Dzisiaj jest 20 cze 2025, 15:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
pismak
pismak

Kwiecień to czas absolutorium dla urzędującej w Zgorzelcu władzy.

Za internetem..
Absolutorium - decyzja uprawnionego organu kolegialnego (np. parlamentu, walnego zgromadzenia) wyrażająca pozytywną ocenę działalności finansowej w określonym okresie (na ogół roku) organu wykonawczego (np. rządu, zarządu). Decyzja ta jest podejmowana po wysłuchaniu sprawozdania z działalności i rozliczeniu finansowym. Istota absolutorium to brak zastrzeżeń do prowadzonej polityki finansowej, a nie do programu czy składu organu wykonawczego, co nie wyklucza możliwości jego odwołania z innych powodów. Absolutorium to jedna z form kontroli organu kolegialnego nad wykonawczym.

Należy przewidywać, że działanie burmistrza w zakresie poniesienia strat z tytułu likwidacji MPGK, za niewłaściwy nadzór nad spółkami zależnymi i ich niegospodarności, w tym MPGK.
Prezentuję tylko sygnalne informacje o tym, co mam do zarzucenia obecnej władzy. Nie wspomnę przy okazji o tym, że działania burmistrza doprowadziły do NIEWYBUDOWANIA skateparku … czy jak on się tam nazywa … dla młodzieży takie coś, co zajmie ich bardziej niż dragi, czy inne używki.
Mógłbym długo wymieniać. W wolnej chwili dołożę to, jakie mam jeszcze zastrzeżenia w stosunku do obecnej władzy.
Oczywiście każdy mógłby zrobić to samo i wpisać, jeśli ma ochotę, „dokonania” burmistrza.

Jak sądzicie burmistrz dostanie absolutorium?
P
G

nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

A dlaczego to ten artykuł umknął tak bez komentarza?
Czy wszyscy cenzorzy działalności Burmistrza z obu stron sceny lokalnych samorządów polegli w boju absolutoryjnym?
A może jest pełna zgodność i wszyscy biorą się do wspólnej, budującej, zgodnej roboty?
HURAAAAAAAA :smt026

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

mnie osobiście to zdanie się najbardziej podoba :|
Cytuj:
...mieliby dostać którąś ze spółek miejskich...

zwłaszcza to "dostać". Spółka miejska jako nagroda a nie jako spółka do wykonywania jakichś zadań. Reszta to popłuczyny.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
dlaczego to ten artykuł umknął tak bez komentarza

moim zdaniem to budujący objaw.
Ludzie są zmęczeni wszechobecną polityką, niespełnionymi obietnicami, ciemnymi interesami i totalnym oszustwem. Może to być jakiś przełom i mam nadzieję, że będzie.

Bylejakość wkrada się wszędzie, a pośpiech jej sprzyja (to pod adresem niechlujności językowej redaktora - autora notatki na stronie głównej, dobrze, że jeszcze można z tego coś zrozumieć).

Tytuł:
pismak
pismak

Długo czekałem na jakieś wypowiedzi rzeczowe, te za i te przeciw udzieleniu absolutorium. Moje milczenie podyktowane było chęcią zapoznania się z Waszymi opiniami bez polemizowania z moim zdaniem. Interesują mnie Wasze odczucia, bo moje oparte są na analizie materiałów, których pewnie nie znacie. Zdaję sobie również sprawę, że politycznie rzecz biorąc moje ugrupowanie nie ma tu większości a ja chcę porozmawiać merytorycznie.
Myślę jednak, że już pora przerwać czas oczekiwania na wypowiedzi.

Tych, którzy nie wiedzą informuję, że podczas Sesji Absolutoryjnej BM otrzymał 11 głosów za udzieleniem absolutorium - to jest minimalna liczba głosów do udzielenia absolutorium, 8 - głosów wstrzymujących, 1 - głos przeciwny, jedna radna była nieobecna i 1 - radny nie podniósł ręki podczas głosowania.
Właśnie dlatego radni z głosowaniem nad absolutorium musieli czekać prawie godzinę, bo jeden z radnych, który gwarantował minimalną liczbę głosów musiał udać się podczas Sesji na lekcje. Był jednak gwarantem udzielenia absolutorium dlatego Przewodniczący zarządził nieoczekiwanie - bynajmniej dla mnie - przerwę.
Dla nie zorientowanych podaję do wiadomości, że radnym, który był przeciw udzielenia absolutorium byłem ja - Marek Wolanin.
Moja argumentacja była jednak dużo szersza niż przedstawił to Aleks. Postaram się przedstawić ją w wersji skróconej.
Po pierwsze:
Regionalna Izba Obrachunkowa RIO wskazała na:
[b] [i][b] .... potrzebę bieżącej analizy ponoszonych kosztów celem niedopuszczania do utraty płynności finansowej przez zakłady budżetowe,.....
............ że miasto zaciągnęło nieplanowane pożyczki długoterminowe, a także dokonało spłaty kredytów i pożyczek długoterminowych ponad kwoty ujęte w planie.......
RIO nadmienia, że ......... Skład Orzekający wskazuje na konieczność bieżącej analizy realizacji budżetu w toku jego wykonania celem niedopuszczania do naruszania obowiązujących w zakresie gospodarki budżetowej przepisów prawa....... ,
........... kwota długu miasta na dzień 31.12.2008 r. wynosi 20.424.489,00 zł. .... co w relacjach do dochodów zrealizowanych w roku budżetowym stanowi 29.6%
To opinia niezależnego organu kontroli państwowej.
[/b]

