Dzisiaj jest 18 cze 2025, 23:33

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1445 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 97  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
pismak
pismak

Powiem inaczej. Popatrzyłem na pierwszą ligę, a chyba nawet na drugą. I o ile Misiewicz to ten człowiek co chyba 2 sezony temu grał dla Polpharmy, to chyba sobie żarty robicie z Turowa??

Jeśli to jest gość, który ma tylko zapełnić skład, bo Polak. To ja poproszę Stefana i to już! Gość dobry w obronie, stara się, ma serce, a i przy dobrym trenerze atak poprawi :)

Jeśli chodzi o juniorów to chciałbym Kikowskiego. Myślę, że Waczyński się nie nada, bo to jedynka, a powierzyć rozgrywanie juniorowi, to poważne ryzyko. Nie wierzę też w opcje ich dwóch w jednej drużynie, bo to będzie dla nich ze stratą.

Mam nadzieję, że jeśli Edney zostanie to ściągną kogoś pokroju Woodsa w Prokomie, żeby Edney miał kogo obsługiwać. A jeśli nie to Rodriguez + jakiś nowy Woods. Przecież mamy podobno budżety podobne, a Prokom i tak wygląda jak by miał 2x więcej kasy :(

Witka moim zdaniem jak najbardziej na next season.

Tytuł:
gaduła
gaduła

tur16 pisze:
Mam nadzieję, że jeśli Edney zostanie to ściągną kogoś pokroju Woodsa w Prokomie, żeby Edney miał kogo obsługiwać. A jeśli nie to Rodriguez + jakiś nowy Woods. Przecież mamy podobno budżety podobne, a Prokom i tak wygląda jak by miał 2x więcej kasy :(

Hehe też sam się pośmiałeś z tego co napisałeś? Nowy Woods? Ściągnąć gościa, który dobrze radził sobie w NBA, Europie, tylko , że ma siano zamiast mózgu?
Chcesz takiego zawodnika? Chcesz żeby pokazywał swoje humorki gwiazdy i psuł morale drużyny, bo ja - N I E.
Nowy Woods - Na Woodsa Prokom wyłożył stawiam w ciemno - ok 2 mln zł, i to był 1 zawodnik ( a cena spadła ostro po zamieszaniu w NBA z tym gościem i w Europie po jego akcjach niesportowych). Bez tych zamieszek ten gość wyceniany jest na moje oko na spokojnie 1 mln - NIE W ZŁOTÓWKACH :) ! Do tego Ewing, Burke, którzy karierę mieli ciekawą i przypomnij sobie jak Pacek "płakał", że Prokom ma 2(czy 3) budżet w PLK. To ładnie zadrwił z normalnych kibiców koszykówki. Zatrudniając Woodsa i mówić, że ma taki budżet - podlatuje czyjąś głupotą. Krauze nawet jeżeli będzie oficjalna wiadomość, że Prokom ma 10 mln zł, a widzi, że drużynie nie idzie, to ściągnie takiego zawodnika, aby był wynik i nie liczy się siano, tylko musi być gwarancja, że zrobi wynik - idealny przykład Woods. Sami kibice Sopotu mówili, że gdyby nie Q, to nie wiedzieli, czy by byli w finale...
Turów nigdy nie będzie mieć zbliżonego budżetu do Prokomu: pod jednym i konkretnym argumentem - polityka i do tego to państwowy sponsor.
Rodriguez wątpię, czy wróci do Polski. Dobrze radzi sobie na Ukrainie i siano też będzie chciał ciekawe... Takie pieniądze na które Turów niestety nie będzie stać. Do tego Rodriguez myślę, że będzie chciał wystąpić w jakimś zespole co gra w Pucharach. A czytając wywiad z p. Michalskim wątpię żebyśmy wystąpili w EuroCup. Z wyników w PLK sponsor może być zadowolony, w Europie już nie. Zrezygnuje z Euro Cup wg. mnie i da siano tylko na PLK i wtedy możemy się pożegnać z dobrymi nazwiskami graczy! Dla Zgorzelca podstawowym argumentem, aby zatrzymać i ściągnąć dobrych graczy, to : DOBRY trener i występy w EC.
Cytuj:
Witka moim zdaniem jak najbardziej na next season.

