Dzisiaj jest 22 cze 2025, 11:20

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
obserwator
obserwator

Grzesiu a kto daje sianko ? Ja ostatnim razem to dostałem--- ale porządnie po ryju w Palace .

Tytuł:
pismak
pismak

smoluch pisze:
Grzesiu a kto daje sianko ?

tu jest odpowidź :grin:
nikos pisze:
SPONSOREM STRATEGICZNYM tej edycji jest POWIAT ZGORZELECKI

Widzę, ze jak miasto nie dało to z powiatu się sianko wydębiło. och... strach pomysleć co byłoby gdyby zabrakło tego typu urzędów :lol:

Tytuł:
pismak
pismak

smoluch pisze:
Ja ostatnim razem to dostałem--- ale porządnie po ryju w Palace

Niech zgadne.
Widocznie Ci sie należało.
Dla Twojej ciekawości.
Chodze sobie po swiecie już kilka lat. Bez potrzeby nikt nigdy mnie nie zaczepiał.

smoluch pisze:
Grzesiu a kto daje sianko ?

Jeszcze raz Smoluch informuje, że za takie pieniądze sam mógłbyś spróbować coś zrobić.
Podejrzewam, że Tobie taka impreza nie wyszłaby.
makaron pisze:
tu jest odpowidź

No wydaje mi się, że zadowolony byłbyś, jakby Nikos sam zapłacił za impreze a Tobie za uczestnictwo dopłacił.
Chyba wtedy też nie byłbyś zadowolony do końca.

makaron pisze:
Widzę, ze jak miasto nie dało to z powiatu się sianko wydębiło. och... strach pomysleć co byłoby gdyby zabrakło tego typu urzędów

Nie nie .
Nie byłoby osoby na stanowisku burmistrza.
A nie byłoby to takie złe .... nie byłoby określonych ludzi na stanowiskach, którym wstyd przynoszą

P
G

i stałoby się, że ..

Tytuł:
obserwator
obserwator

Doskonale rozumiem ludzi, dla których Festiwal Grecki w Zgorzelcu jest ważną imprezą.
Jednakże robienie z niego imprezy dla celów politycznych i prowadzenie w tym kierunku dyskusji - niestety również przez Nikosa zdecydowanie uważam za nieporozumienie. Już zabierałem w tej kwestii głos, ale wypowiem się raz jeszcze.
Tą imprezą próbuje się ludzi z różnych opcji politycznych ustawić przeciwko sobie. To było wyraźnie widać w ubiegłorocznej edycji, gdzie na jednej scenie stał Marszałek Szmajdziński, Pan Pacyniak i chyba Wójt Janik. Pomimo, że działo się to na deskach amfiteatru zgorzeleckiego, nie było nikogo ze struktur miasta.
Teraz wiodącym będzie powiat zgorzelecki i zaistnienie powiatu na tym festiwalu będzie miało ( tak sądzę) polityczne podłoże. I chociaż festiwal był sprawą miasta, powiat za to zapłaci. Bardzo ciekawe podejście.
Ale skoro tam się płaci za zlecenia firmom prowadzonym przez małżonków osób zatrudnionych, to czemu nie można za Festiwal Grecki ? Dla mnie taki sposób dysponowania pieniędzmi z budżetu powiatu budzi, mimo wszystko, pewne wątpliwości, pomimo, że uważam, iż festiwal w Zgorzelcu powinien pozostać.
Taka refleksja mi się nasunęła czytając tę dyskusję.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

bonzo pisze:
Tą imprezą próbuje się ludzi z różnych opcji politycznych ustawić przeciwko sobie. To było wyraźnie widać w ubiegłorocznej edycji, gdzie na jednej scenie stał Marszałek Szmajdziński, Pan Pacyniak i chyba Wójt Janik. Pomimo, że działo się to na deskach amfiteatru zgorzeleckiego, nie było nikogo ze struktur miasta.

