzeba pozyskać środki zewnętrze w wysokości 80 mln. zł. Dlatego nawet jeśli przeznaczylibyśmy na ten cel cały budżet, to i tak 10 mln. zabraknie. Dlatego bez względu jaki cyfry zapiszemy w budżecie to i tak będzie to tylko zablokowanie środków miasta, których nie będzie można wydać na inny cel, a tak naprawdę to i tak nie rozwiąże sprawy budowy hali. Struktura pozyskiwania środków unijnych jest taka, że żeby napisać jakikolwiek wniosek choćby do Ministerstwa Sportu wymagany jest projekt budowlany, a ten będziemy mieli zgodnie z umową do 15 kwietnia br. Pismo w tej sprawie już wysłaliśmy i okazuje się że jesteśmy jedynym miastem, które na początku tego roku posiada projekt budowlany oraz pozwolenie na budowę. Wiem, że dwie pozostałe miejscowości, które były typowane jako ośrodki priorytetowe na Dolnym Śląsku nie są jeszcze gotowe i mam nadzieję, że nie będą. Tym samym szansa na pozyskanie pieniędzy na naszą inwestycję jest większa.

850 tys. zł na projekt budowlany to ryzyko, które wziąłem na siebie wiedząc, że nie ma 100% pewności na pozyskanie środków. Chcemy spróbować pozyskać pieniądze z funduszy EWT, RPO oraz od sponsora, który może być zainteresowany udziałem w projekcie. Decyzję o przyznaniu pierwszych pieniędzy podejmie Ministerstwo Sportu, bo od nich możemy otrzymać 40%, a nawet 50% wartości inwestycji. Mając zagwarantowane 30 - 45% mamy podstawę do rozmów z partnerami prywatnymi. O pieniądze możemy się starać dopiero teraz, a co jest najważniejsze wszystkie projekty dopiero ruszają. Mam nadzieję, że z pieniędzy publicznych wystarczy nam środków na wykonanie samej hali, bo w przypadku hotelu i restauracji problemu z inwestorem raczej nie będzie.

67877
poniżej artykuł z Gazety Wojewódzkiej:

Ostatnio zmieniony 05 kwie 2009, 8:59 przez aleksander, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

aleksander pisze:
Oznacza to, że można zapewnić jej 1/3 wartości finansowania.

Dla mnie słowo "oznacz" nie jest równoznaczne z powiedzeniem: Tak będzie 1/3 pieniędzy na halę i jest ona zaplanowana w budżecie marszałka.
Zbyt wiele razy miałem co czynienia z czczymi zapewnieniami urzędników, z których się potem bezwstydnie wycofywali.
aleksander pisze:
O pozostałe będziemy składać wnioski do Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska - Saksonia 2007-2013, który rusza już w czerwcu, więc wszystko jest na dobrej drodze.

Czyli jeśli wniosek zostanie odrzucony, to nici z hali?
Przecież nasz główny specjalista od pozyskiwania pieniędzy unijnych nie pokazał do tej pory, że zna się na pozyskiwaniu pieniędzy unijnych.
aleksander pisze:
Wiem, że dwie pozostałe miejscowości, które były typowane jako ośrodki priorytetowe na Dolnym Śląsku nie są jeszcze gotowe i mam nadzieję, że nie będą.

Ale jak zwyczaj każe zostaniemy znowu w dołkach startowych.
aleksander pisze:
850 tys. zł na projekt budowlany to ryzyko, które wziąłem na siebie wiedząc, że nie ma 100% pewności na pozyskanie środków.

Jak łatwo bieże się na siebie ryzyko, jeśli za nic się nie odpowiada.
Jak mi wiadomo z wcześniejszych działań aktualna ekipa zaryzykowała juz w niejeden milion a co z tego wyszło, to wiemy.
aleksander pisze:
Chcemy spróbować pozyskać pieniądze z funduszy EWT, RPO oraz od sponsora, który może być zainteresowany udziałem w projekcie.

Oczywiście mamy doświadczenie i próbowaliśmy już. Czarno widzę.

Żeby było jasne. Nie jestem przeciwnikiem takiej, czy podobnej inwestycji dla potrzeb miasta.
Widzę jednak podejście obecnie rządzącej ekipy do zwykłego ORLIKA w Zgorzelcu i jeśli przy realizacji takiej błahostki ekipa jest w stanie zrobić to najdrożej w Polsce, to projektowaną halę obecna ekipa rozbabrze, rozpłacze się nad nią i odejdzie z rządów.
Trzeba sobie przecież jasno powiedzieć, że drugi raz pomyłki nie popełnię i nie wybiorę ekipy Gronicza.

Zastanówmy się jednak, czy stać nas będzie na utrzymanie hali. Czy ktoś znowu podejmie ryzyko, za które nie będzie odpowiadał?

P
G

Ostatnio zmieniony 06 kwie 2009, 6:15 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
obserwator
obserwator

Grzegorz pisze:
aleksander napisał/a:
Oznacza to, że można zapewnić jej 1/3 wartości finansowania.