Jeżeli uda się szybko załatwić dobrego trenera, to ten zawodnik jest do ugadania wg. mnie. W tej kwestii przede wszystkim będzie zakontraktowanie dobrego trenera. Jestem pewien, jeżeli w Turowie zostanie Turkiewicz, to zostanie nam jako 100% gracze Bochno, Szymański, Bodziński<?>. Myślę, że prezes ma głowę na karku i nie skorzysta z jego kandydatury.

Tytuł:
pismak
pismak

Pacesasa na trenera naszego i bedziemy mieli Woodsow,Loganow itp :grin:

[ Dodano: Pią Maj 22, 2009 10:33 pm ]
pare fotek naszych z medalami http://foto.ziolo.eu/galeria/final-play ... strzow/723

Tytuł:
gaduła
gaduła

NoBody pisze:
Pacesasa na trenera naszego i bedziemy mieli Woodsow,Loganow itp :grin:
Nawet jako żart, to słaby...

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

A ja wierzę, że w takim stylu będziemy w następnym sezonie zdobywać pkt. w RZ a potem mistrzostwo w PlayOff :smt026 :smt026

http://www.youtube.com/watch?v=OUaLEw3H ... re=popular

Tytuł:
rekrut
rekrut
Awatar użytkownika

Jak czytam, dyskusja trwa i to jest najważnejsze.

PrzecPolitWSpor pisze:
Słabo widać znasz Polską Koszykówkę. Proponowałbym zerknąć do I ligi - dowiesz się kim jest wymieniony gracz.
Jaką masz pewność, że wykreślił pierwszą piątkę? Stawiam, że wykreślił Polaków, których widziałby w Turowie...

Trafione w 10, jest to moja wykreślona, widziana przezemnie 5. Nigdzie jednak nie napisałem że jest to moja pierwsza 5 lub jak zostało to zacytowane

tur16 pisze:
Ty wymieniasz go do pierwszej piątki TUROWA, jako solidnego, dobrego "seniora"! Coś mi tu nie gra... chyba coś Ci się pomieszało

Dlaczego Misiewicz a co Cię to obchodzi [hehe] i tak tego nie zrozumiesz.

PrzecPolitWSpor, dobrze napisane posty.
Każdy trener, nieważne nawet z jak trudnym nazwiskiem do wymówienia i $ na koncie [hehe], ale to każdy będzie miał trudności z Polakami. Zapis o grze "juniorów" bardzo utrudni ich pracę. Wspominał o tym Filipovski, zwracał na to uwagę Pasquali.
Faktem jest też, że każdy trener który ma tu pracować musi przejść przez wstępną rozmowę kwalifikacyjną z p. Michalskim [haha]
Dlatego stanowczo popieram skrót PPWS
dobranoc
ps. zmieniam Misiewicza na Harrisa Danesi, można ?? [haha]

Tytuł:
pismak
pismak

Spokojnie... bez napinki poproszę :P

Po prostu zaskoczyłeś mnie zawodnikiem o nazwisku Misiewicz... Ale nie trzeba się spierać, aż tak zajadliwie nt. swoich typów...

Ja myślę, że prezes Michalski nie zaskoczy nas żadnym nowym nazwiskiem. Trzeba przyznać, że akurat znajomości w środowisku to ma słabe i albo Pasquali albo Turkiewicz albo ktoś inny, ale już nam znany z nazwiska.

W niedzielę zakończenie sezonu, a już po nim oficjalne rozpoczęcie sezonu ogórkowego :)

Ciekaw jestem jaki będzie największy ogór tego roku :D

Ja Polaków proponuję tak: Witka, Roszyk, Szubarga, Kikowski/Leończyk, Bochno, Szymański.