Nie - Janika nie było. Ciekawiej za to ;)

klik klik

Za chwilę dołączył Pacyniak:

klik klik

Poza tym bardzo nieładnie brzmiały słowa Nikosa "ganiące" Burmistrza - uważam (i chyba to tu kiedyś pisałem) , że stosowniej byłoby tę kwestię przemilczeć. Ciekaw jestem czy w tym roku historia powtórzy się...

Rozumiem niechęć Nikosa do Burmistrza - jednak metod walki nie akceptuję :-?

Tytuł:
rekrut
rekrut

Cytuj:
W końcu wielu z nich oddało swoje zdrowie, czasami i życie dla Zgorzelca.
Wg mnie. Niech pamiętają i upamiętniają.
Sądzę, że przyszłe pokolenia pozytywnie odniosą się do faktu przygarnięcia Greków.
Gorzej natomiast byłoby, gdyby wzorem niektórych starać się wymazać ten fakt z historii lokalnej.

Kolejna tablica. Brawo, qurwa brawo. Jakoś nikt nie dostrzega, że przyjechali tutaj bo ściągnąła ich komunstyczna władza? W najgorszym okresie stalinizmu ? Gdy komuniści pomagali swoim greckim "towarzyszom", w ubeckich więzieniach gnili żołnierze Armii Krajowej i wszyscy Ci którzy uznani za wrogów ludu. Ilu z nich ma pomnik w Zgorzelcu?

Później nie lepiej było. Nikt Grzegorzu niczego nie wymazuje, ale przestańmy ich stawiać na piedstale na który nie zasłużyli. Niemcy Zgorzelec zbudowali, a jakoś nikt się nie pali by co ulicę im pomnik stawiać, chociaż ich wkład w powstanie Zgorzelca jest setki razy większy!.

Tytuł:
pismak
pismak

Grzegorz pisze:
No wydaje mi się, że zadowolony byłbyś, jakby Nikos sam zapłacił za impreze a Tobie za uczestnictwo dopłacił.
Chyba wtedy też nie byłbyś zadowolony do końca.

Zadowolony będę jak Nikos przestanie latać od urzędu do urzędu i wyciagać pieniądze na FG. Już pisałem co o tym myślę ale przypomnę ci raz jeszcze, że zdobędzie moje uznanie gdy sam postara się o fundusze na festiwal, a nie będzie wyciągał je z urzędów. W tym roku dał powiat "siano" a jak za rok lub dwa nie da bo się rada i starosta zmieni to co? Znowu będzie oskarżanie tym razem powiatu, że jest przeciwny festiwalowi???
Co do Ciebie Grzegorzu to mam wrażenie, że jakby RG pokrył w 100% koszt festiwalu z kasy miejskiej lub jakąkolwiek inną imprezę i firmował ją osobą :lol: burmistrza miasta to byłbyś zażartym przeciwnikiem tych imprez, prawda? :smt026 :D :D :smt026 :lol:

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 26 lis 2012, 11:39 przez turek, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
obserwator
obserwator

turek, zapędziłeś sie trochę...

Tytuł:
pismak
pismak

jakobsprenger pisze:
Jakoś nikt nie dostrzega, że przyjechali tutaj bo ściągnąła ich komunstyczna władza?

Oczywiście należy sądzić, że wiele z osób, które przyjechały z Grecji do Zgorzelca to były osoby, których poglądy sympatyzowały z komunistycznymi.
Wg mnie byli oni jednak ludźmi w prawem do życia jak i Ty.
Oni przed czymś uciekali. Jeśli nie wiesz przed czym, poproś Nikosa lub innych Greków, bardzo chętnie wytłumaczą Ci przed czym jego rodzice uciekali.
Zważ na to, że uciekały całe rodziny a nie pojedynczy ludzie.
Wg mnie nie mogło być tam najweselej.

YELLO_35 pisze:
Poza tym bardzo nieładnie brzmiały słowa Nikosa "ganiące" Burmistrza - uważam (i chyba to tu kiedyś pisałem) , że stosowniej byłoby tę kwestię przemilczeć.

