Dzisiaj jest 18 cze 2025, 10:56

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

jakobsprenger

Cytuj:
Wyobraźnia go poniosła, bo wyobraził sobie, ze jest wielkim demiurgiem lokalnej polityki, a sny o potędze go zgubiły.

Heh,...bardzo często spotykam się z podobnie brzmiącymi zdaniami,... rzecz jednak w tym, że dotyczą one obecnie sprawującego funkcję burmistrza miasta Rafała Gronicza - a zguba ma nastąpić już w niedalekiej przyszłości. ;)

Cytuj:
Wypłynął rzeczony Sławek na politycznej fali i ta sama polityczna fala go zmiotła.

Podobnie jak rzeczony Rafał.
Ale uściślijmy może... Zawada "wypłynął" na skutek zawartej koalicji pomiędzy PiS i PO. W drugiej turze wyborów PiS (oraz jego wciąż spory elektorat i sympatycy), w efekcie przedwyborczych ustaleń, poparł ówczesnego kandydata na stanowisko burmistrza miasta z ramienia PO Rafała Gronicza. W dużej mierze zresztą przyczyniając się do jego zwycięstwa w wyborach.
Dzisiaj burmistrz miasta w typowy dla siebie sposób "podziękował" PiS-owi za ówczesne poparcie.

Cytuj:
Kto przed wyborami w 2006 roku znał Sławomira Zawadę?

A kto znał Rafała Gronicza??? :roll:

Cytuj:
Jego byłe już prezesostwo to wynik UMOWY jaka była pomiędzy PO a PiS. Wpierw była UMOWA która go wyniosła a dopiero później miał okazję się wykazać.

Te zdania również można przypisać obecnemu burmistrzowi. W jego jednak przypadku ocenę tego, w jaki sposób się "wykazał" dokona społeczeństwo. Wcześniej miał poparcie całej prawej strony sceny politycznej oraz rzeszy ludzi (czyt. mieszkańców naszego miasta nie zaangażowanych w politykę), którzy mieli nadzieję na rzeczywiste i namacalne zmiany w mieście - zgodnie z jego przedwyborczymi obietnicami - dzisiaj tego poparcia już nie ma.

Cytuj:
Problem w tym, że były prezes nie mógł się zdecydować kim chce być. Politykiem czy menadżerem zarządzającym miejską spółką. Należy dodatkowo do gatunku ludzi, którym wydaje im się, że więcej coś znaczą bo należą do takiej a nie innej partii, co powoduję skłonność do knucia za plecami innych.

Politykiem był zanim objął to stanowisko i takim pozostał aż do czasu odwołania z funkcji. Nikomu to nie przeszkadzało, a zwłaszcza burmistrzowi, póki mógł liczyć na pełne poparcie członków PiS-u w Radzie Miasta. Kiedy jednak PiS przestał popierać "dziwną" politykę burmistrza, Zawada utracił "zaufanie". :grin:

Cytuj:
Gdyby był profesjonalistą, nadrzędnym dobrem było by DOBRO SPÓŁKI którą zarządza. Poległ bo przedłożył dobro partyjnych kolegów i karierę polityczną nad wykonywaną pracę.

Dziwnie pokrętne to Twoje rozumowanie. ;)
Ja widzę to troszkę inaczej. Gdyby Zawada był jedynie małym karierowiczem, porzuciłby swoje ideały na rzecz dobrze płatnej posadki. Pomimo zagrożenia odwołaniem nie ugiął się,... i za to należy mu się szacunek. Jego dotychczasową pracę oceniono jako bardzo dobrą, na tyle dobrą, że nawet burmistrz miasta (nie wspominając już o odwołującej go Radzie Nadzorczej) nie potrafili doszukać się czegokolwiek, co pozwoliłoby im w miarę wiarygodnie uzasadnić jego odwołanie. W rezultacie "wymyślono" utratę zaufania. Heh... dobre.

Cytuj:
Rozdmuchane ponad miarę ambicje, służalcza uległość wobec partyjnych kolegów - to cechy które też możesz dopisać do katalogu charakteryzujących go przymiotów.

