jakobsprenger pisze:
Jakoś nikt nie dostrzega, że przyjechali tutaj bo ściągnąła ich komunstyczna władza?
Oczywiście należy sądzić, że wiele z osób, które przyjechały z Grecji do Zgorzelca to były osoby, których poglądy sympatyzowały z komunistycznymi.
Wg mnie byli oni jednak ludźmi w prawem do życia jak i Ty.
Oni przed czymś uciekali. Jeśli nie wiesz przed czym, poproś Nikosa lub innych Greków, bardzo chętnie wytłumaczą Ci przed czym jego rodzice uciekali.
Zważ na to, że uciekały całe rodziny a nie pojedynczy ludzie.
Wg mnie nie mogło być tam najweselej.
YELLO_35 pisze:
Poza tym bardzo nieładnie brzmiały słowa Nikosa "ganiące" Burmistrza - uważam (i chyba to tu kiedyś pisałem) , że stosowniej byłoby tę kwestię przemilczeć.
Te3ż się zgadzam, że nieładnie postąpił.
Wg mnie powinien całkowicie przemilczeć istnienie burmistrza.
Byłoby śmieszniej.
jakobsprenger pisze:
Gdy komuniści pomagali swoim greckim "towarzyszom", w ubeckich więzieniach gnili żołnierze Armii Krajowej i wszyscy Ci którzy uznani za wrogów ludu. Ilu z nich ma pomnik w Zgorzelcu?
Chyba już wszyscy polscy zasłużeni mają pomniki.
Jeśli nie, nie widzę przeciwwskazań aby kolejne postawić.
Jeśli to niewiele kosztuje a kultywuje pamięć i historię, to dlaczego nie.
Jeśli mamy tu bojowników o wolność to podpisuję się pod tym.
Jeśli nasi mieszkańcy byli prześladowali politycznie, to uhonorujmy ich, ale najpierw znajdźmy tych prześladowanych, którzy nie zostali do tej pory zauważeni.
jakobsprenger pisze:
Nikt Grzegorzu niczego nie wymazuje, ale przestańmy ich stawiać na piedstale na który nie zasłużyli.
Zacznijmy od tego, że nikt nie stawia Greków na piedestale.
To, że chcieliby sobie postawić jeden, czy dwa a może dziesięć pomników, mnie nie przeszkadza.
Czy Wam przeszkadza?
Mieliśmy kiedyś w Grecji jakiegoś agenta.
Jest jego pomnik w Grecji i jakoś nikt z nich nie urąga nad faktem, że Polak żył, mieszkał i przysłużył się komuś na tym terenie. Nie zawsze Grekom.
makaron pisze:
Zadowolony będę jak Nikos przestanie latać od urzędu do urzędu i wyciagać pieniądze na FG.
To skąd weźmie środki na festiwal?
Makaron odpowiedz mi na pytanie:
Dlaczego chcesz mnie pozbawić atrakcji, którą lubię oglądać?
Czy masz coś równie dobrego, atrakcyjnego, co ściągnie frekwencje?
Jeśli masz. Zrób to konkuruj w zdrowy sposób.
W chwili obecnej odnoszę wrażenie, że starasz się zniszczyć Festiwal Grecki nie dając nic w zamian.
makaron pisze:
Już pisałem co o tym myślę ale przypomnę ci raz jeszcze, że zdobędzie moje uznanie gdy sam postara się o fundusze na festiwal, a nie będzie wyciągał je z urzędów.
On się stara. Organizuje pieniądze skąd się da.
Robi niebiletowaną imprezę dla mieszkańców.
Czy w takim przypadku miasto nie powinno mu pomóc?
makaron pisze:
Znowu będzie oskarżanie tym razem powiatu, że jest przeciwny festiwalowi
Nie wiem co będzie za rok.
Może Ty będziesz miał rację, może nie. Czas pokaże.
makaron pisze:
Co do Ciebie Grzegorzu to mam wrażenie, że jakby RG pokrył w 100% koszt festiwalu z kasy miejskiej lub jakąkolwiek inną imprezę i firmował ją osobą burmistrza miasta to byłbyś zażartym przeciwnikiem tych imprez, prawda?
Makaron. Żeby było jasne.
Ja staram się kierować zdroworozsądkowymi przesłankami ekonomicznymi, które sygnalizują mi, że jeśli zgorzelecki burmistrz wziął się za robienie Orlika, to wyszedł mu on najdrożej w Polsce.
My za to zapłaciliśmy.
Kiedy wziął się za MZGM, to sam wiesz ...
Kiedy obsadził MPGK swoim człowiekiem, to już o tym pisałem ...
Kiedy w najbliższym czasie stanie problem ze śmietniskiem i miejscem do gromadzenia odpadów, to się przekonasz.
Kiedy dowiedzą się odpowiednie czynniki, że Zakład Utylizacji .... to fasada czegoś, co w najbliższym czasie przysporzy nam problemów ... sam przejrzysz na oczy.
Kiedy widzę marnotrawienie moich pieniędzy to uwierz mi, że dmucham na zimne.
Makaron ... nie zganię żadnego działania, które jest dobre dla mieszkańców i przynosi im poprawę życia.
turek pisze:
I dlatego choćażby, proponuję spotkać się w najbliższy czwartek u Kaktusa i po (lub przed) wypiciem paru browców
Odpada.
Nie piję piwa.
Picie piwa powoduje wydzielanie hormonów żeńskich.
Dlatego mężczyźni pijący piwo niewieścieją. Mam na to dowody.
turek pisze:
A następnie poprośić Niemców "Budowniczych Zgorzelca" by postawili sobie swój obelisk ibulwar nazwali Niemieckim, jakoś mi jednak bliżej byłoby do tej nazwy, niż do obowiązującej
Z tymi Niemcami to dobrze kombinujesz.
Można byłoby to jakoś powiązać ze Zgorzelcem ale nie z tą ekipą, bo zmarnotrawi wszystko.
P
G
Mógłby jeszcze wiele, wiele ... naprawdę wiele przegranych i położonych spraw wyciągnąć na światło dzienne, które stawiają aktualnie urzędującą osobę na stanowisku burmistrza oraz jego grono na właściwym poziomie....
nie zrobię tego teraz
poczekam do najbliższych wyborów bo wtedy ...