Te3ż się zgadzam, że nieładnie postąpił.
Wg mnie powinien całkowicie przemilczeć istnienie burmistrza.
Byłoby śmieszniej.

jakobsprenger pisze:
Gdy komuniści pomagali swoim greckim "towarzyszom", w ubeckich więzieniach gnili żołnierze Armii Krajowej i wszyscy Ci którzy uznani za wrogów ludu. Ilu z nich ma pomnik w Zgorzelcu?

Chyba już wszyscy polscy zasłużeni mają pomniki.
Jeśli nie, nie widzę przeciwwskazań aby kolejne postawić.
Jeśli to niewiele kosztuje a kultywuje pamięć i historię, to dlaczego nie.
Jeśli mamy tu bojowników o wolność to podpisuję się pod tym.
Jeśli nasi mieszkańcy byli prześladowali politycznie, to uhonorujmy ich, ale najpierw znajdźmy tych prześladowanych, którzy nie zostali do tej pory zauważeni.

jakobsprenger pisze:
Nikt Grzegorzu niczego nie wymazuje, ale przestańmy ich stawiać na piedstale na który nie zasłużyli.

Zacznijmy od tego, że nikt nie stawia Greków na piedestale.
To, że chcieliby sobie postawić jeden, czy dwa a może dziesięć pomników, mnie nie przeszkadza.
Czy Wam przeszkadza?
Mieliśmy kiedyś w Grecji jakiegoś agenta.
Jest jego pomnik w Grecji i jakoś nikt z nich nie urąga nad faktem, że Polak żył, mieszkał i przysłużył się komuś na tym terenie. Nie zawsze Grekom.

makaron pisze:
Zadowolony będę jak Nikos przestanie latać od urzędu do urzędu i wyciagać pieniądze na FG.

To skąd weźmie środki na festiwal?
Makaron odpowiedz mi na pytanie:
Dlaczego chcesz mnie pozbawić atrakcji, którą lubię oglądać?
Czy masz coś równie dobrego, atrakcyjnego, co ściągnie frekwencje?
Jeśli masz. Zrób to konkuruj w zdrowy sposób.
W chwili obecnej odnoszę wrażenie, że starasz się zniszczyć Festiwal Grecki nie dając nic w zamian.

makaron pisze:
Już pisałem co o tym myślę ale przypomnę ci raz jeszcze, że zdobędzie moje uznanie gdy sam postara się o fundusze na festiwal, a nie będzie wyciągał je z urzędów.

On się stara. Organizuje pieniądze skąd się da.
Robi niebiletowaną imprezę dla mieszkańców.
Czy w takim przypadku miasto nie powinno mu pomóc?

makaron pisze:
Znowu będzie oskarżanie tym razem powiatu, że jest przeciwny festiwalowi

Nie wiem co będzie za rok.
Może Ty będziesz miał rację, może nie. Czas pokaże.

makaron pisze:
Co do Ciebie Grzegorzu to mam wrażenie, że jakby RG pokrył w 100% koszt festiwalu z kasy miejskiej lub jakąkolwiek inną imprezę i firmował ją osobą burmistrza miasta to byłbyś zażartym przeciwnikiem tych imprez, prawda?

Makaron. Żeby było jasne.
Ja staram się kierować zdroworozsądkowymi przesłankami ekonomicznymi, które sygnalizują mi, że jeśli zgorzelecki burmistrz wziął się za robienie Orlika, to wyszedł mu on najdrożej w Polsce.
My za to zapłaciliśmy.

Kiedy wziął się za MZGM, to sam wiesz ...
Kiedy obsadził MPGK swoim człowiekiem, to już o tym pisałem ...
Kiedy w najbliższym czasie stanie problem ze śmietniskiem i miejscem do gromadzenia odpadów, to się przekonasz.
Kiedy dowiedzą się odpowiednie czynniki, że Zakład Utylizacji .... to fasada czegoś, co w najbliższym czasie przysporzy nam problemów ... sam przejrzysz na oczy.
Kiedy widzę marnotrawienie moich pieniędzy to uwierz mi, że dmucham na zimne.