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

1. BUDŻET
2. MŁODZIEŻOWIEC- zakontraktowanie nawet przed ogłoszeniem nazwiska trenera
3. TRENER - jeżeli zostanie Turkiewicz, proponowałbym zrezygnować z pucharu Europy- szkoda siana na wyjazdy i wynajm Tip Arena. Poza tym do małodoswiadczonego trenera przyjdzie solidny zawodnik - może, ale trzeba będzie przepłacić.
4. EDNEY, ROSZYK,DANIELS może Witka i Drobnjak - pozostałych - trzeba poszperać na rynku, wykorzystać kryzys finansowy w niektórych klubach. Nie wiem czy z tym sobie prezes Michalski poradzi. Trzeba w tym primo siedzieć, drugie primo byc obytym w realiach, trzecie promo język ang. Jeden atut mamy- gwarantowany udział w pucharach i mam nadzieję stabilizację finansową klubu- ale to za mało aby ściągnąć b.dobrych zawodników.

Możliwe, że Prokom po właczeniu się w zabawę Krauze będzie jeszcze mocniejszy.
Dlaczego przegralismy finały- oni mieli Woodsa, My Stefańskiego, oni mieli Ewinga-Logana, Brazeltona My tylko Edneya, oni mieli solidnych młodzieżowców My nie. Poza tym brakowało jak cholera warsztatu trenerskiego FILIPOVSKIEGO- przede wszystkim obrony z ubiegłego sezonu.

to tak w telegraficznym skrócie

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Jeśli nasz klub poważnie myśli o przyszłym sezonie, o nawiązaniu poważniejszej walki o mistrzostwo Polski, o jakimś progresie, a nie stagnacji i zadowalaniu się status quo, to decydujących jest kilka czynników:

1. TRENER - postać i kwestia fundamentalna. Jest to "szkielet/fundament" drużyny, decyduje o koncepcji budowy drużyny, wyborach transferowych, taktyce gry etc. Jeśli wybór tego "elementu" drużyny jest nieudany, wadliwy, to sezon można spisać na straty. Powinien to być doświadczony trener, znany i ceniony na rynku europejskim, choć oczywiście nie z tej najwyższej, najdroższej półki (Obradović, Yannakis, Messina). Dobry i uznany trener to praktycznie gwarancja wyników, pozyskania wartościowych graczy i stworzenia prawdziwej drużyny, w któej trener będzie autorytetem.

2. DWÓCH GRACZY KLASY EUROPEJSKIEJ - czyli tych "ponadprzeciętnych". Nasze 3 dotychczasowe finały pokazują to nad wyraz wyraźnie, że bez graczy klasy Besoka, Slaniny, Gurovicia czy Woodsa wygrać MP nie sposób - jest się skazanym co najwyżej na 2 miejsce. W tym miejscu pojawia się od razu kwestia finansowa... Otóż takich zawodników można znaleźć za "niebajońskie" pieniądze, czego przykładem jest Woods (warty każdego centa), Logan, Kelati czy Rodriguez. Oczywiście zawodnicy nie będą tani jeśli to ich agent sam się zgłasza do klubu...tu jest wielka rola trenera. Moim zdaniem ci dwaj ponadprzeciętni gracze muszą być na pozycję ROZGRYWAJĄCEGO (obowiązkowo) i SKRZYDŁOWEGO ("shootera", zdobywcy punktów).

3. ROZGRYWKI EUROPEJSKIE - to konieczność, a nie ekstrawagancja. W przyszłym sezonie klub powinien wystąpić w rozgrywkach ULEB Eurocup lub nawet FIBA EuroChallenge. Ma to wiele pozytywnych konsekwencji dla klubu - nawet sam udział, obok wyników, buduje markę i wartość klubu! Klub jest znany, lepiej postrzegany przez trenerów, działaczy, zawodników i całe europejskie środowisko koszykarskie. Pomaga to szalenie również przy rozmowach transferowych i sponsoringowych. Udział w rozgrywkach europejskich ma wielki wpływ na przyszłość klubu.