Wypisz wymaluj - również burmistrz miasta. :smt111

Kończąc pozwolę sobie na małą refleksję. Coraz częściej daje się słyszeć porównywanie rządów oraz politycznych sposobów działania obecnego burmistrza miasta do jego poprzednika. W kontekście odwołania Sławomira Zawady również można doszukiwać się pewnej analogii - niestety znowu na niekorzyść obecnego burmistrza.
Na kilka lat przed ostatnimi wyborami samorządowymi w Zgorzelcu zawiązało się koło PO. Do jego struktur weszli i bardzo prężnie działali Jan Michalski, ówczesny prezes CSR, Radosław Baranowski - ówczesny dyrektor MDK oraz Anetta Czułowska - w tamtym czasie wiceprezes TBS-u.
Dla nikogo, kto jako tako orientował się w lokalnej polityce nie stanowiło tajemnicy, że działacze ci w kolejnych wyborach samorządowych będą starali się sięgnąć po stanowisko burmistrza miasta.
Mirosław Fiedorowicz, choć doskonale zdawał sobie sprawę z tego, że jego podwładni, używając słownictwa jakobsprenger , knuli i spiskowali przeciw niemu, nie sięgnął po łatwo dostępny środek w postaci ich dymisji, nie utracił do nich "zaufania".

Działanie obecnego burmistrza jest w moim przekonaniu sposobem na zastraszenie opozycji, próbując w ten sposób zmarginalizować potencjalne zagrożenie w nadchodzących wyborach. Ten pokaz siły mówi: albo będziecie ulegle wykonywać moje polecenia, albo wyrzucę na bruk.
Tego typu działania żywcem przypominają sposób sprawowania rządów u niektórych naszych wschodni sąsiadów, próbujących za wszelką cenę zniszczyć opozycję wszystkimi możliwymi sposobami. :smt021

Tytuł:
obserwator
obserwator

przekorny pisze:
jakobsprenger

Działanie obecnego burmistrza jest w moim przekonaniu sposobem na zastraszenie opozycji, próbując w ten sposób zmarginalizować potencjalne zagrożenie w nadchodzących wyborach. Ten pokaz siły mówi: albo będziecie ulegle wykonywać moje polecenia, albo wyrzucę na bruk.
Tego typu działania żywcem przypominają sposób sprawowania rządów u niektórych naszych wschodni sąsiadów, próbujących za wszelką cenę zniszczyć opozycję wszystkimi możliwymi sposobami. :smt021

Witam
Odwołany niedawno Szymański Porozumienie Prawicy, który poprosił swój elektorat w drugiej turze wyborów aby głosowali na Gronicza.Teraz odwołany Zawada który podczas referendum opowiadał o wspaniałej współpracy PISU z PO jest dowodem że Gronicz ma gdzieś bieżących kolegów czy współpracowników.Oznacza to że boi się własnego cienia.Niszczenie przeciwników czy konkurentów jest niebezpieczne w dłuższej perspektywie.Coraz to więcej wrogów sobie robi.Zaczął od czystki najpierw ze mną który byłem w komitecie Porozumieniu Prawicy.To mu nie przeszkodziło pójść kontra.A cóż Rusketos już nie jest radnym.Nie przeszkadzało mu co powie kierownictwo komitetu PP.
I co mu to przyniosło?.Myślę że wszyscy radni teraz powinni się opamiętać.Czyżby wystraszeni są czymś również radni Walotka i Droszcz z Porozumienia Prawicy którzy go poparli podczas absolutorium.Na ten temat chodzi po mieście kilka wersji.Jedno jest pewne współpracownicy Gronicza abyście patrzyli za siebie, może pojawić się ON ]:-> .
Kiedyś pisałem że w Radzie Miasta u nas, i na pewno gdzie indziej radni są zdominowani, skoligaceni układami,uzależnieni od siebie i decydentów.
I to widzimy na naszym podwórku.
Nikos

Tytuł:
rekrut
rekrut

PiTeK strasznie się przechwalasz! Moim zdaniem źle zaczynasz, zamiast w czasie pracy siedzieć na forum, weź się ostro do roboty - teraz pracujesz za nasze pieniądze!

PiTeK pisze:
PiTeK,
Wykształcenie wyższe ekonomiczne. Dotychczas zajmowane stanowisko - Specjalista ds. Handlu Energią. Z językami średnio :oops: - trochę po angielsku, słabo po niemiecku i czesku.

Może zdradzisz nam jaką uczelnie kończyłeś i czy twoje wyższe ekonomiczne jest potwierdzone tytułem mgr ???

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

TonySzalik pisze:
PiTeK strasznie się przechwalasz!

IMHO poinformował wywołany do tablicy - a to różnica :roll:

TonySzalik pisze:
teraz pracujesz za nasze pieniądze!