Makaron ... nie zganię żadnego działania, które jest dobre dla mieszkańców i przynosi im poprawę życia.

turek pisze:
I dlatego choćażby, proponuję spotkać się w najbliższy czwartek u Kaktusa i po (lub przed) wypiciem paru browców

Odpada.
Nie piję piwa.
Picie piwa powoduje wydzielanie hormonów żeńskich.
Dlatego mężczyźni pijący piwo niewieścieją. Mam na to dowody.

turek pisze:
A następnie poprośić Niemców "Budowniczych Zgorzelca" by postawili sobie swój obelisk ibulwar nazwali Niemieckim, jakoś mi jednak bliżej byłoby do tej nazwy, niż do obowiązującej

Z tymi Niemcami to dobrze kombinujesz.
Można byłoby to jakoś powiązać ze Zgorzelcem ale nie z tą ekipą, bo zmarnotrawi wszystko.

P
G

Mógłby jeszcze wiele, wiele ... naprawdę wiele przegranych i położonych spraw wyciągnąć na światło dzienne, które stawiają aktualnie urzędującą osobę na stanowisku burmistrza oraz jego grono na właściwym poziomie....
nie zrobię tego teraz
poczekam do najbliższych wyborów bo wtedy ...

Tytuł:
pismak
pismak

Grzegorz pisze:
To skąd weźmie środki na festiwal?

no tak kasa urzedu miasta lub gminy to taka skarbonka bez dna i każdy kto ma jakiś pomysł na wydanie pieniedzy przychodzi i sobie z niej wybiera :smt044 :smt044 :smt044
Tak dla wiadomosci wszystkich mieszkańców, którzy jeszcze nie wiedzą o tym, jak potrzebujesz pieniędzy i nie masz skąd ich wziąść to idź do burmistrza. :lol: :lol: :lol:
Grzegorz pisze:
Makaron odpowiedz mi na pytanie:
Dlaczego chcesz mnie pozbawić atrakcji, którą lubię oglądać?

No kolego "pofolgowałeś" sobie trochę, w którym momencie chcę pozbawic cię oglądania tej atrakcji??? Zabronił burmistrz realizacji FG w Zgorzelcu? Chyba nie, co? CZy miasto wystąpiło do organizatora o wniesienie opłaty za korzystanie z amfiteatru miejskiego??? Chyba też nie, co??? Ba nawet ten zły wredny i okropny burmistrz zaproponował współfinansowanie tylko w kwocie o wiele mniejszej niż była potrzebna. Proszę bardzo nie mam nic przeciwko organizacji FG nie podoba mi się tylko sposób w jaki pozyskiwane są pieniądze z urzędów na ten cel: albo dajecie tyle siana ile potrzebuję albo nagonka medialna na władze.
Grzegorz pisze:
Kiedy widzę marnotrawienie moich pieniędzy to uwierz mi, że dmucham na zimne.

Nie wiem co przez to chciałeś powiedzieć ale jeżeli masz na myśli wyświechtany slogan, że publiczne pieniadze są twoje to spieszę cie poinformować, ze to są pieniadze miasta bądź powiatu a nie twoje. Jakaś cząstka z nich być moze była twoja ale tylko do momentu wpłaty do urzędu skarbowego lub kasy miasta jako podatek i od tej chwili są to pieniadze gminy, miasta, powiatu, itp. A jak masz wątpliwosci co do prawa własnosci to proponuję abyś spróbował wypłacić sobie "swoje pieniądze" z rachunku bankowego urzędu miejskiego. Obsługa w banku wyjaśni Ci to bardziej szczegółowo i wyczerpująco.

