Dzisiaj jest 22 cze 2025, 7:04

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

qba pisze:
ile by nie poszło...

Nas , a przynajmniej mnie , nie interesuje to ile pójdzie kasy z "kieszeni" Nikosa - tylko ile ma dać Starostwo. O to tu szło qbo ;)

A to Smokie to nie jakaś piąta woda po kisielu? Bo coś nazwa nieco inna...

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

A ja tak sobie poczytałem te wszystkie wypowiedzi i zastanowiło mnie jedno, dlaczego Festiwal Grecki ma w całości pokrywać polski urząd? Nie będę cytował kolejnych wypowiedzi uczestników forum, ale nasuwa mi się jedna myśl, skoro jest to festiwal grecki, dlaczego sami Grecy nie dbają o to by ten festiwal był i istniał bez względu na to czy miasto dołoży, czy nie. Jak słusznie utrzymuje makaron to My Polacy się tu rodziliśmy i to My chcemy poprawy wizerunku Naszego Miasta remontując drogi, chodniki, etc... a nie wydając na dwudniową imprezę pieniądze, które można wydać o wiele bardziej pożytecznie. Dlaczego zamożni Grecy mieszkający w Naszym Mieście nie kwapią się w ogóle do krzewienia swojej kultury na tym terenie. Przecież np. taki Christos P. (Grek z pochodzenia), który jest już właścicielem wielkiej części Naszego Miasta mógłby sam sfinansować festiwal przypominający Mu Ojczyznę. Zastanawia mnie dlaczego Nikos (przy całym szacunku dla Niego za to co robi) nie zwróci się o pomoc w sfinansowaniu tej imprezy do ludzi, którym powinno najbardziej na tym zależeć, tylko męczy UM i Burmistrza. Dlaczego to My zawsze mamy dźwigać na swoich barkach cudzą kulturę? Jak patrzę na np. Polonię we Francji, to widzę, że gdyby nie zapał i chęć do stworzenia czegokolwiek przez samych Polaków, to nie mieliby nic ze swej kultury, a my zawsze musimy dźwigać czyjeś piętno. Tu w Zgorzelcu Greków, w Nowogrodźcu Jugosłowian, gdzieś na wschodzie Polski Ukraińców, itp... Pytam dlaczego??? A dlaczego nie skierować większych środków miejskich na kultywowanie kultury naszych przodków - Łużyczan. Dla mnie właśnie Jakuby są taką imprezą, w którą powinny być zaangażowane większe środki miejskie, gdyż jest to impreza opowiadająca nam o naszej tożsamości i przynależności terytorialnej, dlatego to ta impreza jest moim zdaniem ważniejsza dla mieszkańców Zgorzelca. Nie jestem jakimś zawziętym radykałem, ale uważam, że każda nacja znajdująca się na "obcym" terytorium powinna sama dbać o własną kulturę, przy wsparciu lokalnych władz, a nie finansowaniu takich przedsięwzięć w całości.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 26 lis 2012, 11:48 przez turek, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Cytuj:
zdecydowanie zgadzam się z tobą, że festiwal grecki powinno się oddzielić od konfliktu personalnego między władzą a Nikosem.
podgrzewanie konfliktu to dzieło Nikosa, bez względu na to, czy się go lubi, czy nie.
Cytuj:
odchodzić od tematu Festiwalu Greckiego, czepiając się "Nikosa prywatnego".
nie można oddzielić jednego od drugiego, także o to zadbał powyższy.
Cytuj:
Śmiem przypuszczać, że Festiwal Grecki, jako taki, to Cię nie interesuje, ale dokopać Nikosowi za to, że jest Nikosem to sprawia Tobie przyjemność
nie sprawia mi przyjemności dokopanie nikomu dla samego dokopania, bez względu czy jest oszołomem czy nie jest. Badań żadnych nie prowadziłem i nie jestem specjalistą od tego typu osobników, jednak, jeśli ktoś porusza problem, staram mu się odpowiedzieć. Staram się także wskazywać powody dla których zajmuję takie a nie inne stanowisko i tu się różnimy.
Cytuj:
Jakuby są taką imprezą, w którą powinny być zaangażowane większe środki miejskie, gdyż jest to impreza opowiadająca nam o naszej tożsamości i przynależności terytorialnej, dlatego to ta impreza jest moim zdaniem ważniejsza dla mieszkańców Zgorzelca.
oj, lekka przeginka :D

Ostatnio zmieniony 16 cze 2009, 14:50 przez Chuck Norris jr, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo
Awatar użytkownika