Okropny banał... Moje podatki nie idą na pensję Pitka - coś Ci się pomyliło ;) No chyba , że posługujesz się wyświechtanym sloganem trafiającym do szarej masy. Masz nas za szara masę? Nieładnie ;)

Cytuj:
Może zdradzisz nam jaką uczelnie kończyłeś i czy twoje wyższe ekonomiczne jest potwierdzone tytułem mgr ???

twoje piszemy wielka literą...
uczelnie? Było ich kilka czy to kolejny błąd?

Tytuł:
rekrut
rekrut

PiTeK pisze:
Piotr Gruszczyński
Asystent społeczny posła Romana Brodniaka

...
Zazwyczaj urodziny Ukochanego Przywódcy świętuje także przyroda. Tak było z okazji pełnych, 60. urodzin Kim Dzong Ila. Wówczas agencja KCNA poinformowała, że w górach, gdzie na świat miał przyjść "Największy z Dowódców", spadło dokładnie 60 centymetrów śniegu. Tym razem, przyroda dała o sobie znać znacznie wcześniej. Śnieg w pobliżu miejsca narodzin Kim Dzong Ila zaczął gwałtownie topnieć, zwiastując wiosnę. Jak poinformowała w swym biuletynie informacyjnym z 13 lutego północnokoreańska agencja informacyjna KCNA, temperatura wokół miejsca narodzin Ukochanego Przywódcy podniosła się o 15 stopni Celsjusza względem temperatury z lutego ubiegłego roku. Informacje te z kolei pochodzą z "tajnej bazy meteorologiczno-obserwacyjnej znajdującej się na Górze Pektu", gdzie na świat miał przyjść "Niezwyciężony Wódz". Jak przed laty i tym razem, każdego dnia pokrywa śnieżna spada o 5 centymetrów, tak by 16 lutego wyniosła około 60 centymetrów (być może dokładnie 67). Tajne obserwatorium donosi także o efektach halo wokół księżyca. Z równym przekonaniem media podkreślają, że 8 lutego, około godziny 18.25 Góra Pektu rozbłysła "wskazując" w półmroku miejsce narodzin Kim Dzong Ila. Żeby tego było mało Najbardziej niesamowity był 16 lutego 1942 roku. Wówczas to, o momencie narodzin Kim Dzong Ila według propagandy północnokoreańskiej, ludzkim głosem informowały ptaki, natomiast miejsce cudownych narodzin wskazywała podwójna tęcza. Fauna i flora rokrocznie "świętują" ten moment.

Przepraszam ale trudno mi się powstrzymać jak widzę taka autoreklamę.
Ciekawi mnie gdzie trafisz jak podłapiesz podpadziochę u kogo nie trzeba - z powrotem na stanowisko specjalisty ds. obrotu czy będzie kolejna osoba w obiegu tworów gmino-miejsko-powiatowych...

Tytuł:
gaduła
gaduła
Awatar użytkownika

mylene pisze:
Przepraszam ale trudno mi się powstrzymać jak widzę taka autoreklamę.

Sorry ale gdybyś przyczytała cały wątek wiedziała byś ze jego posty były odpowiedzią na pytania postawione przez innych forumowiczów. Gdyby napisał ze jest po 7klasach podstawówki (tylko kto by dał mu takie stanowisko?), zapewne nie traktowała byś tego jako reklame a wbiła kolejną szpile... Czy chodzi nie o wykształcenie a o to co zrobił dla miasta poświecając swój wolny czas by zrobić "coś" w mieście gdzie nie dzieje sie nic? :-? Oby wiecej takich ludzi.

A poniżej fragmenty wypowiedzi na które odpowiadał, by oszczedzić Ci trudu czytania całości.

Atomic pisze:
Może porównamy wykształcenie obu Panów i ścieżki zawodowe, znajomość języków itp. a nie przynależność partyjną.

bonzo pisze:
Z tego, co zrozumiałem, obecny prezes Centrum jest z PO. Ma jakieś doświadczenie w pełnieniu stanowiska kierowniczego?

Ostatnio zmieniony 29 maja 2009, 8:44 przez ostry2k, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
rekrut
rekrut

OK, przyjmuję do wiadomości.
Poglądowo PO jest mi bliskie, jednak sposób obsadzania stanowisk w podległych jednostkach, spółkach, instytucjach pozostawia wiele do życzenia. Że tak było zawsze? Pewnie, ale to miała być nowa jakość. Nie jest.

A jeżeli Pitek to zacny człek i coś potrafi to chwała mu za to.