Dodatkowo nadmieniam, iż w sposób jednoznaczny wskazałem, że BM w drugim roku realizacji budżetu całkowicie stracił orientację i zagubił się w wydatkach publicznych wprowadzając systematycznie radnych i mieszkańców Zgorzelca w błąd. Dla przykładu podaję:
BM w trakcie roku wycofał z realizacji 13 inwestycji o łącznej wartości 1.650.000,00 zł., wprowadził na swój wniosek 12 inwestycji o łącznej wartości 511.790,00 zł. Przy tych działaniach zwiększył planowany deficyt z 2.320.938,00 zł. do 4.343.004,00 zł. Dla ciekawości podam, że jednym z największych osiągnięć BM, o który mówiono na Sesji było stwierdzenie, że deficyt wykonano zaledwie w w kwocie 541.359,00 zł. Prawda, ze ciekawe zwiększać deficyt przez cały rok a później chwalić się, że osiągnięto deficyt mniejszy, zwłaszcza, ze nie zrealizowano na blisko 3 miliony inwestycji, dochodów własnych z mienia komunalnego o ponad 1,5 miliona zł., zwiększono planowane zadłużenie miasta o blisko 1 milion. . Ciekawe zwłaszcza, że budżet realizuje ekonomista.
To właśnie dlatego, m.in. RIO wskazała na błędy w realizacji budżetu.
podam jeszcze kilka faktów.
W roku 2008 po zmianach jakie 12 razy w skali roku wprowadzał w budżecie miasta BM, inwestycje zaplanowane na kwotę 13.176.676,00 zł. zrealizowano w wysokości 10.537.024,00 zł. Ile mogło by powstać lamp oświetleniowych, chodników bądź zagospodarowanych parków każdy może sobie oszacować.
Zadłużenie miasta , które z dniem 31.12.2007 r. wynosiło 16.950.000,00 zł na dzień 31.12.2008r. wyniosło 20.424.489,00 zł mimo iż dług prognozowany wynosił 19.500.000,00 zł.

Moich argumentów było jeszcze więcej. Dlatego nie mogłem być za udzieleniem absolutorium BM za rok 2008. Aż strach pomyśleć co będzie w latach następnych.

PS.
Byli na sesji radni, którzy twierdzili, że to jeden z lepiej zrealizowanych budżetów w ostatnich latach uzasadniając, że realizacja budżetu to realizacja obietnic wyborczych. Jeśli tak spojrzeć to pewnie będziemy musieli sprawdzić czyje obietnice wyborcze znajdują się w zapisach budżetowych a czyje jednoznacznie są wyrzucane podczas sesji pewnie najczęściej głosami właśnie tych samych radnych. Należy przy tym zastanowić się także, które wnioski dotyczyły większości mieszkańców a które małej lokalnej grupy z własnej ulicy bądź .....

Tytuł:
pismak
pismak

BM otrzymał absolutorium . Tym razem jednak minimalną liczbą głosów. 11 głosów za, to tak zwana minimalna większość ustawowego składu Rady, która liczy 21 radnych.

Ostatnio zmieniony 04 maja 2009, 0:23 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

To chyba najgorszy wynik jaki otrzymał Burmistrz Zgorzelca w ostatnich latach. Ciekaw jestem jak było w innych gminach powiatu?