4. DWAJ KLASOWI "MŁODZIEŻOWCY" - kwestia coraz bardziej widoczna, a w przyszłym sezonie wręcz newralgiczna. Sprawa jest praktycznie przesądzona - w przyszłym sezonie "junior" będzie musiał grać przez cały mecz - grać, a nie przebywać, bo przez 40 min. jakoś ciężko grać zespołowi w czwórkę... Z pewnością muszą to być gracze klasy i potencjału Kikowskiego, Waczyńskiego, Leończyka. Niestety ten idiotyczny, administracyjny przepis będzie miał ogromny wpływ na rywalizację i walkę o mistrzostwo kraju. Nasz klub nie może tego zbagatelizować.

Te 4 powyższe kwestie są fundamentalne i na to muszą się znaleźć pieniądze, reszta może być w wersji "budżetowej", co nie wpłynie tak negatywnie na wyniki i postawę, jak półśrodki i "zbilansowanie" w obrębie wszystkich kwestii transferowych!

Z zawodników pozostawiłbym Edneya, Roszyka, Danielsa (jako rezerwowego), reszcie bym podziękował, bo potencjału (szczególnie za te pieniądze) na progres dla klubu w nich nie widzę.

Ostatnio zmieniony 24 maja 2009, 16:55 przez paawlus, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

ech, to dzisiejsze zakonczenie jak na moj gust b. slabo wypadlo... co to w ogole za poroniony pomysl zeby zawodnikow posadzic na krzeselkach i ustawiac sie do nich w kolejce po autografy... :s

Tytuł:
pismak
pismak

paawlus pisze:
w przyszłym sezonie "junior" będzie musiał grać przez cały mecz - grać,

gdzies czytalem ze w 2 kwarcie ma znowu byc a a na portalu ktos w komentarzach napisal ze w 2 i 4 kwarcie ma junior grac

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam wszystkich . Odnośnie "juniora" na boisku to
http://www.sport.pl/koszykowka/1,65090, ... wcow_.html
tu wspomniano o pomyśle Ludwiczuka odnośnie całego meczu dla dwóch polaków i jeden "urodzonym po 31 grudnia 1985 roku" i to tyle w sprawie młodzieżowców . Natomiast jesli chodzi o MOJE skromne zdanie jeśli chodzi o dobór zawodników to powinien to być ktoś z grona :
Polacy :
Robert Witka ( jako zmiennik rzucający za 3 )
Krzysztof Roszyk ( dobra obrana i kilka pkt )
Adam Wójcik ( stać Turów na niego a poza tym jedne z najlepszych w lidze centrów no i polak + doświadczenie )
Paweł Kikowski ( młody i bardzo zdolny nawet na ULEP EUROCUP dobry rzut za 3 i obrona )
Bartosz Bochno / Sebastian Szymański ( ostatni młodzik wychowanek klubu może nie poziom na ekstraligę ale zawsze kilka $$ w kieszeni )
Adam Waczyński moim zdaniem nie jest wart pakowania pieniędzy ( za wcześnie żeby ściągać takiego zawodnika niech się ogra jeszcze rok dwa w słabszym zespole i wtedy ewentualnie )
a teraz zagraniczni :
z starego składu to Edney ( o ile nie będzie za dużo kosztował ) , Daniels i to wszystko .
a do reszty składu dodał bym :
Javier Mojica ( dobry strzelec na pozycji 2 ) , Kyle Landry ( dobrze zbiera piłki i zawsze doda swoje 10+ pkt ) , Kevin Hamilton ( idealna jedynka obok Edneya , swoje z ławki by zrobił ) , ktoś jeszcze na pozycje 3 też z dobrym rzutem może jakiś Litwin albo Serb .
Trener : hmmm.. tu ciężki wybór bo to ważne kto poprowadzi Turów moje typy to obok znanych już w Zgorzelcu Saso Filipovskim i Renato Pasqalim to Jonas Kazlauskas i Rimas Kurtinaitis ostatecznie może być ktoś z poza tej listy z podobnym CV lub lepszym byle nie został Turkiewicz .