Tytuł:
obserwator
obserwator

No to dobrze, że osoba zaangażowana i jednocześnie kompetentna obejmuje stanowisko. W końcu zawsze musi być pierwszy raz. Jeżeli obecny Prezes nie zrobił nic, żeby podłożyć tzw. prosie poprzednikowi i żeby samemu wejść na to stanowisko, to niech mu się dobrze wiedzie.
Nie wiem tylko, czy naprawdę poprzednik był niekompetentny, czy też politycznie nieodpowiedni.
A swoją drogą ciekawy jestem, jak było poprzednio z zatrudnianiem prezesów w CRS.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Witam, do tej pory czytałem to forum do porannej kawy, co prawda ostatnimi czasy trochę wieje tu nudą ale akurat ten temat mnie sprowokował do zarejestrowania się.

Powodem podstawowym jest to, że akurat znam Piotrka i nie mam wątpliwości ani co do jego kompetencji, ani co do jego uczciwego zaangażowania w sprawy społeczne.
Moim zdaniem Piotrek podjął ryzykowną decyzję- po pierwsze (jak wcześniej wspomniano)- następne wybory mogą zakończyć jego pracę w tym miejscu, po drugie - dostał już łatkę politycznego awansu, która bardzo niesłusznie dewaluuje jego wartość, po trzecie- basen i stadion to nie jest zbyt ambitny cel.

Co do poprzedniego prezesa- dziwią mnie pozytywne opinie- bywam na obiektach (basen, hala i stadion) i nie zauważyłem żeby Pan Zawada "coś zdziałał" stąd prośba do tych, którzy widzą co zrobił innowacyjnego aby przytoczyli cokolwiek.

A tak na koniec refleksja- szkoda, że miasto ma ciągle w zasobach spółki ze swoim udziałem, sprywatyzować trzeba i przestać używać tego jako zdobyczy. PO niechybnie traci na wizerunku partii liberalnej w naszym małym miasteczku.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Cytuj:
Ale uściślijmy może... Zawada "wypłynął" na skutek zawartej koalicji pomiędzy PiS i PO. W drugiej turze wyborów PiS (oraz jego wciąż spory elektorat i sympatycy), w efekcie przedwyborczych ustaleń, poparł ówczesnego kandydata na stanowisko burmistrza miasta z ramienia PO Rafała Gronicza. W dużej mierze zresztą przyczyniając się do jego zwycięstwa w wyborach…

Uściślijmy jeszcze bardziej. Za poparcie Gronicza, ówczesny PiS otrzymał od PO poparcie dla Woroniaka na stanowisko starosty i Żuka na przewodniczącego rady w starostwie. Więc nie zrobił niczego bezinteresownie, z dobroci serca, najzwyczajniej na świecie politycznie przehandlował...
Pomijając resztę Twoich dyrdymałów, rozumiem że Twój post jest potwierdzeniem, tego co napisało Zgorzelec.info, że Zawada dołączy do reszty wybitnych, cieszących się ogólnym społecznym uznaniem – politycznych spadochroniarzy lądujących w powiecie. Bo inaczej osoba która uchodzi za rzecznika powiatu chyba by nie zajmowała się losem byłego prezesa, chyba że będzie on teraz reprezentował powiat…

Tytuł:
obserwator
obserwator

PO wycofało poparcie dla Woroniaka, PiS się od niego odwrócił, a on dalej rządzi! Fajnie, no nie, prawdziwa demokracja w wykonaniu 11 radnych /bo to oni decydują, że jest tak, jak jest/

Tytuł:
pismak
pismak

jakobsprenger pisze:

a jakie ma to znaczenie czy prezesem jest MGR czy DR czy zwykły "licencjat" ?
Dla mnie może gościu mieć i SPDZ byleby zarządzał zgodnie z prawem i w celu udostępnienia maksymalnych usług dla mieszkańców przy atrakcyjnych cenach i niezadłużaniu spółki.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

jakobsprenger

Cytuj:
Uściślijmy jeszcze bardziej. Za poparcie Gronicza, ówczesny PiS otrzymał od PO poparcie dla Woroniaka na stanowisko starosty i Żuka na przewodniczącego rady w starostwie. Więc nie zrobił niczego bezinteresownie, z dobroci serca, najzwyczajniej na świecie politycznie przehandlował...