Tytuł:
pismak
pismak

Grzegorz pisze:
działanie burmistrza w zakresie poniesienia strat z tytułu likwidacji MPGK

Czy Ty w ogóle wiesz o czym piszesz? Wiesz co oznacza skrót MPGK? Skoro są zlikwidowani to kto mi śmieci wywozi? :P

Tytuł:
rekrut
rekrut

PiTeK pisze:
Grzegorz pisze:
działanie burmistrza w zakresie poniesienia strat z tytułu likwidacji MPGK

Czy Ty w ogóle wiesz o czym piszesz? Wiesz co oznacza skrót MPGK? Skoro są zlikwidowani to kto mi śmieci wywozi? :P

Grzegorz i Marko to ta sama osoba, wystarczy popatrzeć na styl.
On sam ze sobą rozmawia :smt044

Tytuł:
pismak
pismak

PiTeK pisze:
Czy Ty w ogóle wiesz o czym piszesz? Wiesz co oznacza skrót MPGK?

Wiem wiem. Dziękuję Pitku za zwrócenie uwagi.
miało być MZBM a nie MPGK.

Chociaż w jednym i drugim przypadku czynione straty i nieprawidłowości.

pisor pisze:
On sam ze sobą rozmawia

Pisor a Ty z kim rozmawiasz?
Pisor moim zdaniem lepiej byłoby abyś zamiast zajmować się stylem, zajął się treścią postów.
Chyba, że treść zawarta w postach jest dla Ciebie zbyt skomplikowana.

Co do wyniku, to zastanawiam się, czy ten wynik absolutorium nie był również oceną działania burmistrza przez radnych.

P
G

a ja z uporem ...

Ostatnio zmieniony 04 maja 2009, 11:04 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

pisor pisze:

On sam ze sobą rozmawia :smt044

Gratuluję znajomości stylów i zdolności detektywistycznych.

Jak mogłeś już pewnie się zorientować byłem na tym forum porównywany z gościem z Irlandii, teraz z Grzegorzem i za każdym razem powtarzam Marko to ta sama osoba co radny M.W.
Nie występuję w trzech postaciach bo nie mam takiej potrzeby.
Ale jeśli masz ochotę wywoływać mnie do tablicy tak jak Grzegorz to jestem także do Twojej dyspozycji, jeśli oczywiście podołam, tylko uważaj, bo też możesz zostać Marko

Ostatnio zmieniony 04 maja 2009, 19:50 przez Marko, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Cytuj:
05.05.2009.

Rada Miasta udzieliła Burmistrzowi absolutorium budżetowego

21 kwietnia, na sesji Rady Miasta, radni zapoznali się z opinią Regionalnej Izby Obrachunkowej we Wrocławiu oraz Komisji Rewizyjnej Rady Miasta i po krótkiej dyskusji udzielili burmistrzowi Rafałowi Groniczowi absolutorium budżetowego za rok 2008.

Wymóg corocznego przedłożenia sprawozdania z wykonania budżetu i uzyskania z tego tytułu absolutorium wynika z przepisów ustawy o samorządzie gminnym. Prawidłowość wykonania budżetu za ubiegły rok zyskała pozytywną ocenę Regionalnej Izby Obrachunkowej we Wrocławiu i Komisji Rewizyjnej Rady Miasta. Obydwie uznały, że realizując zadania związane z wykonaniem budżetu, burmistrz kierował się zasadą celowości, legalności, rzetelności i oszczędności w gospodarowaniu środkami publicznymi.

Zaplanowane na 2008 rok dochody gminy zostały zrealizowane w 97,9 %, a zamierzone wydatki zrealizowano w 92,9 %, w tym wydatki inwestycyjne w 80,1 %. Ubiegłoroczny budżet zamknął się także dużo niższym niż planowano deficytem, który zamiast 4 343 004 zł, wyniósł 541 359 zł. Regionalna Izba Obrachunkowa podkreśliła też zdecydowaną poprawę windykacji zaległości płatniczych i stwierdziła zgodność sprawozdania z wykonania budżetu miasta Zgorzelec za rok 2008 z wymogami określonymi w obowiązujących przepisach.

Głównym tematem dyskusji poprzedzającej głosowanie stały się zadania inwestycyjne miasta. Przed przystąpieniem do głosowania miała miejsce dyskusja, której głównym tematem było wykonanie zadań inwestycyjnych miasta. Burmistrz i zastępca burmistrza ds. inwestycji wyjaśniali przyczyny wprowadzenia w ciągu roku do budżetu zmian w zakresie planowanych inwestycji. Wyjaśnienia zostały uznane za wystarczające.
Ostatecznie za absolutorium zagłosowało 11 spośród 19 radnych uczestniczących w głosowaniu. Tylko jeden radny był przeciw udzieleniu absolutorium, a 7 wstrzymało się od głosu.
za: http://www.zgorzelec.eu/aktualnosci/akt ... owego.html

Tytuł:
pismak
pismak

Wszystko co napisałem wcześniej jest prawdą, potwierdzam i dopowiem jeszcze więcej.

paawlus zapoznał nas z informacja zamieszczona na stronie internetowej UM. W oryginale jest jeszcze zdjęcie miłościwie panującego nam BM.