Dla mnie słowo "oznacz" nie jest równoznaczne z powiedzeniem: Tak będzie 1/3 pieniędzy na halę i jest ona zaplanowana w budżecie marszałka.
Zbyt wiele razy miałem co czynienia z czczymi zapewnieniami urzędników, z których się potem bezwstydnie wycofywali.

oznacz to jest równoznaczne słowo ale słowo można już nie jest

Tytuł:
pismak
pismak

A co BM i jego kompan mają powiedzieć. Że wszystko to kiełbasa wyborcza.
Swoją drogą proponuję, aby Ci którzy cytują dokumenty czytali je do końca i w aktualnej wersji. Czy mówiłem prawdę, czy nie to się okaże.
O kolejnym nagłaśnianiu sprawy hali także mówiłem. Scenariusz jest czytelny. Obiecanki finansowe z Wicepremiera spadły do Wicemarszałka, pewnie skończy się na Wiceburmistrzu i co dalej.
Ja jestem za nową, dla 5000 widzów halą sportową w Zgorzelcu. Dlaczego energicznie w tym temacie nie działa BM to już jego sprawa.
A może ta hala będzie tylko w tym darmowym internecie.
:smt084 :smt084

Ostatnio zmieniony 07 kwie 2009, 21:27 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

aleksander pisze:
Mam nadzieję, że z pieniędzy publicznych wystarczy nam środków na wykonanie samej hali, bo w przypadku hotelu i restauracji problemu z inwestorem raczej nie będzie.

Obecna władza z uporem przymierza się do budowy hali. Nie ma pieniędzy, liczy na cuda oraz dofinansowania z UE.

Moją uwagę zwrócił fakt, że o budowie deficytowej hali to się mówi i obecni włodarze chcą nam ją zafundować z kosztami eksploatacji włącznie ale …
.. ale hotel i restaurację to ma wziąć jakiś sponsor, czy inwestor ..

Hotel, z którego z pewnością będą zyski chce się oddać „obcemu”. Dlaczego?
Hotel to pewny zysk w Zgorzelcu w dalszym ciągu.
Nie zgadzam się na budowę hali za 80 mln zł i oddanie hotelu w prywatne ręce. Hotel dla potrzeb miasta i hotelu może kosztować 5-6 mln zł ale z pewnością przyniesie zysk i mógłby zarabiać na ewentualną halę. Hotel i hala w takim przypadku powinny stanowić jeden kompleks.

P
G

Tytuł:
pismak
pismak

Ta hala powstanie jak mi kaktus wyrośnie, szkoda tylko tej kasy co ja wyrzucili w błoto, o przepraszam zamówili dokumentacje. Ale wiadomo że cudze łatwiej sie wydaje.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

xionc pisze:
wiadomo że cudze łatwiej sie wydaje.

jakie cudze???
Rafał Gronicz pisze:
850 tys. zł na projekt budowlany to ryzyko, które wziąłem na siebie

:smt082

Tytuł:
obserwator
obserwator

tadam pisze:
xionc pisze:
wiadomo że cudze łatwiej sie wydaje.

jakie cudze???
Rafał Gronicz pisze:
850 tys. zł na projekt budowlany to ryzyko, które wziąłem na siebie

:smt082

Witam
Weżmy optymistyczny wariant tj: są pieniądze na budowę.A co ze starą halą na Traugutta i halą na Maratońskiej i basenem?.
Czy Gronicz konsultował to ryzyko z mieszkańcami ?, że może za chwilę w Zgorzelcu nie powstać ani metr chodnika.Niech teraz Gronicz oświadczy że odda te pieniądze w rażie nie powodzenia.Cyt "850 tys. zł na projekt budowlany to ryzyko, które wziąłem na siebie".Jak już pisałem wcześnie dlaczego nowi włodarze w 2010 roku borykać się mają z tym problemem.
Już jest kolejny pasztet.Z moich informacji pochodzących z biura projektowego z Jeleniej Góry jest przygotowywany projekt
nowego amfiteatru. Przypomnę że w 2000r w amfiteatrze zrobiono zadaszenie,wybrukowano drogi , parkingi i wiele innych remontów wewnątrz i zewnątrz..Dziś wszystko ma być nowe.Trzeba ewentualnie w amfiteatrze jeszcze trochę włożyć na dorobienie brakujących ławek które zafundowali nam Niemcy.Wciągarki do świateł do tego rampy dur aluminium.Można w tył dobudować więcej garderób itd.Kupić dla MDK porządne nagłośnienie.Ale tu powinni się spotkać ludzie kultury ,organizatorzy,i fachowcy, aby nie dać znowu pupki .To wszystko wówczas kiedy są do wydania pewne pieniądze.
A nie wirtualne.No i głos mieszkańców jest ważny chyba że są potrzebni tylko podczas wyborów.Czyżby Groniczowi na koniec są potrzebne fajerwerki za nie swoje pieniądze?.No i do tego bardzo ryzykowne.
Nikos

zobacz - amfiteatr wola

Tytuł:
pismak
pismak

Znaczy mam rozumieć że BM założył swoje? :smt044 :smt044

Tytuł:
pismak
pismak

20mln z Ministerstwa Sportu daje mocna podstawe do twierdzenia, ze HALA JEDNAK STANIE :)

A G.Schetyna nie taki zly jak go maluja na tym forum co niektorzy...

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

te 20 baniek to kiełbasa wyborcza co prawda, ale niech dają więcej takiej kiełbasy przy każdych wyborach i pomału się na halę uzbiera ;)

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Wyborcza, nie wyborcza, ważne że dotrzymali słowa (szczególnie, że mamy tzw. "kryzys"). Swoją drogą to wszystko jest teraz polityczne w naszym kraju, a nowa kampania zaczyna się dzień po ogloszeniu wyniku ;) Tutaj więcej informacji o decyzji:
http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35760 ... zlota.html

Pomimo dzisiejszej porażki Turowa jestem zadowolony - będzie hala :smt023

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1317 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 88  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.