Tytuł:
pismak
pismak

makaron pisze:
no tak kasa urzedu miasta lub gminy to taka skarbonka bez dna i każdy kto ma jakiś pomysł na wydanie pieniedzy przychodzi i sobie z niej wybiera

Skarbonka. Może nie bez dna ale skarbonka na takie właśnie festiwale i inne rzeczy które dofinansuje się lub finansuje dla mieszkańców i dla ich radości.
Pisałem już wcześniej. Jak masz dobry po9mysł, to powinieneś zostać dofinansowany ze swoim pomysłem w miarę wielkości imprezy oraz możliwości finansowych miasta.
Nie wiem dlaczego prezentujesz pusty śmiech.
Pamiętaj jednak, że z dofinansowaniem innych, na siłę tworzonych imprez, które nie wypalają ale miały być jedynie środkiem do niszczenia Festiwalu Greckiego będę walczył.
Ktoś kiedyś powiedział, że powinno się doskonalić to, co się ma. Stworzenie czegoś nowego jest niezmiernie kosztowne. Nie stać nas na to.

makaron pisze:
Tak dla wiadomosci wszystkich mieszkańców, którzy jeszcze nie wiedzą o tym, jak potrzebujesz pieniędzy i nie masz skąd ich wziąść to idź do burmistrza.

No a do kogo innego? Masz rację tak powinno być ale burmistrz udaje temidę, zawiązał sobie oczy i nie widzi innych możliwości, jak tylko marnotrawienie pieniędzy poprzez niewłaściwe działania. O tym wcześniej już kilka osób pisało.

makaron pisze:
No kolego "pofolgowałeś" sobie trochę, w którym momencie chcę pozbawic cię oglądania tej atrakcji??? Zabronił burmistrz realizacji FG w Zgorzelcu? Chyba nie, co?

Jeszcze nie zabronił organizacji festiwalu.

makaron pisze:
Zy miasto wystąpiło do organizatora o wniesienie opłaty za korzystanie z amfiteatru miejskiego???

Czy festiwal jest biletowany?
Nie.
Czy jest on dla mieszkańców?
Tak
Czy przychodzi tam kilka tysięcy osób?
Tak

makaron pisze:
Nie wiem co przez to chciałeś powiedzieć ale jeżeli masz na myśli wyświechtany slogan, że publiczne pieniadze są twoje to spieszę cie poinformować, ze to są pieniadze miasta bądź powiatu a nie twoje.

Milionowe straty spowodowane niewłaściwym rządzeniem to nie slogan.
To fakty, które były tu przedstawiane.
Sposób marnotrawienia publicznych pieniędzy mnie rusza.
Ciebie nie?
makaron pisze:
A jak masz wątpliwosci co do prawa własnosci to proponuję abyś spróbował wypłacić sobie "swoje pieniądze" z rachunku bankowego urzędu miejskiego.

Tutaj już sobie jaja robisz.
Wnioskuję, że nie rusza Cieę marnotrawienie publicznego grosza.
Ja wiem jak ciężko zarobić złotówkę.
Wiem, jak łatwo ją wydać.
Dlatego z wielką rozwagą oglądam cel wydania każdej złotówki.
NIe mogę wypłacić wpłaconych przeze mnie pieniędzy.
Nie chciałbym jednak widzieć, jak marnotrawią je ludzie, którzy zostali postawieni na stanowiska bez względu na ich kompetencyjność.

P
G

nie powinno Cię więc dziwić to, że ...