Spodobało mi się to "uściślanie" na tyle, że pozwolę sobie uściślić fakty jeszcze bardziej. ;)
Już w niespełna rok po politycznych ustaleniach, człowiek z najściślejszego otoczenia burmistrza miasta, Jan Michalski, ówczesny wicestarosta (również "owoc" politycznych ustaleń), bez najmniejszych skrupułów, za pomocą, jak to określiłeś "knucia za plecami" próbował "zastąpić" starostę na jego stanowisku.
Jakoś nie zauważyłem żebyś wówczas rzucał inwektywami n.t. jego nielojalności wobec szefa. Ciekawe dlaczego... ??? :roll:

Na szczęście tak się nie stało, bo teraz mielibyśmy jednopartyjne rządy nie tylko w mieście lecz i w powiecie. Dla wąskiego kręgu żarłocznego kierownictwa PO stworzyłoby to nowe możliwości do zatrudnienia kolejnych rodzin swoich popleczników w urzędzie i jednostkach podległych.
Tutaj również koalicjanci mieli bolesną okazję przekonać się, co oznacza słowo dane przez burmistrza miasta i jego zaufanych. Czyli po prostu nic.

Mam nadzieję, że te wasze działania uświadomią w końcu wszystkim przyszłym potencjalnym stronom jakichkolwiek porozumień, że za nic macie dane słowo i ustalenia. Że kierując się Machiavellowską zasadą, iż cel uświęca środki, nie zawahacie się nawet przez ułamek sekundy aby dla politycznych i prywatnych korzyści grona "wybranych" z PO podeptać wszelkie ustalenia i złamać wcześniej dane słowo...

Sławomir Zawada jest kolejnym przykładem na to, że nie liczy się dla Was człowiek, jego dokonania i rzetelna praca, lecz uległość i bezkrytyczny stosunek do wszelkich Waszych posunięć. A każdego, kto pozwala sobie mieć własne zdanie, lub nie daj Boże należeć do grona konkurencyjnej partii politycznej i wyraża głośno sprzeciw wobec tych czy owych posunięć burmistrza czeka ten sam los, czyli wyeliminowanie...

Wolność słowa i pluralizm polityczny stanowią fundament każdej zdrowej demokracji, dlatego działanie jakiego dopuścił się burmistrz miasta wobec Zawady, wyrzucając go z pracy jedynie za jego przekonania, brak oznak służalczości wobec "szefa" i przynależność do konkurencyjnej partii uważam za coś wręcz hańbiącego.
Jeśli dodamy do tego, że sprawa dotyczy kandydata do Europarlamentu... sprawa nabiera już charakteru skandalu o szerszym wymiarze,... czemu dowód dał były Marszałek Senatu profesor Legutko głośno piętnując działania burmistrza Gronicza w Wiadomościach wrocławskich w ubiegły piątek.

Platforma Obywatelska z jej liberalizmem w wykonaniu burmistrza naszego miasta to w moim przekonaniu żałosna farsa i kpina ze społeczeństwa.

I póki co tyle jeśli chodzi o moje zdanie w tym temacie...

ps.
jakobsprenger, moje wypowiedzi które pozwalam sobie prezentować tutaj są jak najbardziej wypowiedziami osoby prywatnej, Ty natomiast dajesz kolejny raz przykład żenującej obłudy osób z bliskiego kręgu burmistrza próbując powiązać moje stanowisko w jakiejkolwiek kwestii z aktualnym miejscem pracy.
Przyszły los Zawady nie jest mi znany nawet w najmniejszym stopniu. Ale nawet gdyby był, nikt nie jest w stanie nakazać mi abym pisał cokolwiek co stoi w sprzeczności z moim przekonaniem w danej kwestii. I nigdy nikt mi czegoś takiego nawet nie próbował nakazać.
Możesz mi wierzyć,... za pomocą owych milczących przyzwoleń na posiadanie własnego zdania buduje się bardziej trwały fundament szacunku i lojalności wobec przełożonych aniżeli za pomocą zastraszania i gróźb wyrzucenia z pracy.
Mojemu szefowi, w przeciwieństwie do burmistrza, nigdy nic takiego nie wpadło nawet do głowy. Pozdrawiam...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
twoje piszemy wielka literą...
niekoniecznie: z dużej litery jest oznaką szacunku.

Co do oceny kandydata na podstawie wykształcenia, tytułów, przynależności, to błąd.
Trzeba go znać i potrafić ocenić. Na podstawie tego, co dotąd potrafił zrobić, jako organizatora, jako człowieka i kolegę. Znam go na tyle, że uważam wybór za trafny. I nie chodzi wyłącznie o obiekt, którym będzie kierował, chodzi o możliwości jakie tym awansem otrzymuje. Uważam, że ich raczej nie zmarnuje.

Tytuł:
rekrut
rekrut

Przekorny, człowieku streszczaj się. Odrzućmy z twojego posta zadęcie, wytarte slogany, wyświchtane frazesy i słowne ozdobniki a z treści zostaną nam tylko znaki przystankowe. Daruj sobie więc.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.