Dla przykładu informacje podana na stronie i fakty podane przez RIO

paawlus pisze:
Cytuj:
05.05.2009.

[ Regionalna Izba Obrachunkowa podkreśliła też zdecydowaną poprawę windykacji zaległości płatniczych i stwierdziła zgodność sprawozdania z wykonania budżetu miasta Zgorzelec za rok 2008 z wymogami określonymi w obowiązujących przepisach.
l

a w opinii RIO czytamy:
........... Przedstawiono stan zaległości wobec budżetu oraz omówiono działania podejmowane w celu ich skutecznej windykacji ...

Na temat windykacji to jedyne zapisy w opinii RIO.Słowem nikt nikogo nie chwalił

Jeśli chodzi o zgodność sprawozdań z wymogami określonymi w obowiązujących przepisach to informuję sprawozdania muszą być zgodne bo jak nie to są korygowane.

Zgodność z prawem w opinii RIO czytamy:
[i]
Skład Orzekający wskazuje na konieczność bieżącej analizy realizacji budżetu w toku jego wykonania celem niedopuszczania do naruszania obowiązujących w zakresie gospodarki budżetowej przepisów prawa....... ,

Z taką prawdą w wykonaniu BM spotykamy się w Zgorzelcu.
Swoją drogą trzeba mieć tupet żeby na jedną z najgorszych w historii Zgorzelca opinii RIO powoływać się publicznie na internetowej stronie Miasta i jeszcze podawać naciągniętą interpretację.
Może BM, po rondach i próbach przejęcia terenów z marketami z gminy Zgorzelec tym razem przywłaszczył sobie opinię RIO z Gminy Zgorzelec. Swoją drogą pewnie dziwi się Burmistrz Gronicz, że kolejny już raz Wójt Gminy otrzymał jednogłośnie absolutorium, dla informacji podaję, że taki jednogłośny wynik Wójt osiągnął już gdzieś dwudziesty raz.

Tytuł:
obserwator
obserwator

Wynik jest kompromitacją, aczkolwiek w skali kraju były gorsze. Niektórzy, nie otrzymali absolutorium. Gorsze, czy raczej skandaliczne jest jednak to w jaki sposób Burmistrz Zgorzelca osiągnął taki wynik. Zakulisowe zabiegi o charakterze korupcji politycznej prominentnych, lokalnych działaczy PO są powszechnie znane. To dzięki ich "aktywności" niektórzy radni pod ich "dyktando" głosowali za lub się wstrzymali od głosowania. Według mnie jest to żenujące, że w taki sposób osiąga się doraźne cele, a jeszcze próbuje się to przedstawić jako sukces.

Tytuł:
pismak
pismak

jendrzej pisze:
Wynik jest kompromitacją, aczkolwiek w skali kraju były gorsze. Niektórzy, nie otrzymali absolutorium. Gorsze, czy raczej skandaliczne jest jednak to w jaki sposób Burmistrz Zgorzelca osiągnął taki wynik.

Z pewnością kłamiesz.
Jest ogłoszona ankieta w sprawie oceny burmistrza i jego dokonań i zobaczysz ....
Burmistrz osiągnie koncertową ocenę.

Apropos ankiety, to zniknęły plakaty informujące o ankiecie.
Ankieterów nie widziałem i żaden z moich znajomych nie widział a oni ciągle chodzą po Zgorzelcu.
Domniemywam, że wyniki mogą być już znane ...

Ciekawe ile ta ankieta kosztowała?
Marko możesz podać nam koszt ankiety?

Nie sądzę aby koszt podał ktokolwiek inny.

jendrzej pisze:
Zakulisowe zabiegi o charakterze korupcji politycznej prominentnych, lokalnych działaczy PO są powszechnie znane.

No nie przesadzaj.
Ogłoszenie przerwy aby dotarł jeden z radnym, w celu zebrania odpowiedniej liczby głosów nie jest niczym nagannym.

W końcu radny mógł mieć jakieś ważniejsze zajęcie albo się douczał, więc on jest usprawiedliwiony. Reszta hmmm..

P
G

Ocenicie przy wuborach i może nie tylko ja ...

Ostatnio zmieniony 06 maja 2009, 8:15 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.