Ostatnio zmieniony 01 cze 2009, 15:10 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
Tak jak myślałem.Niektórzy z wypowiadających się wyżej ziajają nienawiścią do greków i do komunistów.Kolejna tablica na budynku Domu Starców Jutrzenka to znowu informacja że tu mieszkali greccy uchodzcy,i że ten Dom Pomocy Społecznej powstał w 1949.
To ci przeszkadza?.Jak ci powiem że będziemy w parku na ulicy Chopina ustawiać pewnego dnia tablicę z informacją że tam był grecki obóż,
IV korpusu Armii Greckiej w latach 1916- 1919 to co znowu krzyk?.Ja nie mówię i nie chwalę komuny.Sam z nią walczyłem w różny sposób.Wypowiedz o obelisku na bulwarze greckim jest żenująca.
A jeśli chodzi o festiwal to znowu dlaczego organizatorzy Dni Zgorzelca i Jakubów mają korzystać z miejskiej kasy tylko nie festiwal grecki?.Zaproponowałem w ubiegłym roku burmistrzowi w piśmie, aby MDK miał całą kasę i płacił za koszty festiwalu.Ale to też zły pomysł.Nie został przyjęty.Wręcz uchylono uchwałą ,dotychczasowe zadanie miasta.Więc teraz jest o co krzyk?.Festiwal tak długo będzie trwać dopóki będą ludzie ,sponsorzy,i przyjaciele którzy tego będą chcieli.Mam przypomnieć ponownie nazwiska tych radnych którzy uchylili uchwałę o festiwalu?.A jeśli chodzi o amfiteatr i ewentualne płatności, to czyżby on nie był miejski?Czy ktoś odważył by się pobrać jakieś kwoty za wynajem na czas festiwalu?Czy to impreza biletowana?Ale skrajne wypowiedzi mam gdzieś.Nazwał bym to mocniej, ale to także nie trafi.Publiczność festiwalowa i to co greckie w Zgorzelcu są orędownikiem jego mieszkańcy, a nie kilku oszołomów..A tablice,obeliska powstały i będą powstawać aby upamiętniać, są to tylko symbole.
I to nazwałem
"Szlakiem Greków w Zgorzelcu"
Nikos

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
należy sądzić, że wiele z osób, które przyjechały z Grecji do Zgorzelca to były osoby, których poglądy sympatyzowały z komunistycznymi.
pulizera powinni ci za to dać :smt044
Cytuj:
dlaczego organizatorzy Dni Zgorzelca i Jakubów mają korzystać z miejskiej kasy tylko nie festiwal grecki?
należy odróżniać kulturę od polityki. Obecnie FG i Nikos to już czysta polityka, na którą w kasie miejskiej pieniędzy nie ma, bo być nie może.
Poza tym Nikos nie przeginaj, bo świadomie, lub nie, wywołujesz uśpione duchy szowinizmu. Swoim prowokacyjnym tonem, wymachując drewnianym pistolecikiem, możesz spowodować, że kogoś nieodpowiedzialnego sprowokujesz. Czy Ci to potrzebne? Czy to potrzebne komukolwiek w Zgorzelcu? Czy zacietrzewiony swoja prywatną wojenką z Burmistrzem nie widzisz co się zaczyna dziać? Przyhamuj chłopie, póki nie jest za późno.
Czasy greckiej partyzantki dawno minęły.

Ostatnio zmieniony 01 cze 2009, 19:12 przez Chuck Norris jr, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr

Cytuj:
należy odróżniać kulturę od polityki. Obecnie FG i Nikos to już czysta polityka...

No i burmistrz odróżnił... Wymazał uchwałę zobowiązującą miasto do organizacji Festiwalu Piosenki Greckiej (impreza kulturalna) ponieważ organizował ją człowiek niewygodny politycznie (Nikos Rusketos).
A kiedy wbrew przewidywaniom i nadziejom burmistrza Festiwal nie zmarł śmiercią naturalną z powodu braku wsparcia finansowego ze strony miasta, nazywa się go grą polityczną.

Cytuj:
na którą w kasie miejskiej pieniędzy nie ma, bo być nie może.

Dlaczego nie??? Dlaczego akurat na tą jedną spośród wielu finansowanych przez miasto imprez kulturalnych nie może być finansowego wsparcia???
Coś mi szowinizmem w tej Twojej wypowiedzi "trąci". Nikos go w Tobie rozbudził... ??? :smt058

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52 ... 85  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.