Tytuł:
pismak
pismak

Dzisiaj sobie przypomniałem, że o Krzysia Roszyka nie musimy się martwić, przecież on przed sezonem podpisał na 2 lata :D

Sebo Szymański i Bartek Bochno też zostają. Strzelecki i Jarmakowicz również to 5 Polaków już jest :D Żarcik taki :)

a poważnie to miło by było Kikowskiego tu ściągnąć :)

na sport.pl można przeczytać o zamiarze zakupienia przez Prokom Koszarka :)

Ważne kontrakty mają wszyscy poza Burkiem, Woodsem, Brazeltonem i ... chyba Hrycaniuk...
Także Logan zostanie u nich. Prezes Prokomu zapowiada, że Pacesas zostaje na stanowisku, co oznacza, że Pasqualiego naprawdę zaprosili czysto towarzysko :D

A na probasket.pl wywiad z Edneyem :D

Tytuł:
pismak
pismak

tur16 pisze:
a poważnie to miło by było Kikowskiego tu ściągnąć

po co Kikowski? on juz nie jest juniorem na 2 kw.

Roszyk ma kontrakt na 2 lata? No to ladne cuda :) milo.

Daniels moze byc jako rezerwa na 4. Edney... facet zrobil sobie w Turowie niezle przypomnienie o sobie. Wlosi sobi eo nim przypomnieli. Ale jesli Renato Pasquali zostanie trenerem, to pozostanie Edneya bedzie bardzo mozliwe. Ale Edney potrzebuje wartosciowego zmiennika a takim nie jest Bailey... Ja tam wciaz gram "stara spiewke" - Marko Marinovic...Nie wiem jak stoi z kontraktem z CZ Beograd, ale wtedy - z nimi dwoma - nie ma szans by ktokolwiek w lidze, nawet Prokom z Koszarkiem (?) - mial lepsze rozegranie.

Nie chce tu klepac jakis nazwisk, bo to obecnie nie ma sensu. Mozna wymieniac ich dziesiatki i to jest bez znaczenia.
Wazniejsza jest koncepcja gry.
Budzet ma byc podobny, tzn. ok.8-10mln zl. Nie wiadomo jak bedzie stala waluta, to notowania walutowe decyduja o sile druzyny. Za te pieniadze mozna zbudowac zespol z dwoma - trzema bardzo silnymi graczami i reszta moze nie wirtuozow, ale solidnych graczy, ktorzy dadza z siebie wszystko. I o to mysle wlasnei powinno chodzic w calej transferowej zabawie tego lata. Filipovski popelnil kilka bledow, ale podstawowy byl taki, ze zbudowal zespol bez charakteru. Ci ludzie nei walczyli, ni ebyli przygotowani na walke do ostatnej kropli...potu - nie byli gotowi ani mentalnie, ani fizycznie. Tak, fizycznie takze.
Marzy mi sie zespol ludzi, ktorzy sa glodni zwyciestw, sa zdeterminowani i konsekwentni. Takich ktorzy pracuja nad soba, by dzieki temu lepiej pracowac dla dobra druzyny. Nie da sie wygrac ligi nie majac kogos, kto przelamuje schematy, wygrywa koncowki i ciagnie wynik bez drzenia rak. Ale to nie musza byc gracze za 1mln euro. Nie mamy takich pieniedzy. Dlatego tak wazne - najwazniejsze jets rozeznanie rynku, wyszukiwanie, analiza rynku.
Ktos napisal, ze potrzeba nam 2 europejskiego formatu graczy, to racja. A ta reszta niech to beda silni fizycznie, wybiegani, atletyczni i przede wszystkim - SILNI PSYCHICZNIE ludzie. Nie majac wielkich pieniedzy mozemy cos znaczyc tylko wtedy gdy bedziemy mieli za soba determinacje, oddanie, agresje sportowa i ponadprzecietna wydolnosc organizmu. Przeciez dlatego tak lubimy Krzyska Roszyka , bo wlasnie on taki jest... I potrzeb anam jeszce 2-3 takich Krzyskow. Ale bardziej wszechstronnych, lepiej punktujacych.
Wracam tu myslami do meczu z CZ BEograd. Tamci chlopcy pokazali wielki talent i moze za dobre pieniadze udaloby sie wyciagnac ktoregos z nich. Moze Nemanja Bjelica (co jest raczej b.trudne), moze Marko Keselj, moze Kikanovic.... A moze ich nieco opasly, ale skuteczny center - Vladimir Stimac...
Kazdy z nich, na warunki polskiej ligi bylby duzym wzmocnieniem, a taki Bjelica to perelka... Ktos na ksztalt Toni Kukoca....