Chuck Norris jr pisze:
Jakuby są taką imprezą, w którą powinny być zaangażowane większe środki miejskie, gdyż jest to impreza opowiadająca nam o naszej tożsamości i przynależności terytorialnej, dlatego to ta impreza jest moim zdaniem ważniejsza dla mieszkańców Zgorzelca.
oj, lekka przeginka :D

przepraszam, a w którym miejscu? bo o ile Jakub B. był Niemcem, to nie ulega wątpliwości, że mieszkał na terenie obecnego Zgorzelca, a to że w wyniku podziałów politycznych po wojnie granica została ustalona na Odrze i Nysie Łużyckiej, to nie nasza wina.
Mnie, jako zgorzelczaninowi od urodzenia, mimo wszystko bliżej do "Jakubów" niż do FPG, choć całe swoje dzieciństwo spędziłem mieszkając "pod" braćmi Mamalidis, którzy byli jednymi z założycieli grupy "Prometeusz".
Nie mam nic przeciwko grekom mieszkającym w Zgorzelcu i nie tylko, ale nie mogę pogodzić się z tym, aby to urząd pokrywał całkowity koszt imprezy dla bądź co bądź "obcej" nacji na naszym terenie i choć mam 41 lat, to nie słyszałem aby rząd, czy choćby jakikolwiek urząd niemiecki finansował w całości jakiś festiwal turecki, mimo że mają oni status mniejszości tureckiej w Niemczech, czego Grecy w Polsce akurat nie mają.

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

...

Ostatnio zmieniony 26 lis 2012, 11:49 przez turek, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
nałogowiec zinfo
nałogowiec zinfo

Grengo bo może nie znasz niemieckiego. Poczytaj tylko prasę z sąsaidujacego NOL-u i zobaczysz ,ze imprezy Serbołuzyczan organizuje nIemickie państwo. A tak w ogóle to czy to jest festiwal grecki czy dla greków , ja nie jestem grekiem i chętnie idę

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

grengo pisze:
nie mogę pogodzić się z tym, aby to urząd pokrywał całkowity koszt imprezy

z tego co wiem grengo Ambasada Grecji w Polsce ma znaczny finansowy udział w FPG

Tytuł:
obserwator
obserwator

Z dotychczasowej dyskusji można się dowiedzieć, że Festiwal Piosenki Greckiej to jedna z imprez w ramach obchodów 10-lecia powiatu? Jakie są inne imprezy przewidziane w ramach tychże obchodów?

Tytuł:
zinfoman
zinfoman
Awatar użytkownika

grengo pisze:
nie słyszałem aby rząd, czy choćby jakikolwiek urząd niemiecki finansował w całości jakiś festiwal turecki

w całości raczej nie finansują ale w większości tak.

Powoli klarują się trzy główne zarzuty wobec festiwalu: artystyczny, finansowy i nacjonalistyczny. Niezła mieszanka. :roll:

A propos tego ostatniego. Ja też jestem za tym by promować naszego Böhme - zawsze lepszy niemiecki niż jakiśtam grecki :D

Tytuł:
pismak
pismak
Awatar użytkownika

tylko nie promujcie steinbach bo "po sąsiedzku"

Tytuł:
obserwator
obserwator

Witam
Na dzień dzisiejszy wygląda to tak, i jeszcze to nie koniec.

X LECIE Powiatu Zgorzeleckiego
XII MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL PIOSENKI GRECKIEJ

10 lipca /piątek/ godzina 17 amfiteatr
- Występ zespołu MARIAŻ -covery
- Koncert zespołu THE POSTMAN - Polski THE BEATLES.
Gwiazda Wieczoru
- Koncert angielskiej grupy UK LEGENDS SMOKE godzina 20
-- Dyskoteka "Pod Gwiazdami" godz 21.30
Wstęp na imprezy wolny

XII Międzynarodowy Festiwal Piosenki Greckiej Zgorzelec 2009.
11 lipca /sobota/ od godziny 16

KONCERT GALOWY
"Szlakiem Greków w Zgorzelcu"

- Koncert zespołu "ANONIMI"
- Polscy artyści w interpretacji greckich piosenek
- Spektakl teatralny GRECKI EXODUS-reżyseria:
Grażyna Kaznowska- Chrapko - teatr Formy PARRA
- Tadeusz Drozda - skecze greckie
- Tance greckie
- Grecka scena operowa Karina
- Zgorzeleccy greccy artyści i goście
- Demis Roussos - sobowtór
- Koncert gospodarza festiwalu - ORFEUSZ
- Recital - gwiazda grecka GEORGIA SOKOLI & NIKOS RUSKETOS
- Gość polski festiwalu grupa GOLEC uORKIESTRA

- Losowanie dwu osobowej wycieczki do Grecji /Wyspa Thasos w miesiącu
wrześniu.,oraz dwóch biletów wstępu na Biesiadę Polsko- Grecką godzina 21 oo.
Wstęp na imprezy wolny
Przewidywane są dodatkowe imprezy towarzyszące.
11 lipca godz 14
Uroczystość pod Urzędem Miasta przy tablicy pamiątkowej.
Godzina 14.30
Odsłonięcie tablicy pamiątkowej na budynku Domu Pomocy Społecznej "Jutrzenka", gdzie 60 lat temu powołano Państwowy Dom Opieki
dla uchodzców z Grecji.
Wystawa Fotografii "Grecja" Kostasa Kawardzisa - hol MDK
godz 22.30
Biesiada Polsko Grecka Zajazd "U Kowala" Tylice impreza za zaproszeniami
i biletami wstępu.Bilety z konsumpcją w cenie 85 zł od osoby do nabycia w Tawernie Naousa w Zgorzelcu 075 77 56866.

Uwaga
program u budowie więc mogą nastąpić małe zmiany.
Dyrektor Festiwalu Nikos Rusketos 0602387752

SPONSOREM STRATEGICZNYM tej edycji jest POWIAT ZGORZELECKI
sponsorami są:
Burmistrz Miasta i Gminy Bogatynia Andrzej Grzmielewicz, Wójt Gminy Zgorzelec Kazimierz Janik
na tych terenach przez wiele lat zamieszkiwali grecy.

SPONSORAMI do dnia 20 czerwca 2009 zostali;
„PGE Elektrownia Turów S.A , Firma PCH Christos Papanaum,Firma "CITRONEX" Zgorzelec,Panele z Łagowa,Dolnośląska Spółka Gazownictwa Sp z o.o.,Biuro Podróży Gremi Travel, Hotel "Pod Orłem"Gerda Development Zgorzelec,Graffstudio Reklama Wizualna,Eltur WAPORE Sp.z o.o Bogatynia,Egbud Sp z.o.o Bogatynia,Sanechem Warszawa, Mirosław Wróbel Sp.z o.o Salon Mercedes Jelenia Góra, ,Firma Jorgan Łagów,Yard Nieruchomości Sp.z o.o,Wrocław,Piekarnia Ciastkarnia A.J Brzusko Jędrzychowice, Biuro Podróży OK Services Bielsko Biała,"Sertakis: Gospodarstwo Rolne - Dłużyna Górna,Hotel Pawłowski. P H U "RAMA" Mariusz Radzik,PPKS Zgorzelec. sp z o.o,Specjalistyczne Przedsiębiorstwo Budowlane SAWEX,Salon Samochodowy SKODA Ultima Zgorzelec,Kompania Piwowarska LECH,Restauracja 'Pasaż" Maciej Dobrzyński,KAMAR - Finanse,Kredyty Zgorzelec.
Podziękowania za udostępnienie miejskiego amfiteatru i sal dla dyrekcji MDK w Zgorzelcu.
PATRONI MEDIALNI:
TVP 2,Polska Gazeta Wrocławska, Gazeta Wojewódzka,,NowinyJeleniogórskie,RadioWrocław, Muzyczne Radio Jelenia Góra, RadioTRI,Telewizja Tomków,Telewizja "Łużyce'.

Tytuł:
VIP
VIP
Awatar użytkownika

nikos pisze:
- Koncert zespołu THE POSTMAN - Polski THE BEATLES.

Może niepotrzebnie się pakuję ale myślałem dotychczas , że to zespół THE BOOTELS jest polskim odpowiednikiem The Beatles...
Ale Postman widzę bardziej rasowi chyba są ;)

jendrzej pisze:
Z dotychczasowej dyskusji można się dowiedzieć, że Festiwal Piosenki Greckiej to jedna z imprez w ramach obchodów 10-lecia powiatu? Jakie są inne imprezy przewidziane w ramach tychże obchodów?

To już chyba rzecznik musi odpowiedzieć :|

Tytuł:
obserwator
obserwator

Nikos! UK Legends Smokie, nie Smoke ;)

Tytuł:
obserwator
obserwator

W trakcie imprez związanych z XII Festiwalem Piosenki Greckiej przewidziano m.in. odsłonięcie tablicy pamiątkowej w DPS JUTRZENKA. Zainteresowanym, szczególnie młodszym mieszkańcom Zgorzelca chciałbym przybliżyć, jaki związek mają Grecy, którzy przybyli do naszego miasta pod koniec lat czterdziestych XX wieku, z DPS JUTRZENKA. Otóż, Grecy którzy ze względu na podeszły wiek oraz inwalidztwo umieszczani byli w założonym Domu Opieki dla Dorosłych /dzisiejszy DPS Jutrzenka/, który następnie nazwano Państwowy Dom dla Uchodźców z Grecji. Do 1962 r. przebywali tam wyłącznie Grecy, a od 1962 roku także Polacy. Od tegoż roku zmieniono nazwę zakładu na Państwowy Dom Rencistów dla Uchodźców Politycznych z Grecji. Od 1 stycznia 1968 roku obowiązywała nazwa Państwowy Dom Specjalny dla Przewlekle Chorych. Z posiadanych danych wynika, iż w 1959 roku przebywało tam 220 Greków, a w 1968 roku 41 Greków. Grecy mieli własny samorząd i brali czynny udział w codziennym życiu i funkcjonowaniu zakładu. Była duża świetlica, w której był telewizor, radio, pianino i biblioteka, w której były książki w języku polskim, greckim i rosyjskim. Prenumerowano prasę: DIMOKRATIS, PIRSOS,AWGI. W zakładzie był lekarz-internista oraz cztery pielęgniarki. Na codzienne spacery Grecy schodzili na dzisiejszy BULWAR GRECKI. Do zobaczenia na festiwalu, przy diobrej pogodzie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 85  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.