Najwazniejszy jest trener. To jest 50% wartosci klubu.
Czlowiek z charyzma, z pomyslami i znajacy rynek graczy. Taki ktory wybierze diamenty, za ktore nie trzeba zaplacic po 500tys dolarow.

Ostatnio zmieniony 24 maja 2009, 23:04 przez krzywuss, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
pismak
pismak

Cytuj:
Krzysztof Roszyk, mistrz Polski z Prokomem Trefl, po roku przerwy ponownie podpisał kontrakt z PGE Turowem i w nadchodzącym sezonie ponownie będzie reprezentował barwy zgorzeleckiej drużyny.

Roszyk po wywalczeniu wicemistrzostwa Polski z przygraniczną drużyną w sezonie 2006/2007 przeniósł się nad morze, gdzie parafował roczną umowę. Wychowanek Turowa Zgorzelec w poprzednim sezonie w Prokomie Trefl występował w Eurolidze, gdzie notował średnio 3,5 punktu oraz 2,3 zbiórki w ciągu 16 minut gry. W rozgrywkach polskiej ligi Roszyk wzbogacał konto swojego klubu o 6,6 punktu, 2,3 zbiórki oraz 1,8 asysty.

Polski skrzydłowy był już po rozmowie z włodarzami Prokomu i po tym, jak zgodził się nawet na obniżkę pensji, pewne było, że zostanie w Sopocie. Zawodnik miał odesłać podpisany kontrakt, ale zamiast Prokomowi… odesłał go do włodarzy Turowa i to w Zgorzelcu spędzi nadchodzący sezon.

- Jestem bardzo szczęśliwy i zadowolony, że pomimo początkowych trudności i ciężkich negocjacji z powodu kontroferty ze strony Prokomu udało nam się pozyskać Krzysztofa Roszyka – mówi Piotr Waśniewski, prezes PGE Turowa.

Krzysztof Roszyk opuścił siódmy mecz finałów Dominet Bank Ekstraligi z powodu kontuzji, jakiej nabawił się na siłowni. Obecnie 30-letni gracz przechodzi rehabilitację.

- Mam nadzieję, że w ciągu najbliższych tygodni kontuzja pozwoli mu na rozpoczęcie treningów, przynajmniej tych ogólnorozwojowych i jak najszybciej wróci do pełnej dyspozycji. Lekarze mówią obecnie, że zawodnik we wrześniu będzie mógł w stu procentach uczestniczyć w treningach zarówno tych koszykarskich, jak i w pełni wysiłkowych – dodaje Waśniewski.

http://ksturow.pl/turow.php?str=1&news=17

nic niepisze ze roszyk na 2 lata podpisal

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1445 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 97  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.